Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du lägga vattenburen golvvärme? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om vattenburen golvvärme
Att installera vattenburen värme är ett hantverksarbete som kräver en hög grad av fackkunskap från flera hantverksområden. Vilka lösningar du väljer har en stor inverkan på totalkostnaden för projektet. Det är svårt att installera vattenburen värme med en budget vars tak ligger på 150 000 kronor, men det kan vara möjligt att göra om:
Det är viktigt att du är medveten om att kostnaderna för ett nytt parkettgolv inte är inräknade i priset. Ett golvbyte är så gott som alltid ett måste när du ska installera vattenburen värme och av den anledningen väljer många att installera vattenburen värme samtidigt som man gör en större renovering eller en totalrenovering.
När fackkunniga pratar om värmegivare skiljer de i regel mellan tre huvudsakliga varianter.
De tre typerna är:
Golvvärme
Det här är den vanligaste typen av värmegivare för vattenburen värme. Golvvärme ger en behaglig temperatur som fördelas jämnt i bostaden. Du slipper problemet med kalla golv, något som kan vara särskilt skönt om du har småbarn som ligger och sitter på golvet. Du måste dock riva upp hela golvet ner till husets grundkonstruktion för att kunna lägga ner värmeslingorna under den nya golvbeläggningen..
Radiatorer
Den stora fördelen med att välja radiatorer (element) som värmegivare är att du slipper att riva upp hela golvet för att installera dem. Just att arbetet är mindre omfattande och inte får så stor inverkan på det vardagliga livet gör att element är något som många bostadsägare väljer när de ska installera vattenburen värme i en befintlig bostad och de vill undvika att lägga om golvet. Radiatorer värmer snabbt upp ett rum men är lite sämre när det kommer till att fördela värmen jämnt.
Fläktkonvektorer
Det här en kombination av radiator och fläkt. Medan en radiator, eller ett element, sprider ut värmen i rummet snabbt och effektivt fördelar en fläktkonvektor värmen jämnt över hela rummet. En fläktkonvektor är dessutom enkel att montera och det krävs inga stora ingrepp i golv eller väggar, vilket gör att renoveringsarbetet inte blir lika omfattande som om du skulle välja att installera golvvärme.
Det finns olika typer av värmekällor att välja mellan när du ska installera vattenburen värme.
Här nedanför hittar du några exempel på sådana värmekällor:
Det finns flera olika faktorer som spelar in och påverkar priset för installationen. Kostnaderna som är knutna till projektet varierar utifrån vilka material som du väljer, vilken eller vilka hantverkare som du anlitar och, kanske den tyngst vägande faktorn, storleken på bostaden. Här har vi sammanställt en lista över åtgärder som du kan ta till för att hålla ner kostnaderna för att installera vattenburen värme så mycket som möjligt:
För att bilda dig en uppfattning om vad slutsumman för projektet kommer att landa på måste du ta reda på vad de olika delarna av projektet kostar. En installation av vattenburen värme tenderar att ligga mellan 1 300 och 2 500 kronor per kvadratmeter. Observera att kostnaden för nytt golvmaterial och läggningen av detta inte är medräknat i kvadratmeterpriset. Här nedanför kan du se hur mycket de olika delarbetena vid en installation av vattenburen värme vanligtvis ligger på:
Installation av vattenburen värme i en bostad på 100 kvadratmeter:
Luft-vattenvärmepump: 60.000 - 130.000 kronor
Ljudisoleringsplattor: 30.000 - 50 000 kronor
Värmereflektorer: 10.000 - 20.000 kronor
Slingor (inkl. nedläggning, trycktestning, fördelning): 40.000 - 50.000 kronor
Upprivning av befintligt golv: 10.000 - 20.000 kronor
Totalkostnad: 150.000 - 270.000 kronor
Pris per kvadratmeter: 1.500 - 2.700 kronor
Det är viktigt att du tänker på att det här bara är ett exempel och att det baserar sig på att du väljer de billigaste och enklaste lösningarna. Observera att det är mycket svårt att genomföra ett projekt av det här slaget för mindre än 150 000 kronor, men det går att göra om du planerar noggrant. Kom ihåg att vilken typ av vattenburen värme och vilken variant av värmedelare som du väljer också har en inverkan på priset. I det här exemplet handlar det om en luft-vattenvärmepump. Även om man väljer den billigaste varianten är den mycket effektiv när det kommer till att distribuera ut värmen i bostaden. Planerar du att bara installera vattenburen värme utan att utföra något mer renoveringsarbete, måste du räkna med 50 000 till 200 000 kronor för en ny parkett, inklusive själva golvet och jobbet med att lägga det. Priset varierar utifrån kvalitet och utseende på parketten och självklart även om du väljer ett annat golvmaterial än parkett.
När du börjar med anbudsrundan ska du begära in offerter från tre konkurrerande aktörer. Det ger dig möjligheten att jämföra kostnadsförslagen och därefter välja ut den entreprenör som passar ditt projekt bäst. Om du begär in för många offerter kan det lätt bli svårt att överblicka de olika kostnadsposterna och det blir en onödigt energikrävande process.
För att lägga ut ditt projekt för anbud kan du [klicka här].
Om du väljer att installera vattenburen värme som en del av ett större renoveringsprojekt som kräver att du ansöker om bygglov från kommunen, är det klokt att ansöka om bygglov innan du påbörjar anbudsrundan. En del åtgärder kräver projektering och det arbetet är något som ingår en arkitekts arbete. Den arkitekt som tar på sig ansvaret för projekteringen ansöker i regel också om bygglov för byggherrens, det vill säga din, räkning.
Om du bara planerar att installera vattenburen värme är det inte nödvändigt att ansöka om bygglov så länge du inte gör ingrepp i husets bärande struktur. Är du osäker på vad som gäller, kontakta en bygglovshandläggare så hjälper han eller hon dig vidare.
När du har fått in offerterna är det viktigt att du lägger ner ordentligt med tid på att jämföra dem med varandra. Först och främst måste du undersöka om de olika aktörerna har tagit med samma poster i kostnadsförslaget. Det är en indikation på att alla aktörerna har uppfattat arbetet på samma sätt. Gå även igenom posterna och priserna för de olika arbetena. Om några enskilda poster skiljer sig mycket åt i pris kan det bero på att entreprenörerna har olika förståelse för projektet eller har olika lösningar för samma arbete. Det är viktigt att reda ut vad prisskillnaden beror på och det lättaste sättet att göra det är att kontakta den aktuella entreprenören eller entreprenörerna.
Du ska även undersöka vilken slags prisberäkning som entreprenören har gjort. Om offerten är satt som fast pris, takpris eller löpande räkning kan ha stor betydelse för slutsumman. De flesta byggherrar föredrar ett fast pris eftersom det gör det lättare att räkna på kostnaderna och planera projektet. Det är lättare för de potentiella aktörerna att räkna fram ett anbud med ett fast pris om du som byggherre har gjort noggranna förberedelser och kan lämna en detaljerad projektbeskrivning till entreprenörerna. Observera att ett takpris, eller uppskattat pris, enligt lag inte får vara mer än maximalt 15 procent högre än den summa som är angiven på offerten.
Har du bestämt dig för att installera en värmeanläggning med vattenburen värme i din bostad är det i de allra flesta fall även aktuellt att byta ut golven i samma veva. Här nedanför har vi samlat några länkar till källor med mer information om olika sorters golvvärme, energieffektivitet gällande vattenburen värme och några leverantörer av parkettgolv och klinker.
Det är viktigt att du följer upp projektet med att installera vattenburen värme noggrant. På så sätt kan du känna dig trygg med att arbetet utförs på ett kostnads- och tidseffektivt sätt samt att allt arbete utförs på ett korrekt sätt och i enlighet med gällande regelverk. Genom att följa upp arbetet regelbundet optimerar du för att slutresultatet motsvarar dina personliga preferenser och det som du och entreprenören har kommit överens om i kontraktet.
Här har vi sammanställt en lista med några tips och råd angående vad du ska göra inför projektstarten, under tiden som arbetet pågår och när hantverkaren eller hantverkarna meddelar att arbetet är färdigställt: