Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du renovera ditt hus? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att renovera hus
Det är fullt görbart att renovera hus med en budget på under 2 miljoner. Det innebär emellertid vissa begränsningar och förutsätter en del förbehåll. Man behöver exempelvis välja enklare lösningar och använda sig av mer plånboksvänliga byggmaterial och produkter. Enligt de genomsnittspriser som vi kan hitta hos offerttjänsten Byggstart.se hamnar kvadratmeterpriset i snitt på omkring 12,000 kr, inklusive allt arbete och material. Väljer man enklast möjliga lösningar och billiga material så kan priset komma ner i 7,000 kr per kvadratmeter.
Om du vill renovera hus och inkludera hela ditt hem, men har en stram budget, så är det viktigt att följa en del riktlinjer. Nedan har vi listat de faktorer som normalt sett kan bidra till att man kommer ner i en slutsumma på 2 miljoner för en invändig totalrenovering av ett hus på 250 kvadratmeter:
Hitta en entreprenör som kan ge dig ett konkurrenskraftigt pris: Det är viktigt att man hittar rätt folk med rätt kompetens och till rätt pris. Kompetens och erfarenhet gör att projektet kan genomföras mer effektivt, vilket i sig leder till att man inte betalar för mycket för arbetet som hantverkarna gör.
Ta in offerter från flera entreprenörer: Det är rekommenderat att man tar in anbud från tre olika entreprenörer i samband med anbudsprocessen. Detta ökar chanserna för att den entreprenör som man anlitar för jobbet passar bra för ditt projekt.
Begränsa dig till invändiga ingrepp: Om man ska hålla sig under 2 miljoner kronor har man inte råd att också utföra utvändigt renoveringsarbete. Detta vill alltså säga att man får vänta med sådant som att tilläggsisolera, byta fasad och dränera.
Bad och kök: Badrum och kök är de allra dyraste rummen att renovera, så se till att vara extra kostnadsmedveten här.
Gör inga förändringar på bärande konstruktion: Ska man ändra husets bärande konstruktion får man vara beredd på att projektet blir avsevärt dyrare att genomföra.
Parkett och köks- och badrumsinredning till rimligt pris: För att hålla sig inom budget är man begränsad till att välja rimligt prissatta material till huset. Kör man istället på dyra och exklusiva material gör det att prislappen för projektet blir betydligt högre.
Begränsa förändringar i rumsindelningen: Man bör göra minsta möjliga förändringar i husets planlösning för att kunna hålla sig inom 2-miljonersbudgeten. Ska man riva eller bygga flera väggar så bidrar det till att höja priset på projektet.
Undvik att göra projektet lovpliktigt: Det kostar alltid mer om det finns behov för att göra konstruktionsberäkningar och ta fram bygglovshandlingar. Detta gäller även generellt i det fall som man väljer att ta in en arkitekt eller inredningsarkitekt för projektet.
Tillgänglighet för hantverkarna: Åtkomsten till huset, parkeringsmöjligheterna och eventuella trängselavgifter kommer att spela viss roll för projektkostnaderna. Om materialen ska forslas flera våningar upp tar det mer arbetstid i anspråk, och i vissa fall kanske man behöver hyra en skylift eller liknande.
Det är många begrepp som man behöver hålla isär när man talar om renovering. Man skiljer ofta mellan ytskiktsrenovering, invändig totalrenovering och utvändig totalrenovering. De här tre olika typerna av renoveringsprojekt skiljer sig avsevärt i pris. Ytskiktsrenovering omfattar i regel endast utseendemässiga moment som rör de synliga ytskikten i huset. Detta är ett avsevärt mindre komplext arbete än vid en totalrenovering. Av den anledningen är det också mycket billigare. Nedan kan du får lite mer klarhet i vad de olika begreppen innebär i praktiken.
En ytskiktsrenovering innebär vanligen:
En invändig totalrenovering innebär ofta:
En utvändig totalrenovering innebär normalt:
Det är många som funderar på hur man kan gå tillväga för att hålla projektkostnaderna nere. Det är först och främst storleken på huset som avgör priset, tillsammans komplexiteten hos de lösningar som man beslutar sig för att realisera. Önskar man specialanpassade, platsbyggda detaljer så är det betydligt mer kostsamt än i det fall som man köper färdiga moduler från exempelvis IKEA.
Materialvalen har också påverkan på priset. Allt ifrån köks- och badrumsinredning, till golv och målarfärg varierar stort i pris. Det är därför bra att undersöka vilka prisalternativ man har och vilka kvalitéer man kan tänka sig på olika material. Man kan spara mycket pengar genom att jämföra priser online och genom att hålla sig uppdaterad kring kampanjer och erbjudanden. Tänk på att man inte alltid behöver betala mer för att få produkter till bra kvalitet. Om man har goda förvaringsmöjligheter så kan det löna sig att göra sina inköp tidigt under processen, om man stöter på bra erbjudanden.
Man har också valmöjligheter när det kommer till de tekniska lösningar som ska installeras som en del av projektet. Ska man byta ventilationssystem, elanläggning eller värmningssystem är det rekommenderat att först kartlägga och utvärdera de lösningar som redan finns på plats, och sedan ta ställning till vad som faktiskt behöver bytas ut.
De rum som är förknippade med störst kostnader i samband med att man ska renovera hus är köket, badrummet och andra våtrum. Särskilt dyrt är det att byta rör och golvbrunnar, men även om det kostar att få det gjort så är det i regel något som behöver göras om den befintliga anläggningen är mer än 15–20 år. Risken är annars att man stöter på ännu större merkostnader framöver, i det fall som man behöver åtgärda en vattenläcka.
Valet av entreprenör kommer också kunna färga av sig på prislappen. Det finns mycket att tjäna på att anlita en effektiv entreprenör som erbjuder sig att göra jobbet till ett bra pris. Därför är det en god investering av din tid om du är noggrann i samband med anbudsprocessen, och gör en grundlig bakgrundskontroll av entreprenörerna som du väljer bland. Genom att hämta in offerter från flera entreprenörer så kan du också jämföra dem sinsemellan, avseende prissättning och innehåll.
Kostnaden för att renovera hus varierar från projekt till projekt. El- och snickeriarbeten blir mindre kostsamma om ändringarna som ska göras är mindre omfattande. Nedan hittar du ett exempel på de kostnader som kommer med en invändig totalrenovering av ett enfamiljshus på 200 kvm, inklusive installering av ett kök och en del ombyggnation:
Pris från entreprenör:
Summa, entreprenör: 1 710,000–2 950,000 kr
Inköp gjorda av byggherren:
Summa, egna inköp: 200,000–550,000 kr
Totalkostnad: 1 910,000–3 500,000 kr
I det här exemplet skulle man närma sig en totalrenovering för knappt 2 miljoner kronor om man väljer de billigaste lösningarna hela vägen. Samtidigt bör man ha i bakhuvudet att detta är ett exempel på ett mindre komplicerat renoveringsprojekt. Om du också vill renovera utvändigt eller göra större ändringar i planlösningen så kommer priset på renoveringen att dra iväg.
Det finns en tumregel som säger att bör hämta in offerter från tre olika entreprenörer i samband med anbudsprocessen. Detta för att kunna skapa sig en god bild av vad ett rimligt pris på projektet bör hamna på.
Om man känner till en entreprenör från ett tidigare projekt så är det givetvis inte någon nackdel om man väljer att anlita denna igen. Likväl är det rekommenderat att man ändå tar in anbud från andra. I sådana fall kan det vara tillräckligt att ta in två andra offerter. Detta gör man för att säkerställa att man får anlitat en bra och kompetent entreprenör till rätt pris. Om du vill lägga ut ditt projekt på anbud så kan du klicka här.
När man hämtat in offerter från ett flertal entreprenörer är det viktigt att man ägnar tillräckligt med tid till jämförelsen mellan offerterna. Som ett första steg bör man säkerställa att man utvärderar alla offerter utifrån samma grundkriterier.
Det första man bör kontrollera är om samma poster finns inkluderade i alla olika anbud. Tänk på att den slutgiltiga prisskillnaden kan bli relativt stor beroende på om ett moment är specificerat som ett fastpris eller om det är angivet som ett tillägg på löpande räkning. Om man angivit priserna som fastpris, prisuppgift eller som ett oförpliktigande kostnadsestimat kommer också kunna ge utslag på den slutgiltiga prislappen. Oftast föredrar man att få offerten angiven som ett fastpris eftersom man har lättare att budgetplanera om man vet exakt hur mycket projektet kommer att kosta. En prisuppgift får variera +/- 15 % från det pris som sedan faktureras, i enlighet med Konsumenttjänstlagen.
Om enskilda poster varierar mycket i pris är det viktigt att man tar reda på anledningen till detta. Det kan bero på att entreprenörerna har fått olika uppfattning om vad projektet omfattar eller att man har olika lösningar när det kommer till utförandet.
Önskar du dig lite fler uppslag inför ditt projekt kan du hitta inspiration på länkarna som vi samlat nedan:
Om man vill försäkra sig om att slutresultatet kommer att bli bra så är det väl investerad tid att följa upp projektet både under arbetets gång och efteråt. Under projektet är det rekommenderat att man:
När entreprenören har meddelat dig att projektet är klart behöver du genomföra en slutbesiktning tillsammans med en extern fackman. Vid det här tillfället går man igenom alla projektdelar och ser till att allt blivit utfört på lämpligt sätt. Det är vanligt att man håller inne 10 % av kontraktsbeloppet till dess att projektet blivit godkänt i samband med slutbesiktningen.
Ytterligare en viktig sak att säkerställa är att man får in all slutdokumentation på projektet. Detta utgör information som visar på att allt blivit fackmannamässigt utfört, samt specificerar alla material som använts och vilka hantverkare som varit involverade på de olika momenten. Se även till att spara undan alla fakturor och specifikationerna på de tekniska lösningar som installerats.