Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du renovera badrummet? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att renovera badrum
Badrummet är ofta det av bostadens rum som vi investerar mest i. Samtidigt finns det stora variationer i kostnaderna för att renovera badrum. Så, är det då möjligt att renovera sitt badrum för under 200,000 kronor? Ja, visst är det möjligt, men det kräver att du låter projektet genomsyras av ett kostnadsmedvetet tänk och sparar in på slantarna där det går. Utöver detta förutsätter det att ditt badrum är relativt litet till storleken. När det kommer till val av interiör, inredning och armaturer går det att hålla prislappen nere genom att hålla sig i de lägre prisklasserna. Samma sak när det kommer till toalettstolen. Om du väljer våtrumspanel istället för kakel bidrar även detta till ett billigare badrum. Siktar man på att landa på en totalkostnad under 200,000 kronor är det kanske inte realistiskt att ändra badrummets planlösning - även i det nya badrummet bör alltså placeringen av handfat, toalett, dusch, etc. vara densamma som i det nuvarande. Platsbyggda lösningar är inte heller något för den som vill prioritera att hålla hårt i plånboken.
För att få till ett nyrenoverat badrum med den här budgeten är det helt avgörande att du väljer en entreprenör med en rimlig prissättning. I regel får man tag i billigare arbetskraft under lågsäsong, i och med att konkurrensen om hantverkarna då är lägre. En annan parameter med kostnadspåverkan är hur lätt det är för entreprenören att komma till och arbeta i din bostad. Långa sträckor innebär större kostnader kopplat till frakt av material, och arbete i de centrala delarna av en större stad kostar mer i parkeringsavgifter och eventuella trängselavgifter, än om du har din bostad i ett ytterområde. Och givetvis kan renoveringsarbetet vara olika smidigt och tidskrävande beroende på om material och verktyg behöver forslas flera våningar upp i ett flerfamiljshus, eller om badrummet finns på bottenvåningen i en villa. En låg totalkostnad förutsätter dessutom att projektet inte är lovpliktigt - men i regel är det inte det inte nödvändigt att söka bygglov från kommunen eller anmäla projektet. Dock finns det undantag, så om du exempelvis planerar att bygga ut badrummet eller göra fasadändringar i samband med renoveringen, bör du höra dig för med byggnadsnämnden. Samma sak gäller vid exempelvis omdragning av avlopp i lägenhetshus.
Det är inte helt lätt att få till en badrumsrenovering under 200,000 kronor, men om man är kostnadsmedveten, målinriktad och uppfyller kriterierna ovan så finns det goda chanser.
När man pratar om att “renovera” badrum är det inte detsamma som att måla om eller fräscha upp badrummet genom att byta ut badrumsmöblerna. En renovering är mer omfattande än så. Vid en badrumsrenovering byter man i regel ut allt i form av befintlig interiör och tekniska lösningar. I den här artikeln är det detta vi avser med att “renovera badrum”.
Priserna som beskrivs i artikeln innefattar allt avseende material och arbetskostnader, samt moms.
Nedan har vi sammanställt en lång rad områden med besparingspotential i samband med att du ska renovera badrum:
Undersök marknaden: Skaffa dig en god överblick av de leverantörer och varuhus som du kan vända dig till för material, och ta reda på vilka priser de erbjuder. På så vis kan du försäkra dig om att du inte köper in material till överpris.
Erbjudanden och kampanjer: I samband med planeringen av projektet kan det vara en god idé att undersöka möjligheterna att köpa in material på erbjudande eller i samband med en produktkampanj. Om man håller ögonen öppna kan timingen mycket väl vara perfekt, och man kan då få tag i kvalitetsmaterial till mycket låga priser.
Rabatter: När man köper in material i större mängd går det ofta att få till bra rabatter. Det finns alltså en poäng med att samla många olika inköp till ett tillfälle, istället för att göra flera mindre inköp. Många väljer också att låta entreprenören ta sig an inköpen, eftersom hantverkare ofta kan ha ännu bättre rabatter. Ytterligare en fördel med det upplägget är att entreprenören har god kännedom om olika material och vet vad som fungerar bra att använda till ett specifikt ändamål
Val av entreprenör: Timpriset kan variera stort hos olika entreprenörer. Samtidigt kan en lite dyrare entreprenör, med lång erfarenhet av att arbeta med badrum, ofta utföra arbetet på kortare tid. Detta kan innebära att den slutgiltiga arbetskostnaden kanske inte alls blir högre - badrummet blir helt enkelt bara färdigställt tidigare. Det finns ofta bara fördelar med att vända sig till en entreprenör med solid kompetens och långtgående erfarenhet. I det långa loppet kan det bli kostsamt att ta in en lågprisentreprenör, om det innebär att arbete inte blir ordentligt utfört.
Säsong: Vår och sommar är högsäsong för bygg- och renoveringsprojekt. Genom att renovera badrum under höst- och vinterhalvåret kan man därmed göra klipp. Under den här tiden av året är det många hantverkare som har det glesare i kalendern och konkurrensen om uppdragen kan bidra till en lägre prisbild.
Standard: Ett annat sätt att hålla i pengarna är genom att välja en standard på badrummet som är i linje med budgeten. Det är emellertid viktigt att materialen som du köper in håller tillräcklig kvalitet för långvarig användning. Om de inte gör det kan de kortsiktiga besparingarna slå tillbaka och istället resultera i att du behöver renovera badrummet igen - i förtid.
Enligt prisstatistik som hämtats från marknadsplatsen Byggstart.se ligger totalpriset för en badrumsrenovering vanligtvis på mellan 200,000 kronor och 300,000 kronor. Man bör samtidigt ha med sig att detta endast är genomsnittliga siffror. Priset kan variera stort beroende på faktorer som badrummets storlek, valet av material, den entreprenör som man anlitar, o s v. Nedan har du ett exempel på hur ett erbjudande från en entreprenör kan se ut, inklusive alla ingående kostnader (arbete, material och moms) där detta inte specificerats separat:
Totalt: 303,000 kr
När man lägger ut ett projekt på anbud bör man alltid ta in minst 3 konkurrerande anbud. På så vis får du viss valfrihet och du kan göra en ordentlig jämförelse mellan de olika entreprenörerna, för att försäkra dig om att du får ett pris som är konkurrenskraftigt. I det fall som du inte är nöjd med något av anbuden i den första rundan tar du helt enkelt in fler. Men, kom ihåg att det är tidskrävande både för dig själv och entreprenörerna att ordna med platsbesök och bearbeta offerter.
Kom sedan ihåg att det inte bara är priset som bör få avgöra vilken entreprenör som du väljer. Firman som går vinnande ut ur anbudsstriden bör även ha rätt kompetens och helst också en hel del erfarenhet av just att renovera badrum. För det första kommer entreprenören att kunna genomföra arbetet på färre timmar om de har rätt bakgrund, och för det andra så kan det bli en riktigt dyrköpt läxa i det fall som man tar in en firma som inte utför arbetet korrekt. Allra helst bör firman vara behörig eller auktoriserad av någon av branschorganisationerna Byggkeramikrådet (BKR) eller AB Svensk Våtrumskontroll (GVK).
Innan du lägger ut projektet på anbud och drar igång med att ta in offerter, så se till att du är väl förberedd! I detta ingår att du gör en projektbeskrivning - ett offertunderlag - som ger potentiella entreprenörer en tydlig bild av det arbete som ska utföras. Många väljer också att anlita en inredningsarkitekt för att göra ritningar av interiören, som sedan kan bifogas till projektbeskrivningen. I tillägg till detta behöver du säkerställa att projektet inte kräver bygganmälan eller bygglov från kommunen. Normalt sett behövs inte detta, men det finns exempelvis undantag i det fall som arbetet innebär att en brandcell bryts, om man tar biytor i anspråk för att bygga ut badrummet, om fasaden påverkas i form av nya fönster, etc. Om du har några som helst tvivel kring om projektet är lovpliktigt eller inte så bör du kontakta byggnadsnämnden i kommunen och höra dig för. Om projektet skulle vara anmälnings- eller lovpliktigt behöver handlingar lämnas och startbesked erhållas innan arbetet kan påbörjas. Lämpligen inväntar man detta innan anbudsprocessen dras igång, i och med att det annars kan innebära ett stort merarbete om projektbeskrivningen skulle behöva ändras utifrån kommunens besked.
I det fall som du redan nu är redo att lägga ut projektet på anbud så kan du [klicka här].
För att fatta ett välgrundat beslut i samband med att du ska välja entreprenör så är det viktigt att du sätter ihop ett bra beslutsunderlag, bestående av de offerter som du fått in. Det är inte bara totalpriset som du behöver titta på här eftersom anbuden kan variera utifrån entreprenörens uppfattning om projektet. Man behöver alltså tränga in i och analysera alla offerter så att man inte jämför äpplen med päron.
Först och främst behöver man ta reda på om de poster som inkluderats i offerterna är desamma. Vad har man eventuellt definierat som tillägg, som löpande kostnader och vad är inkluderat i totalpriset? Därefter behöver titta på eventuella förbehåll och villkor som entreprenören kan ha specificerat, samt vad de skulle kunna innebära. En kritisk detalj är om man angett priset som ett fastpris, en prisuppgift eller som ett förpliktigande kostnadsestimat. Tittar man på konsumenttjänstlagen så är fastpris ett definitivt pris som man med säkerhet kommer att få betala, men en prisuppgift tillåts överskridas med maximalt 15 % - vilket i sammanhanget kan det alltså röra sig om flera tiotusen kronor.
Om ingående poster och moment varierar mycket mellan olika offerter så kan det antingen bero på att man förstått offertunderlaget olika, eller att man tänker sig olika lösningar. Detta behöver man reda ut genom att kontakta entreprenörerna och fråga dem. Innan du tackar ja till ett erbjudande så bör du alltså ha varit i kontakt med entreprenören i fråga, och säkerställt att båda parter är helt på det klara med förutsättningarna.
Här har vi sammanställt ett antal användbara sajter för dig som planerar att renovera badrum.
Badrumsportalen - inspiration, samlar många stora varumärken inom VVS
Badrumsdrömmar - oberoende blogg startad redan 2012
Iconic Nordic Rooms - svensk leverantör av badrumslösningar
Kakelspecialistens inspirationsblogg
Komplett.se - har "vitvaruguide" för val av tvätt- och torkutrustning
Det är inte lätt att klara sig utan vatten och avlopp i sin bostad, och av den anledningen är det många som väljer att få sitt badrum renoverat under tiden som man är bortrest. Att en badrumsrenovering kommer med mycket oljud och stök gör inte situationen bättre - vare sig för dig eller grannarna. Se därför till att informera de som bor runtomkring så att de vet när arbetet börjar och hur länge det planeras fortgå. Om du bor i en bostadsrättsförening bör du på förhand ha tagit reda på vilka rutiner det är som gäller avseende vattenavstängning och liknande. För att säkra upp att genomförandet går så smidigt och smärtfritt som möjligt är det också viktigt att du håller en tät dialog med entreprenören - även i det fall som du är iväg. På så vis undviker ni både förseningar och missförstånd.
Efter att projektet är genomfört behöver du få till en slutbesiktning tillsammans med entreprenören, och gärna också med en oberoende besiktningsman. Under slutbesiktningen undersöker man så att allt är i sin ordning - eventuella brister lyfts för åtgärd. När detta är gjort behöver du se till att all nödvändig dokumentation skickas till dig. När man renoverar badrum kan detta inkludera våtrumsintyg och protokoll från elektriker. Slutdokumentationen ska i övrigt innehålla information om de material som använts, samt om det arbete som blivit utfört. Detta är dokumentation som du kan komma att få användning för i samband med en eventuell framtida försäljning, eller i samband med försäkringsärenden.