Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du totalrenovera hus? Tänker du att göra mycket store ändringar i bostaden? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att totalrenovera hus
Det är många faktorer som påverkar kostnaderna vid en totalrenovering. Enligt marknadsplasen Byggstart.se ligger genomsnittspriset för en invändig totalrenovering på 12.000 kronor per kvadratmeter. Om du väljer enklare lösningar och en mer modest standard går det att få ner priset mot 7.000 kronor per kvadratmeter. Har du ett hus som är mindre än 150 kvadratmeter ska det alltså teoretiskt sett vara möjligt att totalrenovera huset för mindre än 1 miljon kronor, men det förutsätter också att projektet har en låg komplexitet och att du måste ha kontroll över och hålla ner alla utgifter gällande material och övriga produkter. Här har vi sammanställt en lista med exempel på punkter som måste vara uppfyllda för att det ska vara möjligt att utföra en invändig totalrenovering med ett genomsnittspris på 7.000 kronor per kvadratmeter:
Inget behov av arkitekt eller åtgärder som kräver bygglov: Om renoveringen omfattar någon åtgärd som är bygglovspliktig eller du måste anlita en arkitekt för att hjälpa till med hela eller delar av projektet, kommer det naturligtvis att öka renoveringskostnaderna. Därför är det viktigt att du håller dig till åtgärder som bygglovsbefriade.
Det är lätt att feltolka de olika begrepp som används i samband med renoveringsprojekt. Det är stor skillnad i pris på en ytskiktsrenovering, invändig renovering och utvändig renovering.
Här nedanför kan du läsa hur de olika begreppen definieras och vad de innebär:
Ytskiktsrenovering:
En ytskiktsrenovering omfattar i regel de synliga ytskikten i huset. Det kan till exempel handla om att måla om, slipa golv eller byta badrumsmöbler och köksinredning. En ytskiktsrenovering är varken så dyr eller komplicerad som en totalrenovering.
Invändig totalrenovering
En invändig totalrenovering omfattar bland annat en totalrenovering av våtrum, installation av nytt kök och uppdatering av elektriska och tekniska lösningar. Det är vanligt att arbetet börjar med att hantverkarna river ner innerväggar, golv och tak in till bjälklaget.
Utvändig totalrenovering
En utvändig totalrenovering omfattar bland annat renovering av tak, fasad och fönster. Dessutom är det vanligt att dränera och tilläggsisolera huset.
Det finns flera åtgärder som du kan göra för att spara pengar när du renoverar. Innan du kontaktar och anlitar hantverkare måste du planera och förbereda projektet. Det innebär bland annat att du sätter upp en budget så du vet vilka ramar du har att röra dig inom, det vill säga ett maxbelopp som du inte ska överskrida. Du ska sikta på att ligga 10-20 procent under budgettaket när du börjar, så att du har ett ekonomiskt spelrum ifall det skulle inträffa oväntade händelser under projektet.
När du utför en invändig totalrenovering är det vanligt att byggherren, och eventuella övriga som bor i huset, flyttar till en tillfällig bostad. Ska du hyra en bostad är det ett smart drag att ha löst den biten i god tid innan projektet påbörjas. Det gör att du undviker onödiga kostnader.
Totalkostnaden för renoveringen kommer även att öka om du planerar specialanpassade lösningar, till exempel platsbyggda möbler eller garderober. Därför är det mer lönsamt att välja standardlösningar till huset om du har en stram budget.
Vill du bygga ett nytt kök eller badrum, något som är ganska vanligt vid en totalrenovering, ska du lägga dem i de delar av huset där det är nära till vatten- och avloppsrör och där elstammarna är lättillgängliga. Anledningen är att det är dyrt att dra om såväl vattenrör som elledningar.
Du kan även utföra enklare arbeten själv oavsett hur mycket tidigare erfarenhet du har. Exempel på sådana arbeten är rivning, bortforsling av byggavfall, målning och golvläggning.
För att kunna bilda dig en uppfattning om hur mycket projketet kommer att kosta i slutänden, är det viktigt att få en översikt över hur mycket de olika delmomenten och materialet kostar. Här nedanför har vi tagit upp några typiska arbeten som ingår i en invändig totalrenovering och vilka prisspann de hamnar inom:
Totalrenovering av ett hus på 140 kvadratmeter:
Ett badrum: 180.000 - 350.000 kronor
Tvättstuga: 50.000 - 150.000 kronor
Elektriker: 150.000 - 250.000 kronor
Riggning, drift och rivning: 100.000 - 200.000 kronor
Rörläggare: 70.000 - 150.000 kronor
Byte av ytterdörrar: 20.000 - 50.000 kronor
Ändringar i husets bärande konstruktionen: 30.000 - 150.000 kronor
Snickare och målare: 300.000 - 600.000 kronor
Kakel och klinker: 20.000 - 50.000 kronor
Kök: 100.000 - 300.000 kronor
Parkett: 50.000 - 100.000 kronor
Totalpris för hela renoveringen: 1.070.000 - 2.400.000 kronor
Cirka pris per kvadratmeter: 7.600 - 17.100 kronor
Observera att det här bara är ett exempel och att alla projekt skiljer sig åt. Som du ser är det stora skillnader i pris och du måste ha en projektbeskrivningen och kommentarerna från entreprenörens konsultationsmöte för att få en mer korrekt bild av kostnaderna för projektet.
Det är en rekommendation att du begär in offerter från tre konkurrerande aktörer när du påbörjar anbudsrundan. Om du begär in färre än tre kostnadsförslag har du inte tillräckligt med underlag för att kunna avgöra om prisuppgifterna som du får är konkurrenskraftiga eller ej.
Tänk på att alla hantverkare måste genomföra en konsultation och undersöka tillgängliga underentreprenörer. Det tar mycket energi och tid. Skulle du inte vara nöjd med något av de tre kostnadsförslagen är det inget som hindrar att du startar upp en andra anbudsrunda med andra entreprenörer.
Om du redan har bra erfarenhet av ett företag, och planerar att anlita den entreprenören för renoveringen, är det ändå en rekommendation att du begär in anbud från minst ett företag till för att säkerställa att du får ett konkurrenskraftigt pris.
Om du vill begära in anbud till ditt renoveringsarbete kan du [klicka här].
Anledningen till att du ska begära in anbud från tre konkurrerande aktörer är för att du ska kunna jämföra offerterna. Det gör det lättare att hitta den entreprenör som är mest lämpad för ditt projekt. När du ska jämföra kostnadsförslagen är det viktigt att du ställer dig följande frågor:
Ingår samma poster i de olika anbuden?
Det är viktigt att se till att entreprenörerna har inkluderat samma poster i offerterna. Det gör det lättare att upptäcka om en eller flera poster saknas. Du ska titta noggrant på vad som är specificerat i respektive post och vad som är angett som tillägg. Har en entreprenör utelämnat någon viktig del i offerten ska du kontakta vederbörande och ta reda på anledningen till varför.
Vilka förbehåll har entreprenörerna inkluderat i anbuden?
Du ska noggrant gå igenom vilka eventuella förbehåll som entreprenören har lagt in i offerterna. Ju fler förbehåll som är inkluderade, desto högre kan totalsumman bli. Ett förbehåll som ofta finns med är icke kända och synliga fukt- eller rötskador som måste åtgärdas.
Hur stor del av de olika posterna är fast pris, beräknat pris eller förbehållslöst prisöverslag?
Det är viktigt att se hur mycket entreprenörerna har listat som fast pris, beräknat pris eller förbehållslöst prisöverslag. De flesta föredrar fasta priser eftersom det ger lite av en garanti för hur mycket slutsumman för renoveringen landar på. Ett beräknat pris får inte avvika mer än 15 procent, uppåt eller nedåt, från den angivna summan.
Är det några enskilda poster som har varierat mycket i pris?
Om det är några enskilda poster som varierar mycket i pris finns det i regel en anledning till det. Det kan vara att de olika entreprenörerna har missförstått uppdraget eller har olika lösningar. Vad skillnaderna beror på måste du ta reda på, enklast genom att kontakta aktörerna, innan du går vidare i processen.
När man planerar ett stort projekt lägger de flesta ner mycket tid på research för att hitta de lösningar, färger, möbler och inredningsstil som passar både den personliga smaken och huset.
Här nedanför har vi samlat ihop några länkar för inspiration:
För att få ett lyckat resultat är det viktigt att vara väl förberedd innan renoveringen drar igång. Det innebär att du ska vara klar över din roll som byggherre både under och efter arbetets gång.
Nedan finner du en lista med punkter innehållande tips för hur du ska agera under projektet för att få ett bra slutresultat:
Besök byggplatsen ofta och ha en regelbunden kommunikation med entreprenören
En bra dialog med den ansvarige entreprenören och de övriga inblandade hantverkarna ökar chansen för ett bra slutresutltat. Genom att besöka byggplatsen ofta är det lättare att skapa en bra relation med hantverkarna samtidigt som det är enklare för dig att förmedla dina önskemål gällande renoveringen. Därför är det viktigt att ha ett flexibelt förhållningssätt och vara tillgänglig för entreprenören oavsett om det uppstår problem eller bara generella frågor.
Följ den överenskomna tidsplanen
Det är en rekommendation att du gör en tidsplan tillsammans med entreprenören innan arbetet med totalrenoveringen av huset börjar. Tidsplanen anger när hantverkarna börjar med de olika arbetena och när de ska vara slutförda. Stäm av de olika delmomenten under arbetets gång för att se att renoveringen utförs på ett tidseffektivt sätt.
Skriv ihop en check-lista
Gör en check-lista över de material och produkter som du bestämmer dig för och baserat på offerten som du får från entreprenören. Hur ska köket se ut? Vilka armaturer ska du ha i badrummet? Ska du har tapeter eller måla i rummen? Vilket kakel och klinker ska du ha? Ju mer förberedd du är, desto smidigare kommer renoveringen att gå.
När hantverkarna meddelar att de är klara med alla arbeten är det viktigt att du gör följande punkter:
Gör en slutbesiktning
Boka in en oberoende och certifierad besiktningsman för en slutbesiktning efter att projektet är slutfört. En slutbesiktning gör du för att försäkra dig om att allt arbetet är korrekt utfört och i enlighet med gällande regelverk. Hittar besiktningsmannen några brister eller allvarliga fel är det viktigt att du ser till att entreprenören åtgärdar felen så fort som möjligt.
Håll inne med en del av kontraktsbeloppet
Det är en rekommendation att du håller inne med 10-15 procent av det totala kontraktsbeloppet till dess att alla arbeten är slutförda. Du ska hålla inne med den här delsumman till dess att slutbesiktningen är gjord och alla eventuella brister eller fel är åtgärdade.
Se till att få slutdokumentationen
Det är viktigt att du får all slutdokumentation av entreprenören när du har utfört en totalrenovering av hus. Slutdokumentationen verifierar vilka arbeten som har utförts, vilka hantverkare som har gjort respektive arbete och kostnaderna för de olika åtgärderna.