Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du bygga ett badrum? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga badrum
I genomsnitt kostar det runt 270,000 kronor att bygga badrum, inklusive material och arbetskostnader. I och med att detta bara är en snittsiffra så kan man emellertid hitta badrumsprojekt som blir både billigare och dyrare att genomföra. I den nedre delen av prisspannet hamnar de som lyckats bygga badrum för runt 200,000 kronor. Man ska dock vara medveten om att det inte är lätt att få till en så låg totalkostnad - det är något man får arbeta hårt för och det kräver att man är kostnadsmedveten i varje steg längs vägen. Ett nytt badrum för knappa 200,000 kronor förutsätter normalt sett att:
Ofta säger man att man ska “bygga badrum” när man egentligen menar att man ska renovera ett befintligt badrum. Att faktiskt bygga ett badrum innebär att man uppför ett nytt badrum i ett utrymme där det sedan tidigare inte finns något badrum. Det kan verka som hårklyveri i termer, men det innebär till del olika saker och priset mellan de olika projekttyperna skiljer sig också åt. I den här artikeln har vi fullt fokus på att bygga badrum.
Om du har tänkt att få ditt badrum billigt så är det viktigt att du undersöker alla möjligheter till besparingar. Först och främst gäller det här att få en bra översikt av marknaden. Sök på nätet, besök leverantörer - skapa dig en bra bild av prisnivån för de olika produkter och material som du behöver för att färdigställa ditt nya badrum.
Du bör samtidigt passa på att undersöka och hålla dig uppdaterad kring eventuella erbjudanden och kampanjpriser. Håller man ögonen öppna kan de dyka upp mycket lägligt, och när man minst anar det. För den som är vaksam finns det möjligheter att göra klipp. Utöver detta är det möjligt att få fördelaktiga rabatter om man samlar sina inköp. Det kan alltså vara en god idé att planera sina inköp och undvika att köpa en vara i taget, allt eftersom man kommer på att man behöver dem. Ett alternativ till detta är att låta entreprenören ta sig an inköpen. Det finns flera anledningar till att detta kan vara bra. Dels får hantverkare oftast bättre rabattsatser hos leverantörerna än de flesta privatpersoner. De har dessutom god materialkännedom och vet vad som kommer att göra sig bra i ett badrum, och vilka material som är enkla att arbeta med.
Kvalitén hos materialen som du köper in kommer också påverka totalkostnaden för projektet. Det är fullt möjligt att välja mer ekonomiska alternativ, men man bör även lägga in det lite längre perspektivet i ekvationen. Om en badrumsmöbel snabbt slits ut så kommer det att bli dyrare i längden, i och med att den kommer att behöva bytas ut i förtid.
Genom att dra igång ditt badrumsprojekt när det inte är högsäsong är det möjligt att spara ytterligare slantar. Under sommarhalvåret är hantverkarnas kalendrar gärna späckade, och det kan då vara svårt att få tag i en entreprenör till ett rimligt pris. Under höst och vinter är uppdragen emellertid betydligt färre och det blir fler som tävlar om samma byggprojekt, vilket ger att priserna blir lägre.
Sist men inte minst är det viktigt att du företar dig en grundlig urvalsprocess i samband med att du ska besluta dig för vilken entreprenör som du ska anlita. Entreprenörerna varierar både när det kommer till pris och kvalitet. I det långa loppet lönar det sig alltid att vända sig till fackmän med rätt kompetens och som har lång erfarenhet av att bygga badrum. Genom att ta in hantverkare som verkligen vet vad de gör kan man förvänta sig att projektet kan färdigställas på kortare tid och med hjälp av färre arbetstimmar.
Om man har som ambition att spara in så mycket som möjligt på projektet, så är det en fördel om man skaffar sig en förståelse för vad projektets olika delar kostar - vart och ett för sig. Man kan då se vilka poster som utgör den största kostnadsmassan och som därmed kommer med störst sparpotential. Nedan har du ett typiskt exempel som är hämtat från ett anbud:
Totalt: 303,000 kr
De här priserna inkluderar moms och alla ytterligare kostnader i form av material och arbetstid. Tänk på att kostnaderna kan variera stort från projekt till projekt. Till exempel kan plattsättningen bli billigare om man väljer en typ av kakel som är enkel att sätta upp, och allra billigast blir det om man väljer våtrumspanel till sina väggar istället. På motsvarande sätt blir rörmokarens arbete med vatten, avlopp och ventilation billigare om arbetet inte är så omfattande - finns vatten och avlopp redan framdraget till utrymmet, låt då det styra planlösningen.
För att få till en prislapp som är så fördelaktig som möjligt är det avgörande att man låter flera firmor konkurrera om uppdraget. När du ska bygga badrum och projektet ska läggas ut på anbud, bör du hämta in 3 olika offerter för att försäkra dig om ett marknadsmässigt pris. Har du gjort detta kommer chansen för att något av dem faller dig på läppen vara större - och skulle du inte vara nöjd med något av dem så går det alltid att ta in fler. Innan en entreprenör kan offerera och prissätta ett projekt så behöver denne komma på platsbesök. Man bör ha respekt för att detta är en tidskrävande aktivitet för entreprenören - så ta inte in för många anbud förrän du vet att du har behov av det.
Innan du lägger ut ditt projekt på anbud behöver du alltså se till att alla förberedelser är ordentligt genomförda. Detta inkluderar en genomarbetad projektbeskrivning så att entreprenören kan få en tydlig bild av vad det är för badrum som du vill få på plats. Du bör också ha klargjort om du behöver göra en anmälan eller söka bygglov hos kommunen innan du tar in hantverkare på jobbet. Om du skulle behöva bygglov så bör den processen vara avslutad redan innan offertarbetet påbörjas. Om du har gjort en detaljerad beskrivning, så att entreprenören har mesta möjliga information om arbetet, så kommer de offerter som du får in innehålla betydligt bättre prisestimat. Om du redan nu är klar att hämta in offerter på ditt projekt så kan du [klicka här].
När du fått in dina 3 anbud så kan du påbörja arbetet med att jämföra dem. Här är det lätt att dra förhastade slutsatser och fatta dåliga beslut om man inte först jämfört offerterna i detalj. När man ska jämföra offerter behöver man titta på de ingående posterna, för att försäkra sig om att man verkligen jämför priset på samma arbete. När man går igenom post för post, så kan man se vilka poster det är som varierar, och om det är någon som verkligen sticker ut så beror det normalt sett på att entreprenörerna har fått olika förståelse för projektet. Vid större avvikelser bör du alltså kontakta entreprenörerna och räta ut eventuella frågetecken, för att därefter få ett uppdaterat anbud skickat till dig.
En annan sak som du bör vara uppmärksam på är hur olika kostnadsposter är specificerade - som inkluderade i offerten eller som tillägg. Kontrollera om detta är något som skiljer de olika entreprenörerna åt. Om något angetts som tillägg bör du göra ett estimat på vad det kan handla om i arbetskostnader, utifrån timarvodet. Slutligen bör du vara noga med att se efter om man angett priset som ett fastpris, en prisuppgift eller som en oförpliktigande prisuppskattning. Om ett pris angivits som en prisuppgift kan det som slutligen står på fakturan variera med upp till 15 % jämfört med prisuppgiften. Detta enligt konsumenttjänstlagen.
Här har vi samlat några källor till nyttig och inspirerande information för dig som har tankar på att bygga badrum.
Badrumsportalen - inspiration, samlar många stora varumärken inom VVS
Kakelspecialistens inspirationsblogg
Badrumsdrömmar - oberoende blogg startad redan 2012
Iconic Nordic Rooms - svensk leverantör av badrumslösningar
Komplett.se - har "vitvaruguide" för val av tvätt- och torkutrustning
Du bör ha en tät dialog med entreprenören under projektets gång. När man ska bygga badrum kan det ibland behövas ta beslut löpande, och det är också ett sätt att undvika missförstånd. Man ska ha med sig att god kommunikation vanligtvis är nyckeln till varje lyckat bygg- eller renoveringsprojekt.
Att bygga badrum är en typ av projekt som gärna leder till både stök och oljud. Utifrån detta bör du fundera över om du vill vistas hemma under byggperioden eller ej. Du bör även informera grannarna om ditt byggprojekt.
När ditt nya badrum står klart behöver du se till att en slutbesiktning genomförs tillsammans med entreprenören, och gärna med en oberoende, fackkunnig person på plats. Sista steget blir sedan att hämta in all nödvändig slutdokumentation - som exempelvis våtrumscertifikat och protokoll från elektrikern. Slutdokumentationen omfattar information om det arbete som blivit utfört, samt vilka material och produkter som nyttjats. Med hjälp av slutdokumentationen kan du bevisa att badrummet är byggt enligt gällande normer och regelverk, något som kan vara bra i försäkringssammanhang eller i samband med en framtida försäljning av bostaden.