Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du renovera ett litet badrum? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att renovera små badrum
Det går definitivt att renovera ett litet badrum för under 150,000 kronor, men det förutsätter att du anstränger dig en hel del för att hålla kostnaderna nere. I genomsnitt ligger priset på en renovering av ett litet badrum kring 200,000 kronor, inklusive allt i form av arbete och material. Men samtidigt varierar priserna mellan allt från 150,000 kronor till 275,000 kronor, beroende på olika faktorer och val som man gör under projektets gång.
Om vi tittar på projekt som ligger i det nedre prisspannet, runt 150,000 kronor, så kan vi se att följande kriterier vanligtvis är uppfyllda för att komma ner i ett så lågt pris:
Med ett “litet badrum” avser vi badrum som är runt 3 kvadratmeter till ytan. När det kommer till prislappen så är inte skillnaden jättestor när man renoverar ett litet badrum jämfört med ett stort. Kostnader som är knutna till de tekniska installationerna kommer i princip att vara desamma oavsett storleken på badrummet, men utgifterna för ytskikten är mindre när renoverar ett litet badrum. För badrum som är större än grundstorleken på 3 kvadratmeter, kan man i grova drag räkna med omkring 10,000 kronor till 20,000 kronor per ytterligare kvadratmeter.
Om du har en renoveringsbudget på 150,000 kronor behöver du tänka på kostnadseffektivt i varje enskilt steg. Vissa kostnader får man finna sig i att betala - det finns inte alltid några alternativ, men inom vissa områden går det helt klart att spara en del slantar. För att hålla kostnaderna nere kan du:
Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger det genomsnittliga priset på att renovera ett litet badrum (cirka 3 kvadratmeter) runt 200,000 kronor, inklusive arbete och materialinköp. Genom att studera priserna för de olika delarna som ingår i projektet blir det enklare att dra slutsatser kring vilka de kostnadstunga momenten är, och vad man därmed kan ge sig på för att försöka spara pengar. En offert från en entreprenör kan exempelvis se ut så här:
Totalt: 197,000 kr
Alla de här priserna kan variera både uppåt och nedåt. Tittar man på exemplet med kakel och plattsättning så är ett betydligt billigare alternativ att istället sätta upp våtrumspanel. Detta är ett alternativ som är både billigare i materialinköp och som är långt mindre tidskrävande. Generellt sett kan man säga att kostnader som är kopplade till tekniska installationer inte kan påverkas i samma grad som de kostnader som hör ihop med rent estetiska moment.
För att uppnå bästa möjliga pris bör man i regel ta in 3 offerter. Entreprenörerna kommer på platsbesök, prissätter projektet och förser dig sedan med ett anbud. Genom att ta in flera offerter ökar du chansen för att hitta rätt entreprenör till rätt pris. Skulle du märka att du inte fått in någon offert som du är nöjd med så bör du ta in ytterligare några.
Vilken som är den rätta entreprenören avgörs inte bara på priset. Minst lika viktigt är det att hantverkarna som ska utföra arbetet har rätt kompetens och helst även lång erfarenhet av att just renovera badrum. Innan du bestämmer dig för vilken entreprenörsfirma som du ska anlita så kan du gärna kolla upp om entreprenören är auktoriserad/behörig att lämna våtrumsintyg/kvalitetsdokument. Utöver detta så bör du be entreprenören om referenser från tidigare arbete med badrumsrenovering. På så vis kan du komma i kontakt med tidigare kunder och försäkra dig om att du gör ett bra val.
Se bara till att ha alla förberedelser på plats innan du börjar att ta in anbud på projektet. Kontakta byggnadsnämnden i kommunen och säkerställ att du inte behöver bygglov eller anmäla projektet först. I det fall som du behöver bygglov kan du behöva ta kontakt med en arkitekt eller konstruktör som första steg. Oavsett så behöver du ha tagit fram en detaljerad projektbeskrivning som ger en tydlig bild av arbetet som du vill att entreprenören ska utföra på ditt badrum. När du är klar för att lägga ut ditt projekt och få in offerter på jobbet, [klicka här].
Efter att du fått in dina 3 anbud så behöver du lägga lite tid på att jämföra dem sinsemellan. Här är det A och O att man värderar offerterna utifrån samma kriterier och säkerställer att de ingående momenten är desamma. Annars jämför du äpplen med päron. Många gör felet att de bara jämför siffrorna som står på sista raden i offerten, men priset säger ingenting om du inte kontrollerat vilka poster som ingår i de olika anbuden. Börja med att kontrollera så att innehållet är detsamma i alla offerter. Ibland kan detta variera en hel del, vilket oftast beror på att entreprenörerna uppfattat uppdraget olika. Om du hittar avvikelser så är det viktigt att du kontaktar respektive entreprenör och rätar ut frågetecknen - eventuellt kan du behöva få ett uppdaterat anbud. Utöver detta behöver du se efter vad de olika entreprenörerna specificerat som tillägg utöver totalpriset, och om priset angetts som ett fastpris, en prisuppgift eller ett oförpliktigande kostnadsestimat. Och kom ihåg - om anbudet utgör en prisuppgift så har entreprenören enligt konsumenttjänstlagen rätt att fakturera upp till 15 % ytterligare för projektet.
Nedan har vi samlat tips på nyttiga länkar som kan komma till pass för dig som vill få ytterligare inspiration inför din badrumsrenovering.
Badrumsportalen - inspiration, samlar många stora varumärken inom VVS
Kakelspecialistens inspirationsblogg
Badrumsdrömmar - oberoende blogg startad redan 2012
Iconic Nordic Rooms - svensk leverantör av badrumslösningar
Komplett.se - har "vitvaruguide" för val av tvätt- och torkutrustning
Inför projektstarten bör du se till att du har kontaktinformation till styrelsemedlemmarna i bostadsrättsföreningen, om du bor i bostadsrätt. Du kan behöva information om rutiner, informera om att du behöver stänga huvudkranen, och annat. Utöver detta behöver du i god tid informera grannarna om renoveringsarbetet som kommer att äga rum, eftersom den här typen av arbete ofta medför en hel del stök och oväsen. När det kommer till inköpen av material lönar det sig att göra upp en checklista så att du inte missar att skaffa något i tid. Om leveranstiden är lång på enskilda produkter så kan det leda till kostsamma förseningar. Se till att du har en stabil plan för dina inköp!
När väl badrummet står klart behöver du göra en slutbesiktning tillsammans med entreprenören och en oberoende fackman. Vid det här tillfället bör du vara uppmärksam på eventuella brister så att de kan noteras och åtgärdas. Slutligen behöver all slutdokumentation komma på plats. Se till att du får in protokoll från elektriker, våtrumscertifikat och så vidare, samt spara undan alla fakturor och kontrakt med kontraktsbilagor.