Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du tilläggsisolera huset? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om tilläggsisolering
Enligt prisstatistik från Byggstart.se ligger kvadratmeterpriset för tilläggsisolering och byte av fasad på cirka 2.000 kronor per kvadratmeter väggyta. Eftersom det är många variabler som påverkar priser finns det även fall där priset är nere på 1.500 kronor per kvadratmeter.
Om det handlar om ett enfamiljshus i ett plan och med en totalyta på 100 kvadratmeter med en väggyta på cirka 120 kvadratmeter, är det möjligt att tilläggsisolera huset för ovanstående prissumma.
Det är dock en rad förutsättningar som måste stämma överens. För att kunna få arbetet gjort för mindre än 200.000 kronor måste du välja de billigaste materialen. Du måste även försäkra dig om att hantverkaren som gör arbetet kan göra det på så kort tid som möjligt. Dessutom är de som genomför projektet och de som levererar materialet beroende av att det är lätt att komma fram till huset.
Det är långt ifrån alltid som det lönar sig att välja de billigaste lösningarna. Det finns många anledningar till att ha extra utrymme i budgeten.
Om du vill ha en realistisk bild gällande kostnaden för tilläggsisolering i ett visst hus, är det viktigt att du vet vad en entreprenör lägger vikt vid i sitt kostnadsförslag. Då har ni en gemensam förståelse för begreppen och det blir lättare för dig att jämföra de olika offerterna med varandra.
Det är huvudsakligen följande punkter som har störst inverkan på kostnaden:
Det med kostnadseffektiva är att utföra tilläggsisoleringen samtidigt som andra renoveringsprojekt. Vi tänker då särskilt på byte av fasad. Eftersom fasaden i regel måste tas ner för att det ska gå att tilläggsisolera från utsidan är det lika bra att byta ut den.
Om du börjar med att byta fasad kommer tilläggsisoleringen blir en relativt kostnadskrävande extra utgift. Eventuellt kan du isolera huset inifrån men det är i regel inte lika effektivt.
När det gäller renoveringsarbete är det alltid en fråga om det går att spara pengar på att göra hela eller delar av arbetet själv. Tilläggsisolering är inte det bästa alternativet för något att göra på egen hand. Om du inte vet exakt vad du håller på med när du gör en tilläggsisolering kan det uppstå så kallade köldbryggor i väggarna. Det är även viktigt att säkerställa en tillräckligt bra luftcirkulation för att undvika senare fuktskador.
Det som du eventuellt kan göra för att hålla ner kostnaderna är att köra bort byggavfall eller måla efter att arbetet med tilläggsisoleringen är slutförd.
Något som påverkar din budget är vilken typ av finansiering du har tillgång till. Det är inte alla som har tillräckligt med sparkapital för att täcka projektet och därför är det vanligt att husägaren tar ett lån. Eftersom renovering av en bostad räknas som en investering kan det vara enklare att få ett banklån. Av den anledningen är det i regel möjligt att höja ett existerande bolån. Eftersom bostadslån har en mycket låg ränta är det fördelaktigt att välja det alternativet för att finansiera tilläggsisoleringen av huset.
För lån med huset som säkerhet går det dock inte att belåna huset för mer än maximalt 85 procent av husets värde. Det kan göra att du som har köpt huset relativt nyligen inte har hunnit amortera av tillräckligt mycket för att du ska kunna höja bolånet.
Om så är fallet kan du välja att ansöka om ett konsumentlån för att finansiera renoveringen. Ett konsumentlån har dock en betydligt högre ränta än ett bolån men det kan ändå löna sig eftersom en tilläggsisolering ger en bra värdeökning på huset och väsentligt lägre uppvärmningskostnader.
En tumregel är att du begär in tre anbud. Då har du lite att välja mellan samtidigt som det inte blir överväldigande. Tänk på att entreprenörerna också lägger ner mycket tid och resurser på att sammanställa offerterna och boka upp konsultationsmöten, och därför ska du inte ta upp mer än nödvändigt av deras tid.
Om du känner till branschen och de företag som det är tal om väl, kan det räcka med att begära in två offerter.
Ifall det är ett eller flera anbud som inte är nöjd med, är det ingenting som hindrar att du vänder dig till andra aktörer för att begära in kostnadsförslag.
Alla offerter ska jämföras utifrån samma kriterier. De kan har olika disposition och ibland kan det råda tvivel om att det är samma arbete som de olika aktörerna beskriver.
Se först och främst till att bli på det klara med att det är samma kostnadsposter i alla anbuden. Någon aktör kan ha specificerat arbetet alla posterna medan andra kan ha lyft ut delar av arbetet och gjort det till ett tillägg, eller uteslutit det helt.
Det är inte ovanligt att offerterna innehåller förbehåll. Gå igenom dessa och utvärdera vad de betyder. Ibland är förbehållen rimliga, i andra fall innebär de en risk för eller en ökad kostnad för dig.
Själva anbudet kan vara i form av ett fast pris, ett uppskattat pris eller ett förbehållslös kostnadsförslag. Ett fast pris är det som är lättast att förhålla sig till eftersom du kan stämma av det mot din budget för projektet. Ett uppskattat pris innebär att slutkostnaden kan variera med upp till 15 procent från den summa som står i offerten. Det innebär att slutsumman kan bli både lägre och högre. Har du fått ett förbehållslöst kostnadsförslag ska du be om att få ett med förbehåll innan du accepterar anbudet.
Ibland kan det visa sig att det är stor skillnad mellan de priser som är upptagna i de enskilda posterna. Kontrollera om de olika aktörerna har samma uppfattning om arbetet som ingår i varje post. Det är även möjligt att en eller flera aktörer använder sig av billiga och undermåliga material eller okvalificerad arbetskraft för att kunna hålla låga priser.
Det kan dessutom uppstå komplikationer i arbetet som inte omfattas av offerten utan tillkommer till timpris. Ta reda på vilket timpriset är.
Här har vi samlat några länkar med matnyttiga tips och fördjupad läsning om tilläggsisolering. Eftersom tilläggsisolering kan vara en del av en större invändig isolering har vi även tagit med länkar till sajter med kreativa lösningar och inspiration.
När du har skrivit kontrakt med entreprenören måste du förbereda dig på att ha hantverkare i eller utanför huset i under några veckors tid. Det är även smart att förvarna grannarna om det kommande arbetet eftersom det kommer att bli en del väsen. Ju tidigare du förvarnar grannarna, desto bättre möjlighet får de att förbereda sig.
Du ska även tänka över vart du själv ska ta vägen under tiden. Om du ska tilläggsisolera inomhus är det klokt att försöka resa bort medan arbetet pågår eller tillfälligt bo någon annanstans.
Det är även bra att etablera en bra relation till de som ska utföra jobbet. Det gäller särskilt den entreprenör som har huvudansvaret. Om det uppstår funderingar eller problem gällande arbetet är det viktigt att reda ut dessa så tidigt som möjligt.
Hur länge projektet pågår beror på hur stort huset är och hur tillgängligheten ser ut. Som utgångspunkt kan du räkna med 4-6 veckor för en liten villa, 6-8 veckor för ett genomsnittligt enfamiljshus och 8-10 veckor för en stor villa. Siffrorna är hämtade från Byggstart.se.
När entreprenören meddelar att arbetet är färdigställt ska ni göra en gemensam slutbesiktning. Se även till att du får all slutdokumentation.
Slutdokumentationen ska beskriva allt arbete som har utförts under projektet, vilka företag som har varit inblandade och priset för de olika arbetena.
Dokumentationen är ditt bevis för att arbete har gjorts i enlighet med gällande regelverk och när det har blivit utfört. Detta är inte minst viktigt att kunna visa när du ska göra en ny värdering på huset eller sälja det.
Det är även en rekommendation att du gör en ny värdering av huset efter tilläggsisoleringen. En ny värdering av huset kan underlätta när du ska lägga om ditt bolån eller behöver höja bolånet för att finansiera kommande.renoveringar.