Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du renovera i Stockholm? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att renovera
Kostnaden för att renovera bostäder i Stockholm avgörs utifrån många olika faktorer. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset för en invändig renovering på cirka 12.000 kronor per kvadratmeter. Om du planerar ett renoveringsprojekt med en enklare standard och låg komplexitet i arbetet kan det gå att komma ner mot 7.000 kronor per kvadratmeter. Med andra ord är bostadens storlek avgörande för hur mycket pengarna räcker till. Om vi utgår från en bostad på 140 kvadratmeter (vilket är mycket i en storstad) ska det dock vara möjligt att renovera huset för mindre än 1 miljon kronor, men det är under förutsättning att du utgår ifrån och uppfyller följande krav:
Om du kan bocka av alla punkterna ovanför är det möjligt att du kan renovera din bostad med en maximal budget på 1 miljon kronor, även i Stockholm. Men det kräver att du har planerat hela projektet noggrant och har full kontroll över alla kostnader!
Vill du göra en renovering som omfattar både in- och utvändigt renoveringsarbete hamnar genomsnittspriset på cirka 25.000 kronor per kvadratmeter. Det är dock möjligt att komma ner till cirka 15.000 kronor per kvadratmeter för projekt som omfattar enkla arbeten.
Det är ganska vanligt att begreppen renovering, ytskiktsrenovering och restaurering lite huller om buller.
För att få en så rättvisande offert som möjligt på ditt renoveringsprojekt i huvudstaden är det viktigt att veta hur mycket och vilken typ av arbete renoveringen ska omfatta. En ytskiktsrenovering innebär i regel att ytskikten byts ut, till exempel tapeter och golv, medan en renovering omfattar mer komplexa lösningar och ingrepp i byggnadens bärande struktur. Det är inte ovanligt att man vid en renovering ändrar bostadens planlösning och bygger om, kompletterar eller byter ut de tekniska lösningarna, till exempel byter elstammar, drar om avlopp eller byter värmesystem. En restaurering är vanligtvis inriktad mot att återställa bostaden till dess ursprungliga arkitektur, och då kan det handla om en totalrenovering av bostaden, inuti och utanför, såväl som en ytskiktsrenovering.
I den här artikeln ligger fokus främst på en invändig renovering.
En invändig renovering kan bland annat innefatta följande arbetsmoment:
Stockholm är en tämligen dyr stad att bo i, och för att göra renoveringsarbetet lite billigare är det viktigt att du lägger ner ordentligt med tid på att planera projektet. Det första du måste göra innan du börjar anlita hantverkare är att sätta upp en budget. Genom att göra det vet du exakt vilka ekonomiska medel du har tillgång till och hur mycket du har råd att investera i renoveringen. Det är även ett klokt drag att sätta en maxsumma för hur mycket renoveringen får kosta, och sätta av 10-20 procent av det totala budgetbeloppet som en buffert för oförutsedda utgifter som kan uppkomma under tiden som renoveringsarbetet pågår.
Ska du göra en renovering av bostaden är det ett måste att du hittar en evakueringsbostad så länge arbetet pågår. Om du måste hyra ett annat boende är det bra att lösa den biten så tidigt som möjligt för att undvika onödigt höga kostnader. Genom att börja leta efter ett tillfälligt boende i god tid ökar du chansen att hitta ett ställe som ligger i närheten av det område som din ordinarie bostad ligger i.
För att hålla ner kostnaderna är det också viktigt att du väljer standardlösningar i så stor utsträckning som möjligt. Specialanpassade lösningar, till exempel platsbyggda garderober, bokhyllor eller bänkar kommer att öka priset. Något annat som du kan göra för att hålla ner totalsumman är att göra en begränsad ändring av planlösningen.
Du kan även hålla utkik efter kampanjer och utförsäljningar hos byggvaruhus och detaljister för att få produkter som exempelvis armaturer, badrums- och köksinredning, dörrar, kakel och klinker, billigare utan att behöva göra avkall på kvalitet.
Det är viktigt att du bildar dig en uppfattning om hur mycket de olika delarna av renoveringsprojektet ligger på.
Här nedanför kan du se ett exempel på uppskattade priser för de delarbeten som kan ingå i en renovering av ett hus i Stockholm på ungefär 140 kvadratmeter:
Prisuppgifter från entreprenören:
Ett badrum: 200.000 - 300.000 kronor
Elektriker: 120.000 - 250.000 kronor
Snickare och målare: 300.000 - 600.000 kronor
Rörläggare: 30.000 - 80.000 kronor
Etablering, drift och rivning: 100.000 - 250.000 kronor
Tvättstuga: 50.000 - 150.000 kronor
Ändring av bärande konstruktion: 40.000 - 100.000 kronor
Byte av ytterdörrar: 25.000 - 40.000 kronor
Summa kostnader från entreprenören: 865.000 - 1.770.000 kronor
Byggherrens inköp:
Kök: 100.000 - 300.000 kronor
Badrumsinredning: 30.000 - 100.000 kronor
Kakel: 20.000 - 50.000 kronor
Parkett: 60.000 - 100.000 kronor
Summa för dina inköp: 210.000 - 550.000 kronor
Totalkostnad: 1.075.000 - 2.320.000 kronor
Här ser vi att priset kan ligga mellan 1.075.000 och 2.320.000 kronor. Det är svårt att särskilt mycket lägre än den lägsta prissumma som nämns här. Däremot kan priset stiga över den högsta totalsumman eftersom slutsumman styrs av de åtgärder som du vill få utförda och vilka material du väljer att köpa in. Tittar vi på priset per kvadratmeter landar det på mellan 8.000 och 17.000 kronor per kvadratmeter. I prisexempelt som vi har ställt upp här ovanför har vi inte räknat in arvodet för arkitekter eller kostnaderna för projekteringen.
När du lämnar ut ditt uppdrag på en anbudsrunda är det en rekommendation att du begär in offerter från tre konkurrerande aktörer.
Tre anbud är tillräckligt för att du enkelt ska kunna jämföra kostnadsförslagen med varandra och bilda dig en uppfattning om de priser som du erbjuds är marknadsmässiga. Begär du in fler än tre anbud gör du i regel dig själv en björntjänst genom att skapa dig en massa extra arbete, det är dessutom tidskrävande för aktörerna att räkna på anbud och konsultationsmöten. Är du inte nöjd med något av de kostnadsförslag som du får in är det inga problem att starta upp en ny anbudsrunda.
När du ska anlita hantverkare till renoveringen är det en rekommendation att du begär in anbud från flera konkurrerande aktörer, både i själva staden och utanför. Det gör att du som byggherre kan välja det kostnadsförslag som passar dig och ditt projekt bäst.
När du jämför anbuden som du får in med varandra är det viktigt att du tittar på följande:
Att samma poster ingår i alla anbuden
Det är viktigt att du kartlägger att hantverkarna har inkluderat samma poster i sina offerter. Titta på vad som är specificerat och vad de definierar som tillägg på priset. Om någon av aktörerna inte har tagit med väsentliga poster i sitt anbud är det klokt att kontakta dem och ta reda på varför.
Vilka eventuella förbehåll har aktörerna tagit med i offerterna
Det är också viktigt att du tar reda på vilka förbehåll som aktörerna har lagt till i anbudet. Förbehåll kan bland annat handla om väderförhållanden, rötskador eller leveranstider. Byggherrar vill i regel ha så l
Kartlägg vilka poster som anges till fast pris, riktpris eller löpande räkning
Det är klokt att reda ut hur stor del av arbetet som är angivet som fast pris, riktpris respektive löpande räkning. Optimalt är att alla poster är angivna med ett fast prist eftersom det gör det lättare för dig att ha kontroll på kostnaderna. Ett riktpris får enligt lag inte avvika mer än 15 procent, upp eller ned, från det angivna priset i offerten. Många tror att löpande räkning innebär att det går att sätta vilket pris som helst men det stämmer inte. Priser som anges som löpande räkning måste vara skäliga
Är det några enskilda poster som skiljer sig mycket åt i pris?
Om du upptäcker att enskilda poster som varierar mycket i pris, är det viktigt att du tar reda på vad det beror på. Det kan till exempel handla om att aktörerna tolkar arbetet med renoveringen på olika sätt eller att de har olika lösningar för att utföra arbetet.
Vill du hitta inspiration på olika lösningar till ditt renoveringsprojekt i Stockholm?
Då kan du börja med länkarna här nedanför:
Det är viktigt att du är förberedd på vilka krav som ställs på dig som byggherre under tiden som renoveringen pågår och när projektet är slutfört.
Här nedanför kan du läsa några exempel på vad du bör göra under projektets gång:
När du får meddelande om att allt arbete är färdigställt är det viktigt att:
Om du funderar på att köpa ett renoveringsobjekt i Stockholm bör du förmodligen sälja din nuvarande bostad samtidigt. Då kan det vara klokt att använda en tjänst där du kan jämföra mäklare, så att du hittar den bästa fastighetsmäklaren för dina behov.