Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du byta fasad på huset? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att byta ytterpanel
Kostnaden för att byta fasad varierar från projekt till projekt. Det finns med andra ord inget universalpris som gäller för alla tillfällen. Slutpriset hänger på ett antal olika kostnadsdrivare, särskilt storleken på ditt hus. Därför är det rimligt att utgå från en genomsnittskostnad per kvadratmeter fasadyta. Marknadsplatsen Byggstart.se har samlat ihop prisstatistik för olika projekt som rör fasadbyte, och statistiken visar att det i genomsnitt kostar omkring 2,000 kronor per kvadratmeter. Utifrån siffrorna i deras prisdatabas kan man också sluta sig till att en del projekt lyckas komma ner i knappa 1,700 kronor per kvadratmeter, medan andra kostar uppemot 3,000 kronor per kvadratmeter. Ett mer exakt prisestimat på ditt projekt kan du få först efter att en entreprenör varit på platsbesök och prissatt projektet.
Med utgångspunkt i ovanstående genomsnittspris så kan vi sluta oss till att det är möjligt att byta ytterpanel för under 200,000 kronor, förutsatt att du gör det du kan för att hålla i slantarna. Om byggarean för ditt hus är på 100 kvadratmeter kan man uppskatta väggytan till omkring 120 kvadratmeter, i normalfall. Med ett kvadratmeterpris kring 1,700 kronor kan du då landa på ett totalpris på cirka 200,000 kronor. För att få till ett kvadratmeterpris som är så bra som möjligt så behöver du hitta snickare som är effektiva, byggmaterialen behöver vara av det billigare slaget och det behöver vara lätt för hantverkarna att komma till och arbeta på huset.
Det är vanligt att man byter fasadbeklädnad när man upptäcker att det bildats sprickor, rötangrepp eller fuktskador. Det är viktigt att ta hand om den här typen av skador omedelbart eftersom fukt kan spridas snabbt, vilket i längden kan bli kostsamt att åtgärda. Om du inte kontrollerat panelens skick på ett längre tag så kan det vara en god idé att göra detta. Om träet är poröst och ger efter när du sticker en kniv eller skruvmejsel i det så är det ett tecken på att panelen behöver bytas ut. Samma sak gäller om du upptäcker texturförändringar, sprickor eller missfärgningar. Kontrollera noggrant var fasaden ofta blir blöt, exempelvis kring hängrännor eller längst ner på fasaden, där regnvatten och fukt samlas.
När man ska byta fasad behöver den befintliga fasadbeklädnaden först rivas. Därefter kan man kontrollera så att det bakomliggande träverket inte är angripet av fukt och så att vindskyddspappen är i gott skick. Nästa steg blir att montera ny läkt som den nya ytterpanelen kan fästas vid. Det är inte ovanligt att man som husägare passar på att genomföra andra förbättringsåtgärder samtidigt, när man ändå är igång med ett fasadarbete. Detta kan handla om att byta dörrar och fönster, att måla om, eller att tilläggsisolera. Genom att tilläggsisolera kan du säkerställa att bostadens värmeförluster blir så små som möjligt. Som ett resultat kan du därmed räkna med lägre energiförbrukning och lägre driftskostnader. Om man har ett äldre hus lönar det sig ofta att tilläggsisolera, men det finns även exempel på hus från tidigt 2000-tal som har otillräcklig isolering.
Du bör överväga att genomföra projektet under vintern om ett lågt pris är viktigt för dig. Tvärtemot vad många tror så är det inga problem att byta fasad under vintermånaderna. Inte sällan är det torrare väder på vintern än på hösten, exempelvis. Vintertid finns det dessutom ofta fler entreprenörer tillgängliga, vilket ger större konkurrens om projekten och bättre möjligheter för dig som byggherre att få projektet utfört till ett bra pris. Planerar du att måla om huset samtidigt som du byter ytterpanel så bör du dock vara på det klara med att man helst genomför måleriarbeten under perioden april till oktober.
Tänk på priset i samband med att du köper in material. Materialinköpen står för en väsentlig del av utgifterna när man ska byta fasad. Ett alternativ är att välja de billigaste materialen som man kan hitta på marknaden, men gör man det sker det ofta på bekostnad av kvalitet. Använder man sig av material som inte håller tillräckligt hög kvalitet så riskerar man att snart behöva göra underhållsarbeten för att åtgärda fel och brister - vilket gör det hela olönsamt i det lite längre perspektivet. Prova att hitta en bra balans mellan pris och kvalitet. Det är också möjligt att göra klipp och få tag i kvalitetsprodukter till ett bra pris om man håller utkik efter kampanjer och utförsäljningar, alternativt genom att nyttja tillgängliga rabatter. Om du samlar alla dina materialinköp till ett och samma tillfälle blir chanserna att få en bra rabatt större. Ett annat alternativ är att låta entreprenören stå för inköpen. Detta leder ofta till fördelaktiga priser i och med att hantverkare ofta handlar till rabatterade priser - antingen för att de har bra kontakter eller för att de är återkommande kunder hos byggvarukedjorna.
Sist men inte minst är det viktigt att man är uppmärksam på att byggfirmorna också varierar i pris. Precis som med materialen så är det även viktigt att man ser till att den entreprenör som man anlitar håller en tillräckligt hög kvalitet i sitt arbete. Detta vill säga att man inte bör anlita en entreprenör som inte kan påvisa att man har rätt kompetens och erfarenhet av liknande projekt. När man ska anlita en entreprenör så är den bästa strategin för att få ett så lågt pris som möjligt att man tar in flera anbud, och därmed ser till att det finns konkurrens om uppdraget.
För att kunna skatta kostnaderna för ett specifikt projekt bättre, så kan du vara till nytta att titta på vad de olika momenten kan kosta när man ska byta ytterpanel och tilläggsisolera. Genom att göra det kan man identifiera de delar som slukar mest pengar, och därmed var det finns mest pengar att spara. Nedan hittar du ett exempel på ett typiskt priserbjudande för fasadbyte och tilläggsisolering. Notera att isoleringen görs som en del av just det här projektet, men att det inte är något som alltid behöver göras per automatik. Du bör ta hänsyn till att prisexemplet gäller ett enfamiljshus med 200 kvadratmeter väggyta. Om man är begränsad till en budget på 200,000 kronor bör man inte räkna med att kunna byta panel på en yta som är större än 100 kvadratmeter.
Totalt: 515,000 kronor.
Tumregeln säger att man bör ta in minst 3 anbud på ett projekt. Då har man ett bra underlag för att kunna jämföra både pris, kompetens och utförande. Du försäkrar dig också om att konkurrensen blir tillräcklig för att få ett rimligt pris. I undantagsfall kan det räcka med två offerter, och du till exempel känner entreprenörerna väl sedan tidigare. Andra gånger kan man behöva ta in ytterligare anbud, om de första inte visat sig vara tillräckligt bra. Var bara försiktigt så att du inte tar in för många offerter - då slösar du bort tid för både dig själv och för entreprenörerna. Det kostar både tid och pengar för en entreprenör att genomföra platsbesök och prissätta projekt, och ur byggherrens perspektiv blir beslutsunderlaget snabbt oöverskådligt om man tar in offerter från en större mängd aktörer.
Tänk också på att priset inte är allt. Först och främst behöver entreprenören ha den kompetens och erfarenhet som krävs för uppdraget, i annat fall kan det bli en dyrköpt erfarenhet i det långa loppet. Man bör därför alltid se till att be de entreprenörer som kommer på platsbesök att lämna referenser från tidigare uppdrag inom relevant område. På så vis kan du få förstahandsinformation från tidigare kunder. Utöver detta kan det vara bra att kolla upp så att de kandiderande firmorna har nödvändiga tillstånd och en ekonomi som är i ordning. I vissa fall kan de också ha yrkesbevis, certifieringar eller liknande som kan backa upp deras kompetens och seriositet. Detta är inget som krävs för att vara verksam i Sverige, men det kan ändå ge en positiv fingervisning i det fall som man har det.
Om du gjort nödvändiga projektförberedelser redan nu och är klar till att lägga ut uppdraget på anbud så kan du [klicka här].
Arbetet med att jämföra offerterna är en mycket viktig del av anbudsprocessen. Många gör felet att de bara tittar på totalsumman. De är då inte uppmärksamma på att de baserar sitt beslut på endast en del av underlaget. Man behöver titta på hela innehållet i offerterna för att försäkra sig om att man inte jämför äpplen med päron. Man bör korskontrollera alla ingående poster för att se att priserna faktiskt refererar till samma arbete.
Utöver detta bör man vara observant på följande:
En viktig del av förberedelserna består i att bestämma dig för hur du vill att huset ska se ut efter det att projektet är genomfört. För detta krävs att du sätter av tillräckligt med tid för att söka inspiration.
Nedan har vi samlat ett antal länkar till bra inspirationskällor som du kan använda:
För att få bättre kontroll och översikt över alla dina planer och alla de material som ska köpas in så kan det vara bra att ha en checklista till hands under projektet. Allt eftersom kan du kryssa av sådant som blivit avklarat eller levererat. Genom att göra detta kan du undvika att du missar något. Kom också ihåg att ha en tät dialog med entreprenören under arbetets gång, samt att sätta upp fasta möten där ni kan stämma av arbetet längs vägen. Tidpunkten för dessa möten får gärna sammanfalla med att projektet når vissa milstolpar i genomförandet. God kommunikation är A och O för att ett projekt ska bli lyckat.
När projektet är fullfört behöver du genomföra en slutbesiktning tillsammans med entreprenören. Vid det här tillfället går ni igenom arbetet som genomförts och du får då möjlighet att kontrollera så att det inte föreligger några fel eller brister. Besitter du inte kompetensen för att avgöra detta på egen hand så är det rekommenderat att du tar in en professionell besiktningsman till slutbesiktningen. Slutligen behöver du även se till att du får all relevant dokumentation av projektet skickad till dig. Entreprenören bör tillhandahålla en slutdokumentation som beskriver arbetet som utförts och de material som använts, och på så vis utgör det en kvittens på att projektet genomförts i enlighet med gällande normer och regler. Spara undan slutdokumentationen på ett säkert ställe så att du har den till hands när du behöver den - exempelvis i samband med en framtida försäljning, eller ett försäkringsärende.