Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du lägga plåttak? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om takplåt
Det går att byta tak med takplattor för mindre än 150.000 kronor om du håller dig till enkla lösningar. En annan förutsättning är att det inte får tillkomma några komplikationer med projektet.
Om du ska klara att komma under den här summan är det viktigt att du kan bocka av följande punkter:
Om ditt projekt motsvarar samtliga punkter som vi har tagit upp ovan, är det möjligt för dig att genomföra takbytet för mindre än 150.000 kronor. Likväl är det en rekommendation att du budgeterar för lite mer för att skapa ett utrymme för extra kostnader.
Det finns flera anledningar till att det är fördelaktigt att använda takplattor när du ska lägga om taket. Takplattor väger lite, har en bra motståndskraft mot det varierande svenska klimatet och är mycket allsidiga och användarvänliga. Man skiljer i huvudsak mellan fyra olika typer av takplattor: takplattor i aluminium, koppar, plåt och zink.
Takplattor av aluminium eller stål är de lättaste varianterna. Det är en klar praktiskt fördel när det kommer till frakt och montering. Den låga vikten gör att takplattorna kan läggas på flera olika typer av tak, till exempel på tak där det tidigare legat shingel eller takpapp. Aluminium och stål är även slitstarka material och har en beräknad livslängd på cirka 50 år. De kan utformas på många olika sätt och passar till de flesta hus- och taktyper.
Takplattor av koppar och zink är betydligt tyngre än de som är tillverkade av aluminium eller stål. Det innebär att de taktyper som de kan läggas på är begränsade. Det som är en klar fördel med att använda takplattor av koppar är att de har en lång livslängd, minst 60 år, och att de i princip är underhållsfria. Många av de husägare som väljer kopparplattor som taktäckningsmaterial gör det även av estetiska anledningar.
Det finns några faktorer som du inte kan påverka. Det gäller bland annat komplexiteten på husets konstruktion eller om hantverkarna upptäcker dolda fuktskador eller rötangrepp. Som en motpol finns det fler åtgärder som du kan ta till för att hålla ner kostnaderna:
Sätt upp en budget: Något av det första du ska göra är att sätta upp en budget med ett maximalt belopp som inte får överstigas. Kartlägg hur mycket pengar du har att röra dig med innan du börjar kontakta hantverkarna. Det kan bli både dyrt och trist att behöva ansöka om eller skaffa mer finansiering mitt under projektet som följd av att pengarna du har budgeterat med inte räcker.
Val av material: Vilka material du väljer har en direkt inverkan på priset. Takplattor av koppar och zink kostar till exempel mer än takplattor av aluminium eller stål. Det kan vara en fördel att leta efter erbjudanden och kampanjer på olika tillverkares och detaljisters hemsidor.
Begär in offerter från flera aktörer: För att kunna anlita en entreprenör som är väl lämpad för ditt projekt är det viktigt att du begär in anbud från flera aktörer. Det är en rekommendation att du begär in kostnadsförslag från tre olika entreprenörer under anbudsrundan.
Överlåt materialinköpen till entreprenören: Du kan förlora pengar om inte materialet kommer i tid eller om du har köpt in en för stor eller för liten mängd material. Därför är det en rekommendation att överlåta inköpen av material och andra byggprodukter till entreprenören.
Tänk långsiktigt: Ett nytt tak ha i regel en lång livslängd och därför ska ett nytt tak ses som en långsiktig investering. Det kan vara lönsamt att lägga till lite pengar för att få en högre kvalitet, eftersom det gör att taket håller längre och kräver mindre underhållsarbete. Den kan även vara en fördel att renovera det underliggande taket samtidigt som du lägger om yttertaket med takplattor.
Ta höjd för oförutsedda utgifter: När du lägger om taket kan du bli stående inför det faktum att hantverkarna upptäcker rötangrepp eller andra skador på taket. Därför är vår rekommendation att du tar höjd för den typen av utgifter och skapar en enskild budgetpost för dem när du sätter upp din budget.
Hur mycket det kostar att lägga nya takplattor beror bland annat på vilket material som du väljer och husets konstruktion. Här nedanför kan du se vilka priser det normalt sett handlar om när det handlar om att lägga om taket med takplattor på ett hus vars takyta är 100 kvadratmeter.
Hus med en takyta på 100 kvadratmeter:
Rivning av taket: 15.000 – 25.000 kronor
Avfallshantering: 10.000 20.000 kronor
Yttertak: 40.000 – 80.000 kronor
Diffusionsöppen papp: 10.000 – 15.000 kronor
Takrännor och stuprör: 25.000 – 40.000 kronor
Nya vindskivor: 10.000 – 20.000 kronor
Takstege till skorstenen och skorstensintäckning: 6.000 – 15.000 kronor
Snörasskydd: 7.000 – 15.000 kronor
Vinkelränna/ränndal: 6.000 – 10.000 kronor
Regnhuv/vindskydd: 5.000 – 10.000 kronor
Byggställningar: 7.000 – 15.000 kronor
Totalsumma: 140.000 – 270.000 kronor
Pris per kvadratmeter: 1.400 – 2.700 kronor
Vanligtvis ligger kostnaden för att byta tak på en 100 kvadratmeters takyta mellan 140.000 kronor och 270.000 kronor. Det lägsta priset ligger därmed på 1.400 kronor per kvadratmeter, men det är under förutsättning att du väljer billiga lösningar, att det inte finns några skador på taket och att det är lätt att komma fram till fastigheten. Väljer du de allra billigaste lösningarna är det möjligt att landa på slutsumma som understiger 150.000 kronor. Det krävs även att du planerar hela projektet noggrant inom alla områden. Tänk på att kostnaden för takbytet kan bli högre än maxpriset som vi har räknat fram i exemplet ovan. Vilket material du väljer, hur komplext arbetet är och husets konstruktion har stor inverkan på totalsumman.
Det är en rekommendation att du begär in offerter från tre konkurrerande aktörer under anbudsrundan. På så sätt är det lätt att hålla ordning på de olika entreprenörerna samtidigt som du kan bilda dig en bra uppfattning om vilka nivåer priserna bör ligga på. Om du begär in anbud från fler än tre entreprenörer blir det ofta svårt att överskåda kostnadsförslagen.
Om du redan har kontakt med entreprenör som har utfört tidigare arbeten, kan det räcka med att begära in offerter från två andra aktörer. Det är aldrig klokt att nöja sig med att begära in ett kostnadsförslag om du vill vara säker på att du får ett konkurrenskraftigt och marknadsmässigt pris.
Vill du lägga ut ditt projekt för att begära in anbud, kan du [klicka här].
När du har fått in tre kostnadsförslag är det viktigt att du jämför dem med varandra på lika villkor.
Då är det viktigt att titta på följande:
De flesta husägare vill att kostnaderna är satt till ett fast pris. Det gör det enklare att räkna på totalkostnaden för projektet. Om det förekommer stora skillnader i pris i enstaka poster kan en förklaring till det vara att de tolkar de olika arbetsuppgifterna på olika sätt. Då är det viktigt att du tar reda på vad det beror på - det lättaste är att kontakta aktören/aktörerna - innan du går vidare i processen.
Här nedanför har vi samlat ihop några länkar med matnyttig information för dig som planerar eller överväger att lägga om taket. I länkarna hittar du guider från leverantörer och myndigheter som vi tycker är användbara och bra. Ett nytt tak kan vara en del av ett större renoveringsprojekt och av den anledningen har vi även tagit med länkar till sajter som innehåller generell information för dig som planerar en större in- eller utvändig renovering.
För att slutresultatet ska bli bra och tillfredsställande finns det några grundläggande punkter gällande vad du bör göra under tiden som arbetet pågår och när det är färdigställt.
Innan arbetet påbörjas och under tiden som det fortgår är det viktigt att du har en bra och regelbunden kommunikation med huvudentreprenören eller respektive hantverkare. Det gör det lättare för både dig och hantverkarna att komma med nya infallsvinklar på projektet och diskutera olika lösningar. En bra kommunikation med entreprenören lägger grunden för ett framgångsrikt slutresultat som motsvarar dina förväntningar. Om du vet vilken sorts takplattor du vill ha på taket kan det även vara en fördel att göra en lista över allt material och övriga produkter som du vill köpa in. Det kommer att göra att byggprocessen flyter på bättre och att arbetet utförs på ett tidseffektivt sätt.
När hantverkarna meddelar att arbetet är slutfört är det viktigt att du gör en slutbesiktning. Slutbesiktningen gör du tillsammans med entreprenören och en extern certifierad besiktningsman. Besiktningsmannen kontrollerar att alla åtgärder är korrekt utförda och i enlighet med gällande regelverk. Om det upptäcks några brister eller regelrätta fel ska dessa åtgärdas innan du betalar slutfakturan till entreprenören. När slutbesiktningen är godkänd ska du se till att få all dokumentation som är relevant för arbetet. I slutdokumentationen ska allt arbete som har utförts redovisas, vilka hantverkare som har gjort respektive arbete och kostnaderna för de olika arbetena. Slutdokumentationen är viktig att ha till hands när du ska göra en ny värdering av huset, behöver kontakta försäkringsbolaget i ett försäkringsärende eller när du bestämmer dig för att sälja huset.