Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du utöka bostaden med en tillbyggnad? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om tillbyggnad av hus
En tillbyggnad är ett omfattande och komplicerat byggprojekt. I teorin är det fullt möjligt att göra en tillbyggnad med en budget på maximalt en miljon kronor så länge du tar hänsyn till vissa begränsningar. Enligt Byggstart.se ligger snittpriset för en tillbyggnad på cirka 28.000 kronor per kvadratmeter.
Ska slutsumman bli lägre än en miljon kronor måste följande parametrar gå att uppfylla:
Om du följer och kan uppfylla punkterna ovan kan det vara möjligt att bygga ett tillbyggnad på 40 kvadratmeter för mindre än en miljon kronor.
Om du tillhör de som har lite erfarenhet och kompetens gällande byggområdet är det lätt att bli förvirrad av alla de begrepp som används i branschen. Något som är väldigt vanligt, både bland fack- och lekmän, är att begreppen tillbyggnad, påbyggnad och underbyggnad. De tre ord som ofta används som ett och samma begrepp definieras enligt följande:
Det är några delar av projektet som du inte kan påverka kostnaderna för i någon större utsträckning. Det gäller bland annat markförhållanden och hur lätt det är för hantverkare och leveransbilar att ta sig fram till tomten. Bor du inne i stadskärnan i en storstad kan parkeringsavgifter och vägtullar göra att kostnaderna för projektet ökar. Det finns dock en rad åtgärder som du kan ta till för att hålla ner kostnaderna när du ska bygga till huset. Här nedanför kan du läsa några tips och goda råd angående hur du kan sänka kostnaderna för byggarbetet.
Planera noggrant
En bra planering är viktig för att projektet ska bli lyckat. Det är en rekommendation att du kontaktar en entreprenören så tidigt som möjligt och involverar företaget eller kontaktpersonen i processen. Om du påbörjar anbudsprocessen tidigt, har du även bättre möjligheter att få ett bra och marknadsmässigt kostnadsförslag.
Val av material
Vilket material du väljer har stor inverkan på kostnaderna och det finns många valmöjligheter för det mesta av det material som du ska köpa in. Olika material/produkter kan variera mycket i funktion, kvalitet och pris. Inom det här området har du som byggherre stor möjlighet att påverka eftersom dina val gällande tillbyggnadens standard har direkt inverkan på totalkostnaden för den utökade boytan.
Optimera projektet
Att bygga till huset är ett stort och omfattande byggprojekt. Av den anledningen kan det vara att ta tillfället i akt och utföra andra bygg- eller renoveringsarbeten i samma veva. Det är billigare att utföra vissa arbeten, till exempel att bygga en ny entré, som en del av projektet med att bygga till huset.
Arbetskraft
Vilken entreprenör som du slutligen väljer kommer att han en stor inverkan på kostnaderna för tillbyggnaden. Kompetenta och professionella hantverkare kan genomföra arbetet med hög kvalitet och effektivitet, något som kan komma dig till godo i form av färre arbetstimmar och lägre kostnader.
Om du tänker att du ska spara pengar genom att göra en del av arbetet själv är det viktigt att du inte tar på dig mer arbete än vad du har kompetens och tid för. Gör du det kan du vara en bidragande orsak till att projektet blir försenat eller stannar upp, något som i sin tur gör att projektet bli dyrare. Tänk på att en professionell hantverkare genomför arbetet på betydligt kortare tid än om du gör det själv.
Det är många som bygger till huset för att öka värdet på fastigheten. En tillbyggnad leder i regel till en värdeökning som oftast täcker kostnaderna för själva byggarbetet. Ett extra sovrum eller våtrum är de typer av rum som ger den största värdeökningen.
Bor du i en stad eller i en förort till en storstad ligger kvadratmeterpriset för bostäder i regel bra mycket högre än kvadratmeterpriset för en tillbyggnad.
För att du ska kunna bilda dig en uppfattning om vad totalsumman för tillbyggnaden kommer att hamna på är det viktigt att du sätter dig in i på vilka prisnivåer de olika delmomenten i projektet ligger på. Här nedanför kan du se ett exempel på typiska prisspann för en tillbyggnad på 40 kvadratmeter.
Prisexempel på en tillbyggnad på 40 kvadratmeter, inklusive allt material för respektive hantverksområde:
Totalsumma för hela tillbyggnaden: 1.040.000 – 1.600.000 kronor
Cirkapris per kvadratmeter: 26.000 – 41.000 kronor
I det här exemplet ingår det inte att bygga ett våtrum, till exempel badrum, som kräver mer arbete gällande rördragning, tätskikt och ventilation.
Det är en rekommendation att du begär in offerter från tre konkurrerande aktörer under anbudsrundan. Då har du tillräckligt med underlag för att kunna bilda dig en uppfattning om vad som är ett marknadsmässigt pris.
Innan du påbörjar anbudsrundan är det viktigt att du är väl förberedd. Du ska se till att ha ansökt om bygglov och skrivit ihop en detaljerad projektbeskrivning innan du kontaktar någon entreprenör. En bra projektbeskrivning gör det lättare för de aktuella aktörerna att räkna på projektet och lämna ett rättvisande kostnadsförslag. Du kan även anlita en inredningsarkitekt för att få hjälp med placering av ljuskällor, olika inredningslösningar etc.
Om tillbyggnaden har en totalarea på maximalt 15 kvadratmeter behöver du inte ansöka om bygglov. Alla tillbyggnader som överskrider en area på 15 kvadratmeter är bygglovspliktiga och i de fallen behöver du anlita en arkitekt som ritar de nödvändiga ritningarna och gör en eventuell projektering. Det är viktigt att du ansöker om bygglov innan du kontaktar entreprenörerna eftersom det är svårt för dem att bedöma projektet och räkna på det utan ritningar och en projektbeskrivning. Om du är osäker på något gällande bygglovsansökan är det klokaste draget att kontakta en av kommunens bygglovshandläggare för mer information och hjälp.
Om du vill lägga ut ditt projekt för en anbudsrunda, kan du [klicka här].
Anledningen till att du ska begära in anbud från flera entreprenörer är att du kan kunna jämföra de olika kostnadsförslagen med varandra och kunna välja en entreprenör som erbjuder ett konkurrenskraftigt pris. Det är viktigt att du jämför anbuden på lika villkor och för att kunna göra det ska du titta på följande:
Att bygga till är ett projekt som involverar mycket arbete, både in- och utvändigt. Här nedanför har vi satt ihop en lista med länkar till leverantörer, tillverkare och inspiratörer som delar med sig av erfarenheter, råd och tips på sina hemsidor och bloggar. Länkarna kan hjälpa dig att hitta kreativa lösningar när du planerar din tillbyggnad.:
För att projektet ska bli lyckat är det viktigt att du följer upp arbetet medan det pågår.
För att tillbyggnaden ska få den utformning som du vill ha, är det viktigt att::
Det är viktigt att göra en slutbesiktning när allt arbete är slutfört. Om du inte har någon eller bara lite tidigare erfarenhet av byggprojekt kan det vara svårt att se om arbetet är korrekt genomfört. Därför är det mer regel än undantag att ha med en oberoende certifierad besiktningsman som kontrollerar arbetet. Är tillbyggnaden så stor att den är bygglovspliktig utser kommunen en besiktningsman som en del av bygglovet.
Om det skulle visa sig att det finns brister i arbetet eller att något är helt felaktigt utfört ska du se till att entreprenören åtgärdar det innan du betalar slutfakturan. Vanligtvis håller byggherren, det vill säga du, inne med 10 procent av totalsumman till dess att allt arbete är godkänt och eventuella brister är åtgärdade.
Slutligen är det av yttersta vikt att du ser till att få slutdokumentationen på allt arbete som är gjort under byggtiden. Slutdokumentationen ska innehålla detaljerad information om allt från vilka arbetsuppgifter som har utförts, vilka hantverkare som har varit delaktiga och kostnaderna för respektive arbete.