Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du bygga källare? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga källare
Det är svårt att få till en fullständig källarutbyggnad till ett pris under 500,000 kr. Den här typen av projekt medför tekniska moment som kräver stor precision och noggrant förberedelsearbete. Om man har stort kostnadsfokus och är noggrann med planeringsarbetet så är det emellertid fullt möjligt att hamna på en prislapp kring halvmiljonen. Detta förutsatt att följande kriterier gäller:
Längre ner i artikeln kan du läsa om hur du kan gå tillväga för att hålla kostnaderna i schack.
Det är lätt att blanda ihop begreppen när man pratar om att bygga källare. När man pratar om den här typen av projekt kan man också säga att man ska gräva ut källaren eller bygga ut källaren. Detta skiljer sig från att endast renovera eller inreda källaren, vilket inte innebär ett lika omfattande och komplext arbete. När man ska bygga källare innebär detta ett tekniskt sett mycket komplicerat projekt, som tar mycket tid att färdigställa och som kräver hantverkare från fler olika fackområden. Ska man endast inreda en befintlig källare så omfattar detta endast de visuella delarna av källaren - inte dess konstruktion - och det kräver därmed en betydligt mindre insats och en avsevärt mindre ekonomisk investering.
I den här texten fokuserar vi på fallet med en fullskalig källarutbyggnad. I den här kontexten är det vanligt att man delar upp projektet i fyra delar:
1. Utvändigt mark- och grundarbete: Det utvändiga arbetet innefattar både markförhållanden kring huset och källarens rymningsvägar. Involverade moment är bland annat:
2. Invändigt mark- och grundarbete: Det invändiga arbetet har påverkan på inomhusmiljön och källarens utformning. Involverade moment är bland annat:
3. Tekniskt arbete: Efter att det invändiga och utvändiga mark- och grundarbetet är utfört kan man påbörja de tekniska momenten. Detta handlar bland annat om:
När de tekniska momenten är utförda är källaren full beboelig. För att det ska bli trivsamt att vistas där återstår emellertid ett viktigt element - inredningen.
4. Inredning: Detta avser de visuella delarna av projektet. Hur man inreder sin källare påverkar det sätt som man uppfattar utrymmet på. Inredningsarbetet omfattar bland annat:
Det finns några projektdelar där man har särskilt stora möjligheter till att spara pengar när man ska bygga källare. Samtidigt finns det vissa områden där det inte finns mycket att göra åt priset. Nedan hittar du ett antal exempel på tilltag som kan bidra till att sänka kostnaderna för ditt projekt:
Sätt upp en budget: De byggherrar som har en strukturerad budget på plats inför projektet har större chans att förverkliga sitt projekt till ett pris som man är nöjd med. Om man inte har en budget att luta sig emot resulterar detta ofta i att man väljer lösningar som är dyrare.
Planera i god tid inför projektet: Kartlägg vilka lösningar som du vill ha i din källare och hur du vill att den ska utformas innan du kontaktar potentiella entreprenörer för utförandet av arbetet. Om du har en tydlig bild av vad som ska göras och hur du vill att det ska realiseras, så kommer det vara enklare för entreprenören att prissätta projektet. Se till att ha en detaljerad projektbeskrivning redo.
Hämta in flera anbud: Det är rekommenderat att man tar in anbud från flera olika entreprenörer under anbudsprocessen. Detta ger dig bättre förutsättningar för att kunna hitta en entreprenör som gör jobbet till ett bra pris och som har rätt kompetens för uppdraget.
Materialval: Den slutgiltiga prislappen på ditt källarbygge kommer att påverkas av de material som du väljer att använda dig av. Parkett, väggbeklädnad, badrumsinredning, osv., varierar stort i pris. Det finns en del pengar att spara här om man håller sig ajour med aktuella erbjudanden och kampanjer.
Val av tekniska lösningar: Det är flera olika tekniska lösningar man kan välja att använda sig av när man ska bygga källare. De olika lösningarna kan variera mycket i både pris och kvalitet.
Tänk in värdeökningen: Det är bra att ha ett långsiktigt perspektiv när man ska bygga ut källaren. Detta eftersom det ofta är en långsiktig investering. Det innebär exempelvis en större omedelbar kostnad att bygga ett badrum eller kök i den nya källaren, men samtidigt genererar det en värdeökning på lite sikt. Så tänk igenom vad som också kan löna sig framöver.
Om man lyckas checka av punkterna på listan ovan så kommer man kunna göra betydande besparingar kopplat till projektet. Om man siktar på att genomföra sitt källarprojekt för omkring 500,000 kr är det A och O att man tar de här parametrarna i beaktande innan man sätter igång anbudsprocessen för att hitta hantverkare.
För att få en förståelse för hur ett projekt kan addera upp till en såpass stor projektbudget så är det vettigt att titta närmare på vad de olika delarna av projektet kostar. Siffror från marknadsplatsen Byggstart.se visar att genomsnittskostnaden för att bygga källare ligger kring 15,000 kr per kvadratmeter. Priset varierar vanligtvis mellan 10,000 kr och 20,000 kr kvadraten, baserat på projektets omfång, storlek och planlösning. Nedan kan du se vad de ingående projektmomenten vanligtvis hamnar på:
Bygga källare på 50 kvm:
Arkitekt och bygglovsansökan: 40,000–100,000 kr
Utvändig dränering: 100,000–200,000 kr
Bilning och bortforsling av massor: 150,000–300,000 kr
Betongarbete: 30,000–50,000 kr
Golvvärme (inkl. isolering): 30,000–50,000 kr
Installationsarbete, el: 20,000–40,000 kr
Golv (inkl. klinkers): 50,000–100,000 kr
Invändiga väggar och tak: 100,000–150,000 kr
Totalsumma: 540,000–1 040,000 kr
Cirkapris per kvm: 11,000–21,000 kr
Den mest plånboksvänliga änden av prisintervallet ovan innebär alltså ett kvadratmeterpris på omkring 11,000 kr. Om man väljer billiga material, enkla lösningar och låter bli att bygga bad/kök så har man alltså möjlighet att landa kring halvmiljonen för projektet. Detta kräver emellertid att man är noggrann, både när det kommer till planering och till uppföljning under projektets gång. Det kan också vara bra att veta att priset kan bli ännu högre än det intervall som angivits ovan - om projektet är stort, komplext och du väljer att inreda med exklusiva material.
Efter att man lagt ut sitt projekt på anbud är det rekommenderat att man inväntar 3 anbud innan man går vidare i urvalsprocessen. Gör du detta så kommer du att få en god insikt i vad som är ett rimligt och marknadsmässigt pris på uppdraget. Tar man in för många offerter så blir det ofta rörigt och svåröverblickbart. Det tar dessutom en hel del tid i anspråk i och man behöver kunna ta emot var och en av de offererande entreprenörerna för ett platsbesök, så att de sedan kan prissätta projektet.
Om du vill lägga ut ditt projekt på anbud kan du [klicka här].
Oavsett hur många offerter som du väljer att ta in så är det en stor fördel om man är väl förberedd innan man kontaktar några entreprenörer. En komplett källarutbyggnad är i de flesta fall ett lovpliktigt tilltag. Förbered dig gärna enligt följande:
Här har vi samlat länkar som kan komma väl till pass för dig som ska bygga källare, eller bara inreda eller renovera din källare. Du kan även hitta inspirerande exempel från andra som genomfört liknande projekt i sina hus.
För att projektet ska få ett lyckat resultat är det mycket fördelaktigt om man håller sig uppdaterad kring vad som händer i arbetet och är aktiv i processen, både under projektets gång och i samband med projektavslut. I anslutning till projektet kan det vara bra att göra följande:
När entreprenören meddelat dig om att projektet är klart är det viktigt att man genomför en slutbesiktning. Vid det här tillfället går man igenom alla arbetsmoment tillsammans med entreprenören (och helst även med en extern fackkunnig person) och försäkrar sig om att allt blivit utfört på ett noggrant och korrekt sätt.
När allt arbete blivit godkänt ska man få slutdokumentationen skickad till sig, som specificerar allt arbete som utförts och de material som använts. Om man får elarbeten utförda finns det krav på att elektrikern ska protokollföra dessa, som del av dennes egenkontrollprogram. Se till att även få ta del av detta. Vid installation av badrum bör man även få ett våtrumscertifikat, under förutsättning att entreprenören varit auktoriserad att utfärda sådana.