Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du bygga om vinden? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga om vind
Att bygga ut vinden innebär tekniskt arbete som ställer krav på högkompetenta fackmän. Det är inte lätt att få till ett sådant projekt för under halvmiljonen. En rad förutsättningar behöver gälla för projektet för att det alls ska vara möjligt:
Om ovanstående punkter är uppfyllda och om projekterings- och bygglovsprocess blir enkla att genomföra, så är det möjligt att genomföra projektet för mindre än 500,000 kr. Var emellertid beredd på att det inte är lätt gjort – det kräver noggrann planering innan projektet startas upp. Man behöver därefter välja ekonomiska lösningar och plånboksvänliga material rakt igenom hela processen.
När vi pratar om att bygga om vind så skiljer vi i regel mellan tre olika typer av projekt. De tre typerna skiljer i svårighetsgrad och har olika byggregler och -normer att förhålla sig till. Detta gör också att de olika projekttyperna varierar i pris. Man skiljer normalt sett mellan följande:
Inreda vinden i ett enfamiljshus: Detta är den enklaste typen eftersom man inte behöver förhålla sig till andra boende. Vad projektet innebär i arbete beror på hur vinden ser ut som utgångspunkt.
Införliva ett vindsutrymme i en underliggande lägenhet: Bor man i radhus, parhus eller bostadsrätt och ska bygga ut vinden behöver man reda ut ägarförhållandena som första steg. Man behöver helt enkelt köpa ut de övriga delägarna. Här krävs det att man etablerar en separat brandcell som innefattar den nyinredda vindsdelen och som är avskild från de övriga bostäderna i huset.
Bygga en ny lägenhet på vinden i ett flerfamiljshus: Ska man etablera en helt ny lägenhet på vinden i ett lägenhetshus eller annat flerfamiljshus så krävs det i regel stora förändringar. Här finns det krav på att lägenheten ska vara tillgänglig även för personer med rörelse- och funktionshinder, vilket bland annat gör att det krävs hiss. Utöver detta behöver den nya lägenheten ha alla de funktioner som behövs i en bostad – badrum, kök, sovrum, osv. Det finns även striktare krav på utrymningsvägarna.
Trots att en hel del aspekter av ett vindsprojekt bestäms av de förutsättningar som man har att utgå ifrån, så finns det ändå saker man kan göra för att påverka kostnadsbilden. Här är ett antal tips på grepp som du kan ta till för att göra ditt projekt mindre kostnadstungt:
Hämta in anbud från flera entreprenörer: Genom att ta in offerter från flera olika håll ökar man chanserna för att få tag i en kompetent entreprenör till ett fördelaktigt pris. Detta kan du läsa mer om senare i artikeln.
Val av ytskikt och andra material: Alla material behöver inte kosta skjortan för att vara av bra kvalitet eller vara vackra att se på. Om du ser till att hålla dig ajour med de kampanjer och erbjudanden som dyker upp hos de olika byggvaruhusen så kan du få tag i kvalitetsmaterial till ett riktigt bra pris.
Planera projektet med omsorg: Det är viktigt att ha en tydlig vision om vad vinden ska användas till. Om det är tydligt för dig hur du vill att vindsvåningen ska utformas, se ut och vilka tekniska funktioner som ska finnas där så kommer projekteringen att löpa på snabbare. Och när du inte behöver nyttja proffsens tid lika mycket så blir det givetvis mindre smärtsamt för dig att betala för deras tjänster.
Var kostnadsmedveten i alla val du gör: Sätt upp en budget i ett tidigt skede. Detta gör det lättare att undvika onödiga kostnader. Definiera ett maxbelopp och reservera 10-15% av detta belopp. Genom att göra detta har du möjlighet att täcka oväntade utgifter som kan dyka upp längs vägen utan att behöva ta till kostsamma konsumtionslån som du inte räknat med att behöva.
Vad det kostar att bygga om vind hänger på en rad olika faktorer, som storlek, tekniska lösningar och rumsfunktion. Priset varierar också utifrån vilken projekttyp det handlar om. Det kostar exempelvis mer att bygga en ny, separat lägenhet på vinden i ett flerfamiljshus än att bygga ut vinden i ett enfamiljshus. Enligt offerttjänsten Byggstart.se ligger snittpriset på en vindsutbyggnad där man slår ihop vinden med en underliggande bostad, på runt 16,000 kr per kvadratmeter. De flesta projekten ligger någonstans i intervallet 10,000 kr till 40,000 kr per kvadratmeter. Nedan kan du se några typiska kostnadsposter i samband med en vindsutbyggnad på 50 kvadratmeter:
Snickeriarbeten (inkl. konstruktion, isolering och ny trappa): 180,000–300,000 kr
Invändiga väggar och innertak: 90,000–150,000 kr
Golv: 60,000–100,000 kr
Elektriker: 60,000–90,000 kr
Målning och ytskikt: 80,000–130,000 kr
Beredning av byggplats och drift: 60,000–90,000 kr
Totalsumma: 530,000–860,000 kr
Pris per kvm: 10,600–17,200 kr
Siffrorna ovanför visar på vad priset för att bygga om vind normalt sett ligger på. De billigaste projekten hamnar ner mot 500,000 kr. Om målsättningen är att projektet ska hamna kring den summan kräver det ett stort kostnadsfokus både i samband med planeringen och i utförandet.
För att försäkra sig om att du får anlitat kompetenta entreprenörer till ett bra pris är det rekommenderat att du tar in anbud från tre olika entreprenörer. Det ger dig ett tillräckligt bra underlag för att skapa dig en bild av vad som är ett marknadsmässigt pris, utan att behöva involvera allt för många entreprenörer i anbudsprocessen.
Det är viktigt att du är väl förberedd inför anbudsprocessen. Involvera en arkitekt eller annan fackkunnig person som kan hjälpa dig med att ta fram en detaljerad projektbeskrivning. Om projektet är lovpliktigt lönar det sig ofta att få besked på ansökan innan man drar igång processen med att hitta en lämplig entreprenör.
Om du är redo för att lägga ut ditt projekt på anbud kan du klicka här.
När man fått in tillräckligt många anbud är det viktigt att man håller tungan rätt i mun när man jämför dem. Man behöver se till att man verkligen jämför dem utifrån samma kriterier. Följande frågeställningar bör man ha i bakhuvudet när man jämför offerterna:
Det är många faktorer som man behöver ta hänsyn till när man ska utvärdera anbuden. Se därför till att inte skynda dig igenom beslutsprocessen, utan se till att räkna dig fram till ett potentiellt slutpris.
Det är många saker som man behöver hålla i huvudet när man ska igång med att bygga om vind. Nedan har vi samlat ett antal nyttiga länkar för inspiration och för fördjupning:
Det lönar sig att följa upp projektet under arbetets gång. Det ökar sannolikheten för att man får byggt en vindsvåning som stämmer överens med dina behov och önskemål. I samband med projektet är det rekommenderat att:
När man meddelat att projektet är färdigställt är det viktigt att man går på slutbesiktning tillsammans med entreprenören och en oberoende fackman. Anledningen till att man vill göra detta är för att kontrollera att allt blivit utfört enligt gällande lagar och normer, samt de specifikationer som angivits. Om man stöter på brister eller fel i samband med besiktningen måste entreprenören åtgärda detta direkt. Normalt sett håller man inne en mindre del av kontraktsbeloppet (omkring 10 %) till dess att projektet blivit godkänt. Efter detta behöver man se till att man få projektdokumentationen skickad till sig och att den sparas undan för framtiden: