Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du inreda källaren? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att inreda källare
En renovering av källaren varierar i pris utifrån en rad faktorer. Den här artikeln utgår ifrån en komplett utbyggnation av källaren, det vill säga in- och utvändiga gräv- och betongarbeten samt invändiga ytskikt. Ett sådant projekt är både dyrt och komplext. Om du väljer billiga lösningar och material är det möjligt att genomföra hela projektet med en budget på 500.000 kronor men det förutsätter i regel att följande variabler är uppfyllda:
Om din källare håller sig inom antalet kvadratmeter och du uppfyller alla punkter ovan är det möjligt att klara sig med en budget på 500.000 kronor eller under. Det är viktigt att veta att en stor del av kostnaden för projektet går till det nödvändiga mark- och betongarbetet.
Det är bra att ha lite kännedom om de olika begreppen som förekommer i samband med en källarrenovering. Om du sätter dig in i terminologin minskar det risken för missförstånd mellan dig och entreprenören när ni diskuterar projektet. Det är dina krav och önskemål gällande källaren som påverkar hur omfattande projektet blir och vilka åtgärder som måste utföras. Här nedanför kan du läsa om några av de vanligaste begreppen och vad som skiljer dem åt:
Ytskiktsrenovering: En ytskiktsrenovering handlar i första hand om källarens utseende och förutsätter att källaren uppfyller de krav gällande exempelvis takhöjd och dagsljusinsläpp som ställs på ett bostadsrum. Om du bara ska göra en ytskiktsrenovering är det ett relativt enkelt och litet arbete som bland annat kan innefatta:
Komplett utbyggnad av källaren: En fullständig utbyggnad är ett betydligt mer komplicerat projekt som kan omfatta följande arbeten:
Det finns några delar i projektet där du som byggherre har små möjligheter att påverka priset när du planerar att bygga ut källaren. Exempel på sådana arbeten är: markarbete, bilning, håltagning och betonggjutning. Sammantaget utgör de här åtgärderna en stor del av totalsumman för projektet. Det finns som tur är några grepp som du kan ta till för att hålla ner kostnaderna för byggarbetet. För att spara lite pengar kan du:
Sätta upp en budget: Det är alltid en rekommendation att du börjar alla byggprojekt med att sätta upp en budget. Då får du en tydlig bild över hur mycket kapital du har att röra dig med och hur mycket du har råd att investera i projektet. För många handlar det här om att bestämma vilka material och lösningar man vill ha. Din budget ska ha ramar (ett maxbelopp för vad renoveringen får kosta) och finansieringssätt (eget kapital eller lån). Kom ihåg att sätta av 10-20 procent av den totala budgeten till oförutsedda utgifter som kan dyka upp under arbetets gång.
Planera noggrant: Det innebär att du vet vilka lösningar som du vill ha i källaren, hur du vill att inredningen och ytskikten ska se ut och vilka tekniska lösningar. Gör du en detaljerad planering i förväg kommer projektet bli lättare att genomföra och du ger entreprenörerna bra förutsättningar för att ge dig ett rättvisande anbud och snabbt starta upp allt arbete när det är dags för det. En bra planering minskar även risken för missförstånd och samarbetet med hantverkarna flyter bättre, något som också kommer att hjälpa dig att spara pengar.
Anlita en arkitekt: De allra flesta utbyggnationer av källare är bygglovspliktiga och det kräver att någon står som projektör. Vanligtvis är det arkitekter som tar på sig ansvaret som projektör och sammanställer alla nödvändiga ritningar och dokument samt ansöker om bygglov för byggherrens räkning.
Jämför anbud från flera aktörer: Du ska alltid begära in anbud från flera entreprenörer när du planerar ett projekt av den här storleken. Det gör att du kan hitta, välja ut och anlita professionella hantverkare med erfarenhet av det arbete som ska göras samt håller konkurrenskraftiga priser.
Materialval: Om du vill spara pengar är det en rekommendation att köpa billigare material till källaren. Genom att hålla dig uppdaterad gällande erbjudanden och kampanjer kan du köpa billigt material utan att det går på bekostnad av kvaliteten.
Tekniska lösningar: Du kan välja mellan olika tekniska lösningar till källaren. Lösningarna finns i en mängd olika prisklasser och kvaliteter och av den anledningen går det att spara pengar genom att välja billiga lösningar.
Tänk långsiktigt: Det är viktigt att du tänker långsiktigt gällande de lösningar som du väljer. De flesta som inreder eller renoverar källaren planerar att använda den under en lång tid framöver. Då är det extra viktigt att välja lösningar som gör att källaren blir bekväm att använda som bostadsrum.
Det är en klar fördel att ha en uppfattning gällande kostnaderna för de olika momenten innan du börjar begära in anbud. På så sätt kan du bilda dig en uppfattning om hur mycket hela projektet kommer att kosta. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset för en komplett utbyggnad av källaren på cirka 15.000 kronor per kvadratmeter. Priset kan variera mellan allt från 10.000 kronor per kvadratmeter till 20.000 kronor per kvadratmeter beroende på vilka faktorer som spelar in. Kostnaderna för en källare på 50 kvadratmeter faller i regel inom prisspannen som anges här nedanför:
Arkitekt, projektering och bygglov: 40.000 kr – 60.000 kronor
Bilning (50 centimeter): 150.000 kr – 300.000 kronor
Utvändig dränering: 90.000 kr – 150.000 kronor
Betongarbeten: 25.000 kr – 40.000 kronor
Isolering: 20.000 kr – 40.000 kronor
Elarbete: 25.000 kr – 40.000 kronor
Golv, inklusive golvmaterial: 60.000 kr – 90.000 kronor
Väggar och tak: 100.000 kr – 150.000 kronor
Totalsumma: 510.000 kr – 870.000 kronor
Pris per kvadratmeter: 10.200 kr – 17.400 kronor
Det lägsta priset i det här räkneexemplet ligger lite över 500.000 kronor, och det är inte så vanligt att komma under den totalsumman. Du kan ha en chans att göra det om du sätter dig in i det regelverk som gäller och undersöker alla olika alternativ på olika lösningar samt planerar allt in i minsta detalj. Priserna som vi har tagit upp ovan omfattar en komplett utbyggnad av källaren men varken badrum, kök eller något annat våtutrymme ingår i priset. Vill du ha något av de rummen kommer projektkostnaderna att öka.
Under anbudsprocessen är det en rekommendation att du begär in kostnadsförslag från tre konkurrerande entreprenörer. På så sätt får du en bra överblick gällande marknadsmässiga priser, samtidigt som det är enkelt att jämföra offerterna och innehållet i dem.
Oavsett hur många anbud som du bestämmer dig för att begära in, är det det viktigt att du är väl förberedd innan du påbörjar anbudsrundan. När du planerar att bygga ut och inreda källaren ska du göra följande innan du kontaktar entreprenörerna för en offert:
När du har fått in anbuden från entreprenörerna är det viktigt att du vet vad det är du ska titta efter. Du ska vara noga med att jämföra offerterna utifrån samma utgångspunkt. När du jämför de olika kostnadsförslagen ska du::
Undersöka om samma poster är inkluderade i de olika anbuden. Om samma arbeten är inkluderade ger det en indikation på att entreprenörerna har samma uppfattning om projektet. Här är det klokt att titta efter vilket arbete som är specificerat och vilket som räknas som tillägg.
Se om det finns något förbehåll i anbuden. Om en eller flera av entreprenörerna har lagt in många förbehåll i offerten kan det göra att priset stiger markant.
Ta reda på om de olika posterna är angivna som ett fast pris, uppskattat pris eller förbehållslöst kostnadsförslag. De flesta byggherrar vill ha ett fast pris på de olika arbetena eftersom det då inte finns någon risk för att kostnaderna löper iväg okontrollerat.
Se efter om det är några poster som skiljer sig mycket åt i pris. Är det en eller flera poster vars summa skiljer sig markant från de andra, kan det bero på att entreprenörerna har missförstått det arbete som efterfrågas, eller att de har olika sätt att genomföra åtgärderna på. Om du upptäcker stora prisskillnader är det viktigt att du tar reda på anledningen till det.
Ta reda på vilket timpris som gäller för tilläggsarbeten. Det här är extra viktigt att göra om du misstänker att det finns risk för mycket oförutsett arbete i ditt projekt. Blir det mycket tilläggsarbete kan de olika aktörernas timpris för tilläggsarbeten utgöra en väsentlig skillnad på totalsumman.
Här vi samlat några länkar med matnyttig information och inspiration för dig som ska renovera, bygga ut eller inreda källaren.
Det är en rekommendation att du följer upp arbetet både under tiden som det genomförs och när det är slutfört. Under bygg- eller renoveringsarbetet är det klokt att:
När entreprenören meddelar att alla åtgärder är färdigställda är det viktigt att du följer upp arbetet genom att.
Göra en slutbesiktning: Tillsammans med entreprenören och en extern certifierad besiktningsman går du igenom allt arbete som har blivit utfört. Genom att göra det kan du försäkra dig om att de olika åtgärderna är utförda i enlighet med gällande regelverk. Om ni upptäcker några brister eller regelrätta fel måste dessa åtgärdas så snart det är möjligt efter slutbesiktningen.
Betala den sista delen av fakturabeloppet: Vanligtvis håller byggherren inne med 10-15 procent av det totala kontraktsbeloppet tills slutbesiktningen är genomförd. När allt arbete är godkänt betalar du den sista fakturan till entreprenören.
Få slutdokumentationen från entreprenören: Har du renoverat eller installerat ett badrum i källaren ska du se till att få FDV-dokumentationen (förvaltning, drift och underhåll). Du ska även se till att få dokumentationen som rör det elektriska arbetet. för att kunna visa att arbetet är utfört av en auktoriserad elektriker. Oavsett storleken på projektet ska det i slutdokumentationen även ingå vilka arbeten som har utförts, vilket eller vilka företag som gjort respektive arbete samt kostnaden för de olika delmomenten.