Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du lägga takpannor? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om takpannor
Enligt prisinformation från Byggstart.se är det inte ofta som man kommer ner i ett pris under 1,500 kronor per kvadratmeter takyta, om man inte gör arbetet själv. Detta betyder att om du har en bostad med en takyta på över 100 kvadratmeter så kommer en budget på 150,000 kronor bli mycket tight, eller till och med omöjlig. En budget i den storleken förutsätter att samtliga övriga parametrar som kan bidra till att priset går upp eller ner faller ut till din favör. Till exempel kan det ibland finnas behov för ytterligare arbete, som att åtgärda rötangrepp eller montering av ny läkt. Det är inte nödvändigtvis säkert att man upptäcker den här typen av problem eller behov innan man avlägsnat det befintliga taket. Om din totala budget har en övre gräns på 150,000 kronor kan du alltså stöta på problem om den här typen av oförutsedda utgifter skulle uppstå. I värsta fall kan du tvingas sätta projektet på paus eller ta ekonomiskt ofördelaktiga snabblån för att ha råd att färdigställa taket.
Många husägare passar gärna på att göra ytterligare förbättringar på taket när man ändå är igång och arbetar på taket och har en entreprenör på plats. Detta kan exempelvis handla om att montera nya beslag för vindskivorna eller arbete med vattenavrinningen. Den här typen av extra moment kan göra att projektet summerar till en totalkostnad över 150,000 kronor. Du bör även vara beredd på att välja bland de allra billigaste typerna av takpannor, vilket inte alltid är lönsamt i det långa loppet. I tillägg till detta kommer även faktorer som tomtens tillgänglighet kunna vara med och påverka om det kommer att vara möjligt att hålla sig inom en så pass stram budget.
Om förhållandena är gynnsamma kommer det alltså kunna gå att genomföra arbetet för mindre än 150,000 kronor. Om du är tveksam till att det kommer att gå i ditt fall så bör du överväga att vänta med projektet och använda tiden till att spara ihop ytterligare medel. Kanske har du möjlighet att få en ny värdering gjord av huset, så att du kan beviljas öka bolånet ytterligare?
Det finns i huvudsak två olika typer av takpannor. Takpannor har traditionellt sett tillverkats av tegel, och tegelpannor används i stor utsträckning även idag. Den typ av takpanna som tillkommit är betongpannan. Takpannor i betong är något billigare, men har också en något kortare livslängd. Likväl kan även taksten i betong vara i tillräckligt gott skick i uppemot 60 år. Tegelpannor kan hålla ytterligare något längre och ha en livslängd på mellan 60 och 80 år. Alla typer av takpannor utgör alltså bra alternativ om man vill lägga ett tak med lång varaktighet. Om du väljer en takbeklädnad i form av takpannor så kanske du aldrig mer behöver tänka på att underhålla taket, så länge du bor i huset. Det enda man kan vilja göra är att få spolat av taket en gång om året för att förhindra etablering av mossa och annan överväxt.
Det finns vissa begränsningar som kan påverka ditt val av takbeklädnad och vara avgörande för huruvida takpannor kan passa just ditt hus. Till exempel så är takpannor en relativt tung typ av takbeklädnad. En kvadratmeter takyta med betongpannor kan väga hela 50 kg, och motsvarande med tegelpannor är något lättare. Om det befintliga taket också är belagt med takpannor så föreligger det inte några problem med att lägga nya takpannor. Om du däremot har en annan typ av tak på huset kan det du bli tvungen att förstärka bostadens bärande konstruktion. Detta kan göra projektet betydligt dyrare att realisera, och eventuellt kan man överväga att istället välja en lättare typ av takbeklädnad för det nya taket.
Takets lutning är också relevant för valet av tak. Minsta lutningsgrad är 15 grader respektive 22 grader i det fall som man ska lägga tak med betongpannor eller tegelpannor. I skyddade områden, med mycket liten påverkan från väder och vind, kan det också gå att lägga tegel på tak med en lutning ner mot 18 grader. Om taket är flackare än så är takpannor inte något bra alternativ.
För att genomföra projektet på ett så budgetvänligt sätt som möjligt så är det viktigt att vara kostnadsmedveten i alla steg. När det kommer till takpannor bör du i första hand se dig om efter erbjudanden och kampanjer från olika leverantörer och producenter. På så vis kan du få till ett tak med kvalitetspannor till ett mer fördelaktigt pris. Det finns även en hel del återförsäljare som tillhandahåller återvunnet taktegel av hög kvalitet till ett mycket lågt pris. Om du har erfarenhet inom bygg och konstruktion så kan det också finnas vissa arbetsuppgifter som du kan ta dig an på egen hand. Samtidigt bör du komma ihåg att man alltid ska vara lite kritisk avseende vad man själv har kompetens och tid till att utföra. Om du tar på dig för mycket eget arbete och inte klara av att färdigställa det i tid, så kan det leda till kostsamma förseningar för dig. Oavsett hur det ligger till med den egna tiden och kompetensen så bör man alltid handskaka med entreprenören kring de arbetsmoment som man avser utföra själv, innan projektet drar igång.
Den entreprenörsfirma som du väljer att anlita kommer också att kunna få stor effekt på slutsumman för projektet. Entreprenörer som har utfört flera liknande uppdrag tidigare har ofta bra rutiner som gör att man kan genomföra arbetet raskt och effektivt. Detta resulterar inte sällan att projektet blir billigare för dig som projektbeställare. Tänk också på att jämföra tillräckligt många olika offerter, så att du kan försäkra dig om att priset som du accepterar är konkurrenskraftigt.
Här har vi tagit en närmare titt på de vanligaste typerna av arbete som man gärna utför i samband med att man lägger om taket. Exempelkostnaderna är angivna för ett hus med en takyta på 100 kvadratmeter, med vanliga prisintervall per område:
Rivning av befintligt tak: 15,000–25,000 kronor
Ställningar: 7,000–12,000 kronor
Container och hantering av byggavfall: 10,000–20,000 kronor
Yttertak, inklusive strö- och bärläkt och takpannor: 60,000–90,000 kronor
Diffusionsöppen papp: 10,000–15,000 kronor
Hängrännor: 15,000–25,000 kronor
Stuprör: 10,000–20,000 kronor
Vinkelrännor: 6,000–10,000 kronor
Nya vindskivor: 10,000–20,000 kronor
Snöfångare: 8,000–15,000 kronor
Takstege: 3,000–5,000 kronor
Helbeslagen skorsten: 4,000–7,000 kronor
Topphuv till skorsten: 5,000–10,000 kronor
Totalt: 163,000–247,000 kronor
Per kvadratmeter: 1,630–2,470 kronor
Som man kan se av prisöversikten kan det alltså bli nödvändigt att utesluta vissa projektdelar för att en budget på 150,000 kronor ska räcka till. Eventuellt kan man behöva fundera på att utöka budgeten något. Det är också en bra idé att ha en buffert på runt 15 % i det fall som det skulle uppstå något oförutsett. Det kan exempelvis finnas dolda fuktskador som kräver ytterligare åtgärder.
Tumregeln säger att man bör ta in tre anbud på ett projekt. Om du tar in för få riskerar du att gå miste om de bästa priserna. Du riskerar också att missa de bäst lämpade entreprenörerna. Hämtar du istället in för många anbud så kan arbetet med att jämföra dem sinsemellan lätt bli oöverskådlig. Det är trots allt många budgetposter i varje anbud och om du har för många offerter att jämföra så blir allt gärna ett virrvarr av parametrar och siffror. Använd dig av ett kalkylblad för att stolpa upp innehållet i vart och ett av anbuden – då blir jämförelsearbetet betydligt enklare.
Vi rekommenderar alltså att du tar in tre anbud i första vändan. Om du sedan inte skulle visa dig vara nöjd med någon av offerterna så kan du givetvis dra igång ytterligare en anbudsrunda. Oftast räcker det emellertid med tre anbud, så länge de alla kommer från kvalitetskontrollerade firmor. Anledningen till detta är att priserna sällan varierar särskilt mycket på en konkurrensutsatt marknad.
Genom att [klicka här] kan du komma i gång med anbudsprocessen redan idag.
När du ska jämföra de anbud som du fått in under anbudsprocessen är det viktigt att du först och främst skaffar dig en bra översikt över vilka arbetsmoment som ingår i de olika offerterna. Ibland händer det att de olika offererande parterna förstått projektbeskrivningen olika, vilket får till resultat att det är olika saker som inkluderats i respektive offert. Om någon av takläggarna verkar orimligt billig så kan det vara ett tecken på att man missförstått någon del. Väcks det några sådana misstankar hos dig så kontakta entreprenören och red ut det som eventuellt inte stämmer. Det kan också vara så att den entreprenör som offererar ett mycket lågt pris är en mindre kvalificerad aktör. Det är viktigt att alla de offerter som man överväger kommer från lika kvalificerade firmor, så att man kan vara säker på att man kommer att bli nöjd med resultatet. Kontrollera också vilka förbehåll och villkor man lagt in i sina offerter, samt om priserna är angivna i form av prisuppgifter, fastpriser eller kanske som oförpliktigande kostnadsestimat. Det sistnämnda garanterar ingenting när det kommer till den slutgiltiga prislappen, och när det kommer till prisuppgifter så tillåts det fakturerade beloppet avvika med upp till 15 %. Ett fastpris är emellertid ett förbestämt pris som med säkerhet kommer att faktureras.
Nedan kan du hitta länkar för vidare läsning och inspiration. Vi har samlat material som vi menar kan vara nyttig för dig som överväger att lägga om taket – guider från både leverantörer och andra instanser. Eftersom ett nytt tak kan vara en komponent i ett större renoveringsprojekt så hittar du även mer generellt material, med inspiration kring både invändig och utvändig renovering.
Innan du drar igång med projektet är det helt avgörande att du får koll på din budget. Detta ser du till genom att ordna med ett möte på banken, förutsatt att du behöver låna kapital för projektkostnaderna. Under projektets gång är det sedan viktigt att du håller en tät dialog med hantverkarna, så att du får fortlöpande information om eventuella förseningar och oförutsedda kostnader som kan uppstå. Ytterligare en bra tumregel i samband med bygg- och renoveringsprojekt är att man aldrig ska betala ut mer löpande än värdet på det material och arbete som tillförts huset fram till en given tidpunkt.
Innan man kan stänga projektet är det en god idé att man går på slutbesiktning tillsammans med entreprenören, och gärna även i sällskap med en extern besiktningsman. På så vis kan du få veta exakt vad man gjort i form av moment, samt kontrollera att det inte föreligger några fel eller brister i arbetet. Om det skulle uppdagas några fel åligger det entreprenören att åtgärda dessa innan de får tillgång till den återstående utbetalningen av kontraktsbeloppet.
Som en allra sista punkt är det viktigt att man säkerställer att man får kopior av all relevant dokumentation kopplat till arbetet. Det kan vara fördelaktigt att kunna uppvisa dokumentation avseende takbytet i samband med exempelvis en framtida försäljning. Det kan även vara bra att ha tillgång till dokumentationen om man skulle upptäcka fel eller brister i ett senare läge, alternativt om behöver byta ut delar av taket på grund av en tillbyggnad och inte kommer ihåg exakt vilken modell och färg det var på takpannor som du en gång lät lägga.