Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du renovera källare? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att renovera källaren
Kostnaden för en källarutbyggnad - från råkällare till bostadsrum - regleras utifrån många olika faktorer. Den här artikeln utgår från att du gör en fullständig utbyggnation av källaren. Det är möjligt att genomföra ett sådant här projekt för mindre än 500 000 kronor men då är det förutsättning att du har planerat allt arbete väl och väljer enkla och standardiserade lösningar och material rakt igenom.
För att hamna på en slutsumma på 500 000 eller mindre är det viktigt att:
Det är svårt att komma under 10 000 kronor per kvadratmeter när du ska göra en komplett källarutbyggnad. Arbetet med grunder kostar mycket, minst 5 000 kronor per kvadratmeter, och sedan tillkommer det invändiga arbetet. Genom att välja enkla lösningar är det möjligt att få totalsumman att landa precis under 500 000 kronor.
Ett källarprojekt kan delas in i fyra olika typer utifrån vad som är nödvändigt att göra. Man skiljer mellan utvändigt arbete med husgrunden, invändigt arbete med husgrunden, tekniska områden och invändiga ytskikt:
Utvändigt arbete med husgrunden: Om du ska inreda källaren så att den blir godkänd som bostadsrum krävs det i regel en del utvändigt arbetet på husgrunden. Det kan till exempel handla om att:
Det är många byggtekniska krav som måste vara uppfyllda för att källaren ska vara godkänd som bostadsrum. Några exempel är att takhöjden måste vara minst 2,3 meter och att summan av fönstret höjd och bredd måste vara minst 1,5 meter samt fönstret måste ha minst 0,6 meter i vertikalhöjd när det är fullt öppet för att klassas som en godkänd utrymningsväg.
Invändigt arbete med husgrunden: För att kunna få en tillräcklig takhöjd är det i regel nödvändigt att:
Tekniska områden: När både det in- och utvändiga arbetet med husgrunden är avklarat, är det dags för det tekniska arbetet. Det omfattar bland annat::
När det tekniska arbetet är utfört kan du teoretiskt sett använda källaren som bostadsrum. Det krävs mer för att bygga rum som kök och badrum än övriga rum. Å andra sidan är det just förekomsten av badrum och kök som ger den största värdeökningen på bostaden. När det tekniska arbetet är färdigt är nästa steg att börja renovera ytskikten.
Invändiga ytskikt: Den här formen av renovering påverkar källarens utseende i hög grad. När du ska göra en ytskiktsrenovering omfattar arbetet bland annat::
Här kan du ut välja hur källaren ska se ut. Bestäm vilka material du vill använda redan när du planerar projektet och förmedla det tydligt till hantverkarna. Både du och hantverkarna kan ha stor nytta av en bra och detaljerad projektplan i det här steget.
Även om det kostar en hel del att renovera källare finns det mycket du kan göra för att hålla ner kostnaderna.
Här nedanför kan du läsa flera bra tips för hur du kan spara pengar när du ska renovera källaren:
Även om det finns flera val som du kan göra för att hålla ner totalkostnaden för projektet, är det några delar av arbetet som är svåra att påverka. Det gäller bland annat uppbilning av golv/betongsula, isolering, gjutning av golv och kompletterande arbete på husets grund.
När du ska renovera källaren är det klokt att du sätter dig in i hur mycket de olika delmomenten av arbetet kan komma att kosta. På så sätt får du en bättre förståelse för prissättningen av projektet. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset för att renovera källare på cirka 15 000 kronor per kvadratmeter. Om du vill ha en hög standard på materialet och de tekniska lösningarna stiger snittpriset snabbt upp mot 20 000 kronor per kvadratmeter. Väljer du istället billigare standardlösningar kan priset sjunka ned mot 10 000 kronor per kvadratmeter. Nedan har vi listat några typiska prisspann för de olika delarbetena som kan ingå i en källarrenovering:
Renovering av källare på 50 kvadratmeter:
Arkitekt och avgift för bygglovsansökan till kommunen: 40.000 – 100.000 kronor
Utvändig dränering: 100.000 – 200.000 kronor
Bilning och bortforsling av byggavfall: 150.000 – 300.000 kronor
Betongarbete: 30.000 – 50.000 kronor
Golvvärme, inklusive isolering: 30.000 – 50.000 kronor
Andra elektriska arbeten: 20.000 – 40.000 kronor
Golv, inklusive klinker: 50.000 – 100.000 kronor
Invändiga väggar och tak: 100.000 – 150.000 kronor
Totalsumma: 540 000 – 1 040 000 kronor
Cirkapris per kvadratmeter: 11 000 – 21 000 kronor
Den nedre delen av prisskalan ger alltså ett kvadratmeterpris på cirka 11 000 kronor. För att komma ner till den prisnivån måste du planera projektet in i minsta detalj och välja mycket billiga lösningar. Tänk på att priset även kan överstiga totalsumman som vi har angett här om du väljer dyra lösningar.
Det är en rekommendation att du begär in offerter från konkurrerande aktörer under anbudsrundan. På så sätt kan du bilda dig en uppfattning om vad priset för olika projekt och delarbeten ska ligga på, samtidigt som det blir lättare att välja det anbud som passar projektet och din ekonomi bäst. Det blir ofta rörigt och svårt att överblicka om du begär in fler än tre anbud. Om du har redan har erfarenhet av en kvalificerad entreprenör från ett tidigare byggprojekt kan det räcka med att bara begära in en offert från en annan aktör för att stämma av priset.
Om du vill lägga upp ditt projekt för att begära in anbud, kan du [klicka här]. Innan du påbörjar anbudsrundan är det viktigt att du är väl förberedd. En fullständig utbyggnad av källaren är bygglovspliktig och därför måste du ansöka om bygglov från kommunen.
Då är det viktigt att:
Om du bara planerar att göra en ytskiktsrenovering eller göra enklare ändringar i källaren, är det inte säkert att du behöver ansöka om bygglov. Är du minsta lilla osäker om åtgärderna är bygglovspliktiga eller inte, kontakta en bygglovshandläggare för mer hjälp. Oavsett om du behöver ansöka om bygglov eller klarar dig utan att göra det, är det viktigt att du har en projektbeskrivning på plats innan du kontaktar de aktuella entreprenörerna. Bifoga eventuella ritningarna i projektbeskrivningen och rådgör gärna på förhand med en inredningsarkitekt för för att få råd och tips.
När du har fått in offerterna från de aktuella entreprenörerna är det viktigt att du jämför dem med varandra. Du ska se till att du jämför kostnadsförslagen på samma villkor.
Först och främst är det viktigt att kartlägga om entreprenörerna har med samma poster i sina anbud. Det kommer att ge en indikation på om entreprenörerna har samma uppfattning om projektet. Titta därefter på vilka utgifter som är specificerade i respektive post och ta reda på vad som är definierat som tillägg. Om det är risk för att det blir mycket tilläggsarbete är det ett klokt drag att titta på vilket timpris aktörerna har satt för den typen av arbete.
Det är också viktigt att titta på vilka poster som är satta som fast pris, takpris, löpande räkning eller riktpris. De flesta byggherrar föredrar att få ett kostnadsförslag med ett fast pris. Med enbart fasta priser blir det betydligt lättare att beräkna totalkostnaden. Ett riktpris kan variera 15 procent upp eller ner från det pris som är angivet.
Om du lägger märke till några enskilda poster som varierar mycket i pris är det viktigt att du tar reda på vad det beror på. Det kan bero på att entreprenörerna har olika förståelse för projektet eller har olika lösningar på utförandet.
Här har vi samlat matnyttig vidare läsning för dig som ska bygga ut, ytskitktsrenovera eller totalrenovera källaren samt insprirerande exemempel på andra husägare som har gjort samma sak:
För att ett byggprojekt ska få ett lyckat slutresultat krävs det i regel att byggherren följer upp projektet både under tiden som arbetet pågår och när entreprenören meddelar att allt arbete är slutfört. Så länge byggarbetet pågår är det klokt att göra följande:
När entreprenören meddelar att allt arbete är slutfört är det viktigt att göra en slutbesiktning av hela källaren. Gå igenom alla åtgärder tillsammans med entreprenören och en certifierad besiktningsman.
Om allt är godkänt är det viktigt att du ser till att få all dokumentation som är relevant för projektet. Först och främst ska du erhålla den slutdokumenation som visar vilka arbeten som har blivit utförda, vilka hantverkare som har varit inblandade och kostnaden för respektive arbete. Om du har byggt badrum eller något annat våtrum ska du även se till att få alla FDV-dokumentation. Den är nödvändig för att du ska kunna göra det underhållsarbete som krävs och eventuella reparationer.