Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du renovera din bostad? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om renovering
I genomsnitt kostar det omkring 12,000 kronor per kvadratmeter att renovera en bostad. Det betyder alltså att en renovering av ett hem på 100 kvadrat vanligtvis kostar mer än 700,000 kronor, men när det kommer till renoveringsprojekt varierar prislappen stort. Om förutsättningarna är de rätta kan en bostad renoveras för så lite som 7000 kr per kvadratmeter, samtidigt som det också kan kosta så mycket som upp mot 20,000 kronor kvadratmetern. Om din målsättning är att renovera 100 kvadratmeter för mindre än 700,000 kronor behöver du göra ditt yttersta för att hålla utgifterna nere i varje steg av projektet. En prislapp på den här nivån förutsätter följande:
När det gäller tillgängligheten så bör man vara medveten om att totalsumman kan bli högre om man bor i city, på grund av trängselavgifter, parkeringskostnader och liknande. Det kan också vara en fördyrande faktor om man bor högt upp i ett flervåningshus och materialet därmed behöver transporteras flera våningar upp.
Vissa renoveringsprojekt är mer omfattande än andra. Ibland talar man om “totalrenovering” och “ytskiktsrenovering” för att särskilja projekt med olika omfattning. När det kommer till prislappen är det en avsevärd skillnad mellan de här olika projekttyperna. En ytskiktsrenovering är oftast mindre komplicerad och innebär mindre förändringar, som att måla om och byta köks- eller badrumsinredning. En totalrenovering går på djupet och inkluderar ofta sådant som att flytta på innerväggar och riva upp golv, installation av nya el- och rördragningar, samt att man byter ut både kök och badrum. Priserna som anges i den här artikeln rör invändig totalrenovering.
Om du siktar på att renovera 100 kvadratmeter till en budget på under 700,000 kronor, är det helt avgörande att du håller hårt i plånboken i varje steg och kapar kostnader varhelst det finns möjlighet. Vissa kostnader har man mycket liten möjlighet att påverka, då de hör ihop med basfunktionalitet som man inte har liten kontroll över. Detta kan handla om elektriska installationer eller dragning av vatten och avlopp. Samtidigt finns det många andra områden där man kan få ner priset.
Bland annat går det att spara en hel del slantar i samband med att man köper in material, inredningsartiklar och andra varor. För att säkerställa att man inte lägger onödiga pengar på överprisade produkter är det viktigt att man först skaffar sig en överblick av marknaden, så att man får en bra känsla för vad saker och ting bör kosta. Du kan till exempel besöka olika leverantörer, titta i kataloger eller söka på specifika produkter på nätet. Om du har tur så dyker du på en läglig kampanj eller andra erbjudanden som du kan dra nytta av.
I den grad det är möjligt bör man dessutom se till att köpa in så mycket som möjligt vid ett och samma tillfälle. På så vis har man bättre chans till att få fördelaktiga rabatter. Ett annat alternativ är att överlåta alla inköp av material och andra produkter till entreprenören. Proffsen har i regel möjlighet att handla till mycket bättre rabatter än vad man får tillgång till som privatperson. Samtidigt får man inte bara fastna vid prislappen på materialen som man behöver. Det man köper in behöver också hålla tillräckligt god kvalitet. Även i det här avseendet kommer kan hantverkarens expertis komma till nytta.
När man ska renovera är det ju emellertid inte bara materialinköpen som kostar pengar. En stor del av kostnaderna är kopplade till arbetskraften, och man bör alltså se över möjligheterna till att göra smarta besparingar här med. Olika entreprenörer har olika timarvoden för arbetet som de utför. Det gör att man bör ta in flera, konkurrerande anbud på projektet. På så vis kan man jämföra de olika offerterna och sedan välja bästa tillgängliga alternativ. Man bör dock vara uppmärksam på att den billigaste entreprenören inte alltid är det bästa alternativet. En hantverkare med bred kompetens och lång erfarenhet av renoveringsuppdrag kommer i regel kunna färdigställa projektet på färre timmar. Utöver detta vill man inte anlita en firma där man inte har de nödvändiga kunskaperna eftersom det kan leda till kostsamma fel och brister.
Ett annat grepp som man kan ta till för att hålla prislappen nere är genom att överväga att genomföra renoveringsprojektet under vintern. Under sommar och vår är hantverkarnas kalendrar i regel relativt fulltecknade med uppdrag, vilket gör att det finns färre entreprenörer att välja bland och konkurrensen om uppdragen är liten. Under vintermånaderna är situationen den motsatta och möjligheterna till att hitta en kompetent till ett bra pris är större.
För att du ska få en bättre översikt av kostnaderna som är knutna till ett renoveringsprojekt har vi listat de ingående posterna i en exempeloffert. Bostaden i det aktuella exemplet var en lägenhet på 100 kvadratmeter.
Totalt: 838,000 kronor.
Notera att siffrorna ovan endast utgör ett exempel. De ingående kostnaderna kan variera betydligt mellan olika projekt. Det kan till exempel kosta över 200,000 kronor att renovera ett badrum om det är stort till ytan och kanske också utrustas med jacuzzi och ett exklusivt kakel. Detsamma gäller även övriga poster i exempelofferten. Priserna i offerten inkluderar allt i form av material och arbete.
När du är färdig med förberedelserna är det dags att lägga ut projektet på anbud. Entreprenörer som är intresserade av att renovera din bostad kommer då att komma på platsbesök hos dig, därefter prissätta projektet och slutligen skicka dig ett anbud. Allra helst bör du ta in offerter från 3 olika entreprenörer. Genom att ta in fler än en offert säkerställer du god konkurrens, vilket kan ge dig ett bättre pris. Om du får anbud av två entreprenörer som du har kännedom om sedan tidigare kan det till och med räcka med 2 anbud. Du kan också ta in fler än 3 anbud i det fall som du inte skulle vara nöjd med något av de dem som du redan mottagit. 3 offerter är emellertid ett bra antal att utgå ifrån.
Kom ihåg att priset är viktigt men är allt. Minst lika viktigt är det att entreprenören har rätt kompetens och tillräcklig erfarenhet av renovering. Ytterligare en viktig komponent är att du upplever att kommunikationen med entreprenören flyter på bra. God kommunikation är en förutsättning för att undvika missförstånd och nyckeln till ett lyckat projekt. För att försäkra dig om att du gör ett bra val bör du be entreprenören om referenser från tidigare projekt som involverat renovering. Genom att kontakta tidigare kunder kan du få förstahandsinformation om hur det är att samarbeta med den aktuella entreprenören. Utöver detta är det viktigt att kontrollera om entreprenören har de olika tillstånd som krävs för verksamheten - F-skattsedel och försäkringar, om elektriker tillhör egenkontrollprogram, samt om firman har bra kreditvärdighet. Även om det inte är något krav så kan det också vara intressant att veta om firman har rätt att utfärda våtrumscertifikat, samt om hantverkarna innehar yrkesbevis. Detta utifrån att det är en indikation på seriositet och kompetens.
När du är klar att lägga ut ditt projekt på anbud kan du [klicka här].
En del kanske tror att man bara behöver titta på sista raden för att avgöra vilket anbud som är bäst - men det är givetvis inte så lätt. Det är många frågor som behöver besvaras innan vinnaren kan koras, och offerterna behöver jämföras i detalj. Först och främst behöver du kontrollera att posterna är desamma i alla anbuden. Är alla kostnader specificerade eller ligger något som tillägg på löpande räkning? Ibland kan kostnaden för en och samma post variera stort mellan två olika offerter. Sannolikt beror det då på att de två entreprenörerna har olika förståelse för projektet och vad du vill åstadkomma. Upptäcker du stora avvikelser bland dina anbud bör du slå entreprenörerna en signal och bottna eventuella missförstånd.
Kom också ihåg att kontrollera vad som är definierat som fastpris, prisuppgift och oförpliktigande kostnadsestimat. Enligt konsumenttjänstlagen har entreprenören rätt att fakturera upp till 15 % mer än den summa som man eventuellt angivit som prisuppgift. Och i det fall som entreprenören specificerat någon post som tillägg på löpande räkning, så bör du självklart kolla upp vad timpriset är för den typen av arbete.
För att förse dig med uppslag till smarta och snygga lösningar i samband med att du ska renovera, så har vi samlat ett antal utvalda källor - låt dig inspireras:
Styleroom.se - Hemma-hos-album och bloggar för inspiration
Trendenser.se - Skandinaviens ledande inredningsblogg
Vvsochbad.se - guide till val av badrumskakel
Beckers.se - inspiration kring interiör och kulör
När du väl bestämt dig för en entreprenör kan du med fördel göra upp en checklista där du för upp alla beslut som du behöver fatta. Det kan handla om vilken kulör som du ska ha på väggarna, vilken typ av kakel som ska sättas i badrummet, och så vidare. På så vis får du en bättre översikt och du kommer att vara bättre förberedd när arbetet drar igång. En annan sak som man bör tänka på är att informera grannarna om att du kommer att renovera i bostaden. På så vis slipper oljud och stök komma som en obehaglig överraskning för dem. Om du bor i en bostadsrättsförening behöver du förse entreprenören med kontaktinformation till styrelsen. Detta behövs för att entreprenören ska kunna hålla sig uppdaterad kring rutiner för att stänga av huvudkranen och annat.
När projektet är slutfört behöver det göras en slutbesiktning där du kontrollerar att allt är utfört i enlighet med vad ni kommit överens om. Här är det bra att ha med sig en oberoende besiktningsman. Slutligen behöver du se till att du får slutdokumentationen skickad till dig. Denna bör inkludera information om arbetet som blivit utfört och de material som använts. Eventuellt våtrumscertifikat och elektrikerns protokoll ska också skickas med. Det här materialet måste du spara undan eftersom du kommer att behöva det i samband med en eventuell framtida försäljning eller i samband med försäkringsärenden.