Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du lägga platt tak? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om platta tak
Om du använder billiga material, bara precis de nödvändiga byggställningarna och har ett hus som det är lätt att komma fram till är det möjligt att genomföra ett projekt av det här slaget för mindre än 100.000 kronor. Summan förutsätter att det inte finns några rötskador på taket eller i den underliggande stommen. Priset för takmaterialet kan ligga runt 700 kronor per kvadratmeter inklusive arbete. Det innebär att du kan lägga platt tak på upp till 130 kvadratmeter för den här prissumman.
För sadeltak och brutna tak finns många olika lösningar, till varierande pris, när det gäller taktäckningsmaterial. Till ett platt tak går det bara att använda takpapp men den går i gengäld att få i många olika utföranden, tjocklekar, prisklasser och kvaliteter. När du ska lägga platt tak är det viktigt att du sätter upp en budget som tillåter dig att använda kvalitetsmaterial. Väljer du kvalitet före ett lågt pris kommer du att spara pengar på sikt eftersom du slipper att byta ut taket lika ofta. Kom även ihåg att göra en separat budgetpost för oförutsedda utgifter.
Du kan även välja olika tjocklek på takpappen. Är det optimalt med ett, två eller tre lager? Det beslutet ska du ta tillsammans med en fackkunnig, till exempel en entreprenör eller arkitekt.
Vid många renoveringsprojekt går det att spara pengar genom att göra en del av arbetet själv. När man lägger tak är det dock inte särskilt mycket arbetet som du kan göra på egen hand. Att lägga ett platt tak är komplicerat projekt och det krävs hantverkare med spetskompetens för att utföra arbetet. Det du eventuellt kan göra själv är att riva taket.
Även om de flesta tror att det bara går att utföra takarbeten på sommarhalvåret är det fullt möjligt att göra det även under vintern och i och med det även spara pengar. Det är i regel torrare på vintern än de övriga årstiderna vilket innebär att de maskiner som krävs för att sätta upp byggställningarna gör mindre skada i trädgården och på gräsmattan, och kostnaderna för att återställa trädgården minskar. Under vintern har entreprenörerna i regel lite mindre att göra och det kan vara möjligt att få ett bättre pris på arbetet.
Du kan spara mycket pengar på att låta entreprenören köpa in materialet. Entreprenören vet vilka produkter som behövs och vilken mängd som går åt. Dessutom har entreprenören i regel förhandlat sig till bra priser från sina fasta leverantörer. Bestämmer du dig för att köpa in materialet själv är det en rekommendation att du undersöker såväl kvalitet som pris och leverantör noggrant innan du beställer.
Här nedanför har vi satt upp ett prisexempel för att illustrera vad det är som driver upp kostnaderna för omläggning av ett platt tak på 140 kvadratmeter:
Riggning och drift: 20.000 - 30.000 kronor
Rivningsarbete: 10.000 - 15.000 kronor
Tacktäckningsmaterial: 70.000 - 100.000 kronor
Plåtslagare: 5.000 - 10.000 kronor
Totalpris: 105.000 - 155.000 kronor
Pris per kvadratmeter: 750 - 1.100 kronor
Observera att priserna varierar mycket från projekt till projekt. Exemplet är dock ett bra riktmärke för vad projektet kan komma att kosta.
Det är viktigt att anlita bra entreprenörer och särskilt när det gäller platta tak eftersom det arbetet kräver spetskompetens. Vi rekommenderar även att du gör en grundlig bakgrundskontroll på de företag som du väljer att begära in offerter från.
Om du har erfarenhet och känner till de lokala entreprenörerna väl räcker det kanske att begära in eller två anbud. För många offerter blir bara mer jobb för dig och svårare att överblicka eftersom du måste gå igenom alla anbuden. Tänk även på att respektera entreprenörerna och deras tid. Som en tumregel kan vi säga att du ska begära in tre anbud, inte fler.
I Sverige finns det många relevanta certifieringar för hantverkare. De flesta av dem är frivilliga men de är ändå ett tecken på att företaget som innehar dem är seriöst.
Vi rekommenderar att du är väl förberedd innan entreprenören kommer och gör en bedömning av arbetets omfattning. Ta till exempel reda på om ditt projekt är bygglovspliktigt. Om du måste ansöka om bygglov behöver du i regel ta hjälp av en arkitekt. Arkitekten ansöker om bygglov för din räkning och har även den kunskap som krävs för att kunna bedöma om det är sannolikt att bygglovet blir godkänt eller ej. Även i de fall när det inte krävs bygglov kan det vara bra att ha tillgång till en ritning över huset för att du och entreprenören lättare ska få en gemensam bild av projektet.
När du har fått in offerterna från entreprenörerna är det viktigt att titta igenom dem ordentligt. Det är väsentligt att jämföra vad som ingår i de olika posterna och göra jämförelsen på lika villkor. Håll även de olika entreprenörernas spetskompetens i bakhuvudet. Här är några punkter som är bra att ha i åtanke när du jämför de olika anbuden:
Vilket pris är det som gäller? Entreprenörerna kan ha olika prissättning och slutsumman kan variera. Om det är stora skillnader är det viktigt att du undersöker vad det beror på. Det är även viktigt att undersöka vilka moment som har fast pris, uppskatta pris eller ett förbehållslöst prisförslag. Ett uppskattat pris får inte avvika mer än 15 procent från det givna priset.
Undersök vilka poster som är inkluderade i offerten. Det är viktigt att jämföra priserna på samma villkor. Därför ska du noggrant gå igenom vad det är entreprenören har specificerat i anbudet och vad som tillkommer. Om variationerna är stora i de olika posterna kommer även slutsumman är skilja stort.
Timpris. Om det tillkommer extra arbete kommer det ha stor inverkan på projektets slutsumma. Ta därför reda på hur mycket respektive entreprenör tar per timme för den typen av tillägg.
Eventuella förbehåll. När entreprenören lämnar ett kostnadsförslag kan företaget även lägga in ett eller flera förbehåll i anbudet. Dessa måste du också vara observant på för att undvika obehagliga överraskningar gällande projektets totalkostnad..
Enskilda poster. I ett anbud kan det förekomma enskilda poster som beskriver kostnaderna för separata delar av projektet. Om du ser att det finns stora prisskillnader på den här punkten kan det bero på att entreprenörerna har olika uppfattning om projektet eller att de har valt olika lösningar. Det är något som du i så fall måste gå till botten med innan du går vidare.
Här nedanför hittar du några artiklar som kan vara användbara när du överväger ett platt tak när du ska bygga hus eller göra en påbyggnad på det befintliga huset. Ett platt tak är ofta en del av ett större byggprojekt och därför har vi även tagit med artiklar som kan användas som inspiration före, under och efter att arbetet med taket är klart.
Det kan löna sig att prata med grannarna innan du drar igång med ett byggprojekt. Berätta gärna när du tänker påbörja arbetet och när du planerar att det ska vara slutfört.
Det är viktigt att du följer upp arbetet medan det fortgår. För alla byggprojekt gäller att det är mer regel än undantag att det dyker upp frågeställningar och oväntade händelser när man minst anar det. Du kan mota Olle i grind och undvika konflikter med entreprenören genom att hålla dig uppdaterad om hur arbetet fortskrider, eventuella problem och förseningar som har uppstått.
När allt arbete är slutfört går du igenom det tillsammans med entreprenören. Det kallas för slutbesiktning och har som syfte att entreprenören ska kunna visa att allt arbetet är utfört enligt gällande regelverk.
Om ditt projekt är bygglovspliktigt utser kommunen en kontrollansvarig vars uppgift är att bistå dig som byggherre under hela byggtiden. Kontrollansvarig medverkar även på slutbesiktningen. Det sista du gör är att se till att få alla slutdokumentation för arbetet.