Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du byta tak? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att byta tak
Hur mycket det kommer att kosta att byta taket beror på projektets komplexitet; vilken storlek, det vill säga takyta, taket har och vilket taktäckningsmaterial du väljer att använda. Det är svårt att få taket bytt för en totalkostnad som understiger 150.000 kronor, men det är inte omöjligt om du anammar följande punkter:
Om du följer alla de här punkterna har du en möjlighet att landa på en slutsumma precis under 150.000 kronor. Det är viktigt att du planerar projektet noggrant i förväg samt följer upp arbetet både under tiden som det pågår och när det är färdigställt om du ska kunna hålla dig inom en så snäv budget. Observera att kostnaden normalt sett hamnar i trakterna av 2.000 kronor per kvadratmeter takyta, så 150.000 kronor för 100 kvadratmeter takyta ligger i det lägsta skiktet på prisskalan.
Det finns många olika taktyper. Vilket tak huset har i dagsläget kommer att vara med och påverka vilket taktäckningsmaterial som du bör eller måste använda, något som också kommer att påverka totalkostnaden för projektet.
Här nedanför kan du läsa om vilka som är vanligast att använda i Sverige:
Som vi har nämnt tidigare är det husets befintliga takkonstruktion som i hög grad bestämmer vilken typ av taktäckningsmaterial du kan lägga. Alla taktäckningsmaterial har olika egenskaper, till exempel slitstyrka, isolationsförmåga och livslängd.
De vanligaste varianterna av taktäckningsmaterial är:
För att hålla ner kostnaderna är det viktigt att kartlägga vilka åtgärder som du kan ta till för att spara pengar. Här nedanför kan du läsa några exempel på vad du kan göra för att slutsumman ska bli lite lägre:
Det är viktigt att du kommer igång med takbytet om du misstänker eller har konstaterat att det finns röta eller andra skador på taket. Om dessa förvärras kan det bli mycket dyrt att åtgärda.
För att få en indikation på hur mycket takbytet kommer att kosta är det klokt att du sätter dig in i kostnaderna för de olika delmomenten. Här nedanför kan du se hur mycket de olika delarbetena vanligtvis ligger på. Tänk på att det här bara är ett riktmärke och att det inte ingår kostnader för exempelvis frakt och parkering i summorna. Om det finns rötangrepp eller hårt slitage på taket kommer det göra arbetet mer komplicerat och kostnaderna kommer bli högre.
Byte av tak på en villa (100 kvadratmeter takyta):
Byggställningar och rivning av taket: 20.000 – 40.000 kronor
Container och avfallshantering: 10.000 – 20.000 kronor
Yttertak: 60.000 – 90.000 kronor
Diffusionsöppen papp: 10.000 – 15.000 kronor
Takrännor och stuprör: 25.000 – 45.000 kronor
Vinkelrännor: 5.000 – 10.000 kronor
Vindskivor: 10.000 – 20.000 kronor
Snörasskydd: 8.000 – 15.000 kronor
Skorsten och takstege: 7.000 – 15.000 kronor
Skorstensbeslag: 5.000 – 10.000 kronor
Totalsumma: 160.000 – 280.000 kronor
Om du väljer de billigaste materialen och arbetet med att lägga om taket är okomplicerat att utföra, hamnar slutsumman i regel på cirka 160.000 kronor för ett hus med en takyta på 100 kvadratmeter. Det motsvarar ett kvadratmeterpris på 1.600 kronor. Om du förbereder dig noggrant och är noga med att välja de billigaste alternativen genom hela projektet, är det därmed möjligt att komma precis under 150.000 kronor.
Under anbudsrundan är det en rekommendation att begära in offerter från tre konkurrerande aktörer. Då kan du få en realistisk bild av vilken nivå priserna för projektet bör ligga på. Begär du in kostnadsförslag från fler än tre företag blir det ofta rörigt och svårt att överskåda offerterna.
Kom ihåg att entreprenören måste komma och göra en inspektion av taket för att kunna beräkna priset. Det kräver att både du och aktören sätter av tid för att göra det. Även om du känner till en entreprenör väl, kanske från ett tidigare projekt, är det ändå klokt att begära in offerter från två andra aktörer för att du ska kunna känna dig trygg med att prisnivån är rätt..
Om du vill lägga ut ditt projekt för att begär in anbud, kan du [klicka här].
När du har begärt in anbud från de aktuella entreprenörerna är det viktigt att du jämför kostnadsförslagen med varandra och på lika villkor. Du ska titta på följande när du jämför offerterna:
Här hittar du vidare läsning för dig som överväger eller planerar att byta tak. Här har vi samlat guider från tillverkare och myndigheter som vi tycker är bra. Ett nytt tak kan vara en del av ett större renoveringsprojekt och därför har vi även tagit med hemsidor med mer generell information för dig som håller på att förbereda och planera en in- eller utvändig renovering.
Det är viktigt att du följer upp projektet både under tiden som arbetet pågår och när det är färdigställt. Under arbetets gång är det klokt att ha en god och tät kommunikation med entreprenören och besöka byggplatsen ofta. Det gör det lättare att diskutera projektet och komma fram till gemensamma beslut. Om du vet vilket taktäckningsmaterial du vill ha är ett klokt drag att skriva upp det, tillsammans med övrigt material som ska köpas in, på en lista.
När entreprenören meddelar att arbetet är slutfört är det viktigt att göra en slutbesiktning. Under slutbesiktningen går du och entreprenören igenom alla åtgärder som har utförts tillsammans med en certifierad besiktningsman. På så sätt kan ni säkerställa att allt arbete är korrekt utfört och i enlighet med gällande regelverk.Upptäcker ni några eventuella fel eller brister är det viktigt att de blir åtgärdade innan du betalar den sista fakturan till hantverkarna.
Slutligen är det viktigt att du får slutdokumentationen från entreprenören. Den visar vilka olika arbeten som takbytet omfattat och vilka hantverkare som har varit inblandade i arbetet. Slutdokumentationen är viktigt att ha när du vill göra en värdering av huset, du behöver kontakta försäkringsbolaget om ett försäkringsärende eller när du ska sälja fastigheten.