Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du renovera badrum i Stockholm? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att renovera badrummet
Hur mycket det kostar att utföra en totalrenovering av badrummet beror på en rad olika parametrar. De flesta badrumsrenoveringar landar på mellan 200,000 kr och 350,000 kr. Om man ska kunna genomföra en badrumsrenovering för mindre än 200,000 kr gäller att en del villkor är uppfyllda:
Litet badrum: För att man ska klara av att hålla totalkostnaderna under 200,000 kr, kan man inte ha med ett stort badrum att göra.
Kostnadseffektiva lösningar: Man behöver välja enkla lösningar. Detta gäller exempelvis sådant som påverkar befintliga el- och rördragningar, som förändringar i badrummets planlösning och liknande.
Anlitade entreprenörer är prisvärda och effektiva: Projektkostnaderna varierar i pris beroende på vilken entreprenör som man väljer att anlita. Av den anledningen är det viktigt att göra en grundlig kartläggning av de aktörer som kandiderar för uppdraget. Ta in flera olika offerter på jobbet, så att du försäkrar dig om att du får in en entreprenör som är både effektiv och rimlig i kostnad.
Våtrumspaneler istället för kakel: Våtrumspaneler är billigare i inköp jämfört med kakel. Dessutom blir arbetskostnaderna lägre när man monterar våtrumspaneler än när man sätter kakel.
Plånboksvänliga material: Köp in material ur varuhusens budgetsortiment, som armaturer, dusch och toalettstol.
Inga platsbyggda lösningar: Välj standardlösningar i stället för platsbyggd inredning.
Inget behov av bygglov föreligger: Om man gör ändringar som kräver kommunens godkännande kommer detta bidra till ett högre slutpris.
Bostaden är lättillgänglig: Priset kommer att bli högre om det är svårt eller dyrt att komma till och arbeta i bostaden. Detta kan handla om att hantverkarna är hänvisade till betalparkering, behöver betala trängselavgifter eller att bostaden finns på en våning högt upp i ett gammalt hus med liten eller obefintlig hiss.
Om ditt projekt uppfyller alla de krav som nämnts ovan är det fullt möjligt att projektet kommer att rymmas inom en budget på 200,000 kr. Detta är emellertid inte normalfallet eller någon självklarhet när det kommer till en totalrenovering av ett badrum.
När man ska sätta igång med ett renoveringsprojekt är det viktigt att man har koll på vilken typ av badrumsrenovering det är man avser. När man pratar om att renovera ett badrum så skiljer man vanligen mellan ytskiktsrenovering och totalrenovering. Nedan kan du läsa mer om skillnaderna dessa emellan.
Ytskiktsrenovering av badrummet: En ytskiktsrenovering är ett mindre omfattande projekt och man utför inga, eller endast mindre, tekniska förändringar i badrummet. En ytskiktsrenovering har sitt fokus på att förändra de estetiska aspekterna av badrummet. Att renovera ytskikten kan bland annat omfatta:
Totalrenovering av badrummet: När det handlar om badrum är en totalrenovering ett komplicerat ingrepp som kräver att man engagerar hantverkare inom flera olika fackområden. En totalrenovering av badrummet innebär att man tar sig an samma moment som en ytskiktsrenovering, men även tekniska ändringar som:
I den här artikeln fokuserar vi på totalrenovering av badrummet.
När man ska renovera badrum i Stockholm kan det kosta stora summor. Det finns emellertid en del grepp som man kan ta till för att sänka kostnaderna:
Påbörja planeringen i god tid: Om du är väl förberedd och har planerat upp projektet i god tid innan projektstart så kommer du kunna göra bättre val, som kommer kunna bespara dig en hel del slantar. Börja fundera över de material som du vill använda dig av tidigt och ägna tid till att undersöka vilka leverantörer som kan ge dig de bästa priserna på materialen.
Sätt upp en budget: Den här typen av kostsamma projekt kräver sin budgetplanering. Denna bör finnas på plats innan projektet drar igång. Den summa som du har tillgänglig för projektet kommer att sätta ramarna för utformningen och de lösningar och material som du kommer att kunna använda i ditt nya badrum.
Val av kakel: När man ska renovera badrum i Stockholm finns det ett stort utbud av kakel att tillgå och priserna kan variera från runt 200 kr per kvadratmeter till flera tusen kronor kvadratmetern. Här kan man göra stora besparingar, utifrån kvalitet och utseende. Om man dessutom väljer att använda sig av våtrumspaneler så blir det ännu billigare. När det kommer till våtrumspaneler så är det en lösning som är dubbelt plånboksvänlig, i och med att både materialinköp och montering blir billigare.
Armaturer och möbler: Armaturer och annan inredning som önskas till badrummet kommer till extremt skiftande pris. Så här är det helt upp till de egna behoven och önskemålen, tillsammans med plånboken, som avgör hur mycket du kommer att spendera. Det finns pengar att spara genom att bevaka de olika byggvaruhusens kampanjer och erbjudanden.
Det finns alltså olika sätt att dra ner kostnadsbilden på, men när det kommer till det tekniska arbetet som man behöver få utfört (el, rördragningar, tätmembran, o s v) har man mindre möjligheter att påverka kostnaderna. Man kommer också kunna spara pengar på att hitta en entreprenör som är kompetent och effektiv. Det är i regel mindre efterfrågan på hantverkare under vintermånaderna, vilket gör att det är fler aktörer som tävlar om samma uppdrag. Av den anledningen kan man ibland få till ett lägre pris under den här perioden.
För att få en känsla för den prisnivå som ditt projekt kan komma att hamna på kan det vara vettigt att titta på genomsnittspriset på ett antal olika projektmoment. Nedan kan du se vad det normalt sett kan kosta att renovera ett badrum på 4 kvadratmeter:
Pris, från entreprenör:
Rivning och drift 20,000 kr – 40,000 kr
Plattsättning och tätmembran: 25,000 kr – 50,000 kr
Betong- och snickeriarbeten: 40,000 kr – 70,000 kr
Rörläggning och ventilation: 50,000 kr – 80,000 kr
Elarbeten: 30,000 kr – 50,000 kr
Totalpris från entreprenör: 165,000 kr – 290,000 kr
Pris, egna inköp:
Kakel: 10,000 kr – 15,000 kr
Inredning och armaturer: 25,000 kr – 40,000 kr
Duschhörna: 5,000 kr – 10,000 kr
Totalpris, egna inköp: 40,000 kr – 65,000 kr
Totalpris: 205,000 kr – 355,000 kr
Som du kan se av prisexemplet ovan så kan totalpriset komma ner mot 200,000 kronor. Detta är under förutsättning att man väljer enkla och billiga lösningar, och inte ändrar badrummets planlösning. Om man planerar projektet extremt väl kan man renovera badrum i Stockholm inom en budget på 200,000 kronor. Tänk på att projektet samtidigt kan bli betydligt dyrare beroende på de materialval man gör, de tekniska lösningar som man behöver realisera, samt badrummets storlek.
Det är rekommenderat att man tar in anbud från tre olika aktörer när man ska köra en anbudsprocess. På så vis kan man få en bra bild av vad priset bör hamna, samtidigt som man inte tappar överblicken som man kan göra om man tar in allt för många offerter på samma gång. Om man inte skulle vara nöjd med någon av de offerter som man tagit in är det emellertid ingenting som hindrar en från att ta in offerter från ytterligare entreprenörer, i en runda nummer två. Tänk på att entreprenörerna behöver göra platsbesök och titta på badrummet innan de kan ge dig ett anbud på arbetet. Detta betyder att du behöver avsätta tid till att träffa de olika offererande aktörerna.
Om du redan känner till en erfaren entreprenör kan det vara tillräckligt att ta in anbud från två ytterligare aktörer. Det är alltid bra att ta in anbud från flera parter även om man har en befintlig relation till en bra entreprenör. Detta för att man ska kunna försäkra sig om att man får anlitat den entreprenör som är bäst lämpad för projektet och som också erbjuder sig att utföra det till ett konkurrenskraftigt pris.
Vill du lägga ut ditt projekt på anbud? I så fall kan du [klicka här].
Oavsett hur många offerter som du bestämmer dig för att ta in så är det viktigt att du är väl förberedd inför anbudsprocessen. Nedan kan du hitta ett antal tips på hur du kan förbereda dig, utifrån scenariot att du behöver söka bygglov från kommunen för att göra det, och utifrån scenariot att du inte behöver det:
Vissa badrumsrenoveringar kan vara lov- eller anmälningspliktiga, till exempel:
Om du har de minsta tvivel kring om du kan behöva ansöka om lov eller anmäla arbetet hos kommunen, så kontakta byggnadsnämnden. Här kan man guida dig kring vad som gäller och hur du möjligen skulle kunna justera projektet för att projektet inte ska vara lov- eller anmälningspliktigt.
När man hämtat in anbud från olika entreprenörer blir nästa steg att utvärdera dem och ställa dem mot varandra. I det här läget är det A och O att man säkerställer att man inte jämför äpplen med päron. För att göra det behöver man ställa sig följande frågor:
Har de olika entreprenörerna inkluderat samma poster i sina anbud? Titta på vilka delar som man angivit som fastpris och vilka delar som man specificerat som tillägg.
Vilka villkor och förbehåll har man lagt in i offerterna? Om det finns många olika förbehåll i en offert så kan slutpriset bli betydligt dyrare än vad som specificerats.
Är priserna angivna som fastpris, prisuppgift eller som oförpliktande kostnadsestimat? Ett fastpris är betydligt lättare att förhålla sig till eftersom man då med säkerhet kan säga hur mycket projektet kommer att kosta. Enligt konsumenttjänstlagen har en entreprenör möjlighet att fakturera upp till 15 % mer än vad som angivits i en prisuppgift, tänk på det.
Hittar du några poster som varierar betydande i pris? Detta kan vara en varningssignal om att de olika entreprenörerna fått olika uppfattning om vad projektet går ut på, eller att man tänkt sig olika lösning när det kommer till utförandet. Detta är något som man bör bottna innan man går vidare i processen.
Vad ligger timpriset på? Om du skulle acceptera ett anbud som innehåller tillägg på löpande timme, så är det viktigt att du tar reda på timpriset och ber om en indikativ skattning av tidsåtgången.
Här har vi samlat ett antal bra länkar med nyttigt material för vidare läsning och inspiration. När du ska renovera badrum i Stockholm finns det många möjliga källor till inspiration - allt ifrån hotellbadrum och bo- och inredningsmässor, till leverantörers showrooms. Men nätet erbjuder en svårslagen mångfald av uppslag. Nedan har du inspirationssidor från ledande producenter av kakel och annan badrumsinredning, med exempel på kreativa lösningar och materialval.
Det är viktigt att man fortsätter att följa upp på projektet ända till dess att man är helt och hållet i mål. Genom att hålla ett vakande öka på projektet längs hela resan ökar chanserna för ett gott resultat. Under själva renoveringen är det bra om man säkerställer följande:
När entreprenören informerat om att projektet preliminärt är slutfört får du inte glömma att: