Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du bygga nyckelfärdigt hus? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om nyckelfärdiga hus
Skulle du vilja ha ett nytt hus, men att någon annan tog sig an ansvaret för byggprocessen? Ja, i så fall låter ju ett nyckelfärdigt hus verkligen som lösningen för dig. Men att bygga hus kräver så klart inte bara att man investerar tid – det är ju också ett projekt som kostar mycket pengar.
Priset på ett nyckelfärdigt hus ligger i genomsnitt på runt 28,000 kronor per kvadratmeter. Detta är som sagt endast ett genomsnitt och det går att hitta massvis med projekt som avviker från den siffran. I det övre prisskiktet återfinns projekt som kostar ända upp mot 45,000 kronor per kvadratmeter, medan de allra billigaste nyckelfärdiga husen kan komma ner i en prislapp kring 23,000 kronor per kvadratmeter. Var just ditt projekt hamnar på den här skalan avgörs av en rad olika faktorer. Om man ska bygga ett nyckelfärdigt hus för mindre än 3 miljoner kronor så behöver man försöka spara på slantarna i varje led av projektet. Detta ställer en del krav och innebär en del begränsningar på det hus som man uppför:
Innan vi går vidare kan det vara lämpligt att behandla vad som faktiskt avses med begreppet "nyckelfärdigt hus". Det finns ingen exakt definition av begreppet, i juridisk mening. Detta gör det ännu viktigare att reda ut alla detaljfrågor tillsammans med entreprenören innan du skriver kontrakt. Vanligtvis används dock begreppet "nyckelfärdigt hus" om en fristående bostad som är färdigbyggd, målad och klar, så att du som kund och byggherre kan flytta in direkt. Detta är ett populärt alternativ bland personer med en hektisk vardag, som inte har tid till att delta allt för mycket själv i byggprocessen. När du anlitar en entreprenör kommer denna ta sig an hela genomförandet, från start till mål, utan att du behöver bekymra dig för vägen fram till det färdiga resultatet.
Om du ska kunna förverkliga din nyckelfärdiga husdröm för mindre än 3 miljoner kronor är du tvungen till att göra besparingar där det går. Kom bara ihåg att priset inte är allt. Att köpa hus är inget som man gör särskilt lättvindigt. Gör man en så stor investering så gäller det att man får ett hus som man är nöjd med – som håller länge och som har de funktioner som du behöver och vill ha av ett hus. Om ditt prisfokus gör att du offrar allt för mycket i kvalitet riskerar du att få ett hus som kommer att generera en massa merkostnader i form av underhåll. Att åtgärda fel och brister i efterhand kostar oftast betydligt mer än att bygga med kvalitet från början. Tänk på köpet av nyckelfärdigt hus som en långsiktig investering. Likväl är det en bra övning att titta på vad man kan göra för att spara pengar och inom vilka områden som det går att kapa pengar. Utifrån detta kan du balansera kostnad och kvalitet på ett medvetet och genomtänkt sätt. Inom följande områden går det att spara pengar:
Entreprenör: På samma sätt som material och produkter varierar i pris, finns det skillnader i vad olika entreprenörer kostar. För att få till bästa möjliga pris när det kommer till entreprenörstjänsterna så behöver du se till att det finns konkurrens om att få genomföra ditt projekt. Detta kan du uppnå genom att lägga ut projektet på anbud, så att olika anbudsgivare kan tävla om att lämna bäst pris på uppdraget.
Rabatter: En betydande del av utgifterna utgörs av materialanskaffning och inköp av andra produkter. När man ska köpa in den här typen av varor lönar det sig att göra volyminköp. Om man försöker att undvika att göra många småköp och istället samla inköpen till några enstaka tillfällen, så har man betydligt större möjligheter att få rabatt. Vare sig leverantörer eller varuhus har något större intresse av att ge dig rabatter om du inte köper större volymer. Ett alternativ som också kan vara fördelaktigt är att be entreprenören att ta på sig arbetet med inköpen av material och andra produkter. Hantverkare får i regel betydligt bättre rabatter än gemene man eftersom de ofta är återkommande kunder. Utöver möjligheten till bättre priser är det också bra att entreprenören står för materialanskaffningen utifrån att de besitter kunskaper om olika material - vad som är lättbearbetat och ger bra resultat, samt vilka produktkombinationer som fungerar bra ihop.
Erbjudanden: Håll ögonen öppna för bra erbjudanden och kampanjer. De dyker upp med jämna mellanrum, och om man slår till vid rätt tidpunkt kan man göra klipp. Besök leverantörer, titta i kataloger och utskick, och sök på nätet.
Standard: Man behöver inte välja de allra dyraste materialen på marknaden för att komma upp i en tillräckligt god kvalitet. Det finns många produkter som både är av solid kvalitet och ser bra ut, utan att kosta skjortan. Det är emellertid viktigt att standarden som du väljer inte är så låg att delar av huset behöver renoveras eller repareras efter en kortare tid. Om du känner dig osäker på vart du ska lägga ribban så rådgör med entreprenören.
Tittar vi på genomsnittspriset för ett nyckelfärdigt hus ser vi att det ligger runt 28,000 kronor per kvadratmeter. Det faktiska priset beror dock på en rad olika kostnadsdrivare som har olika stor påverkan i olika projekt. En viktig kostnadsfaktor är markarbetet. Om stora volymer med markmaterial behöver schaktas och forslas iväg behöver du räkna med att kostnaderna ökar. Det nya husets konstruktionen har också stor betydelse för slutpriset. Om du uppför ett hus i betong blir prislappen vanligtvis högre än om du bygger ett murat hus eller ett hus i trä. Valen av material är en annan inflytelserik prisparameter. Inte minst handlar detta om kvalitén på kakel, takpannor, armaturer, badrums- och köksinredning, och så vidare. Tekniska installationer är en annan viktig komponent. Här påverkas kostnaden bland annat av ditt val av system för ventilation och el, samt hur du planerar för vatten och avlopp.
Genom att titta på ett typexempel på ett anbud från en entreprenör kan man skapa sig en bild av vad merparten av husbudgeten går till:
Sammanlagt: 4,060,000 kr
För att säkra upp ett konkurrenskraftigt pris säger huvudregeln att man behöver ta in 3 offerter på huset. Entreprenören gör en helhetsbedömning av projektet och återkommer sedan till dig med en detaljerad offert. Denna inkluderar ett totalpris för att bygga ett nyckelfärdigt hus till dig. Ibland händer det att man inte är nöjd med något av de anbud som man fått in och då kan det vara aktuellt att ta in ytterligare offerter. Detta är något som står en fritt att göra, man bör bara tänka på att det tar tid både från en själv och från entreprenörerna. Utöver detta kan det vara kostsamt för entreprenörerna att åka ut på många platsbesök för att kunna prissätta projekt. Detta bör man ha respekt för.
Även om prislappen är en viktig del av projektet så är det inte allt. Den entreprenör som man väljer att anlita bör först och främst ha rätt kompetens, och dessvärre finns det en del oseriösa aktörer på marknaden. Dessa bör man göra allt för att undvika. För att gallra ut de oseriösa entreprenörerna bör man alltid se till att den firma som man är intresserad av har de tillstånd som de behöver. Titta också gärna efter yrkesbevis och om man är auktoriserad inom exempelvis våtrum. I tillägg till detta gör man rätt i att be om referenser från tidigare byggprojekt där man byggt ett nyckelfärdigt hus. Entreprenören måste dessutom ha en god ekonomi, så att du inte riskerar att firman går i konkurs under projektets gång. I så fall är risken stor för negativa konsekvenser för dig som byggherre.
Är du redo att lägga ut projektet på anbud? Då kan du klicka här.
Ibland är offerterna från olika entreprenörer väldigt olika utformade. Om själva prislappen varierar mycket stort så beror det emellertid oftast på att någon av de budgivande entreprenörerna missförstått uppdraget – det vill säga att den ena aktören har fått en förståelse för projektet som är vitt skild från de andras. Finns det någon form av tveksamhet om att så är fallet så är det en fråga som behöver bottnas ordentligt innan man går vidare. Börja med att gå igenom och se efter om alla poster finns med i alla anbud. Lyft sedan luren när du ser vad det är för post som saknas, eller vilka poster det är som varierar stort i prissättningen. Stäm av med entreprenören och invänta eventuellt en uppdaterad offert. Ytterligare ett par parametrar som man behöver kartlägga är de villkor och förbehåll som man kan ha förts in i offerterna, tillsammans vad man kan ha lagt som tillägg på löpande timme. Dessutom behöver man vara uppmärksam på hur man specificerat kostnaderna – som fastpris, som prisuppgift eller som ett oförpliktigande kostnadsestimat?
I det här avsnittet har vi samlat ett antal utvalda leverantörer av nyckelfärdiga hus:
Eksjöhus - Hustillverkare med 75 års erfarenhet
Myrsjöhus – Färdiga husmodeller eller skräddarsytt hus, sedan 1927
Trivselhus – Möjligheternas husmodeller
Huscompagniet - Gedigna hus i dansk design
Anebyhusgruppen - Husmodeller med 1000 möjligheter
Fiskarhedenvillan – Alla hus byggs på plats, en bräda i taget
När man köper ett nyckelfärdigt hus är det många som överlåter allt arbete och ansvar till entreprenören. Som ett minimum krävs det ändå att du ägnar en del tid till att ha en god och tät dialog med entreprenören, för att undvika missförstånd. God kommunikation är en av grundbultarna i ett lyckat projekt. Om man vill vara lite mer delaktig och följa upp framstegen inom projektet närmre, så kan det vara bra att använda sig av en checklista. I listan samlar du alla moment som finns planerade, och du bockar sedan av dem allteftersom de blir klara. På så vis får du en bättre överblick av arbetet.
När slutbesiktningen är gjord och du får nycklarna i handen är projektarbetet klart. Då är det jätteviktigt att du säkerställer att du får all dokumentation levererad till dig. Dokumentationen kommer du att behöva i kontakt med försäkringsbolag, i samband med framtida renoveringsarbeten och i det fall som du kommer att sälja huset. Från elektrikern ska du få in mätprotokoll som visar på att arbetet utförts fackmannamässigt. I det fall som det är en auktoriserad part som utfört arbetet i badrummet så bör du även få in våtrumscertifikat. Utöver detta ska du få in slutdokumentation från entreprenören, innehållande viktig information om det arbete som utförts och de material som använts. Den samlade dokumentationen utgör en kvittens på att huset byggts enligt gällande regler och normer.