Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Moderna hus – är det något för dig? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga ett modernt hus
Svaret på den frågan är ja, om du planerar allting noggrant. Enligt marknadsplatsen Byggstar.se är det få byggen av moderna hus som kostar mindre än 23.000 kronor per kvadratmeter. Det innebär att om du ska hålla det kvadratmeterpriset och budgettaket på 3 miljoner, kan du inte bygga ett hus som är 130 kvadratmeter. Det är kanske ett mindre hus än du har tänkt dig när du började fundera på att bygga hus. 130 kvadratmeter är bland de minsta ytorna som byggs som enfamiljshus. Tänk även på att det inte är säkert att du klarar av att hålla dig till ett så lågt kvadratmeterpris, eftersom det kräver att du väljer billigare lösningar och att alla prisdrivande faktorer går din väg. Markförhållandena på tomten måste vara enkla och fördelaktiga och det måste vara lätt för maskiner och lastbilar att komma fram till tomten. Det går med största sannolikhet inte heller att hålla budgeten på tre miljoner om du planerar att bygga mer än ett badrum eller andra våtrum. Du måste även vara mycket sparsam när det gäller material, produkter och tekniska lösningar. Tänk även på att bygga hus är kanske bara något du gör en gång i livet, så det kan löna sig att vänta lite och spara ihop mer kapital om du vill bo i huset större delen av livet.
Vad innebär egentligen begreppet moderna hus? Det finns inte något facit till den frågan. Uttrycket moderna hus används ofta av arkitekter och färdighusleverantörer om hus med detaljer som är inspirerade av funkisstilen. Moderna hus har i regel rena linjer och en stram silhuett samt material som både ger en varm och hemtrevlig känsla. Det är vanligt att använda exempelvis obehandlat trä både på fasaden och interiört.
Den största fördelen med att bygga hus är det är du som har sista ordet gällande de estetiska valen. När du planerar huset tillsammans med arkitekten har du möjlighet att få precis det hus som du har sett framför dig och drömt om. det gäller såväl utvändig stil och framtoning som invändig rumsfördelning och planlösning som material och platsbyggda lösningar.
Alla de val som du byggherre måste göra är anledningen till att det är ett klokt drag att hämta in inspiration innan du sätter igång med planerings- och projekteringsarbetet tillsammans med först en arkitekt och därefter en entreprenör. Ju tydligare bild du har över vilken slags bostad du vill ha, desto enklare är det för arkitekter att omsätta det till ett förslag som du är nöjd med.
Har du inga, eller få, konkreta önskemål, utan bara vet att du vill bygga ett modernt hus, är det inget problem, snarare tvärtom. Det är till syvende och sist arkitektens uppgift att komma med förslag och idéer tills du är helt nöjd samt att lyssna till dina infallsvinklar och önskemål. Är du inte helt nöjd är det bara för dig och arkitekten att arbeta vidare tills ni hittar rätt lösning.
Det finns som tur är en rad med områden där du relativt enkelt kan spara in på utgifterna om din byggbudget kräver det. Det är bland annat viktigt att begränsa antalet specialanpassade lösningar eftersom de kan öka på totalkostnaden rejält. Dessutom måste du begränsa antalet badrum och kök i huset då dessa är det rum som kostar mest att bygga. När du ska bestämma vilka material som ska användas i huset gäller det också att tänka till före och detsamma gäller för tekniska lösningar. Tänk på att även om det kan vara frestande att spara pengar, så ska du inte låta det gå på bekostnad av kvaliteten.
Det är även möjligt att spara lite pengar genom att gör delar av arbetet själv. Väljer du att göra det är det viktigt att du tänker på kvalitetsaspekten, och här gäller det att vara realistisk. Det enda jobb du ska göra på egen hand är det som du vet att du har kompetens för samt att du har den tid som krävs för att hinna med att utföra arbetet i tid. Om inte du är klar med din del när hantverkarna kommer kan du får ersätta dem för förlorad arbetstid och husbygget kan bli försenat, något som också kostar pengar. Exempel på arbete som du kan göra själv är att forsla bort avfall, städa på byggplatsen, lägga golv och måla lister och väggar.
För att ge dig en översikt över fördelningen av kostnader har vi sammanställt en lista med uppskattade priser för hur mycket de olika delarbetena i ett hus på 130 kvadratmeter kan kosta:
Markarbete och grävning: 200.000 - 350.000 kronor
Grundgjutning: 200.000 - 350.000 kronor
Kakelsättare, målare, snickare: 1.500.000 - 2.000.000 kronor
Elektriker: 130.000 - 220.000 kronor
VVS-montör, inklusive vattenburen värme: 500.000 - 700.000 kronor
Ventilation: 60.000 - 100.000 kronor
Plåtslagare och takläggare: 130.000 - 220.000 kronor
Riggning och drift: 190.000 - 320.000 kronor
Badrumsinredning: 50.000 - 100.000 kronor
Kakel, klinker och parkett: 90.000 - 150.000 kronor
Kök: 100.000 - 200.000 kronor
Totalsumma: 2.980.000 - 4.820.000 kronor
Cirkapris per kvadratmeter: 23.000 - 37.000 kronor
Det här är alltså kostnaderna för själva bygget; det tillkommer en del utgifter utöver dessa. Kostnaden för arkitekter kan till exempel landa på allt från 150.000 till 500.000 kronor, eller till och med mer i vissa fall. Projektering för betong- och timmerarbete slutar vanligtvis mellan 100.000 och 200.000 kronor. Dessutom måste du räkna med att betala cirka 10.000 kronor för en kvalitetsansvarig och besiktningsman, samt någonstans runt 30.000 kronor för administrationsarbete och bygglovsansökan.
Som du ser i räkneexemplet är det bara miniminivån som motsvarar kvadratmeterpriset på 23.000 kronor. Det betyder att du måste göra drastiska besparingar på vissa områden om du ska klara dig på en total budget på 3 miljoner, och du måste även tänka på att sätta av 10-15 procent av den totala budgetsumman till oförutsedda händelser och kostnader.
När projekteringen är klar och bygglovsansökan godkänd, kan du börja leta efter en lämplig entreprenör till husbygget. Det kan vara ett omfattande arbete och det är mycket som du måste tänka på. Det tar i regel även en del tid och arbete, både för dig och entreprenören, att sammanställa ett underlag till anbudet. För entreprenörens del handlar det även om att komma och göra en bedömning av arbetet och det tar ofta ett par veckor från det att du tar första kontakten med entreprenören till dess att det finns ett färdigt kontrakt att skriva under.
För byggherrens, det vill säga din, del är anbudsrundan en viktig valprocess. För att kunna göra en bra jämförelse av de inkomna offerterna är det ett klokt drag att inte begära in för många kostnadsförslag. En tumregel är att du inte ska begära in fler än tre anbud. Begär du in för få offerter riskerar du att det företag som du väljer inte har tillräckligt med erfarenhet, kompetens eller att priserna inte är konkurrenskraftiga. För att begära in anbud från kvalitetskontrollerade entreprenörer kan du [klicka här].
När du ska jämföra offerterna under anbudsrundan är det fler faktorer än totalsumman som är viktig. För att säkerställa ett bra slutresultat är det av yttersta vikt att entreprenören har erfarenhet och kompetens från tidigare projekt av samma slag som det du ska påbörja. Som ett rent tekniskt tips till själva jämförelsearbetet rekommenderar vi att du matar in alla anbuden och deras respektive poster i ett excel-ark, eller liknande, för att lättare kunna överskåda allt. Du ska titta efter om det är samma innehåll i alla poster i anbuden och du ska även ta reda på vilka poster som är satta med ett fast pris, uppskattat pris eller ett förbehållslöst överslagspris. Ett uppskattat pris får enligt lag inte avvika mer än 15 procent. Ett förbehållslöst överslagspris är - precis som det antyder - förbehållslös medan ett fast pris är bestämt. Ta även reda på vilket timpris entreprenören har för eventuella tillkommande arbeten och vilka eventuella förbehåll entreprenören har satt.
Det är en klar fördel om du har bildat dig en uppfattning om vilka lösningar du gillar både före och under samarbetet med arkitekten. Du kan använda dig av inredningstidningar, hemsidor, bloggar och sociala medier som Instagram och Pinterest för att hitta bilder. Samla gärna på dig lite material och ta med det till dina möten med arkitekten. Här kommer några av våra tips till inspiration:
Under hela tiden som projektet pågår - från planering till inflyttningsklart hus - är det mycket du måste tänka på, ta hänsyn till och fatta beslut om. Innan själva bygget av huset sätter igång är det bra om du och entreprenören gemensamt arbetar fram en tidplan. En tidplan är ett dokument där entreprenören sätter upp datum för när de olika delmomenten ska påbörjas och när de ska vara avslutade. Under tiden som byggarbetet pågår kan du använda tidplanen för att kontrollera att arbetet går som planerat och att det genomförs på ett effektivt sätt. En tidplan är till stor hjälp oavsett om du har tidigare erfarenhet av att bygga hus eller inte.
Under byggtiden är det också en klar fördel att hålla en bra dialog med såväl huvudentreprenör som underentreprenörer. Gör du det har en bra möjlighet att fånga upp missförstånd på ett tidigt stadium och reda ut dem innan de blir till omfattande problem och i värsta fall leder till konflikter som försenar husbygget. Besök byggplatsen regelbundet och ta gärna bilder, dels för att dokumentera arbetet och dels för att de kan vara roligt att titta tillbaka på när hela processen är över. Det kan även vara bra att ha bilder att visa upp om det skulle uppstå några problem i efterhand.
Allra sist är det viktigt att genomföra en slutbesiktning. Du gör den tillsammans med entreprenören och en oberoende och certifierad besiktningsman. Slutbesiktningen ska vara gjord, och eventuella brister och fel ska vara åtgärdade, innan du betalar slutfakturan till entreprenören. Det är kutym att byggherren håller inne med cirka 10 procent av totalsumman till dess att slutbesiktningen är genomförd och eventuella besiktningsarbeten är utförda. Under slutbesiktningen kontrolleras det att alla arbeten är korrekt utförda och är gjorda i enlighet med gällande lagar och regler.
Utöver slutbesiktningen ska du även se till att få all slutdokumentation för huset från entreprenören. I den slutdokumentationen ska det stå vilka hantverkare som har gjort de olika arbetena, offerten och kontraktet för bygget, slutfakturan och kvitton. Du ska även se till att få FDV-dokumentationen (förvaltning, drift och underhåll) för badrum, kök, ventilation och övriga tekniska lösningar. Så väl FDV- som slutdokumenatationen är mycket viktigt ha lättillgänglig vid framtida renoveringar, om du ska sälja bostaden eller om det skulle uppstå fel eller problem i efterhand och som gör att du måste koppla in försäkringsbolaget och använda din försäkring.