Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du bygga funkishus? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om funkishus
Det är många faktorer som avgör hur mycket det kostar att bygga ett hus. Funkishus är ofta arkitektritade och enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger priset för att bygga ett funkishus runt 30.000 kronor per kvadratmeter. Väljer du dyra och exklusiva lösningar kan kvadratmeter priset stiga upp över 45.000 kronor. Oavsett val av material och lösningar är husets storlek en parameter som har stor inverkan på priset. Om vi utgår från ett hus på 130 kvadratmeter, och bortser från arkitektkostnaderna, är det möjligt att bygga ett hus i funkisstil för mindre än 3 miljoner kronor. Det krävs dock att följande krav är uppfyllda:
Klarar du att uppfylla alla punkterna kan det vara möjligt att bygga ett funkishus för mindre än tre miljoner. Det kräver dock en mycket noggrann och detaljerad planering och att du håller din budget.
Begreppet funkishus har sitt ursprung i arkitekturstilen som uppstod på 1920-talet. Arkitekterna bakom funktionalismen ville rita hus där fokus låg på funktionalitet och husets yttre formgivning kom i andra hand. Tankesättet resulterade i stilrena hus som inte hade några onödiga detaljer eller utsmyckningar. Grundformen var i regel rektangulär, taket var platt och stora fönster släppte in mycket ljus.
På senare tid har funkisarkitekturern fått en renässans men stilkraven är inte lika hårda som på 1920-talet. När man talar om funkishus i dagsläget menar man i stort sett hus med en rektangulär form, platt tak och stora fönsterpartier. De klassiska funkishusen är byggda i betong medan de moderna varianterna går att köpa som elementhus från hustillverkare och med en stomme av trä. Vill du ha ett mer klassiskt utseende på ditt funkishus kan det vara en bra idé att kontakta en arkitekt.
Vill du bygga ett funkishus till en så låg kostnad som möjligt är det viktigt att planera bra. Innan du börjar ska du sätta upp en budget med de ramar som du har att röra dig inom. När du är klar med det lägger du till en enskild post på 10-20 procent av den totala budgeten för att täcka oförutsedda utgifter. Det är mer regel än undantag att det tillkommer utgifter som du inte har tänkt på eller att du kommer på saker som du vill lägga till i projektet.
Lösningarna som du väljer har stor inverkan på totalkostnaden. Ju mer standardlösningar som du använder dig av, desto billigare blir det. Om du till exempel måste beställa en specialtillverkad trappa eller låta en snickare platsbygga en garderob istället för att köpa en färdigtillverkad variant, springer utgifterna snabbt iväg.
Inredning är ett annat område där du som byggherre kan påverka valet av material och standard. Det finns pengar att spara på att köpa billigare golv, kakel, dörrar, badrums- och kökslösningar, och det är möjligt att göra utan att göra alltför stort avkall på kvaliteten.
När det gäller standard och fabrikat på material till husets bärande konstruktion och exteriör finns det inte lika mycket spelrum eftersom materialet måste uppfylla byggtekniska krav och regler. I regel är det ansvarig entreprenör som köper in det materialet. Trots det kan du redan under projekteringen tänka över kostnaderna för olika typer av byggmaterial. Även om betong på sikt är ett bra material med bra isolering och lite krav på underhåll, är materialet dyrare att bygga med än exempelvis murblock eller trä.
Att veta ungefär hur mycket de olika arbetena kostar är viktigt att veta när du sätter upp din budget för husbygget. Här nedanför kan du se typiska kostnader som ingår i bygget av ett arkitektritat hus på 130 kvadratmeter:
Markarbete: 200 000 - 350 000 kronor
Grund: 200 000 - 350 000 kronor
Kakelsättare, målare och snickare: 1 500 000 - 2 000 000 kronor
Elektriker: 130 000 - 220 000 kronor
VVS-montör inklusive vattenburen värme: 500 000 - 700 000 kronor
Ventilation: 60 000 - 100 000 kronor
Plåtslagare och takläggare: 130 000 - 220 000 kronor
Riggning och drift: 190 000 - 320 000 kronor
Badrumsinredning: 50 000 - 100 000 kronor
Parkett, kakel och klinker: 90 000 - 150 000 kronor
Ett komplett kök: 100 000 - 200 000 kronor
Total kostnad: 3 150 000 - 4 710 000 kronor
Utöver prissumman ovan tillkommer kostnader för arkitektens arbete, projektering och avgift för bygglovsansökan till kommunen. Dessa kostnader kan landa på 300.000 - 500.000 kronor. Observera att räkneexemplet ovan gäller för ett hus med flera våningsplan. Bygger du ett enplanshus kan priset bli något lägre och gå ner under 3 miljoner kronor.
Tumregeln när du ska begära in offerter är att göra det från tre konkurrerande aktörer. Det ger en bra grund för att jämföra prisnivå och andra förbehåll.
Det kan kanske vara frestande att begära in ännu fler anbud men det är i regel inte en rekommendation. För många anbud kan göra det svårt för dig att överblicka de olika kostnadsförslagen när du jämför dem. Du ska även respektera det arbete som entreprenörerna lägger ner på konsultationsmöte och sätta samman offerten för att kunna ge ett så rättvisande kostnadsförslag som möjligt. Tänk även på att det är fullt möjligt att göra en ny anbudsrunda med andra aktörer om du inte är nöjd med de offerter som du får in under den första omgången.
När du har alla planering klar och vill begära in anbud kan du [klicka här] för att lägga upp ditt projekt.
Genom att begära in anbud från flera aktörer kan du som byggherre hitta den entreprenör som passar bäst till ditt husbygge. Det är flera punkter att ta hänsyn till och undersöka när du ska jämföra kostnadsförslagen med varandra:
Ingår det samma arbete i alla anbud?
Det kan variera mer eller mindre mellan vilka arbeten som de olika entreprenörerna tar med i offerterna och vilket arbete de specificerar som tillägg som du måste betala extra för. De poster som du ska undersöka om de ingår eller inte är kostnader för markarbete, uppmätning av tomten, byggelekricitet, gjutning av husgrund och övriga fundament, nödvändig projektering och kvalitetsansvarig. Saknar du väsentliga poster i anbudet från en entreprenör ska du kontakta aktören och ta reda på varför. Ofta beror skillnaden på att entreprenörerna har uppfattat ditt projekt på olika sätt.
Vilka förbehåll har aktörerna skrivit in i anbudet?
Entreprenörerna kan lägga in förbehåll gällande olika händelser och situationer i offerten. Sådana förbehåll kan till exempel vara knutna till väder, fukt- och rötskador eller leveranstider för nödvändigt material. Som byggherre vill man så få förbehåll som möjligt eftersom de gör att kostnadsförslaget blir mindre förutsägbart.
Vilket arbetet är satt till fast pris, som ett uppskattat pris och som ett förbehållslöst kostnadsförslag?
Det bästa och mest förutsägbara för dig som byggherre är ett fast pris. Ett uppskattat pris får dock inte variera mer än 15 procent, upp eller ner, från det angivna priset. Procentsatsen är reglerad enligt lag. Ett förbehållslöst kostnadsförslag är det som är mest osäkert eftersom entreprenören i det här fallet inte lämnar en prisuppgift utan bara lämnar en överslagsberäkning.
Skiljer sig någon av de enskilda posterna i de olika offerterna mycket i pris?
Stora prisskillnader i liknande poster i anbuden kan vara ett tecken på att aktörerna tolkar projektet på olika sätt eller att de har olika sätta att lösa arbetet på. För dig som byggherre kan det vara ett bra drag att undersöka var skillnaderna beror på för att kunna göra ett bra val.
I ett funkishus ingår det många olika lösningar. Det viktigaste är att de är funktionella och praktiska för de som ska bo i huset. Här är några länkar som kan bidra med inspiration och tips:
Det ställs en rad krav på dig som byggherre under tiden som bygget av ditt funkishus pågår men även när det färdigställt. Det är viktigt att vara förberedd på de här kraven. Här följer några exempel på uppgifter som du kommer ställas inför medan du bygger:
Gör checklistor: Skapa en planering och översikt över de byggvaror och produkter som du som byggherre har tagit på dig att köpa in och se till att materialet finns på plats när hantverkarna ska ha dem. På så sätt undviker du att skapa förseningar i byggarbetet något som är viktigt att göra för att hålla ner kostnaderna.
Besök byggplatsen: Under tiden som byggarbetet pågår är det både klokt och viktigt att du besöker byggplatsen med täta mellanrum. Då kan du följa upp arbetet och etablera en bra kommunikation med hantverkarna. Täta besök ökar även chansen för att upptäcka fel eller missförstånd så tidigt som möjligt, vilket också gör att de kan åtgärdas innan de blir till stora problem.
Prata med och informera grannarna: Bygger du i ett tätbebyggt område är det bra att kontakta berörda grannar och informera dem om husbygget. När du ansöker om bygglov kontaktar även byggnadsnämnden grannarna för att de ska kunna komma med eventuella invändningar. Pratar du med grannarna både i god tid före byggstarten och under tiden som husbygget pågår minskar du risken för klagomål och kan bibehålla grannsämjan.
Avtala möten med entreprenören: Det är klokt att lägga in fasta mötesdatum med den ansvarige entreprenören i tidsplanen. Då är det enklare för er båda att diskutera problem som har dykt upp och löpande förmedla information till varandra gällande bygget.
När du får besked om att huset är färdigställt är det viktigt att:
Gör en slutbesiktning: Alla arbeten som ingår i husbygget ska besiktigas av byggherre och entreprenör vid samma tidpunkt. Vid en slutbesiktning, som utförs av en oberoende certifierad besiktningsman, ska även den som är kvalitetsansvarig för husbygget medverka.
Håll inne med en del av slutfakturan tills slutbesiktningen är gjord. Det är vanligt att hålla inne med 10-15 procent av kontraktsbeloppet till dess att slutbesiktningen är gjord och eventuella brister och fel som har upptäckts under den är åtgärdade.
Se till att få alla slutdokumentation: När allt arbete är slutfört ska du se till att få all nödvändig dokumentation från entreprenören. Slutdokumentationen ska innehålla alla utförda arbeten och kostnaden för dessa plus användar- och underhållsmanualer för värmesystem, elsystem, våtrum och andra delar av huset som kräver särskilt underhåll.