Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du bygga arkitektritat hus? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga ett arkitektritat hus
Inget byggprojekt är det andra likt, och det är därför som det är så svårt att ge några exakta siffror på hur mycket ett arkitektritat hus kostar att bygga. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se som har samlat prisstatistik från en lång rad olika byggprojekt, ligger snittpriset för ett arkitektritat hus kring 28,000 kronor per kvadratmeter. Kvadratmeterpriset avser material och arbete för själva byggnationen.
För enklare enfamiljshus med en mer begränsad standard kan kvadratmeterpriset komma ner i så lite som 22,000 kronor. För de mer påkostade villorna kan priset emellertid uppgå till hela 40,000 kronor - och lite till för de mest exklusiva exemplaren.
I tillägg till de kostnader som summeras utifrån kvadratmeterpriset så behöver du även räkna med utgifter för arkitektfirmans arvode, för att rita huset och projektera bygget. De här kostnaderna utgör ofta någonstans mellan fem och tio procent av den totala byggkostnaden.
Utifrån de här siffrorna kan det man sluta sig till att det kan fungera att bygga ett arkitektritat hus för mindre än 3 miljoner kronor, förutsatt att huset inte är för stort. Strax under 150 kvadratmeter kan vara en bra storlek att utgå ifrån. I tillägg till detta behöver projektet uppfylla en del andra kriterier för att möta en 3-miljonersbudget:
Om du hanterar att möta de här villkoren och att också följa upp alla utgifter under projektets gång så kan det vara fullt möjligt att bygga ett arkitektritat hus för under 3 miljoner kronor.
Att ett hus är arkitektritat betyder att man som byggherre tagit hjälp av en arkitekt för att utforma allt efter de egna behoven och önskemålen. Detta är den traditionella innebörden av begreppet. I de fall som en producent av färdighus omtalar hus som de erbjuder som arkitektritade hus är detta förvisso helt korrekt, men då har arkitekten anlitats till att utforma en standardmodell som erbjuds till många husköpare, med eller utan anpassningar.
Tänk på att yrkestiteln arkitekt inte är skyddad på något sätt. Alla kan i princip utge sig för att vara det. Det är emellertid annorlunda om man kallar sig “Arkitekt SAR/MSA”. SAR/MSA är en yrkestitel som man kan ansöka om efter minst ett år som yrkesverksam, förutsatt att man har relevant högskoleexamen och är medlem i branschorganisationen Sveriges Arkitekter. Man bör alltså inte bara vara noggrann med att kontrollera entreprenörens bakgrund och kvalifikationer, detsamma gäller arkitekten.
Det är dyrt att bygga hus och en övergripande kostnadsmedvetenhet är absolut att rekommendera, även i det fall som man tar hjälp av en arkitekt för utformningen av huset. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att pengar som man investerar under byggfasen på sikt kan generera större framtida besparingar, i form av exempelvis lägre kostnader för underhåll. Det är exempelvis billigare att bygga i trä, men trä är samtidigt ett material som kräver mer skötsel i form av målning eller annan fasadbehandling, jämfört med till exempel betong som är i det närmaste underhållsfritt.
Ett bra spartips är att planera för användning av standardlösningar. Försök att planera rummen smart, så att till exempel form och storlek på köket möjliggör att ni sedan kan montera en köksinredning från IKEA eller någon annan leverantör av standardkök. Om något behöver platsbyggas så ökar genast kostnaderna.
Inne i huset går det att spara in på utgifterna genom att gå ner något i standard på golv, väggar och tak. När det kommer till ytskikten så kan man gärna stå för inköpen själv, då kan man göra klipp genom att hålla utkik efter bra erbjudanden. Se bara till att ha alla byggvaror på plats till dess att hantverkarna behöver dem. Hantverkarna tar betalt för sin tid, oavsett om materialen är tillgängliga eller ej, och räkningen den betalar du.
Det är också värdefullt att investera i en noggrann projektering av huset - det är en förebyggande åtgärd för att slippa byggtekniska fel med tillhörande utgifter. Verka sedan aktivt för att få till ett gott samarbete mellan arkitekten som ritat huset och den entreprenör som ska bygga det. Välj allra helst aktörer som samarbetat tidigare, och se till att kommunikationen dem emellan är god.
När man bygger arkitektritade hus finns det stora skillnader i vad som krävs i form av finansiering för var och en av de ingående posterna.
Nedan kan du se rimliga kostnadsspann för de olika momenten i byggprojektet, för ett hus på 150 kvadratmeter:
Markberedning: 300.000 - 550.000 kronor
Grund och övrigt gjutningsarbete: 250.000 - 450.000 kronor
Snickeriarbeten: 1.000.000 - 2.000.000 kronor
Plåtslagare: 60.000 - 110.000 kronor
Rörläggare (vattenburen golvvärme): 250.000 - 450.000 kronor
Elinstallation: 130.000 - 210.000 kronor
Ventilation: 50.000 - 80.000 kronor
Plattsättning/membran: 150.000 - 250.000 kronor
Målning: 100.000 - 160.000 kronor
Beredning av byggarbetsplats, driftskostnader och projektledning: 300.000 - 490.000 kronor
Byggherrens egna inköp:
Köks- och badrumsinventarier, armaturer, parkett, kakel: 500.000 - 900.000 kronor
Totalt: 3.090.000 - 5.650.000 kronor
Per kvadratmeter: 20.600 - 37.667 kronor
I exemplet ovan kan man se att 3-miljonersstrecket passeras även för det billigaste huset. För att hamna under strecket så krävs det strikt kostnadskontroll. Det är också viktigt att notera att kostnadsspecifikationen ovan inte inkluderar kostnaderna för arkitekt och bygglovsansökan. De här posterna kan utgöra en betydande summa - mellan 5 % och 10 % av totalkostnaden. Om man investerar i ett kvalitetsunderlag från en kompetent arkitekt så kan det emellertid lyfta hela det fortsatta arbetet, så att detta fortlöper utan missöden och större frågetecken.
Det grundläggande rådet är att man bör orientera sig på marknaden genom att ta in anbud på projektet från tre olika entreprenörer. Man bör redan på förhand ha försäkrat sig om att alla de aktörer som man kontaktar är seriösa - det vill säga att de har en solid ekonomi och goda vitsord från tidigare uppdrag. Anbud från tre olika firmor är tillräckligt för att få fram relevanta spann för vad marknaden erbjuder i form av priser och villkor. Samtidigt är inte antalet så stort att detaljerna blir svåröverskådliga - med tre offerter på handen klarar man att ställa upp en bra jämförelse av dem.
När man väl har sina tre offerter framför sig på bordet är det viktigt att man går igenom dem i detalj och jämför dem post för post. När du är klar så bör du ha svar på följande frågor:
Är samma poster inkluderade? I något anbud kan allt ingå i slutsumman. I något annat kan vissa moment finnas med som tillägg, vilket innebär att man behöver betala extra för dem. Kontrollera hur det ligger till med detta i de anbud som du fått. Om någon av de större posterna inte är inkluderad så bör du höra efter med entreprenören hur man tänkt och om det är något som du kan förtydliga.
Varierar samma moment stort i pris? Om två poster med jämförbart innehåll har en prissättning som skiljer sig stort, då bör du undersöka saken närmare. Större prisskillnader kan indikera att entreprenörerna tänker sig helt olika lösning, alternativt att de förstått uppdraget olika.
Hur mycket är specat som fastpris respektive estimat? I ett anbud kan man specificera kostnaderna som oförpliktigande kostnadsestimat. För dig som byggherre innebär detta osäkerhet och risktagande eftersom entreprenören då inte förbinder sig till det uppskattade priset. Då är ett fastpris att föredra. Med ett fastpris vet du på förhand vad som kommer att stå på slutfakturan. Ett mellanting är det som kallas “prisuppgift”. Enligt Konsumenttjänstlagen får det fakturerade beloppet endast avvika från en angiven prisuppgift med mer än 15 %. Även med en prisuppgift vet du alltså vad det övre taket är.
Vilka förbehåll har de offererande parterna lagt in? En entreprenör kan vilja försäkra sig mot förhållanden som de inte kan styra över under byggperioden. Det kan till exempel handla om förbehåll avseende leveranstid på byggmaterial eller dåligt väder. Som byggherre vill du ha så få förbehåll som möjligt eftersom den här typen av villkor gör det svårare att förutsäga slutgiltig byggtid och totalpris.
När man ska dra igång processen med att bygga en arkitektritad villa så bör man kartlägga de möjligheter som finns när det kommer till arkitektur, tekniska system, inredningslösningar och färgsättning.
På nätet finns det mycket att hämta. Här är några länkar att använda som startpunkt:
Om du tror att dina arbetsuppgifter som byggherre tar slut när huset är färdigritat och projekterat så har du dessvärre fel. Det är viktigt att du är aktiv även under tiden som huset uppförs.
Här är några saker som du bör tänka på:
Besök byggplatsen ofta: Även om du lejt ut arbetet med att leda projektet till en entreprenör bör du med jämna mellanrum titta till bygget för att se hur arbetet fortskrider. Fördelen man att finnas på plats ofta är bland annat att du då kan fånga upp eventuella missförstånd eller fel, och reda ut dem med entreprenören direkt på plats.
Håll grannarna informerade: Att grannarna eventuellt får vetskap om din bygglovsansökan från kommunen räcker inte för att de ska känna sig informerade och delaktiga, vilket är en förutsättning för att slippa klagomål och för en fortsatt god grannsämja den dagen då du flyttar in. Du bör se till att hålla grannarna uppdaterade under projektets gång, som inför en period med mer störningar eller om det uppstår förseningar.
Sätt upp avstämningsmöten: Fasta, återkommande möten då du och entreprenören kan träffas för att uppdatera varandra skapar arbetsro och förutsägbarhet ur båda parters perspektiv. Ni får på så vis ett forum för att dryfta frågeställningar som kommer upp allt eftersom bygget fortskrider.
Gör upp en checklista: Om du tagit på dig uppgiften att införskaffa material och byggvaror under processen så bör du se till att allt finns på plats i god tid. Du vill inte orsaka några kostsamma och onödiga förseningar. Gör därför upp en checklista med alla de produkter som du behöver anskaffa, tillsammans med en deadline för respektive post.
När själva byggprocessen är över finns det ytterligare ett par saker som du bör tänka på:
Gå på slutbesiktning: Tillsammans med entreprenören bör du inspektera alla delar av det färdiga huset. Ta gärna med en extern och oberoende fackperson som kan hjälpa dig med att kontrollera att allt färdigställts enligt avtalet och de regler och normer som är gällande. Säkerställ att entreprenören åtgärdar eventuella fel och brister snarast möjligt.
Hämta in slutdokumentationen: Se till att entreprenören skickar dig dokumentationen på allt arbete som blivit utfört och de material som använts. Slutdokumentationen kan bestå av kontrakt, fakturor och eventuella kvitton. Verifiera också att du fått ta del av installationsprotokollet från elektrikern, samt våtrumsintyg eller kvalitetsdokument i det fall som firman som byggt badrummet varit auktoriserad av någon de branschorganisationer som medger det här. Spara undan allt material eftersom du kan få användning för det i framtiden.