Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du bygga ett småhus? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om småhus
Det är inte lätt att få något exakt svar på vad det kostar att bygga ett nytt hus. Alla hus är olika både vad gäller storlek, standard och en rad andra faktorer. Det är emellertid möjligt att utgå från prisstatistik och genomsnittskostnader för att bilda sig en uppfattning om ett ungefärligt pris. Enligt marknadsplatsen byggstart.se ligger genomsnittspriset per kvadratmeter på omkring 30,000 kronor när man ska bygga småhus. Samtidigt är variationerna stora. Prislappen för de billigaste husen hamnar på ner mot 23,000 kronor per kvadratmeter, medan den för de dyraste ligger på runt 50,000 kr per kvadratmeter. För att kunna bygga småhus för under 3 miljoner kronor behöver du ta sikte på den lägre kvadratmeterkostnaden och du behöver satsa på att spara in på utgifterna i alla led av projektet.
Om projektet möter alla de ovanstående kriterierna så finns det förutsättningar för att det ska gå att bygga småhus för under 3 miljoner kronor.
När det kommer till det här med att bygga hus så skiljer man gärna på att kataloghus och arkitektritade hus. För ordningens skull kan det vara bra att ha koll på skillnaden mellan de här begreppen. Ett kataloghus – även kallat färdighus eller standardhus – levereras normalt sett i segment som är förproducerade i fabrik och som monteras ihop på din tomt. Kataloghusen kommer gärna i ett standardutförande och det finns få möjligheter att anpassa huset till egna preferenser eller till tomtens karaktär. Det går emellertid snabbare att bygga färdighus och priset blir ofta lägre. Ett arkitektritat hus är inte massproducerat på samma sätt, utan ritas av en arkitekt som du anlitar till just ditt projekt. Genom att låta en arkitekt designa ditt hus finns det större utrymme för anpassningar av huset, så att du kan få till egna lösningar som är skräddarsydda efter dina önskemål. Ett arkitektritat hus måste inte nödvändigtvis bli så mycket dyrare än ett färdighus eftersom merparten av kostnaderna i samband med ett husbygge går till material och arbetstimmar. Du bör samtidigt vara uppmärksam på att kostnaderna kopplat till arkitektens arbete inte är medräknade i kvadratmeterpriserna ovan.
För att hålla totalkostnaden under 3-miljonersstrecket så behöver du undersöka alla tillgängliga möjligheter för att spara in på kostnaderna. Tänk dig bara för innan du väljer bort kvalitet för ett billigare pris. Huset du bygger ska du förhoppningsvis bo och trivas i under många år framöver, men om huset och inredningen inte håller tillräckligt bra kvalitet så kan du snabbt behöva dra igång med underhållsprojekt. Detta kan bli kostsamt i längden. Det lönar sig därför att försöka hitta lösningar som balanserar kvalitet och pris. Nedan hittar du ett antal tips på vad du kan göra för att spara pengar när du bygger småhus:
För att du ska få en tydligare bild av de utgifter som kommer med att bygga hus så har vi satt upp ett exempel med kostnader som avser ett småhus på 130 kvadratmeter:
Totalt: 3 685,000 kr
Den här översikten kan hjälpa dig att få koll på kostnadsfördelningen, så att du har bättre möjligheter till att skaffa dig en känsla för var det finns mest pengar att spara. Var emellertid uppmärksam på att alla de kostnadsposter som nämns i översikten kan variera relativt stort när det kommer till ett faktiskt projekt.
När man drar igång anbudsprocessen så bör man sikta på att ta in anbud från tre olika entreprenörer. Entreprenörerna som är intresserade av att bygga hus åt dig kommer då först att åka ut på platsbesök för att kunna prissätta projektet. Till dess är det viktigt att du har satt samman en detaljerad projektbeskrivning, gärna tillsammans med en arkitekt eller annan fackkunnig person. Genom att ta in 3 anbud så säkrar du upp att konkurrensen om projektet blir tillräckligt stor, vilket bidrar till att hålla priset nere. Du kan också ta in ytterligare offerter på projektet om du inte skulle vara nöjd med någon av de som du får in under första anbuds rundan. Tänk bara på att det kostar i både tid och pengar för entreprenören att göra platsbesök och prissätta projekt, något man bör ha full respekt för. Ibland händer det att man får in offerter från entreprenörer som man redan känner till väl, och då kan det ofta räcka att endast ta in två anbud.
När du har tagit emot ett tillräckligt stort antal anbud är det dags att jämföra offerterna och fatta beslut kring vilken part som ska anlitas. Detta är något som kan vara betydligt mer komplicerat än vad många kan tro. Det räcker inte att man bara tittar på totalpriset. Offerterna behöver granskas noggrant och alla poster behöver korskontrolleras mot varandra. Här är ett antal frågor som du bör ställa dig när du jämför anbud:
Efter att du genomfört ett grundligt jämförelsearbete väljer du den entreprenör som du sammantaget är mest nöjd med. Kom ihåg att det inte bara är priset som bör få avgöra matchen, entreprenörerna emellan. Minst lika viktigt är det att den entreprenör som går vinnande ur anbudsstriden har rätt kompetens och att ni kan kommunicera bra med varandra.
Som något av de allra tidigaste stegen kan det vara en bra att skapa sig en bild av vad man gillar och vad man vill ha, innan man går vidare med planeringen. Detta gäller oavsett om du tänker vända dig till en arkitekt som är bra på att rita småhus, eller om du tänker köra på ett kataloghus. Använd dig gärna av både internet och magasin för att hämta inspiration. Det material som faller dig på läppen kan du gärna också ta med och visa för den eventuella arkitekten. Nedan har vi samlat ett antal länkar som kan komma till nytta för dig som ska igång med planeringen inför att bygga småhus.
Alla byggen medför både oljud och stök i olika omfattning. Av den anledningen är det bra att prata igenom projektet med grannarna innan du drar igång arbetet med projektet, och berättar om hur länge arbetet förväntas pågå. Utöver detta är det många andra saker som du behöver hålla koll på under arbetets gång. Till din hjälp kan du gärna använda dig av en checklista, där du bockar av momenten allt eftersom de blir klara.
När sedan huset står klart genomför du en slutbesiktning tillsammans med entreprenören och en oberoende fackman, som exempelvis en besiktningsman. Vid det här tillfället kan du kontrollera att allt arbete blivit genomfört i enlighet med kontraktet, samt lyfta upp eventuella fel och brister så att de kan åtgärdas direkt. Efter detta behöver du säkerställa att du får all slutdokumentation skickad till dig, som beskriver det arbete som utförts och de material som använts. Om du anlitat en entreprenör som är behörig eller auktoriserad av någon av branschorganisationerna Byggkeramikrådet (BKR) eller AB Svensk Våtrumskontroll (GVK) bör du även få ett våtrumsintyg eller kvalitetsdokument avseende badrummet. När det kommer till elinstallationerna så ska du också få ta del av installationsprotokollet som elektrikerna fyllt i.