Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du bygga elementhus? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om elementhus
I teorin kan ett elementhus rymmas inom en tremiljonersbudget, men det handlar då om mindre hus med plånboksvänliga lösningar. I praktiken kan det emellertid vara svårt att få till ett husprojekt i den här prisklassen. Om man lyckas eller inte beror helt och hållet på faktorer som bostadens storlek, projektets komplexitet och valet av lösningar interiört.
Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger snittpriset på ett elementhus med normal standard kring 28,000 kronor per kvadratmeter. Priserna varierar dock från runt 22,000 kronor och upp till 45,000 kronor per kvadratmeter. Om man först behöver göra större markarbeten på tomten, som att spränga bort sten eller förstärka tomten med hjälp av pålning, så är detta något som bidrar till att driva upp priset. Det är rekommenderat att man undersöker de möjligheter som finns till att öka på budgeten. Om detta inte är ett alternativ så behöver man planera sina lösningar och materialval noggrant på förhand.
Det är en rad olika parametrar som har inverkan på totalpriset för ett elementhus, som bostadens storlek, markförhållanden och valet av invändiga lösningar. Jämfört med villor som byggs helt och hållet på plats så är prisskillnaden mellan dessa och ett hus som monteras av prefabricerade element inte jättestor. Där den verkligt stora skillnaden finns är i tidsåtgången.
Kostnaden för huselementen och monteringen utgör omkring 25–30 % av den totala prislappen för huset. Det är huvudsakligen på snickeriarbetet som man kan spara in pengar jämfört med andra typer av huskonstruktioner. När det kommer till invändiga lösningar och materialval så är kostnaderna ju desamma. Detta innefattar sådant som invändiga dörrar, golv, kakel, köks- och badrumsinredning, samt arbete för dragning av vatten, avlopp och el.
Det är viktigt att sätta sig in i projektets alla detaljer, så att man förstår vilka kostnadsdrivare som man har med att göra. Har man inte gjort detta är det omöjligt att uppskatta kostnaderna för projektet. Det är alltså viktigt att du är införstådd med de olika begrepp och faktorer som bidrar till den slutsumma som slutligen kommer att stå på sista raden i slutfakturan.
I tillägg till detta bör man anlita en arkitekt eller annan fackkunnig person som kan hjälpa till med att ta fram allt det material som är nödvändigt för att lämna in sin bygglovsansökan till kommunen. Projektets omfång är en starkt bidragande faktor när det kommer till priset. Kostnaden blir högre för mer komplexa projekt, man kan då även behöva ansöka om dispens från detaljplanen.
En av de absolut största fördelarna med att bygga elementhus är att man kan korta ner byggtiden avsevärt. Man kan få ett elementhus färdigmonterat på bara ett fåtal veckor. Det är inte att rekommendera att man försöker spara in på utgifterna genom att använda sig av okvalificerad arbetskraft till arbetet. Detta kan bli en dyrköpt erfarenhet på lite sikt, eftersom de eventuella fel, brister och underhållsbehov som kan komma till följd kan bli mycket kostsamma. Det lönar sig att investera i en duktig entreprenör som nyttjar material av god kvalitet.
Tidigare var det vanligt att man vände sig till utländska producenter för att få ner prislappen på elementen. Prisskillnaden mellan svenska och utlandstillverkade element har emellertid blivit mindre under senare år. Anledningen till detta är att den svenska kronan varit relativt svag och att svenska producenter har kunnat hålla en produktionsvolym och en effektiv process som möjliggjort för mer konkurrenskraftiga priser.
De val som du gör avseende invändiga lösningar har mycket stor påverkan på totalkostnaden, och det finns en hel del att spara på att jämföra priser och välja de mer plånboksvänliga alternativen. Det exempelvis finnas stora prisvariationer när det kommer till sådant som köksinredning och fönster. Se nästa avsnitt för att få en översikt över vad de olika ingående delarna kostar.
Totalkostnaden för elementen hänger på bostadens storlek och valet av producent. Elementen utgör emellertid endast 25–35 % av totalkostnaden. Genomsnittspriset på ett elementhus ligger på omkring 28,000 kronor per kvadratmeter, men siffran kan variera från 22,000 kronor per kvadratmeter och hela vägen upp till 40,000 kronor kvadratmetern. I tillägg till detta behöver man betala för invändiga lösningar och inredningsprodukter.
Detta inkluderar bland annat:
Man behöver också ta med andra kostnader i beräkningarna när man tittar på totalkostnaden för att bygga elementhus. Detta gäller bland annat priset på tomten, kostnader för markberedning, ventilation och arbeten med vatten och avlopp. I uppställningen nedan har vi valt att använda oss av ett nytt hus på 130 kvadratmeter som exempel, för att visa på ett vad de olika moment kostar i ett verkliga siffror:
Det rekommenderat att man är noggrann med byggekonomin och sätter upp en detaljerad budget för att få koll på och kunna följa upp de olika kostnaderna. Det är viktigt att man är medveten om att man inte kan få fram något exakt kostnadsestimat förrän man haft ett antal entreprenörer på platsbesök, och att man sedan mottagit offerter från dem.
Tumregeln säger att man bör ta in anbud från tre olika entreprenörer för att få fram bästa möjliga pris. Det är givetvis möjligt att ta in ännu fler offerter om du inte skulle vara nöjd med någon av de tre första, men du bör då vara medveten om att det innebär att du behöver ta emot ännu fler entreprenörer för platsbesök. För att lägga ut ditt husprojekt på anbud så kan du [klicka här].
Man kan välja mellan totalentreprenad och delad entreprenad. Många väljer alternativet totalentreprenad eftersom det då är en enda entreprenör som ansvarar för både projektering och utförande. En del entreprenörer har också egen elementproduktion. Om man väljer att bygga hus som en delad entreprenad så behöver man själv kontraktera hantverkare inom alla olika fack och därefter koordinera arbetet under projektets gång.
När projektet lagts ut på anbud och man fått in tillräckligt många offerter så återstår det viktiga arbetet med att jämföra de olika erbjudandena. Här är det viktigt att göra ett detaljerat och grundligt arbete. De olika anbuden behöver utvärderas utifrån ett jämförbart underlag, och man bör ställa sig följande frågor för att säkerställa att man tolkar innehållet på ett korrekt sätt:
Det är också viktigt att notera vad timpriset för tillägg är, så att man undviker obehagliga överraskningar när räkningen dyker upp. Man bör också vara uppmärksam på att det fakturerade beloppet kan variera med 15 % från ett pris som angivits som en prisuppgift – allt i enlighet med Konsumenttjänstlagen. Det kan även vara smart att låta göra en bakgrundskontroll av entreprenörerna, exempelvis genom att be om referenser och eventuella certifieringar och intyg.
Många värdesätter också god kommunikation i samband med att man väljer entreprenör. Inte sällan behöver man förhålla sig till entreprenören under flera månaders tid och en god kontakt under projektets gång är avgörande för resultatet. I samband med platsbesöket är detta något som du kan undersöka och utvärdera. Fråga gärna entreprenörerna om vilka rutiner de har för rapportering och kommunikation.
Här kan du hämta många goda idéer till ditt projekt och möjliga lösningar, både interiört och exteriört:
Det rekommenderas att man håller en tät och god dialog med byggfirman under projektets gång och att man besöker byggplatsen ofta. Man bör också följa upp på de löpande kostnaderna och eventuella kostnader som man inte budgeterat för, som kan uppstå under resans gång. Gör gärna upp en planering och en checklista med alla kritiska inköp. När arbetet är klart behöver man säkerställa att man fått in all nödvändig dokumentation:
Det är vanligt att betala ut den sista delen av kontraktsbeloppet först efter det att man genomfört en slutbesiktning. Denna sista utbetalning handlar ofta om omkring 10 % av totalbeloppet. Det rekommenderat att man tar in en oberoende tredjepart att ansvara för slutbesiktningen, som en professionell besiktningsman. Man bör tillse att entreprenören åtgärdar eventuella fel eller brister som påpekas utan dröjsmål.