Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du bygga en villa? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga villa
Det är många olika saker som tillsammans avgör vad det kostar att bygga ett enfamiljshus. Enligt prisstatistik från offerttjänsten Byggstart.se ligger vanligtvis kvadratmeterpriset på cirka 28,000 kronor, förutsatt att kostnader för arkitekt och projektering ses som en separat post. Prislappen kan emellertid variera en hel del, från ett lägsta pris på 22,000 kronor per kvadratmeter för enklare hus, till 45,000 kronor och uppåt för de mest exklusiva villorna.
Utifrån dessa siffror kan man alltså sluta sig till att en villa på omkring 130 kvadratmeter kan låta sig uppföras inom en budget på tre miljoner kronor.
Då behöver en rad olika kriterier vara uppfyllda:
Drömmen om en villa för mindre än tre miljoner kronor är absolut inom räckhåll om du klarar av att möta ovanstående krav. Det kräver emellertid att du innan byggstart har gjort en solid insats i form av en god planering och att du under hela projektets gång är på tårna och bevakar utgifterna.
Begreppet villa avser ett bostadshus som är avsett för ett enda hushåll. Det skiljer sig från andra bostäder i motsvarande storlek och utformning, som radhus och parhus, i det att en villa är fristående och gärna omgiven av en större tomt.
Den här typen av enfamiljshus kan ibland byggas som kataloghus, även kallat färdighus. Detta betyder att huset levereras i form av färdiga och till del prefabricerade byggsatser, som kan monteras relativt snabbt och till en förutsägbar prislapp. Villor kan emellertid även utformas helt enligt byggherrens önskemål och de förutsättningar som finns på tomten, och vi pratar då istället om arkitektritade hus där en arkitekt har gett huset en unik utformning.
I samband med byggprocessen är det vanligt att man låter anlita en totalentreprenör. Det betyder i praktiken att det är en byggfirma som tar på sig hela uppdraget, och att denna i sin tur tar in underentreprenörer för vissa moment. Totalentreprenören organiserar hela byggprocessen och står som garant för det slutgiltiga resultatet. Leverabeln från totalentreprenören om är oftast ett nyckelfärdigt hus–det vill säga ett hus som är så pass komplett att det bara är att sätta nyckeln i dörren och flytta in.
Det är fullt möjligt att bygga villa till en relativt låg kostnad och samtidigt få en bostad som är av acceptabel standard. En metod är att man uteslutande använder sig av standardlösningar och undviker onödiga anpassningar.
Om du väljer att bygga ett kataloghus kan du spara in en hel del, i och med att du då inte behöver betala för arkitekt och projektering. Nackdelen med den lösningen är att du då inte får ett hus som är lika skräddarsytt efter dig och dina önskemål. Färdighus är i genomsnitt också något billigare att låta uppföra jämfört med ett arkitektritat hus av motsvarande storlek. Samtidigt går det även att bygga arkitektritade hus med hjälp av prefabricerade moduler, och i de fallen som man gör det så jämnas prisskillnaden ut.
Inne i huset finns det en hel del kostnader att kapa genom att inreda med färdiga lösningar. Köksinredning och trappor som behöver specialkonstrueras eller platsbyggas drar upp priset. Garderobslösningar som kommer i form av en byggsats gör husbygget billigare. Att redan från början planera ytorna för att passa standardlösningar med standardmått kan vara något för den kostnadsmedvetna. Kom också ihåg att badrum och kök är de allra dyraste rummen att realisera. Om du kan klara dig med ett av varje när det kommer till dessa rum så finns det pengar att spara.
Ett tredje spartips är att hålla igen på materialkostnaderna. Detta kan vara svårt när det handlar om den bärande konstruktionen, eller i samband med att det ska resas väggar och tak. Då går det inte att tumma på kvalitén och entreprenören väljer i regel material utifrån vad som är fackmässigt snarare än utifrån pris. Men även här kan du göra grundläggande val som kan få effekt på totalpriset. Till exempel är det ofta billigare att bygga i trä jämfört med betong. När det gäller interiören i ditt hus så står det en dock relativt fritt att fatta de beslut som passar plånboken bäst. Här kan du välja en enklare standard på allt från golvbeläggning till vägg- och takpanel. Du kan dessutom leta upp kampanjer och tillfälliga erbjudanden som kan göra inköpen ännu mindre kostnadstunga. Samarbeta gärna med hantverkarna när det gäller inköpen. Det är inte sällan som de har tillgång till rabatter som man som privatperson inte har.
Innan man kör igång med ett byggprojekt bör man ha kartlagt de förväntade kostnaderna så långt det är möjligt. Detta är emellertid ofta lättare sagt än gjort, för vad kostar egentligen de olika momenten? Här nedan kan du hitta normala kostnadsintervall för olika delar av ett bygge som omfattar ett nytt hus på 130 kvadratmeter:
Grävning: 200,000–350,000 kr
Grund: 200,000–350,000 kr
Snickare, plattsättare och målare: 1 500,000–2 000,000 kr
Elektriker: 130,000–220,000 kr
Rörläggare, inkl. vattenburen golvvärme: 500,000–700,000 kr
Ventilation: 60,000–100,000 kr
Takläggare och plåtslagare: 130,000–220,000 kr
Platsberedning och drift: 190,000–320,000 kr
Badrumsinredning: 50,000–100,000 kr
Parkett och kakel: 90,000–150,000 kr
Ett kök: 100,000–200,000 kr
Totalkostnader: 3 150,000–4 710,000 kr
Om man ska hamna under tremiljonersstrecket krävs det alltså att man aktivt letar besparingsmöjligheter. I tillägg till ovanstående kommer utgifter för arkitekt, projektering och bygglovsansökan hos kommunen, vilket vanligen landar på mellan 200,000 kronor och 500,000 kronor. Även när det kommer till de här kostnadsposterna kan man spara in genom att välja ett hus som är färdigt eller delvis färdigt ur någon av husproducenternas kataloger.
Det vanligaste rådet lyder att man innan kontraktsskrivning bör ha tagit in och jämfört offerter från tre anbudsgivare. Tre anbud är tillräckligt förutsatt att de offererande aktörerna är seriösa firmor. Om du känner till entreprenörerna väl så kan det till och med räcka med två anbud. Två till tre offerter utgör ett tillräckligt stort underlag för att du ska kunna få fram eventuella nyanser i de priser och villkor som erbjuds på marknaden. Samtidigt blir inte beslutsunderlaget så stort att informationen blir svår att hålla isär.
Skulle du inte vara nöjd med någon av offerterna efter att ha gått igenom den första anbudsrundan så går det att ta in fler anbud. Man bör dock alltid ha respekt för att det är ett krävande arbete för byggfirmorna att åka ut på platsbesök, räkna fram priser och sammanställa offerter. Ett par extra anbud bör räcka långt om du väljer att köra en andra anbudsrunda. Hellre än att ta in ännu fler offerter är det då bättre att lägga sin energi på att bearbeta de anbud som man fått in ordentligt.
När du jämför offerterna från de olika anbudsgivande entreprenörerna är det viktigt att du inte bara tittar på slutsumman. Gå igenom nedanstående punkter för var och en av offerterna:
Har alla anbudsgivare inkluderat samma poster?
Det kan finnas skillnader när det kommer till vilka poster som de olika entreprenörerna valt att baka in i sina anbud, och vilka poster som de valt att lägga som tillägg på löpande räkning. Er exempelvis kostnaderna relaterade till markberedning och grundarbete inkluderade i totalpriset? Hur är det med energiförbrukningen på bygget - är den medtagen? Om det är flera större saker som saknas i ett eller flera anbud så är det viktigt att man stämmer av detta med den offererande parten.
Varierar posterna i pris?
Kontrollera vad motsvarande poster är prissatta till i de olika offerterna. Om det förekommer större prisskillnader så kan detta vara ett tecken på att aktörerna fått olika uppfattning om arbetet, alternativt att de planerat för att lösa uppgiften på olika sätt. Här är det viktigt att man ser till att bottna vad olikheterna beror på innan man går till beslut kring vilken aktör ‘man vill anlita.
Fastpris, prisuppgift eller kostnadsestimat?
Som projektbeställare och byggherre vill du allra helst att man i offerterna anger fastpris. Då vet du på förhand exakt hur mycket du kommer att behöva betala. Prisuppgifter kan också fungera till viss del i och med att man då vet att det fakturerade beloppet då endast får avvika med maximalt 15 % från prisuppgiften. Man bör emellertid undvika alla offerter som endast specificerar kostnaderna i form av oförpliktigande kostnadsestimat. Ett oförpliktigande kostnadsestimat innebär endast att den offererande parten har gjort en mer eller mindre kvalificerad gissning, men att man inte vill förbinda sig till något specifikt pris.
Vilka förbehåll har man skrivit in i anbuden?
Ibland kan en entreprenör känna sig osäker inför ett uppdrag och anse att det kan finnas yttre faktorer som kan påverka deras möjlighet att färdigställa arbetet. Då skriver man gärna in förbehåll i anbuden för att undvika att ta risker. Förbehåll kan röra allt ifrån tillgång på byggmaterial till väderförhållanden under byggperioden. Som byggherre vill du gärna ha så få förbehåll specificerade som möjligt. Undersök därför offerterna och kontakta anbudsgivaren om du anser att förbehållen är för många eller orimligt omfattande.
Glöm inte bort att drömma och fantisera i samband med att du planerar inför ditt husprojekt. När man ska bygga villa kan man gärna använda sig av nätet för att hitta inspiration och uppslag på lösningar som man annars inte kommit att tänka på.
Här har vi listat några webbsidor som du kan använda som utgångspunkt:
Vägen fram till ett lyckat resultat och ett nybyggt enfamiljshus hänger inte bara på ett gediget förarbete. Både under projektets gång och i samband med projektavslut är det viktigt att man tar en aktiv roll i projektet.