Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du bygga generationsboende? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om generationsboende
Det är många faktorer som spelar in och påverkar hur mycket det kommer att kosta att bygga ett generationsboende. Kvadratmeterkostnaden när du bygger ett generationsboende är ungefär densamma som om du skulle bygga ett enfamiljshus, och enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset på cirka 28.000 kronor per kvadratmeter. Kvadratmeterpriset gäller efter att utgifterna för arkitektens arbete och projekteringsarbetet är betalade.
Husets storlek är ganska avgörande för byggets totalkostnad. Vill du hålla de totala byggkostnaderna under 5 miljoner kronor är det möjligt att bygga med den budgeten om du håller husets totala yta under eller runt 220 kvadratmeter. 220 kvadratmeter är nära minimumgränsen för hur litet ett hus som ska rymma två hushåll kan vara. Dessutom måste du pressa ner kvadratmeterpriset mot 23.000 kronor och då måste följande förutsättningar vara uppfyllda:
Är alla punkterna ovan uppfyllda kan du klara av att bygga ett generationsboende för mindre än fem miljoner kronor. Det kräver dock att du förbereder och planerar hela projektet grundligt och att du noggrant följer upp kostnader och att arbetet löper enligt tidsplanen under byggtiden.
Ett generationsboende är en bostad som delas av flera generationer från samma familj. I regel handlar det om tre generationer i form av en barnfamilj och far- eller morföräldrarna som bor i varsin separat del av huset. Det är inte heller ovanligt att syskon väljer att bygga ett parhus där den yngre generationen bor i markplan och den äldre generationen i en lägenhet på andra våningen.
Ett sätt att spara pengar är att noggrant tänka igenom vilket utseende och vilka funktioner som ni vill att huset ska ha. Kommer ni fram till att ett elementhus är en bra lösning, finns det pengar att spara genom att välja det alternativet istället för att anlita en arkitekt som ritar huset. Elementhus går vanligtvis även fortare att bygga och har lägre materialkostnader. Tänk dock på att det som är den billigaste lösningen vid första anblicken inte behöver vara det på sikt, till exempel när den äldre generationen går bort och huset ska användas på ett annat sätt. En arkitekt har erfarenhet av att hitta olika typer av lösningar som fungerar även om husets ursprungliga funktion och användningssätt ändras.
Ett annat sätt att hålla ner utgifterna är att bygga ett hus där det är lätt att använda standardlösningar. Har du möjlighet att till exempel köpa massproducerade garderobslösningar och köksinredning är det betydligt billigare än att platsbygga lösningar och anpassa dem efter en krånglig planlösning. När det gäller standardlösningar står elementhusen i en klass för sig men standardlösningar är även något att tänka igenom och överväga om du väljer att bygga ett arkitektritat hus.
Ett tredje sätt att spara in pengar på är att vara kostnadsmedveten när du väljer material och vilken typ av bärande stomme huset ska ha. Utvändigt är det dyrare att bygga i betong än i trä. Invändigt kan du med fördel välja en något lägre standard på golv-, tak- och väggmaterial utan att det estetiska uttrycket sjunker eller huset får en sämre boendemiljö. Tänk även efter mer än en gång vilka tekniska lösningar huset behöver gällande elstammar, vatten- och avloppssystem samt uppvärmning. Utvecklingen inom området har gjort att det finns ett spektrum av lösningar, allt från de som är helt digitala till enklare och mer traditionella lösningar. Det är inte alltid nödvändigt att välja det dyraste, även om investeringar inom det här områdena på sikt kan ge både lägre el- och uppvärmningskostnader.
Det är bra att så tidigt som möjligt få en uppfattning om hur mycket de olika delarna i byggprocessen kommer att kosta.
Här nedanför kan du se ett exempel med typiska kostnadsspann gällande olika delmoment när du bygger ett generationsboende på 220 kvadratmeter:
Grävning och markarbete: 500 000 - 800 000 kronor
Gjutning av grund och andra betongarbeten: 400 000 - 700 000 kronor
Timmerarbete: 1 700 000 - 3 000 000 kronor
Plåtslagare: 100 000 - 200 000 kronor
VVS-montör (vattenburen värme): 400 000 - 700 000 kronor
Elektriker: 200 000 - 350 000 kronor
Ventilation: 100 000 - 150 000 kronor
Kakelsättning/tätmembran: 200 000 - 400 000 kronor
Målning: 150 000 - 250 000 kronor
Byggherrens inköp (badrumsmöbler, kök, parkett, kakel): 1 000 000 - 1 500 000 kronor
Riggning, drift och projektledare: 400 000 - 800 000 kronor
Summa: 5 150 000 - 8 850 000 kronor
Som exemplet visar ligger den lägsta summan en bit över budgettaket på fem miljoner kronor. För att komma under den gränsen måste du planera mycket noggrant och hålla ner kostnaderna så mycket det bara går, något som inte är omöjligt att göra om du följer de kriterier som vi tog upp i början av den här artikeln. Observera att kostnaden för arkitekt och projektering inte är medräknade i vårt exempel. Normalt sett landar den posten som lägst mellan 100.000 och 200.000 kronor.
Vid ett så stort byggprojekt som ett husbygge är är det mycket vanligt att byggherren väljer att anlita ett byggföretag som tar på sig ansvaret för hela eller stora delar av arbetet. Hur många företag ska du då begära in anbud från? Svaret är att det räcker med tre aktörer så länge dessa är seriösa, har en solid ekonomi och kan visa upp bra referenser. Med tre kostnadsförslag får du tillräckligt med underlag för att kunna se variationer i pris och andra villkor mellan de konkurrerande företagen, samtidigt som du inte får så mycket information att du drunknar i detaljer när du ska jämföra anbuden.
Det är ingen större vits med att begära in flera anbud om du inte lägger ner tid på att jämföra dem, och då inte bara totalsummorna.
Lägg anbuden sida vid sida på bordet och undersök följande:
Ingår det samma arbete i posterna?
Det kan variera vilka arbeten en entreprenör (ett byggföretag) inkluderar i totalpriset och vad du måste betala extra för. Att få en totalsumma på förhand hjälper inte mycket om det tillkommer många pristillägg i efterhand. Undersök vad de olika anbuden säger om detta och om kostnadsförslagen inkluderar alla arbeten. Saknas det viktiga poster ska du kontakta företaget för att ta reda på anledningen.
Varierar posterna mycket i pris?
Jämför kostnaderna i post för post. Om samma slags arbete kostar något helt annat hos ett av företagen än de två andra, bör du kontakta företaget som har det avvikande priset. Den annorlunda prissättningen kan bero på att aktören planerar att lösa jobbet på ett annat sätt än konkurrenterna eller har en annan tolkning av vad som ska göras. Hur det förhåller sig bör du bringa klarhet i innan du väljer den entreprenör som du vill anlita för att bygga huset.
Vilka förbehåll anger aktörerna i anbuden?
Till och från lämnar entreprenörer anbud med förbehåll, till exempel att vädret måste vara tillräckligt bra för att det ska vara möjligt att genomföra vissa typer av arbeten eller att ett visst material måste finnas tillgängligt. Som husbyggare och byggherre vill du ha så få förbehåll som möjligt eftersom det gör det svårare att uppskatta totalsumman och byggtiden för huset.
Vilka begrepp används i prissättningen?
Priserna i ett anbud kan anges i fast pris, takpris och löpande räkning. För den som ska betala, det vill säga du, är fast pris det bästa alternativet. Då vet du redan på förhand hur mycket husbygget kommer att kosta. Ett takpris kan variera lite mer men får inte överskrida det maximala pris som är överenskommet. Blir arbetet dyrare än det satta takpriset får entreprenören stå för de överskjutande kostnaderna. Löpande räkning innebär att entreprenören och byggherren avtalar någon form av á-pris och dessa är sedan båda parter bundna till att följa.
Det är många val som de som ska bo i generationsboendet måste göra och fatta gemensamma beslut om innan husbygget kan påbörjas. Under den fasen och processen kan inspiration från nätet vara till stor hjälp.
Här är länkar till några sidor att börja med:
Att bygga ett generationsboende är ett krävande projekt. Även om du anlitar ett företag för att projektleda och genomföra bygget, är det viktigt att du engagerar dig i byggprocessen och följer upp arbetet noggrant. Här är några råd om vad du ska tänka på när huset är under uppförande och när det så småningom står färdigt.
Gör checklistor till dig själv: Även om hantverkarna anskaffar det mest av det nödvändiga materialet är det i regel alltid något som du måste köpa in som byggherre. Var noga med att se till att det materialet och produkterna finns på plats i god tid innan hantverkarna behöver det för att undvika att arbetet blir försenat. Gör därför en inköpslista till dig själv med tydliga datum som anger när allting måste vara inköpt och på plats.
Besök byggplatsen: De flesta byggherrar är nyfikna på hur byggarbetet fortlöper. Genom att göra täta besök på byggplatsen kan du etablera en bra relation till de som arbetar där och se att allt går enligt planen.
Informera grannarna: Det är en smart drag och en bra investering för framtiden att hålla de grannar som bor närmast bygget underrättade om vad som hänger. Det gäller särskilt de arbeten som omfattar maskiner och som låter mycket. Berätta i god tid vad som är på gång, vilka arbeten det handlar om och hur lång tid de planerar att ta. Då lägger du en bra grund för en bra grannsämja med dina blivande grannar.
Sätt upp fasta mötesdatum med entreprenören: Anlitar du ett företag som tar hand om projektledningen, är det klokt att avtala datum för möten med entreprenören. På dessa kan ni utbyta information om hur ni anser att arbetet fortlöper samt ta och upp lösa problemsituationer som uppstår under byggtiden.
Var med på slutbesiktningen: När hantverkarna meddelar att huset är färdigt är det viktigt att du medverkar på slutbesiktningen. Under den går du och entreprenören tillsammans med obehörig och certifierad besiktningsman, igenom allt arbete som har gjorts. Ni kontrollerar att allt arbete är utfört i enlighet med ert kontrakt och gällande regelverk. Upptäcker ni några brister eller fel ska dessa åtgärdas fortast möjligt.
Håll inne med en del av totalsumman: Det är mer eller mindre kutym att byggherren håller inne med cirka 10 procent av totalfakturan till entreprenören till dess att slutbesiktningen är utförd och eventuella brister och fel som upptäcks under slutbesiktningen är åtgärdade.
Få alla slutdokumentation: Se till att du får alla slutdokumentation på alla arbeten och alla material som har använts från entreprenören. Slutdokumentationen kan exempelvis vara fakturor, kvitton och kontrakten som byggföretaget har arbetet utifrån. Den här dokumentationen är viktigt att ha lättillgänglig och nära till hands om det i ett senare skede uppstår skador som omfattas av din försäkring, du ska göra underhåll på olika delar av huset eller när du bestämmer dig för att sälja huset.