Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du inreda vind? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att inreda vinden
För att kunna genomföra projektet för mindre än 500.000 kronor måste du välja enkla lösningar, billigare material och planera noga. Observera att den här artikeln handlar om inredning av vind i ett enfamiljshus, eller inredning av vind i en bostadsrättsförening för att utöka den underliggande lägenhetens boarea, och inte om att bygga lägenheter på vindsplanet, något som är betydligt dyrare. Här nedanför hittar du en lista med punkter som är mer eller mindre ett måste att uppfylla om du ska ha chansen att få slutsumman att stoppa på under en halv miljon.
Om du klara av att uppfylla alla punkterna ovan har du möjlighet att hålla dig på ett kvadratmeterpris på cirka 10.000 kronor.
När du ska inreda vinden är det flera krav som måste uppfyllas för att den ska bli godkänd som bostadsrum.
Några av de kraven är:
Olika vindsprojekt har olika regelverk som måste efterlevas. Vanligtvis skiljer man mellan följande typer av vindsprojekt:
Inredning av vind i en bostadsrättsförening för att utöka en lägenhet till två plan
Att inreda vinden för att utöka lägenheten till en etagevåning kan vara ett komplicerat projekt. Om vinden ägs av bostadsrättsföreningen, eller om den används som vindsförråd till de som som bor inom föreningen, måste du förhandla med bostadsrättsföreningen om att få överta ägarrätten till vinden genom att köpa ut de andra som bor i föreningen.
Det är hårda krav för att vinden ska bli en del av den befintliga brandcellen, det vill säga den existerande lägenheten. När du ska inreda en vind i en bostadsrättsförening är det även klokt att fokusera på ljudisolering för att minska störande ljud både från din och de omgivande lägenheterna.
Inreda vinden i ett enfamiljshus
Att inreda vinden i en villa är ett mindre komplicerat projekt. Anledningen är att det inte finns lika många krav för att påbörja projektet eftersom det inte finns några grannar vägg i vägg att ta hänsyn till. Som ett första steg måste du ta reda på vilka regler som gäller för de ändringar som du vill göra för att få vinden godkänd som bostadsrum. Observera att alla krav som vi har tagit upp i tidigare stycken även gäller när du ska inreda vinden i en villa. Takhöjd, isolering och ventilation måste motsvara gällande regelverk.
Bygga en ny lägenhet i en bostadsrättsförening eller flerfamiljshus
För att kunna bygga en ny lägenhet är det en rad regler och lagar som måste uppfyllas. Det innebär i regel att du måste räkna med ett antal veckors ansöknings- och handläggningstid för bygglov och andra eventuella tillstånd. Lägenheten måste vara fysiskt avskild från de övriga lägenheterna och måste utgöra en separat brandcell. Lägenheten måste även har en enskild ingång, något som gör att trapphuset måste byggas om eller att huset måste byggas till. Lägenheten måste även ha alla huvudfunktioner (badrum, kök, sovplats och vardagsrum) som krävs för att utrymmet ska räknas som en lägenhet. Ett projekt av det här slaget är bygglovspliktigt och om du är osäker på vilka lagar och regler som gäller, kontakta en bygglovshandläggare i din kommun så hjälper de dig vidare.
Att inreda vinden är ett kostnadskrävande projekt som omfattar många komplicerade arbetsuppgifter. Trots det finns det en hel dels om du kan göra för att hålla ner kostnaderna och få en något lägre totalkostnad. Här är några bra tips om du vill spara lite pengar på ditt vindsprojekt:
För att veta hur mycket du måste låna eller hur mycket av ditt egna kapital som du måste avsätta till projektet är det bra att ha lite insikt i hur mycket de olika delarna kostar. Nedan kan du se ungefär vad kostnaderna ligger på när du ska inreda en vind som är 50 kvadratmeter och använda dig av enkla lösningar och så lite projektering som möjligt.
Inredning av en vind på 50 kvadratmeter i en villa:
Snickeriarbeten: 300.000 – 550.000 kronor
Måleriarbeten: 100.000 – 150.000 kronor
Elarbeten: 50.000 – 100.000 kronor
Förberedelser och drift: 50.000 – 100.000 kronor
Totalkostnad: 500.000 – 900.000 kronor
Pris per kvadratmeter: 10.000 – 18.000 kronor
Om du väljer enkla lösningar och billiga material kan du inreda en vind på 50 kvadratmeter till en kostnad mellan 500.000 och 900.000 kronor. Vi måste dock påpeka att det är svårt att komma under 500.000 kronor. För att göra det måste du planera projektet mycket noggrant och samtidigt använda så få dyra material och lösningar som möjligt.
Det är en rekommendation att begära in offerter från tre konkurrerande aktörer när du ska lägga ut ditt projekt för anbud. Tre kostnadsförslag är tillräckligt många för att ge en indikation på vad totalpriset för projektet ska ligga på, samtidigt som det inte är så många offerter att de inte går att överblicka. Om du upplever att ingen av de tre entreprenörerna är intressanta för ditt projekt är det inget som hindrar att du påbörjar en ny anbudsrunda.
Vill du lägg ut ditt projekt för anbud kan du [klicka här].
Innan du kontaktar entreprenörerna är det klokt att kontakta en arkitekt och utarbeta en grundlig projektbeskrivning.
När du har fått in anbud från de entreprenörer som du har valt att kontakta är det viktigt att du värderar dem mot varandra på samma grunder.
När du gör det är det bland annat viktigt att titta på följande:
Samtliga av de här punkterna utgör en del av totalsumman. Därför är det viktigt att du inte stirrar dig blind på priset utan även går igenom varje enskild post. Om du upptäcker poster som varierar mycket i pris kan det bero på att någon entreprenör har missuppfattat projektet eller att de aktörerna har olika lösningar. Det är något som du ska reda ut, enklast gör du det genom att kontakta entreprenören, innan du går vidare.
Det är mycket som du måste tänka på och ta ställning till när du ska inreda eller bygga ut vinden.
För att hjälpa dig har vi samlat ihop några användbara länkar för vidare läsning och inspiration.:
För att få en lyckad och väl fungerande vindsvåning är det en rekommendation att du som byggherre följer upp projektet regelbundet.
Det är en klar fördel att göra följande:
När entreprenören meddelar att arbetet är slutfört, är det viktigt att boka in en slutbesiktning. Den gör du tillsammans med entreprenören och en certifierad besiktningsman för att säkerställa att allt arbete är utfört i enlighet med gällande regelverk. Om det upptäcks några fel eller brister ska du se till att entreprenören åtgärdar dem omedelbart. Det är vanligt att byggherren håller inne med den sista delfakturan tills allt arbete är godkänt.
När slutbesiktningen är slutförd ska du se till att få följande dokument: