Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du bygga ut din stuga? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga ut stuga
Ett tillbyggnadsprojekt är alltid ett omfattande arbete. För att man ska kunna bygga ut stuga utan att behöva punga ut med 1 miljon eller mer så finns det vissa ramar som man behöver förhålla sig till. Om vi tittar på prisstatistik från marknadsplatsen Byggstart.se kan vi se att genomsnittspriset för att bygga ut fritidshuset ligger på 27,000 kr per kvadratmeter.
För att kunna realisera en tillbyggnad för under 1 miljon kronor så behöver projektet uppfylla följande punkter:
Om ditt projekt svarar mot kraven ovan så är det ingen omöjlighet att du kan komma ner i 25,000 kronor per kvadratmeter, men du behöver se till att vara på ständig jakt efter möjliga kostnadsbesparingar. Om din tillbyggnad är på 40 kvadratmeter gör det här kvadratmeterpriset att totalkostnaden för att bygga ut stuga landar kring 1 miljon kronor.
Det är inte ovanligt att man blandar ihop begreppen när man pratar om att bygga ut. Det är inte sällsynt att man använder sig av termer som tillbyggnad, påbyggnad och utbyggnad om vartannat. Det är emellertid jättebra för dialogen med både entreprenörer, kommun och arkitekt om man kan hålla isär begreppen och ha koll på vad de faktiskt avser i praktiken. Om du pratar på ett sätt som du med säkerhet kan veta att fackmännen förstår så kommer projektet att bli betydligt enklare att genomföra.
I just den här artikeln kommer vi att ta oss an den ena av de här utbyggnadsvarianterna, nämligen tillbyggnad - det vill säga en utvidgning av stugan i sidled.
Det är inte alla delar av ett tillbyggnadsprojekt som är så flexibla i pris. Man har små möjligheter att påverka kostnaderna för grävning, bortforsling av massor eller andra fördyrande omständigheter som kommer av markförhållandena på tomten. Det finns dock grepp som man kan ta till för att göra kostnaderna så låga som möjligt:
Planering:
Det är i den inledande planeringsfasen som du lägger hela grunden för projektet. Om du investerar tillräckligt med tid i planeringen så kommer chanserna vara större för att projektet blir billigare att genomföra. Se till att ta kontakt med en entreprenör i ett tidigt skede och involvera denna i projekteringen. Genom att dra igång anbudsprocessen i god tid så kommer möjligheterna till ett konkurrenskraftigt pris vara goda.
Val av material:
Materialen som du väljer att använda när du ska bygga ut stuga utgör en betydande kostnadspost - både när det kommer till invändiga och utvändiga material. Olika material kommer med olika prislapp, kvalitet och funktionalitet. Som byggherre har du stora möjligheter att påverka kostnadsbilden inom det här området. Du väljer själv vilka material och produkter som ska köpas in. Det kan samtidigt vara en god idé att rådfråga entreprenören eftersom proffsen ofta har arbetat upp en god känsla för vilka material som kommer att vara ekonomiskt fördelaktiga i längden.
I samband med inköp av material så lönar det sig också att hålla utkik efter erbjudanden och kampanjer. Sök på nätet och håll koll på eventuella utskick, och slå sedan till när du dyker på de material som du vill ha till ett fördelaktigt pris. Om man samlar sina materialinköp och köper större volymer på en gång, så kan man också vara berättigad till bra rabatter. Alternativt så kan du be entreprenören att ta på sig inköpen, eftersom professionella hantverkare ofta handlar till rabatterade prislistor och därmed får till bättre priser än gemene man.
Slå två flugor i en smäll:
Eftersom det är ett stort projekt att bygga ut stuga så kan det vara fördelaktigt att genomföra andra planerade arbeten samtidigt. Vissa typer av arbeten (som exempelvis att bygga ut entrépartiet) blir billigare att genomföra om det görs som en del av ett större projekt.
Begränsa egeninsatsen:
Det är många som vill pytsa in större mängder eget arbete i den här typen av projekt, för att därmed sänka antalet timmar som entreprenören behöver lägga på projektet. Det är emellertid inte alltid som detta lönar sig i det långa loppet. Erfarna hantverkare kommer att kunna utföra arbetet till hög kvalitet och inte sällan också på bråkdelen av den tid som en oerfaren byggherre behöver lägga ner. Om du ger dig i kast med uppgifter som du inte har tillräckligt med kunnande för att utföra så kan det också bli kostsamt att åtgärda eventuella brister i efterhand. Hör dig för med entreprenören om vilka arbetsuppgifter som kan vara lämpliga för dig att ta dig an på egen hand.
För att ge dig en bättre förståelse för de kostnader som du kommer att kunna förvänta dig så har vi specificerat typiska prisintervall per fackområde nedan.
Exemplet gäller en stugtillbyggnad på 50 kvadratmeter:
Grävning: 35,000 – 55,000 kr
Snickare, inkl. förstärkning av yttervägg: 800,000 – 1 200,000 kr
Betongarbete: 40,000 – 70,000 kr
Elektriker: 100,000 – 150,000 kr
Plattsättare: 15,000 – 30,000 kr
Rörläggare: 40,000 – 70,000 kr
Takläggare: 50,000 – 80,000 kr
Totalt pris för projektet: 1,080,000 – 1,655,000 kr
Pris per kvadratmeter: 27,000 – 41,000 kr
Lägstanivåerna i prisintervallen avseende totalpris och kvadratmeterpris förutsätter att tillgängligheten till byggplatsen är god, samt att man inte utför något egentligt arbete med att renovera upp den befintliga huskroppen samtidigt. Budgeten för inköp av material behöver också hållas till ett minimum.
Valet av entreprenör kan definitivt spela in på projektets slutgiltiga totalsumma. För att försäkra dig om att du får kvalitativa tjänster utförda till ett konkurrenskraftigt pris så bör du ta in och jämföra anbud från tre olika entreprenörer. Tre offerter är tillräckligt många för att du ska kunna bilda dig en bild av vad ett rimligt pris är, utan att samtidigt riskera att förlora översikten över beslutsunderlaget. Kom ihåg att du behöver ordna så att alla offererande entreprenörer får komma på platsbesök - annars kan du inte få något prisförslag av dem. Blir det alltför många offererande aktörer kan det bli svårt att få in alla platsbesök i kalendern.
Du bör ha bockat av följande punkter innan du lägger ut ditt projekt på anbud:
Om du har klarat av ovanstående punkter så kommer det bli lättare för entreprenörerna att offerera dig ett mer exakt pris. Om du vill lägga ut ditt projekt på anbud så kan du [klicka här].
Efter att du tagit in ett antal anbud så blir nästa steg att välja rätt entreprenör för uppdraget. För att göra valet välgrundat så behöver du göra en detaljerad jämförelse, offerterna emellan. Detta för att säkerställa att du utvärderar dem på samma grunder. Det räcker inte att bara titta på totalsumman eftersom det inte är någon ovanlighet att man som entreprenör definierar de ingående posterna på olika sätt. Ibland förekommer det även förbehåll och villkor som man behöver vara uppmärksam på.
För att säkerställa att ditt jämförelsearbete blir så heltäckande som möjligt bör du verifiera följande:
Glöm inte att utvärdera entreprenörernas kompetens och erfarenhet. I vissa fall kan det vara värt att betala något mer om man är trygg med att en viss entreprenör kommer att kunna utföra ett bättre jobb än övriga kandidater. För att försäkra sig om att en entreprenör har tillräckligt erfarenhet och rätt kompetens så kan du be om referenser från tidigare uppdrag, alternativt själv kontrollera om firman har eventuella yrkesbevis eller certifieringar.
Nedan kan du hitta idéer och exempel på hur man kan tänka när man utformar och inreder sommarstugan eller torpet, i samband med att man bygger ut.
Inspirationsmaterialet kommer från ledande leverantörer av kaminer, golv, tapeter och färg.
Det är viktigt att följa upp på resultatet av projektet under arbetets gång. För att öka sannolikheten för att du ska få ett resultat som svarar mot dina behov och önskemål så bör du göra följande:
Efter att projektet är klart är det viktigt att du finns på plats för en slutbesiktning, och ta gärna med en oberoende fackman. Slutbesiktningen genomför man för att kontrollera att allt arbete blivit utfört enligt gällande regler och normer, samt enligt vad ni avtalat. Om man vid det här tillfället upptäcker fel eller brister så åligger det entreprenören att åtgärda dessa snarast möjligt. Det är vanligt att man håller inne med omkring 10 % av kontraktsbeloppet fram till dess att besiktningen är gjord och att du som byggherre godkänt projektet.
När väl slutbesiktningen är gjord återstår det endast att få slutdokumentationen skickad till sig. Säkerställ att detta blir gjort! Dokumentationen bör bland annat beskriva det arbete som blivit utfört, vilka de involverade firmorna varit, samt vilka material som man använt. Detta är material som du kan behöva i samband med en framtida försäljning eller i kontakt med försäkringsbolaget. Om du har byggt ett nytt badrum i din tillbyggnad, och om arbetet utförts av en auktoriserad firma, så bör du även inhämta ett våtrumscertifikat. I samband med att man drar ny el så bör man även få ta del av elektrikerns installationsprotokoll.