Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du bygga om ditt hus? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga om hus
Att bygga ut bostaden är ett omfattande och kostsamt projekt. Utifrån den prisdata som marknadsplatsen Byggstart.se har tagit fram kan man sluta sig till att snittpriset för en tillbyggnad ligger på runt 28,000 kronor per kvadratmeter. Normalt sett stäcker sig priserna över ett spann från 23,000 kronor till 45,000 kronor per kvadratmeter.
Det är med andra ord inte helt enkelt att hålla nere kostnaderna under 1 miljon kronor om man planerar för en tillbyggnad på uppemot 40 kvm. Likväl är det ingen omöjlighet om man planerar väl, är noggrann och målmedveten, samt tar varje chans till att kapa kostnader. Nedan kan du se vilka övergripande grepp man behöver ta till för att bygga ut huset för under miljonen:
Max 40 kvadratmeter: Ska man hålla sig inom en budget på 1 miljon kronor är det snudd på omöjligt att bygga till mer än 40 kvm.
Undvik badrum och kök: Badrum och kök är de två rumstyper som är allra dyrast att realisera. Detta både på grund av materialen som man behöver använda sig av och alla de tekniska lösningar som man behöver installera. Vill man få till en billig tillbyggnad bör man därför undvika att bygga badrum och kök i den nya husdelen.
Standardlösningar och budgetvänliga material: För att hamna under miljonen är det nödvändigt att man väljer bort platsbyggda och mer exklusiva lösningar och istället köper material och inredning som går att hitta i byggvaruhusens bassortiment.
Lätthanterliga markförhållanden: Detta är inte något som man själv kan kontrollera, men det är likväl en förutsättning för att komma ner i ett lägre pris. Om det finns hinder i terrängen, som stenblock som behöver sprängas bort, är detta något som driver upp priset.
Även om det är en utmaning att klara sig inom en budget på 1 miljon kronor är det görbart om man håller sig till de kriterier som är listade här. Om man bor någonstans där det är svårt för byggarna att komma till kan detta också göra projektet dyrare. Om du bor i city så har entreprenören både vägtullar och parkeringsbrist att förhålla sig till. Har du istället ditt hus längs en mindre privat väg skulle även detta kunna vara ett hinder för effektiva materialelleveranser.
Det är inte konstigt om man blir förvirrad av alla de olika begrepp som används i samband med olika typer av byggprojekt. När det kommer till att bygga ut huset är det vanligt att man skiljer på tre olika begrepp:
Tillbyggnad: I Plan- och bygglagen hänvisar termen ”tillbyggnad” till alla typer av utvidgningar av husets volym, men i dagligt tal avser man en tillbyggnad i sidled. En tillbyggnad kräver alltså att man behöver bygga ut husgrunden. Man gräver upp delar av tomten för att anlägga ny grund. När tillbyggnaden står klar kopplas den samman med den befintliga huskroppen.
Påbyggnad: Detta är ett begrepp som avser utbyggnation i höjdled. Man pratar också om att ”lyfta taket” eller att man bygger ut vinden. Det här kan alltså handla om olika tilltag för att kunna nyttja ytterligare ett våningsplan – nytt eller befintligt – att nyttja som boyta.
Källarutbyggnad: När man bygger ut källaren utvidgar man det befintliga huset nedåt. I dagligt tal säger man även att man ”gräver ut källaren”. Det vanligaste scenariot är att man sänker golvet i en befintlig källare för att få till full takhöjd, så att man kan använda källaren som boyta.
När vi använder begreppet ”tillbyggnad” i den här artikeln kommer vi avse just den form av tillbyggnad som sker i markplan och som kräver en utökning av grunden.
Att bygga ut huset är ett arbete som är både omfattande och kostsamt – det kan man inte komma ifrån. Trots detta finns det flera grepp som man kan ta till för att hålla sig inom budget. Nedan hittar du ett antal bra tips på hur du kan gå tillväga för att spara på slantarna i samband med ett tillbyggnadsprojekt:
Anlita en entreprenör som är snabb och effektiv: Om man engagerar en entreprenör som har mycket erfarenhet av att bygga ut bostäder så kommer hantverkarna kunna bli klar med arbetsmomenten snabbare. Inte sällan blir då projektet också billigare.
Undersök vilka material som du vill använda: Lägg gärna ner lite extra tid på att ta reda på vilka material som du vill använda i din tillbyggnad. Om man vill ha en specialanpassad inredning, förvaringslösning eller trappa i den nya husdelen så är detta något som kommer att göra projektet dyrare. Väljer man att använda sig av de standardlösningar som redan finns på butikshyllorna så blir prislappen lägre.
Sätt upp ett tydligt mål: Man bör ha definierat målet med byggprojektet och ha en tydlig plan för vad man vill ha gjort innan man kontaktar några entreprenörer. Med detta på plats blir entreprenörernas arbete med att prissätta projektet på ett korrekt sätt betydligt enklare efter att de varit å platsbesök.
Sätt upp en budget: Se till att du har en budgetplan på plats innan projektet drar igång. Det är viktigt att veta hur mycket medel man har tillgängligt för projektet. Ta därför gärna kontakt med banken på förhand för att identifiera den finansieringsmetod som passar dig och ditt projekt bäst.
Det är många som väljer att bygga ut huset för att öka värdet på det. Det är inte ovanligt att man ser att värdeökningen blir högre än själva byggkostnaden. I tätbebyggda områden med stor efterfrågan på bostäder blir värdeökningen vanligtvis som allra störst. Även om badrum och kök är de två rumstyper som kostar mest att realisera så är det förekomsten av just dessa som leder till allra störst ökning av priset.
För att man ska kunna bygga ut huset för mindre än 1 miljon kronor måste man tänka på att hålla komplexiteten i projektet nere. I praktiken innebär detta att man väljer lösningar som är enklare och billigare, gör mindre ändringar i bärande konstruktion, samt låter bli att bygga kök och badrum som kräver många tekniska installationer. Följer man inte dessa riktlinjer så landar de olika projektdelarna normalt sett inom följande prisintervall, i samband med en tillbyggnation på 40 kvm:
Tillbyggnad på 40 kvm:
Totalsumma: 1 080,000 – 1 655,000 kr
Det är viktigt att förstå att detta endast är ett prisexempel. Om man vill ha en exklusiv inredning eller skräddarsydda lösningar kan priset till och med bli högre än detta.
När du hämtar in offerter under anbudsprocessen är det rekommenderat att man tar in anbud från tre olika entreprenörer. Detta ger dig ett gediget underlag för att kunna skapa dig en bild av vad priset normalt sett ligger på. Väljer man att ta in offerter från ännu fler entreprenörer så visar sig beslutsmaterialet ofta bli oöverskådligt. Om man ska förhålla sig till fler än tre anbudsgivare så får man också lägga onödig tid på logistik och planering. Kom ihåg att även inblandade entreprenörer behöver nyttja värdefull tid till att göra platsbesök och arbeta med prissättning. Man bör tänka på att inte slösa med deras tid.
Även i det fall som man har positiva erfarenheter av att arbeta tillsammans med en entreprenör i ett tidigare projekt, kan det vara en god idé att ta in flera anbud. Övriga anbud kan vara bra kort att ha på handen i det fall som du hamnar i en förhandlingssituation – kanske har din favorit prissatt projektet högre än övriga entreprenörer?
Om du vill hämta in anbud på ditt projekt kan du klicka här.
Det är rekommenderat att man jämför offerter från flera olika entreprenörer. För att försäkra dig om att du anlitar en entreprenör som är lämplig till att utföra just ditt byggprojekt bör du försäkra dig om att du ställer offerterna mot varandra och jämför dem på lika villkor.
När man tittar igenom de olika offerterna är det bra att undersöka följande:
Har entreprenörerna inkluderat samma poster i sina anbud? Anteckna gärna alla poster som finns angivna respektive offert, så du kan få en bra översikt av innehållet i dem. Specificera även vad som är angivet som fastpris och vad som definierat som tillägg på löpande timme.
Innehåller anbuden fastpriser, prisuppgifter eller oförpliktigande kostnadsestimat? Den fakturerade summan kan avvika med upp till 15 % jämfört med en prisuppgift. Detta i enlighet med Konsumenttjänstlagen. De flesta föredrar att få offerten angiven som ett fastpris eftersom detta ger byggherren en större säkerhet avseende det slutgiltiga priset på projektet.
Vilka villkor finns angivna i offerterna? Om det finns många olika förbehåll listade i en offert kan detta leda till att slutpriset blir betydligt högre än vad man först fått bilden av.
Är det stor variation i pris på enskilda poster? Det som kan ligga till grund för större avvikelser i pris är olika uppfattning bland entreprenörerna om vad målsättningen med projektet är. Det kan också handla om att man har olika lösningar för hur tillbyggnaden ska realiseras.
Det är ofta ett omfattande projekt att bygga ut huset, och det innefattar ofta både utvändigt och invändigt arbete, samt inredning. Nedan har vi listat ett antal leverantörer av produkter och tjänster som tillhandahåller inspirationsmaterial på sina hemsidor. Här kan du hitta kreativa lösningar som du kan låta dig inspireras av i samband med att du planerar ditt projekt:
Det är viktigt att veta vad som väntas av dig i din roll som byggherre – både under projektets gång och dess slutskede. På så vis ökar du chanserna för att få ett resultat som du är nöjd med, och att du har all den dokumentation som du kan behöva på i framtiden.
Det är viktigt att man besöker arbetsplatsen med jämna mellanrum under projektets gång. Genom att finnas tillgänglig på plats kan man etablera en god relation till entreprenören och man kan samtidigt kontrollera att allt blir utfört enligt plan. Många väljer också att föra in fasta möten med entreprenören i kontraktet. När man redan på förhand vet om när dessa ska äga rum blir det lättare att planera sin vardag.
Det kan också vara bra att ha en checklista med de material som du behöver köpa in till projektet. Kom ihåg att beställa eller köpa in materialen i god tid innan de behöver finnas tillgängliga för hantverkarna. Planera för viss leveranstid.
När entreprenören meddelat att projektarbetet är klart är det viktigt att gå igenom arbetet i detalj. Det är då vanligt att man tar med en extern fackkunnig person som kan kontrollera att allt blivit normenligt och fackmannamässigt utfört. När slutbesiktningen är gjord och arbetet blivit godkänt ser man till att betala ut den sista delen av kontraktsbeloppet till entreprenören (det är praxis att man håller inne 10 % av beloppet till dess att besiktningen är genomförd).
Så till sist bör man se till att man får in dokumentationen av projektet. Följande dokument är sådant som man kan vilja få in efter slutfört arbete med tillbyggnaden:
Slutdokumentation: Detta specificerar allt arbete som utförts, tillsammans med de material som använts och de involverade hantverkarna.
Protokoll från elinstallation: Om man har fått el dragen i tillbyggnaden så bör man hämta in det protokoll som elektrikern fyller i som del av dennas egenkontrollprogram.
Våtrumscertifikat: Detta är inte obligatoriskt, men om man byggt ett badrum i den nya husdelen och hantverkarna varit auktoriserade att lämna våtrumscertifikat så är detta ett bra kvalitetsbevis att ha till hands.