Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du bygga hus på en sluttande tomt? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga hus på sluttande tomt
Det är många faktorer som sam- och inverkar på totalkostnaden när du ska bygga ett hus. De olika parametrarna är bland annat storleken på huset, standarden och hur komplext bygget är. Enligt Byggstart.se kostar det i genomsnitt mellan 22.000 och 45.000 kronor per kvadratmeter att bygga ett hus. Ska du bygga hus på sluttande tomt hamnar din totalkostnad i regel på den övre halvan av prisskalan. För att kunna bygga hus på sluttande tomt krävs det i vanligtvis mer omfattande markarbete innan det är möjligt att gjuta husgrunden. Dessutom kostar det mer att gjuta en grund på en sluttande tomt än på en med plan terräng. Om vi utgår från ett hus på 140 kvadratmeter är det möjligt att att bygga ett hus för mindre än tre miljoner, förutsatt att följande krav är uppfyllda:
Kan du hålla dig till ovanstående punkter och uppfylla samtliga av dem är det fullt möjligt att hålla kostnaderna inom den snäva budgetramen. Observera att det är mer regel än undantag att stöta på besvärliga markförhållanden och konstruktionskrav som driver upp priset, något om i sin tur kan göra att det är svårt att hålla totalkostnaden under tre miljoner kronor.
En sluttande tomt kan innebära en del utmaningar till följd av olika naturliga orsaker. Kan vill du bygga i en asymmetrisk men naturskön terräng där du låter huset anpassa sig efter topografin. Eller så väljer du att gräva och spränga till dess att du får ett plant område som är tillräckligt stort att gjuta grunden på.
Kuperade tomter i Sverige är i regel vackert belägna. På tomter som sluttar rejält och där det bara är möjligt att anlägga en liten grund är en vanlig lösning att bygga huset i flera etage för att få en boyta som är tillräckligt stor. Vanligtvis försöker arkitekter att lägga förvaringsutrymmen, gångyta och hallar längst in i huset och placera kök och vardagsrum i delar av huset som vetter bort från sluttningen. Det är heller inte ovanligt att dessa rum får stora fönster eller hela fönsterpartier för att flödet av dagsljus och utsikten från huset ska bli optimal.
Eftersom det krävs mer förberedande arbete på en sluttande tomt kan det leda till att byggkostnaderna blir högre, men det finns sätt att hålla ner utgifterna på. Om du hela tiden arbetar samvetsgrant med alla detaljer och gör en bra och realistisk planering för byggprocessen har du gjort mycket för att hindra att kostnaderna springer iväg.
Arbetar du tillsammans med en arkitekt kan du i samråd med henne eller honom hitta lösningar som fungerar ihop med terrängen och minskar behovet av mark- och sprängningsarbeten. Mark- och sprängningsarbeten tillsammans med bortforsling av schaktmassor är arbeten som kan driva upp totalkostnaden för att bygga hus på sluttande tomt. Det finns alltså mycket pengar att spara om det går att minimera den här typen av arbete. Bra och genomtänkta lösningar kan även leda till att du inte behöver gjuta lika mycket i betong, som är en annan klar prisdrivare.
Försening är en variabel som har stor inverkan på totalkostnaden vid ett husbygge. Genom att se till att hantverkarna har optimala förutsättningar för att utföra det arbete som de ska göra går det även att hålla ner antalet byggtimmar. Ett sätt för att få arbetet att löpa på smidigt är att organisera husbygget som en totalentreprenad. Det innebär att du skriver kontrakt med ett företag, i regel en snickarfirma, som tar på sig ansvaret för allt byggarbete. Totalentreprenören kontrakterar då de övriga hantverkare, till exempel elektriker och VVS-montörer, och ser till att de finns på plats vid rätt tidpunkt. Även om totalentreprenören i regel gör ett påslag för de tjänster som de förmedlar, vägs det upp av att det ansvariga företaget har förhandlat fram lägre timpriser än vad du kan göra som privatperson.
De olika momenten för att bygga hus på sluttande tomt har vitt skilda priser. Nedan kan du se en prisberäkning för att bygga ett arkitektritat hus på 130 kvadratmeter. Kostnaderna som är knutna till markarbete och gjutning av mur hamnar vanligtvis i den övre delen av prisspannet.
Markarbete: 200.000 - 350.000 kronor
Betongsula: 200.000 - 350.000 kronor
Snickare, plattsättare och målare: 1.500.000 - 2.000.000 kronor
Elektriker: 130.000 - 220.000 kronor
VVS-montör, inklusive vattenburen värme: 500.000 r - 700.000 kronor
Ventilation: 60.000 - 100.000 kronor
Takläggare och plåtslagare: 130.000 - 220.000 kronor
Riggning och drift: 190.000 - 300.000 kronor
Badrumsinredning: 50.000 - 100.000 kronor
Parkett och kakel: 90.000 - 150.000 kronor
Ett komplett kök: 100.000 - 200.000 kronor
Totala kostnader: 3.150.000 - 4.690.000 kronor
Inför ett husbygge är det vanligt att byggherren begär in anbud från tre konkurrerande aktörer. Tre offerter är tillräckligt för att du ska kunna bilda dig en uppfattning om pris och övriga detaljer. Samtidigt blir det inte så många anbud att du går vilse i de olika uppgifterna. Genom att nöja dig med tre anbud visar du även respekt för entreprenörerna som lägger ner såväl tid som arbete på att räkna fram ett kostnadsförslag. När du har fått in alla anbud börjar arbetet med att jämföra dem för att komma fram till vilken företag som passar dig bäst.
När du har offerterna från de tre aktörerna framför dig är det viktigt att göra en strukturerad jämförelse och gå igenom punkt för punkt. Pris är inte den enda avgörande faktorn; det är även viktigt att få klarhet i vilka villkor som döljer sig bakom de angivna summorna. När du jämför anbuden är det viktigt att du tittar efter följande:
Ingår samma poster i alla anbuden?
Entreprenörer kan ha olika praxis för vad som ingår i en offert och vilka händelser eller åtgärder som utlöser en tillkommande kostnad på det angivna totalbeloppet. Om viktiga kostnader saknas i anbudet från en eller flera entreprenörer är det ett klokt drag att kontakta företaget för att få klarhet i orsaken till det och vilka ekonomiska konsekvenser det får för dig som byggherre.
Vilka förbehåll har respektive entreprenör lagt till?
Entreprenörer lägger då och då till förbehåll gällande de priser och tidsfrister som ingår i anbudet. Förbehållen kan ha villkor beträffande fukt- och rötskador, leveranstider och väderförhållanden. Som byggherre vill du ha ett så konkret och exakt anbud som möjligt och helst inga klauser alls.
Fast pris, uppskattat pris eller kostnadskalkyl utan förbehåll?
Som konsument av hantverkstjänster är fastpris att föredra. Då vet du redan på förhand hur mycket du ska betala. Ett anbud med ett uppskattat pris kan variera mer men får inte avvika mer än 15 procent över eller under det beräknade priset. Som namnet antyder innebär en kostnadskalkyl utan förbehåll att entreprenören inte förbinder sig till att leverera något till det framräknade priset utan kan avvika från detta.
Skiljer sig enskilda poster mycket åt i pris?
Ser du att poster med samma innehåll skiljer sig mycket åt mellan de olika anbuden ska du ta reda på vad det beror på. Stora prisskillnader kan vara ett tecken på att aktörerna tolkar uppdraget på olika sätt eller att de planerar att genomföra arbetet på olika sätt. Det här är detaljer som du som byggherre vill ha klarhet i.
Planlösning, färg på huset och storlek på fönster; det är många val som ska tas när du ska bygga ett hus som ska anpassas till terrängen på tomten. Utöver det tillkommer val av inredning och andra invändiga lösningar. Internet erbjuder många sidor och plattformar där det går att hitta inspiration. Här kommer några länkar som kan vara användbara:
Även om du överlåter ansvaret för husbygget och koordineringen av bygget till en totalentreprenör är det viktigt att du som byggherre är observant och tillgänglig under byggets gång och när huset är inflyttningsklart. Medan byggarbetet pågår är följande viktigt:
Checklistor: Skriv listor över de byggvaror eller produkter som du som byggherre har tagit på dig ansvaret för att köpa in. Det kan gå att spara pengar genom att hålla utkik efter erbjudanden och att göra materialinköpen själv, men lika viktigt är det att materialet och varorna är på plats när hantverkarna behöver dem. Skriv därför ner vad du behöver och vilket datum de senast måste vara införskaffade.
Besök byggplatsen ofta: Som byggherre är det naturligt att vara nyfiken på hur arbetet fortskrider, och vanligtvis är ett sådant förhållningssätt även att rekommendera. Besök byggplatsen med jämna mellanrum och prata med hantverkarna. Då får du en bra relation till dem som arbetar med huset och en möjlighet att fånga upp missförstånd innan de blir ett stort problem.
Håll grannarna underrättade: När du ansöker om bygglov kontaktar kommunen grannar och andra berörda för ett grannehörande. Ett bra sätt att få grannarna med på tåget och minska risken för invändningar och klagomål är att informera dem både före bygget startar och medan det pågår. Tala om för dem hur lång tid byggprocessen tar och förvarna dem gärna om arbeten som kommer att låta mycket. Då skapar du optimala förutsättningar för en bra grannsämja även i framtiden.
Boka in mötesdatum: Avtala fast mötesdatum med entreprenören som bygger för dig. Det ger en trygghet för både dig och entreprenören och skapar möjligheter för att diskutera olika frågeställningar och eventuella problem som uppstår under byggtiden.
När du får besked om att huset är färdigställt är det viktigt att:
Göra en slutbesiktning: Gå igenom allt arbete som har utförts tillsammans med entreprenören och en oberoende certifierad besiktningsman. Besiktningsmannen kontrollerar att allt arbete är korrekt utfört och i enlighet med gällande regelverk.
Håll inne med 10 procent: Det är vanligt och fullt accepterat att byggherren håller inne med den sista delen av totalfakturan till dess att allt arbetet som entreprenören har utfört är godkänt och eventuella fel och brister är åtgärdade.
Få all slutdokumentation: Se till att entreprenören lämnar eller skickar över all nödvändig dokumentation på de arbeten som är utförda i det nya huset. Dokumentationen bör kompletteras med en kopia på kontraktet, kvitton på produkter och garantibevis. Se även till att få alla användar- och underhållsmanualer för våtrum, ventilationssystem, elsystem och andra delar av huset med specifika krav.