Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du bygga nytt tak? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att lägga om taket
Det är viktigt att vara ute i god tid när man ska byta tak, så att man inte hamnar i ett läge då skador redan hunnit uppstå på huset. På så vis kan läckage, rötangrepp och andra följdskador undvikas. I normalfallet kostar ett nytt tak runt 2,000 kr per kvadratmeter enligt offerttjänsten Byggstart.se. Om man ska kunna realisera ett nytt tak för mindre än 150,000 kronor totalt behöver man få till ett kvadratmeterpris på 1,500 kr. Detta är fullt möjligt, men det förutsätter vanligtvis följande förhållanden:
Om de här punkterna matchar förhållandena i ditt projekt finns det goda möjligheter för att ditt projekt kan landa på en prislapp kring 150,000 kronor. Det är emellertid rekommenderat att man lägger in visst svängrum i budgeten så att man står rustad om kostnaderna skulle bli något högre. Om man påbörjar den här typen av takprojekt behöver man vara säker på att man kan färdigställa det utan att ekonomin blir för hårt drabbad.
Det är viktigt att man bygger ett tak som passar det egna huset. Det är därför vanligt att man bygger upp samma typ av tak som redan finns på huset i samband med att man lägger nytt tak. I Sverige följande fyra taktyper de allra vanligast förekommande:
Vad som är det bästa valet för den egna bostaden beror på stilen på huset och vad man vill ha för utseende. De nämnda taktyperna kan alla realiseras med olika typer av takbeklädnad. Takbeklädnaden har också stor påverkan på det visuella intrycket av huset. Utöver detta kommer de olika takbeklädnaderna med olika egenskaper avseende hållbarhet, härdighet mot väder och vind, samt isoleringseffekt. I Sverige grupperar vi de mest förekommande takbeklädnaderna i följande huvudkategorier:
En del av de kostnader som kommer med den här typen av projekt har man mycket liten påverkan på som byggherre. Om det är svårt för hantverkarna att komma till och arbeta på taket eller om den befintliga strukturen är rötskadad så finns det inte mycket man kan göra åt saken.
Det finns samtidigt många grepp som man kan ta till för att hålla kostnadsbilden i schack i samband med projektet. Nedan kan du hitta ett antal olika tips på hur du kan gå tillväga för att hålla projektet inom budgetramarna:
Planera upp projektet i god tid innan projektstart: God planering är nyckeln till ett lyckat projektgenomförande. Innan man anlitar hantverkare till projektet är det viktigt att man först har bestämt sig för hur man vill att resultatet ska se ut. Detta gör också jobbet med att genomföra platsbesök och prissätta projektet enklare för entreprenörerna.
Välj en lämplig taktyp: Den typ av tak som man väljer för sitt hus kan vara avgörande för priset. Det är exempelvis dyrare att lägga ett valmtak jämfört med ett pulpettak. Projektet kan också bli betydligt dyrare om man väljer att bygga en annan typ av tak än husets nuvarande tak.
Välj ekonomiskt fördelaktiga material: Den sorts takbeklädnad som man väljer har stort genomslag på priset. Det är betydligt billigare att använda sig av takplåt i aluminium än att lägga ett skiffertak.
Anlita kompetenta hantverkare: För att projektet ska bli utfört på ett kvalitetsmässigt riktigt och effektivt sätt är man beroende av att hitta duktiga och erfarna hantverkare. Detta gör att projektet kan genomföras på kort tid och till följd kan även slutpriset bli lägre. Det är alltså viktigt att man ägnar tillräckligt med tid till anbudsprocessen och till valet av entreprenör.
Om man märker att det förekommer slitage eller rötskador på taket är det bra om man kan dra igång med projektet relativt omgående. Om man väljer att ignorera problemen och skjuta på åtgärderna så kan det kosta avsevärt högre summor när man ska byta tak i ett senare läge. Det innebär alltså ytterligare ett sätt att spara pengar, att “stämma i bäcken” och inte vänta på att problemen blir akuta.
Vad kostar de olika delarna?
Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger snittpriset på att bygga nytt tak på runt 2,000 kr per kvadratmeter. Om projektet är mindre komplicerat och om man väljer material som är billiga kan priset sjunka ner mot 1,500 kr per kvadratmeter. Detta kräver att det är lätt att komma till för att arbeta, att det inte finns några skador på den nuvarande takkonstruktionen, samt att man väljer en takbeklädnad ur det lägre kostnadsintervallet. Nedan kan du se ett exempel på vad det kostar att bygga nytt tak. Exemplet är baserat på en bostad på 100 kvadratmeter och omfattar allt arbete och alla material:
Rivning och byggnadsställningar: 20,000–40,000 kr
Hantering av byggavfall: 10,000–20,000 kr
Yttertak (läkt och råspont): 60,000–90,000 kr
Diffusionsöppen takpapp: 10,000–15,000 kr
Hängrännor och stuprör: 25,000–45,000 kr
Vindskivor: 10,000–20,000 kr
Snöfångare: 9,000–15,000 kr
Ränndalsplåt: 6,000–10,000 kr
Takhuv: 5,000–10,000 kr
Takstege: 3,000–5,000 kr
Helbeslagen skorsten: 4,000–10,000 kr
Totalsumma: 160,000–280,000 kr
Pris per kvm: 1,600–2,800 kr
För att kunna anlita en entreprenör som matchar ditt projekt på bästa sätt så är det rekommenderat att du tar in offerter från tre olika entreprenörer. När du har flera offerter på hand som du kan jämföra så ökar chanserna för att du ska kunna hitta en entreprenör som lämpar sig väl för ditt projekt.
Det är inte att rekommendera att man tar in fler än tre anbud åt gången. När man hämtar in fler offerter än så, så resulterar det ofta i att översikten över beslutsunderlaget blir dålig och det blir svårt att hålla isär de olika firmorna och deras respektive erbjudanden. Kom också ihåg att entreprenörerna behöver genomföra platsbesök för att kunna prissätta uppdraget, och det gäller då att man kan hitta tillfällen som fungerar med båda parters kalendrar. Om man inte skulle vara nöjd med någon av de offerter som man fått in så är det emellertid ingenting som hindrar att man drar igång ytterligare en anbudsrunda för inhämtning av fler anbud.
Om du redan känner till en entreprenör som lägger tak är det ändå bra att ta in anbud från fler entreprenörer. Detta för att försäkra sig om att man anlitar en aktör som kan göra ett bra jobb till ett bra och marknadsmässigt pris.
Om du vill lägga ut ditt projekt på anbud så kan du klicka här.
För att försäkra sig om att man lejer ut jobbet till den aktör som passar bäst för projektet är det viktigt att man jämför offerterna från dem. Man bör inte stirra sig blind på priset utan ta in hela bilden, och se till att man utvärderar anbuden utifrån samma förutsättningar. Följande punkter är viktiga att ha med sig när man ska ställa offerterna mot varandra:
Vilka är posterna som omfattas av offerterna: Titta noga igenom vad som är inkluderat i de olika offerterna. I sammanhanget är det viktigt att man skiljer på moment som är specificerade med pris och arbete som är definierat som tillägg på löpande timme.
Vilka förbehåll och villkor finns listade: Se efter vad de olika entreprenörerna lagt till i form av villkor och förbehåll. Om det finns många förbehåll kan det resultera i att slutpriset drar iväg betydligt.
Hur är de olika priserna angivna: Det pris som slutligen faktureras för ett arbetsmoment kan variera utifrån om priset är angivet som ett fastpris, en prisuppgift eller som en oförpliktigande kostnadsestimat. De flesta föredrar fastpris eftersom det då blir mer förutsägbart vad man kommer att ha betalat när projektet väl är över. Om man anger priset som en prisuppgift kan det fakturerade beloppet avvika med upp till 15 % - både uppåt och nedåt, helt i linje Konsumenttjänstlagen.
Förekommer det stora prisvariationer för enskilda poster: Om du upptäcker större variationer i pris för någon post så finns det ofta en annan förklaring till detta än att man bara tar mer eller mindre betalt för ett visst arbete. Det kan bero på att en entreprenör förstått projektet på ett avvikande sätt, alternativt att man tänker sig en lösning som skiljer sig från de övriga entreprenörernas. Oavsett anledning så bör man bottna vad eventuella större prisvariationer beror på innan man går vidare i processen.
Nedan kan du hitta förslag på vidare läsning och inspiration som kan vara till hjälp för dig som överväger att bygga nytt tak. Här har vi samlat guider från leverantörer och myndigheter som kan vara nyttiga. Ett nytt tak kan vara dela av ett större renoveringsprojekt och av den anledningen har vi också listat länkar med generell inspiration för dig som ska dra igång ett projekt som innefattar utvändig och invändig renovering.
Det är viktigt att man bevakar projektprogressen under arbetets gång, men man får inte heller glömma av att följa upp projektet efter det att arbetet är klart. Detta ökar chansen för att projektet blir genomfört på rätt sätt och att man får det resultat som man önskar sig.
Under projektets gång är det viktigt att man upprätthåller en god kommunikation med entreprenören. Det öppnar upp för att kunna diskutera olika lösningar för att komma fram till ett slutresultat som stämmer överens med din målbild. Det kan vara en bra idé att ha en checklista med alla de material som du vill köpa in till projektet. Följ upp och checka av när olika material och produkter levererats eller inhandlats.
När projektet är klart bör man ordna med en slutbesiktning tillsammans med en extern fackkunnig person. Vid det här tillfället går man över hela taket och kontrollerar att allt blivit byggt på ett normenligt och säkert sätt. Det är ett vanligt förfarande att man håller inne med den sista utbetalningen (på omkring 10 % av kontraktsbeloppet) till dess att slutbesiktningen är genomförd och arbetet godkänts.
När entreprenören fått godkänt på sitt arbete är det viktigt att man ser till att slutdokumentationen skickas. Detta utgör en form av bevis på vad som blivit utfört under projektet och vilka hantverkare som varit involverade - kontrakt och fakturor utgör en viktig del av materialet. Dokumentationen är viktig att ha i samband med en eventuell försäljning av bostaden, om man ska få fastigheten värderad, samt vid kontakt med försäkringsbolaget.