Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du bygga ett hus? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga hus
Det är fullt möjligt att bygga hus för mindre än tre miljoner men det innebär en stram budget och krav på kostnadseffektivitet i alla led i planeringsarbetet. Det är många faktorer som påverkar slutsumman när du ska bygga ett hus från grunden. Några av faktorerna har du ingen eller liten möjlighet att påverka själv, till exempel markförhållandena på tomten, tomtens tillgänglighet för byggmaskiner och materialleveranser och terrängen på tomten.
Bland faktorerna som du själv kan påverka är storleken på huset den mest centrala, även om det finns vissa skalfördelar som gör att större hus ofta går att bygga med ett lägre kvadratmeterpris. Slutsumman kommer likväl att bli högre ju större bostaden är. Utöver husets storlek är bland annat komplexiteten i husets konstruktion och hur komplicerat det är för entreprenören att bygga det hus som du vill ha. Dessutom kommer alla val gällande material som du gör under projekteringen ha en direkt inverkan på slutsumman.
Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger det lägsta kvadratmeterpriset runt 23.000 kronor för att bygga ett nytt hus. Det innebär att du i normala fall inte kan kan bygga ett hus som är större än 130 kvadratmeter om du ska ska hålla din budget på maximalt 3 miljoner. 130 kvadratmeter tillhör de mindre storlekarna för ett enfamiljshus. Genomsnittspriset för att bygga hus hamnar i regel runt 28.000 kronor, ett pris som gör det svårt att hålla byggkostnaderna under 3 miljoner. För att göra det krävs det att majoriteten av all beslut som du tar under planeringen går din väg och att du gör kloka och kostnadseffektiva val under hela byggarbetet. Du måste också tänka på och ta med i beräkningarna att du ska avsätt 10-15 procent av den totala budgeten till oförutsedda utgifter.
Det är alltså fullt möjligt att hålla sig inom en budget på 3 miljoner men det kräver att du har kontroll på varenda utgift, planerar noggrant och är medveten om att det inte går att bygga ett hus som är mycket större än 130 kvadratmeter.
Har du en snäv budget kan det vara relevant att ställa dig frågan om du har det ekonomiska utrymmet att anlita en arkitekt eller ej. Alternativet är att välja ett nyckelfärdigt hus från en hustillverkares katalog. Även om du kan göra vissa anpassningar och ändringar på ett färdighus är det bara möjligt att göra mot ett pristillägg, och du kommer troligtvis ändå att få kompromissa om olika detaljer. Fördelen är att du slipper kostnaderna för att anlita en arkitekt. Självklart är även färdighusen ritade av arkitekter men den kostnaden är inräknad i priset för ett nyckelfärdigt hus. Det behöver alltså nödvändigtvis inte vara så att du sparar mycket pengar på att välja ett färdighus före ett arkitektritat.
Fördelen med att välja ett arkitektritat hus är att du får ett hus som är specialanpassat utifrån dina behov och önskemål. På så sätt kan du även bygga ett hus som bara har de funktioner och den inredning som du har behov av och inga element som du upplever som onödiga för att huset ska fungera för dig. Funktioner och lösningar kan vara något som du måste godta om du väljer ett nyckelfärdigt hus. Genom att välja att bygga ett arkitektritat hus kan du få ett hus som har flera av de funktioner och lösningar som du vill ha på en mindre yta. En arkitekt har erfarenhet och kunskap om att möta byggherrens behov och önskemål med hjälp av smarta lösningar och en utrymmeseffektiv planlösning. Det kan i sin tur bidra till att totalkostnaden för själva husbygget sjunker något. Därför kan slutkostnaden för ett nyckelfärdigt hus blir ungefär densamma som för ett arkitektritat. Observera att om du väljer specialanpassade lösningar, antingen gällande husets konstruktion eller interör, när du gör projekteringen tillsammans med arkitekten, kan det snabbt leda till att kostnaderna stiger både för arkitektens arbete och byggarbetet.
Som tur är finns det många åtgärder att ta till för att hålla ner kostnaderna när du bygger hus med en snäv budget, och samtidigt vill bygga ett drömhus. Det är till exempel klokt att hålla utkik efter billiga material samt erbjudanden och kampanjer från de olika byggvaruhusen och övriga detaljister. Många entreprenörer har även förhandlat sig till rabatter från sina fasta leverantörer, något som kan vara värt att höra sig för om på förhand.
En annan möjlighet att spara lite pengar är att göra en del av arbetet själv, i alla fall så länge du håller dig till arbeten som du bemästrar. Du måste också komma ihåg att meddela entreprenören vilka arbeten du tänker göra själv före byggstarten för att undvika att det uppstår missförstånd eller förseningar. Arbeten som vi alla klarar av att göra i samband med ett husbygge är till exempel att forsla bort avfall samt förbereda och röja upp på byggplatsen. Utöver det är det många som väljer att utföra alla eller vissa målningsarbeten och/eller lägga golv. Tänk på att vara självkritisk och värdera din kunskap rätt så att det arbete som du väljer att göra själv håller fackmannamässig kvalitet och inte sänker värdet på bostaden. Det kan helt enkelt vara så att förlusten blir högre än vinsten.
För att ge en översikt över ungefär hur mycket de olika delarna i ett sådant här byggprojekt kan kosta har vi satt ihop ett exempel. De ungefärliga priserna gäller för ett hus på 130 kvadratmeter.
Markarbete 200.000 - 350.000 kronor
Grund 200.000 - 350.000 kronor
Snickare, kakelsättare och målare 1.500.000 - 2.000.000 kronor
Elektriker 130.000 - 220.000 kronor
VVS-montör, inklusive vattenburen värme 500.000 - 700.000 kronor
Ventilation 60.000 - 100.000 kronor
Plåtslagare och takläggare 130.000 - 220.000 kronor
Förberedelser och drift 190.000 - 320.000 kronor
Badrumsinredning 50.000 - 100.000 kronor
Parkett, kakel och klinker 90.000 - 150.000 kronor
Ett komplett kök 100.000 - 200.000 kronor
Totalkostnad 2.980.000 - 4.820.000 kronor
Ungefärligt pris per kvadratmeter 23.000 - 37.000 kronor
Som du ser inkluderar inte prisexempelt kostnaderna för en arkitekt. För ett hus på 130 kvadratmeter kan den kostnaden landa på mellan 100.000 och 150.000 kronor för projektering gällande betongarbeten och husets bärande konstruktion. Utöver det tillkommer det upp till 50.000 kronor i kostnader för bygglovsansökan, kvalitetsansvarig och slutbesiktning. .
Räkneexemplet visar att det inte är helt enkelt att hålla totalkostnaden för husbygget under tre miljoner kronor, men det är inte omöjligt. För att göra det måste du se till att hålla kostnaderna i den lägre delen av prisspannet för majoriteten av de utgiftsposter som vi har tagit upp ovan.
När du och arkitekten är klara med projekteringen, har ansökt om bygglov och fått det beviljat måste du invänta ett startbesked innan du kan börja bygga ditt hus. Medan du väntar på det är det ett ypperligt tillfälle, om du inte redan har börjat, att börja leta efter en lämplig entreprenör till bygget. Det gör du genom att ta din projektbeskrivning och skicka den till några utvalda aktörer för en anbudsrunda. När entreprenörerna har räknat på arbetet får du en offert. Det är alltid en rekommendation att du begär in anbud från tre kvalificerade och konkurrerande aktörer. Begär du in färre anbud riskerar du att välja ett företag som inte har tillräckligt med erfarenhet eller kunskap eller ett företag som inte erbjuder konkurrenskraftiga priser. Om du begär in för många anbud kan det bli svårt att överblicka de olika kostnadsförslagen när du ska jämföra innehållet i dem. Ibland händer det att inget av de anbud som byggherren har fått in är tillfredsställande och skulle så vara fallet för din del är det bara att starta upp en ny anbudsrunda.
När du har fått in tre offerter är det dags att jämföra dem mot varandra. Utöver den totala summan är det några andra faktorer som du ska ta i beaktande. Det är viktigt att du inte enbart jämför slutsumman utan även delsummorna i de olika posterna som ingår i kostnadsförslaget. Om vissa poster varierar mycket i pris kan det beror på att någon av entreprenörerna har tolkat arbetet annorlunda eller missförstått något i projektbeskrivningen och då är det klokt att gå till botten med det genom att kontakta den aktuella entreprenören. Kontrollera även att alla poster ingår i samtliga anbud. För att få en översikt kan det löna sig att mata in innehållet och kostnaden för varje post i ett excel-dokument. Var även observant på vilka poster som är angivna med ett fast pris, uppskattat pris eller som förbehållslöst kostnadsförslag. Det sistnämnda är som namnet anger helt förbehållslöst medan ett fast pris är satt. Ett uppskattat pris får inte avvika mer än 15 procent från den angivna summan.
Utöver kostnaderna ska du även se till att göra en ordentlig bakgrundskontroll på samtliga entreprenörer som du överväger att anlita. Företagen ska även har erfarenhet som är relevant för ditt projekt, till exempel spetskompetens om olika konstruktionsmaterial.
Det är en fördel att bilda dig en omfattning om hur du vill att ditt nya hus ska se ut, både exteriört och interiört, innan du tar kontakt med en arkitekt. Dra gärna nytta av sajter och tidningar för att hitta inspiration och smarta lösningar. Bokmärk hemsidorna och riv ut bilder och ta med dem till mötena med arkitekten. Här har vi samlat några länkar som kan vara användbara för dig som ska börjar planera för att bygga hus, men saknar inspiration:
Att bygga hus är ett omfattande och tidskrävande projekt, även för dig som byggherre. För att hela processen, från idé till färdigt hus, ska gå så smidigt som möjligt är det viktigt att ha en bra planering. För att få en bra översikt och lättare kunna följa med i arbetet är det viktigt att du och entreprenören gör en gemensam tidplan före byggstarten. I tidsplanen skriver ni in konkreta milstolpar och när dessa ska vara färdigställda. En detaljerad och genomarbetad tidsplan minimerar risken för att det uppstår förseningar och gör det lättare för dig som byggherre att se att arbetet genomförs på ett effektivt sätt. Se även till att ha en tät dialog med entreprenören och besök byggplatsen regelbundet under hela byggtiden. Då kan ni snabbt reda ut eventuella missförstånd och lösa problem innan de blir svårhanterade.
När entreprenören meddelar att allt arbete är färdigställt återstår slutbesiktningen av huset. Alla byggprojekt som är bygglovspliktiga tilldelas en kvalitetsansvarig och kommunen utser även en besiktningsman. Under slutbesiktningen går besiktningsmannen, den kvalitetsansvarige, entreprenören och du som byggherre igenom allt arbete som har utförts och kontrollerar att det är korrekt utfört och i enlighet med gällande regelverk. Därefter ska du se till att få alla dokument som är relevanta för de arbeten som har utförts. Exempel på sådan dokument är FDV-dokumentation (förvaltning, drift och underhåll), ritningar och avtalet med entreprenören.