Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du bygga enplanshus? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om enplanshus
Det är många olika parametrar som behöver matas in i beräkningarna om man vill ta reda på vad totalpriset för ett nybyggt hus. Ekvationen för att komma fram till en exakt summa blir därmed komplex och är behäftad med en hel del osäkerheter. Enligt statistik från prisdatabasen som portalen Byggstart.se byggt upp ligger emellertid genomsnittskostnaden för att bygga ett enfamiljshus på runt 28,000 kronor per kvadratmeter, om man håller utgifterna för arkitekt och projektering utanför.
Prisstatistiken, som också är applicerbar på enplanshus, visar samtidigt på ett stort spann när det kommer till kostnadsbilden. För mer exklusiva hus kan priset uppgår till över 45,000 kronor per kvadratmeter. I motsatta ände av prisintervallet hittar vi samtidigt hus i en mer modest standard kring 22,000 kronor per kvadratmeter.
Om man tar sin utgångspunkt i ett hus på 130 kvadratmeter visar siffrorna från Byggstart att det är fullt möjligt att bygga ett enplanshus för en budget på under 3 miljoner kronor.
Detta är dock under förutsättning att en rad olika villkor är uppfyllda:
Klarar man att av bocka av alla dessa krav, och samtidigt ser till att inte släppa kostnaderna med blicken under byggprocessens gång, då kan en prislapp på under 3 miljoner vara inom räckhåll.
Begreppet enplanshus innefattar att husets alla delar finns i markplan och på samma höjd, så att det inte föreligger behov av trappor någonstans. Den här planlösningen är populär eftersom den upplevs enkel och översiktlig av många.
Enplanshus är också optimalt för att realisera en universell utformning. Detta betyder att huset och dess rumslösningar är utformade så att alla människor, oavsett ålder och eventuella funktionsvariationer, kan bo i huset utan specialanpassningar. För barnfamiljen upplevs den här hustypen som trygg eftersom det inte förekommer några trappor som barn kan trilla ned för. Bland äldre så är enplanshus populära eftersom det är lätt att röra sig runt här, även när kroppen börjar bli skröplig.
Något av det absolut viktigaste man kan göra för att hålla nere kostnaderna i samband med att man ska bygga enplanshus är att planera väl inför byggprocessen. I planeringsarbetet ingår följande:
De tre sista punkterna ovan bidrar till att skapa en bra överblick och god progress inom projektet. Detta främjar effektiviteten i byggprocessen och gör att man kan undvika det svinn och resursslöseri som annars lätt kan uppstå om man inte har koll.
Inför arbetet med att hitta en tomt att bebygga är det viktigt att man har det klart för sig att enplanshus har en relativt stor byggnadsarea, vilket gör att det krävs en relativt stor tomt. Den här typen av tomter kan vara svåra att hitta i tätbebyggda områden, om man har en begränsad budget. Ett alternativ kan då vara att leta sig lite längre bort från stadskärnan. I utkanten av ett samhälle är det också lättare att få tag i tomter med ett lite större avstånd till grannarna. Detta kan vara särskilt fördelaktigt när man planerar bygga ett lägre hus och kringliggande bebyggelse kan skymma för både utsikt och ljusintag.
Vidare finns det en del pengar att spara om man är noggrann när man utvärderar vad det är för typ av ventilation och uppvärmning som man faktiskt är i behov av. Idag svämmar marknaden över av olika typer av lösningar, från de allra enklaste till de mest högteknologiska och självreglerande. Priserna varierar med komplexiteten hos systemen och det är långt ifrån alltid som man har behov av att installera de mest avancerade lösningarna.
Innan man drar igång med ett byggprojekt är det alltid bra att ha en känsla för vilka kostnader som förknippas med de olika delarna av processen. Nedan kan du ta del av prisexempel för olika material och typer av arbeten i samband med att man bygger ett 130 kvadratmeter stort enplanshus.
Pris från entreprenör:
Markberedning: 500,000–1 000,000 kronor
Husgrund: 500,000–800,000 kronor
Snickeriarbeten: 700,000–1 100,000 kronor
Elektriker: 200,000–400,000 kronor
Plattsättare: 150,000–250,000 kronor
Rörläggare: 300,000–500,000 kronor
Ventilation: 70,000–110,000 kronor
Målning: 120,000–190,000 kronor
Takläggare och plåtslagare: 40,000–60,000 kronor
Summa från entreprenör: 2 580,000–4 410,000 kronor
Byggherrens egna inköp:
Kök: 100,000–200,000 kronor
Badrumsinredning och armaturer: 150,000–250,000 kronor
Parkett : 50,000–90,000 kronor
Kakel: 40,000–70,000 kronor
Summa, egna inköp: 340,000–610,000 kronor
Totalsumma kostnader: 2 920,000–5,020,000 kronor
Som kostnadsöversikten visar är det möjligt att bygga ett enplanshus för under 3 miljoner kronor, förutsatt att arvodet till arkitektfirman ses som en separat kostnad. En ännu lägre kostnadsnivå är emellertid inte särskilt realistisk.
Att bygga hus innebär en stor investering och av den anledningen är det inte rimligt att man nöjer sig med första bästa kostnadsförslag när man ska ta in hantverkare till byggprojektet. Ett vanligt råd lyder att man bör ta in offerter från 3 anbudsgivande entreprenörer. Tre anbud är tillräckligt många för att man ska kunna få en bra översikt av vad som är marknadsmässiga priser och övriga villkor. En förutsättning för att den här tumregeln ska vara applicerbar är dock att alla offererande parter är seriösa aktörer med goda referenser och en stabil ekonomi.
När man så har de tre offerterna i handen återstår det viktiga arbetet med att ställa dem mot varandra och gå till beslut. Det räcker nämligen inte att bara titta på totalpriset. Här är några av de saker som man bör kontrollera:
Är samma poster inkluderade i alla offerter?
Det en av entreprenörerna tagit med i slutsumman kan en annan ha definierat som ett tillägg på löpande timme, som du behöver betala extra för. Detta kan gälla allt från markberedningsarbete och utmärkning av tomten, till inredningsprodukter som parkett och badrumsmöbler. Stäm av post för post så att det blir tydligt vad som är inkluderat och tillägg i var och en av offerterna, och tveka inte att höra av dig till de offererande firmorna om det saknas viktiga poster.
Varierar samma moment mycket i pris?
På samma sätt som innehållet i till synes identiska poster kan variera, så kan priserna också göra det. Undersök anbuden noggrant utifrån den här aspekten med. Större prisvariationer kan betyda att anbudsgivarna uppfattat uppdraget olika, eller att de planerar för att utföra det på olika sätt. Kontakta entreprenörerna för att få klarhet i vad som är orsaken till skillnaderna.
Vad är satt som fastpris och vad är kostnadskalkyler?
Fastpris, prisuppgift och oförpliktigande kalkyl utgör tre olika sätt att uppge priser på i ett anbud. För dig som byggherre är den första varianten nästan alltid bäst. Detta eftersom entreprenören då är förpliktigad att leverera ditt hus till det här priset, oavsett de faktiska kostnaderna. De två efterföljande pristyperna utgör ungefärliga beräkningar, vilket gör dem något mer oförutsägbara. Om priset angivits som en prisuppgift tillåts det fakturerade priset emellertid inte avvika med mer än 15 procent över eller under vad som indikerats i offerten.
Har man angivit några förbehåll?
Entreprenörer kan ibland vilja skydda sig mot olika risker genom att lägga in förbehåll i offerterna som de lämnar. De kan exempelvis lägga in förbehåll om att allt nödvändigt material behöver finnas tillgängligt eller att det inte får bli för kallt. Som byggherre vill man ha så få förbehåll som möjligt av den här typen, eftersom de gör det svårare att förutse både byggtid och slutgiltigt pris.
Det finns många idéer och mycket kunskap att hämta från internet för den som ligger i startgroparna för att bygga hus.
Här har du ett antal sidor som du kan använda till båda delarna:
Även om det är vanligt att man lejer ut hela eller stora delar av byggarbetet till en eller flera hantverksfirmor, så betyder inte detta att man som byggherre kan förhålla sig passiv när arbetet drar igång. Här har vi listat ett antal punkter med sådant som du behöver säkerställa:
Besök byggplatsen ofta: Åk regelbundet inom byggplatsen så att du kan följa hur arbetet fortskrider. Visa positivt intresse för det som hantverkarna sysslar med. Detta ger förutsättningar för goda relationer och gör dessutom att det blir lättare att fånga upp eventuella oklarheter och fel i ett tidigt skede.
Sätt upp återkommande möten med entreprenören: I tillägg till att bara dyka upp på byggplatsen med jämna mellanrum så bör du också boka in entreprenören som leder arbetet med ditt husbygge för avstämningsmöten. De här mötena ger fasta ramar för samarbetet och gör det lättare att förmedla information och diskutera de frågeställningar som dyker upp under resans gång.
Förse grannarna med löpande information: Även om kommunen har till uppgift att informera om beslutade bygglov så bör du inte luta dig tillbaka och nöja dig med detta. Förvarna grannarna om störande arbete samt informera om förväntat slutdatum och andra förehavanden som kan de kan beröras av under bygget. God informationsspridning förebygger klagomål och utgör en bra investering i den framtida grannsämjan.
Gör checklistor: Om du som byggherre har tagit på dig att anskaffa byggvaror och göra materialinköp till huset, så behöver du säkerställa att allt detta finns på plats när hantverkarna behöver det. Gör upp checklistor till stöd för handlingen och se till att du har det klart för dig när hur lång tid du har på dig att införskaffa varje produkt.
När entreprenören meddelar att huset är klart så är följande punkter av vikt:
Utför slutbesiktning: Gå över alla delar av huset och kontrollera arbetet. Ta gärna hjälp av en oberoende, fackkunnig person som kan hjälpa dig med att verifiera att allt blivit utfört som planerat och avtalat. Om ni upptäcker fel så behöver entreprenören åläggas att åtgärda dem.
Håll inne med en del av kontraktsbeloppet: Betala inte ut de sista 10 procenten som entreprenören ska ha innan du är säker på att de eventuella brister som identifierats i samband med slutbesiktningen åtgärdats. Att hålla tillbaka en del av kontraktsbeloppet på det här sättet är praxis, och alltså inget att skämmas för.
Få dokumentationen skickad: Säkerställ att entreprenören skickar dig dokumentationen på det arbete som blivit utfört och de material som använts. Detta är viktigt att spara undan i det fall du som senare behöver reklamera någon del av arbetet, göra ändringar på huset eller sälja det. Se också till att du får in installationsprotokoll på elinstallationerna och eventuella våtrumsintyg eller kvalitetsdokument på de badrum som installerats.