Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Ska du bygga ett entréparti? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga ny entré
I genomsnitt ligger kostnaderna för en ny entré på omkring 25,000 kronor per kvadratmeter. Variationen i pris är emellertid stor mellan olika projekt. Kräver bygget att du spräcker eller spränger bort en bergsknalle för att kunna anlägga ny grund, och om du väljer att inreda med mycket exklusiva material och produkter, så kan priset landa på hela 35,000 kronor per kvadratmeter. Samtidigt – i den motsatta änden av prisintervallet, kan vi hitta betydligt billigare entréprojekt som kostar så lite som 22,000 kronor per kvadratmeter. För att summera kostnadsbilden så beror det slutgiltiga priset på ditt nya entréparti på en rad olika faktorer som är knutna till både konstruktion, markförhållanden och inredning.
100,000 kronor för att bygga entré – det är ett mycket lågt pris. För att kunna komma ner i en så låg prisnivå behöver man försöka kapa kostnader varhelst det är möjligt. Först och främst förutsätter det här priset att vi talar om ett litet entréparti, på maximalt 5 kvadratmeter. Markarbete är ofta en fördyrande faktor och behöver begränsas till ett minimum. För att komma ner i 100,000 kr krävs det att man redan från början har ett bra utgångsläge när det gäller markförhållandena på tomten. Om man behöver ta bort större stenblock eller spränga skjuter kostnaderna i höjden direkt. För att komma billigt undan så behöver man dessutom vara sparsam när man köper in material. Antingen behöver du köpa material i budgetklass eller lägga ner en del energi på att försöka köpa in kvalitetsmaterial med fördelaktiga rabatter eller i samband med tillfälliga kampanjer. Slutligen behöver det vara enkelt att koppla samman entrén med det befintliga boningshuset – ett mindre komplicerat arbete blir alltid mindre tidskrävande och därmed billigare att genomföra.
Det är inte lätt att bygga entré för under 100,000 kronor, men om alla de här kriterierna är uppfyllda så är det möjligt.
När du ta reda på om du behöver söka bygglov hos kommunen för din nya entré eller inte, då är det viktigt att ha sorterat bland begreppen för att minimera risken för missförstånd. Man hör ofta att folk pratar om att bygga ut, lyfta taket eller gräva ut källaren, men rent regelmässigt är allt det här samma sak – nämligen tillbyggnader. Enligt Plan- och bygglagen är allt som ökar volymen hos en befintlig byggnad att räknas som en tillbyggnad. När man planerar för att bygga entré och vill veta vad som gäller för detta behöver man alltså söka information kring regler för tillbyggnad. Det enda undantaget är om entrén man avser bygga endast är i form av ett skärmtak. Ett skärmtak på maximalt 15 kvadratmeter kan oftast byggas utan vare sig bygglov eller bygganmälan. I den här artikeln behandlar vi emellertid byggnationen av en inbyggd entré.
Om du ska bygga entré för under 100,000 kronor är det en absolut nödvändighet att du kapar kostnader överallt där det är möjligt. Vissa kostnader är svåra att påverka, de kommer att tillkomma oavsett vad du gör. Detta gäller särskilt kostnader som är kopplade till markförhållandena. Om du inte vet hur det ser ut i marken kring huset så kan det vara en god idé att kontakta kommunen eller tidigare husägare – kanske har man vid ett tidigare tillfälle gjort en geoteknisk undersökning av tomten? Detta kommer i så fall kunna tala om för dig hur det ser ut under ytan redan innan du sätter spaden i backen.
Andra kostnader har du betydligt bättre möjligheter att styra över själv. Detta gäller särskilt i valen och inköpen av material och inredning. Du behöver inte nödvändigtvis köpa de allra dyraste materialen på marknaden för att få till ett stilfullt entréparti. Samtidigt är det givetvis viktigt att materialen man använder håller en tillräckligt god kvalitét för att ha en rimlig livslängd. Köper du in budgetmaterial med en undermålig kvalitet riskerar du inom en snar framtid att behöva betala desto mer i underhåll. Även om det kan vara frestande att skapa lite luft i budgeten genom att välja de allra billigaste materialen, är detta sällan ett särskilt ekonomiskt alternativ i det lite längre perspektivet.
Ett bra alternativ, som visserligen kräver att man lägger ner lite tid, är att skaffa material av hög kvalitet i samband med kampanjer eller från leverantörer som kan erbjuda bra rabatter. Håll ett vakande öga på vad som sker hos varuhus och leverantörer och slå till när det dyker upp erbjudanden. Möjligheter till bra rabatter visar sig vanligen om man samlar sina inköp och köper in större mängder material vid ett och samma tillfälle. Ytterligare ett alternativ är att be entreprenören ta på sig inköpen av materialen som behövs. Detta kan vara ekonomiskt fördelaktigt eftersom hantverkare ofta kan handla till kraftigt rabatterade priser. Utöver detta kan du dra nytta av entreprenörens goda kunskaper om olika material.
Valet av entreprenör är också avgörande för kostnaderna för entréprojektet, även dessa kan variera en hel del i pris. För att komma ner i en prislapp som är konkurrenskraftig är det viktigt att man hämtar in anbud från flera entreprenörer och ställer dem mot varandra. Hur du bör gå tillväga när du gör detta återkommer vi till längre ner i artikeln. Liksom med materialinköpen är det samtidigt viktigt att man tänker på att priset inte är allt – entreprenören måste även kunna leverera ett arbete som är av tillräckligt god kvalitet. Entreprenören behöver ha rätt kompetens och erfarenhet från liknande projekt för att kvalificera sig för jobbet.
Titta gärna närmare på vad de olika delarna av projektet kommer med för kostnader. Då ser du vilka moment som driver de stora kostnaderna, och du kan ringa in de områden där det kan vara värt mödan att försöka spara pengar. Nedan har vi stolpat upp ett typiskt exempel på en offert på ett entrébygge om 5 kvadratmeter:
Totalt: 123,000 kr
Priserna i exemplet inkluderar moms och alla materialinköp, samt allt arbete som krävs för att bygga entré. Notera emellertid att exemplet avser ett entréparti på endast 5 kvadratmeter. Vill du bygga en entré som är större än detta så behöver du vara beredd på att de ingående kostnaderna kommer att öka motsvarande. I exemplet förutsätts det även att markförhållandena är gynnsamma så att grävningen går lätt.
Allt eftersom du har specificerat vilken typ av entréparti som du vill bygga, satt upp en budget och ordnat med finansiering, så börjar det närma sig att dra igång med anbudsprocessen. När du lägger ut projektet på anbud kommer intresserade entreprenörer komma ut på platsbesök för att kunna prissätta projektet och sedan skicka dig en offert. Innan du bestämmer dig för vilken entreprenör som du ska anlita bör du ta in minst 3 olika anbud. Detta säkerställer att du får ett pris på entrén som är marknadsmässigt och rimligt att betala.
Även om priset givetvis är en viktig parameter för många så är det minst lika viktigt att entreprenören har nödvändig kompetens och erfarenhet. Detta är en faktor som måste finnas med i urvalsprocessen. Ett bra tips är att be entreprenörerna att förse dig med referenser från tidigare projekt som innefattat att bygga entré. Om de inte kan ge dig detta så bör du leta vidare. Får du referenser så ring upp de tidigare kunderna – det är guld värt att för förstahandsinformation kring hur det är att samarbeta med den aktuella entreprenören och hur resultatet av deras arbete blev.
Ett annat nyttigt tips är att säkerställa att entreprenörsfirman har relevanta tillstånd för sin verksamhet – F-skattsedel, försäkringar och liknande. Du kan också fråga efter yrkesbevis. Även om det inte finns några krav på att man ska ha yrkesbevis så är det ändå en form av kvittens på att man har kompetens och är en seriös aktör. Ytterligare en sak som kan vara värd att genomföra i det fall som du planerar för ett mer kostsamt projekt är att ta en kreditupplysning på firman. En bra kreditvärdighet borgar för att du ska kunna vara trygg med att firman inte går omkull under projektets gång eller under garantitiden.
Att jämföra anbud kan vara betydligt mer komplicerat än vad man kan tro. Det räcker inte att bara titta på slutsumman på sista raden. Man måste kontrollera och jämföra alla delposter i de olika offerterna, så att allt finns med i var och en av dem och för att verifiera att det inte är någon post som avviker stort prismässigt. Det är inte ovanligt att priset på vissa poster varierar stort mellan olika anbud, och när det sker får man inte bara låta det passera. Risken är stor att någon av entreprenörerna missförstått det arbete som ska utföras och man bör då ringa upp dem för att räta ut eventuella frågetecken, och eventuellt även be om en uppdaterad offert.
Kom också ihåg att kontrollera om något av arbetsmomenten är definierade som tillägg på löpande timme (vad är i så fall timpriset?), samt om de lagt in några villkor (vilka delar påverkas i så fall?). Var noga med att klargöra vad är definierat som fastpris och vad som eventuellt är angivet som prisuppgift eller förpliktigande kostnadsestimat. Om något angivits som prisuppgift behöver du vara uppmärksam på att entreprenören har rätt att fakturera ytterligare 15% jämfört med den angivna prisuppgiften, enligt konsumenttjänstlagen.
En viktig del av förberedelserna handlar om att ta sig tid att suga åt sig så mycket inspiration som möjligt, och få det klart för sig vad man gillar. När det kommer till entrépartier kanske man först och främst tänker kring det yttre, men inomhusytorna som tillkommer gör ju att exempelvis golv- eller plattsättning också blir viktiga delar att tänka igenom. Nedan har vi samlat några relevanta källor som du kan använda för att få idéer och inspiration till både själva konstruktionen och till det efterföljande arbetet med att inreda.
Maria Hagström – Följ ett inspirerande entréprojekt, från början till slut
Elle – innovativa inredningstips för entrén
Doorly.se – Stort urval av ytterdörrar från de stora leverantörerna
För att få bra kontroll över budget och utgifter kan en detaljerad checklista komma väl till pass. Här för du upp alla produkter och material som ska köpas in, och vartefter de köpts hem eller levererats så bockar du av dem. På så vis kan du undvika att något missas eller glöms bort, vilket annars kan leda till förseningar.
En avslutande del i projektet är att göra en slutbesiktning av entrébygget tillsammans med entreprenören. Vid det här tillfället kontrollerar du så att allt utförts enligt vad ni kommit överens om. Efter projektavslut behöver du se till att du får in slutdokumentationen från entreprenören. Det här är viktig dokumentation som du behöver spara undan för framtiden. Här hittar du information om arbetet som blivit utfört och om materialen som använts, allt för att visa att entrén byggts enligt gällande regler och normer.