Ska du bygga en tillbyggnad? I och med de stigande bostadspriserna är det många husägare som väljer att utöka sin befintliga bostad istället för att köpa nytt. En tillbyggnad är ofta en gynnsam investering, som ger större ytor att leva på samtidigt som bostaden stiger i värde. I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om tillbyggnad av hus
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Tillbyggnad och påbyggnad är två begrepp som ofta blir förväxlade med varandra eller som används huller om buller.
Begreppen används i regel som samma ord men det handlar om två olika typer av byggprojekt:
Ett annat ord som ofta används i samband med begreppet tillbyggnad är underbyggnad. En underbyggnad innebär att huset utvidgas nedåt, det vill säga under det existerande huset, och det handlar i regel om att bygga en källare under huset.
Att bygga till huset är ett omfattande och tidskrävande projekt. Därför ska du se till att vara väl förberedd innan du kontaktar och anlitar hantverkare för att utföra arbetet. Här nedanför kan du läsa några tips och god råd om vad du bör göra för att förbereda dig på bästa sätt.
Ta reda på om du behöver ansöka om bygglov från kommunen
I så gott som alla fall behöver du ansöka om bygglov från kommunen när du planerar att göra en tillbyggnad. Undantaget är om tillbyggnadens maximala understiger 15 kvadratmeter. Det är många regler som är inblandade och om du är minsta lilla osäker, kontakta en bygglovshandläggare så hjälper personen i fråga dig vidare. Kontakta kommunen och ansök om bygglov så tidigt som möjligt.
Anlita en arkitekt
Ett naturligt första steg i en byggprocess är att anlita en arkitekt som kan upprätta ritningar på tillbygget, göra eventuell projektering och även ansöka om bygglov för din räkning. En lokal arkitekt har god kännedom om vad som regleras i den kommunala detaljplanen och kan avgöra vilken typ av tillbyggnad som kommer att leda till ett godkänt bygglov.
Sätt upp en detaljerad budget och följ den
Innan du påbörjar projektet måste du säkerställa att du klarar av att finansiera arbetet.Därför är det viktigt att du gör en noggrann och detaljerad budget. En budget kommer att ge dig de ekonomiska ramar som du har att röra dig inom och du kan bilda dig en uppfattning om vilka alternativ du har gällande finansiering av projektet. Det är alltid klokt att kontakta banken och rådgöra med en bankman innan du ta kontakt med potentiella aktörer.
Var medveten om att det tar tid
Det är aldrig bra att stressa igenom ett projekt av den här omfattningen. För att få ett lyckat och tillfredsställande slutresultat är det av yttersta vikt att du anlitar erfarna och kvalificerade hantverkare. Välrenommerade hantverkare har ofta mycket att göra, vilket gör att det ibland kan ta lång tid att hitta den aktör som är bäst lämpad att genomföra ditt projekt. Ta god tid på dig och använd tiden till att planera och göra research.
En tillbyggnad är ett omfattande och tidskrävande projekt som omfattar så väl in- och utvändigt byggarbete som inredningsarbete. Här nedanför har vi sammanställt länkar till några leverantörers och tillverkares hemsidor. Vi har även tagit med några länkar till fackkunniga som delar med sig av idéer, råd och tips på sina bloggar. Via länkarna kan du hitta inspiration och annan matnyttig information när du håller på att planera en tillbyggnad.
Ta en närmare titt på:
Hur lång tid det tar att bygga till huset beror på tillbyggnadens storlek och komplexiteten i det arbete som ska utföras. Här nedanför kan du se exempel på hur lång tid det kan ta att utföra en tillbyggnad. Tidsangivelsen är baserad på tillbyggnadens area.
En tumregel säger att det tar cirka 40 timmar att bygga 1 kvadratmeter, utöver den tid det tar att förbereda marken för bygget. Här nedanför kan du se ett uppskattat exempel på tidsåtgången för en tillbyggnad på 50 kvadratmeter som genomförs av 4 hantverkare.
Tillbyggnad på 50 kvadratmeter:
Markarbete = 1-2 veckor
40 timmar x 50 kvadratmeter = 2.000 timmar
4 hantverkare x 8 timmars arbetsdag = 32 timmar arbete utfört per dag
2.000 timmar / 32 = 62 arbetsdagar = 12 veckor
Total tidsåtgång = 13-14 veckor
Det finns några delar av projektet som inte bör utföras under vintern.
Några exempel på sådana arbete är:
Även om det finns enskilda delar av byggarbetet som inte är mindre lämpliga eller direkt olämpliga att utföra när det är kallt ute, finns det andra arbeten som kan vara en fördel att utföra under de kallare vintermånaderna.
Sådana arbeten är bland annat:
Det är viktigt att du begär in offerter från flera konkurrerande entreprenörer när du påbörjar anbudsrundan. Det är en rekommendation att du begär in kostnadsförslag från tre aktörer. Då får du ett bra underlag för att bilda dig en uppfattning om vad som är ett marknadsmässigt pris.
Om du känner till en aktör väl sedan tidigare och vars arbete du är nöjd med, kan det ändå vara ett klokt drag att begära in anbud från ytterligare två företag. Du ska undvika att bara förlita dig på uppgifter från en entreprenör eftersom det kan göra att dina kostnader blir onödigt höga.
Om du vill lägga ut ditt projekt för att begära in anbud, kan du [klicka här].
Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriser för en tillbyggnad på cirka 28.000 kronor per kvadratmeter. Tillbyggnadens standard och komplexiteten i arbetet med att uppföra den är två faktorer som styr priset. Vanligtvis ligger kostnaderna för en tillbyggnad någonstans mellan 23.000 kronor och 45.000 kronor per kvadratmeter. Prissumman inkluderar hantverkare inom all de områden som krävs, material och administrativt arbete. Är tillbyggnaden så stor att den är bygglovspliktig och du måste anlita en arkitekt för att upprätta de nödvändiga ritningarna tillkommer det arbetet som en extra kostnad.
Här nedanför kan du läsa om några faktorer som har stor inverkan på kostnaderna för en tillbyggnad:
Under den tidsperiod som byggarbetet med tillbyggnaden pågår kan det vara bra att:
När entreprenören meddelar att allt arbete med den nya tillbyggnaden är färdigställt, är det viktigt att ni gör en slutbesiktning. Slutbesiktningen ska genomföras av en oberoende och certifierad besiktningsman som kontrollerar att allt arbete är korrekt utfört och i enlighet med gällande regelverk. Är tillbyggnaden så stor att det krävs bygglov utser kommunen en besiktningsman i samband med att du ansöker om bygglov.
Har du fått el installerad eller om husets elsystem har ändrats är det av yttersta vikt att du får dokumentation över vilka arbeten som har utförts, vilket företag som har gjort det och en ritning över elschemat. Dokumentationen är ditt bevis på att arbetet har utförts av en auktoriserad elektriker och i enlighet med gällande regelverk. En elinstallation som inte är utförd av en auktoriserad elektriker är olaglig och kan i värsta fall leda till brand eller ge dödliga stötar.
Har du byggt badrum, kök eller någon annan typ av våtrum ska du även se till att få en FDV-dokumentation som visar vilka arbeten som har utförts, vilka lösningar som finns och hur dessa fungerar samt ska underhållas.
Oavsett om det är en stor eller liten tillbyggnad ska du se till att få slutdokumentationen från entreprenören. Den är viktig att ha lättillgänglig om du behöver reklamera något arbete i efterhand, om det uppstår någon skada som blir till ett försäkringsärende eller när du bestämmer dig för att sälja huset.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här