Ska du bygga på en våning? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga på en våning
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
När man pratar om att bygga ut huset så är det lätt att man blandar ihop begrepp som tillbyggnad, påbyggnad, att bygga ut källaren och vinden, och så vidare. Vi rekommenderar att man håller sig till följande begrepp i dialogen med kommunen, entreprenören, arkitekten och övriga inblandade:
I den här artikeln håller vi oss till att behandla ämnet påbyggnad – att bygga ut huset på höjden.
När det är aktuellt att genomföra ett så stort projekt som att bygga på en våning, då är det läge att engagera sig ordentligt i förberedelsearbetet.
Under förberedelsefasen bör du tänka på följande:
Ansökan om bygglov från kommunen:
Till skillnad från vid tillbyggnad så innebär en påbyggnad att man utökar huset i höjdled. Eftersom komplexiteten vid den här typen av projekt är större så är reglerna kring den här typen av arbete också mer strikta. En tillbyggnad är ofta lovpliktig, men inte alltid. En påbyggnad är i praktiken alltid anmälnings- eller lovpliktig eftersom projektet påverkar husets bärande konstruktion och i princip alltid överstiger maximal, bygglovsbefriad yta om 15 kvadratmeter. Bland de första sakerna som du behöver ta dig för i samband med att du planerar att bygga på en våning är att ta kontakt med en fackkunnig person som kan bistå dig i bygglovsprocessen. I regel handlar det om en arkitekt. Arkitekten har kunskap om gällande regelverk och vet vad som låter sig göra och inte – inte minst utifrån den befintliga byggnadens konstruktion.
Budget
En noggrant utarbetad budget ger bra förutsättningar för projektet. Förhör dig med din bank kring vilken finansieringsform som är lämpligast utifrån projektet och din privatekonomi. När man ska bygga på en våning på huset är det vanligt att man kombinerar eget kapital med att ta upp lån. Kom ihåg att lämna utrymme i budgeten för en buffert som är reserverad för eventuella oförutsedda utgifter. På så vis undviker du att den här typen av överraskningar riskerar att projektet får sättas på paus i det fall som de skulle dyka upp.
Projektets syfte
Du bör ha det helt klart för dig hur den nya våningen ska användas. Om tanken är att bygga en uthyrningsdel så får detta nämligen till följd att det är helt andra byggregler som träder i kraft. Bygglovsprocessen blir därmed en annan än om du bara ska bygga ut en inredd vind.
Arkitekt
Man behöver vanligtvis ta hjälp av en arkitekt när man ska bygga på en våning. Utöver att göra själva dimensioneringen av tillbyggnaden kan arkitekten också komma med bra inspel kring planlösning, hur man nyttjar ljusförhållandena bäst, och så vidare. Arkitekten kan också vara behjälplig i samband med bygglovsprocessen och dialogen med kommunen.
Materialval
De material man väljer har stor påverkan på priset och givetvis även stor effekt på hur den nya våningen kommer att se ut och vilken kvalitet som inredningen kommer att hålla. Det är rekommenderat att man planerar in gott om tid till planeringen av materialinköpen. Genom att kartlägga marknaden noggrant kan du hitta bra priser – särskilt om du letar upp kampanjer och utförsäljningar, eller utnyttjar de möjligheter till rabatter som står till buds. Ofta kan man också få ta del av fördelaktiga rabatter om man låter entreprenören ta sig an arbetet med inköpen, alternativt genom att själv samla sina inköp och köpa in material i större mängder på en och samma gång.
Under förberedelsefasen är det viktigt att man ger sig själv möjlighet att suga åt sig inspiration, så att man kan göra sig en bild av hur man vill att den nya våningen ska se ut.
Nedan har vi samlat ihop ett urval med material för vidare läsning, som kan vara av intresse för dig:
Hur lång tid det tar att göra en påbyggnad på huset bestäms bland annat av storleken på projektet och konstruktionens komplexitet.
Nedan kan du se estimerad tidsåtgång för att bygga på en våning, baserat på den area som byggs ut:
Påbyggnad, 50 kvadratmeter: 12–17 veckor
Påbyggnad, 100 kvadratmeter: 20–30 veckor
Påbyggnad, 150 kvadratmeter: 30–40 veckor
Påbyggnad, 200 kvadratmeter: 40–50 veckor
Tumregeln säger att det tar uppskattningsvis 40 timmar att bygga 1 kvadratmeter boyta. I estimaten ovanför förutsätts att det är fyra hantverkare som arbetar parallellt på projektet. Man kan samtidigt få skalfördelar i samband med den här typen av projekt – ju större yta som man bygger ut, desto kortare tid tar det alltså per kvadratmeter. Nedan kan du se hur exemplet med tidsåtgång för en påbyggnad 50 kvadratmeter är beräknat:
Påbyggnad, 50 kvadratmeter:
40 timmar x 50 kvadratmeter = 2,000 timmar
4 hantverkare x 8 timmars arbetsdag = 32 timmar
2,000 timer / 32 = 62 arbetsdagar = 12 veckor
Total tidsåtgång = 12 veckor
Det rekommenderas att du gör upp en detaljerad tidsplan tillsammans med entreprenören, där alla projektets milstolpar finns inplanerade.
Om du tänker att man bör undvika att genomföra större byggprojekt under vintern så är du inte ensam om den uppfattningen. Faktum är dock att det är många projekt som är fullt genomförbara även vintertid. Det är till och med ibland till ens fördel om man kan planera in projektet till vintermånaderna. Främst beror detta på att det ofta finns fler entreprenörer tillgängliga under den här perioden, vilket gör att man har bättre förutsättningar för att förhandla sig till ett bättre pris. Beroende på var man bor så kan vintern ibland också bjuda på torrare väder jämfört med både vår och höst.
Men visst finns det också arbeten som man inte bör ge sig på vid kalla temperaturer. När det kommer till att bygga på en våning så kan detta handla om målning av fasaden och om man planerar att lägga zinkplåt på taket. Detta bör man spara till våren, då det blivit något varmare i luften.
Bland de typer av arbeten som det kan löna sig att få utfört under vintern kan vi hitta följande:
Se till att ha allt detta med dig inför planeringen med projektgenomförandet, och var noga med att du gör upp en tidsplan som inte förlägger målning eller zinkarbeten till vintermånaderna. Övrigt arbete kan du med fördel planera in till vintermånaderna. På så vis ökar chanserna till att få projektet utfört till ett bra pris – de färre projekten under vintern gör att fler firmor tävlar om samma uppdrag, och då kommer man också vara villigare att konkurrera med pris.
Det finns en tumregel som säger att man ska ta in tre anbud från olika aktörer. Tre offerter är tillräckligt många för att man ska kunna skapa sig en bild av vad ett rimligt pris ligger på, samtidigt som beslutsunderlaget inte blir så stort att man riskerar att tappa överblicken. Antalet säkrar också upp tillräckligt konkurrens om projektet, vilket kan bidra till att hålla priset nere. Kom ihåg att var och en av de offererande entreprenörerna behöver få komma på platsbesök för att kunna ge ett exakt priserbjudande. Även detta gör att man inte vill ta in för många anbud. Om du är väl bekant med de offererande aktörerna sedan tidigare så kan det räcka med två anbud. Om du inte skulle vara nöjd med någon av de offerter som du tagit in i första rundan finns det inget som hindrar dig från att ta in ytterligare anbud i en ny anbudsrunda. Kom bara ihåg att det är kostsamt för en entreprenör att åka ut på platsbesök och sätta samman offerter, och att deras tid också bör respekteras.
När man fått in offerterna från de olika entreprenörerna så är det viktigt att man inte bara tittar på totalpriset som står på sista raden. Se efter vilka moment som är inkluderade i de olika offerterna och ställ dem mot varandra när det kommer till både pris och utförande. Genom att stolpa upp de olika offerterna i ett kalkylblad eller liknande, så kan man säkerställa att offerterna faktiskt svarar mot samma saker – och att det därmed är relevant att jämföra priserna sinsemellan. Ytterligare en parameter som ligga till grund för beslutet kring vilken entreprenör som du ska anlita, är att entreprenören behöver ha tillräckligt med kompetens och erfarenhet av den typ av arbete som du behöver få genomfört. Du vill ju inte bara bygga en ny våning – du vill ju att resultatet ska hålla tillräckligt god kvalitet och svara mot dina önskemål i övrigt. Det finns flera sätt att säkerställa detta på. En bra fingervisning kan du få från tidigare kunder som entreprenören haft, och det är helt på sin plats att be entreprenören om referenser från liknande projekt. Ring då upp dessa för att få förstahandsinformation. Ett annat tips är att kolla upp om firman är auktoriserad inom något område, om hantverkarna har yrkesbevis, eller liknande. Detta är ingenting som krävs av hantverkare i Sverige, men i det fall som man har det så kan det ses som ett positivt tecken. Om du planerar att bygga badrum på den nya våningen och vill kunna få ett våtrumsintyg eller kvalitetsdokument så behöver entreprenören vara auktoriserad eller behörig enligt Byggkeramikrådet (BKR) eller Svensk Våtrumskontroll (GVK) – men inte heller detta finns det några tvång på.
Om du vill lägga ut ditt projekt på anbud så kan du [klicka här].
Enligt marknadsplatsen Byggstart.se kommer en påbyggnad med ett genomsnittligt pris på 30,000 kr per kvadratmeter. Denna summa inkluderar material och arbetskraft. Det finns emellertid stora prisskillnader mellan olika projekt av den här typen. Merparten av alla byggherrar får betala mellan 20,000 kronor och 45,000 kronor per kvadratmeter tillbyggd yta. För att få reda var i det här prisintervallet som ditt specifika projekt kommer att hamna så behöver du först komma i kontakt med en entreprenör.
Följande faktorer kommer att ha påverkan på slutsumman för ditt projekt:
När din nya våning finns på plats är det viktigt att få till stånd en slutbesiktning. Slutbesiktningen genomför du tillsammans med entreprenören och en extern fackman som du anlitar. Momentet är till för att kontrollera att allt blivit utfört enligt gällande regler och normer. Om ni påträffar några fel eller brister i samband med slutbesiktningen åligger det entreprenören att åtgärda dessa snarast möjligt. Det är vanligt att man håller inne med runt 10 % av det totala kontraktsbeloppet till dess att slutbesiktningen är genomförd och projektet godkänts.
Om en elektriker varit involverad i ett byggprojekt så bör man alltid få ta del av installationsprotokollet från arbete. Att upprätta den här typen av protokoll är del av det egenkontrollprogram som alla elektriker behöver vara del av. Protokollet används för att visa på att installationen är korrekt utförd och inmätt.
Slutligen behöver du se till att du får slutdokumentationen skickad till dig. Denna ska redogöra för det arbete som blivit utfört, vilka de involverade parterna varit, samt vilka material och produkter som använts. Slutdokumentationen används i kontakten med försäkringsbolag samt i samband med en eventuell framtida försäljning av huset.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här