Ska du bygga källare? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga källare
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Det sätt som man planerar att bygga ut på får stor påverkan på hur komplext arbetet kommer att bli. Av den anledningen är det bra att ordna med en bra projektbeskrivning innan man kontaktar några entreprenörer. Normalt sett skiljer man på att “inreda källaren” och “bygga ut källaren”. Att inreda källare är ett mycket mindre omfattande arbete än att bygga källare, och det innebär för det mesta att man arbetar med de estetiska delarna av utrymmet. En komplett utbyggnation är däremot ett byggtekniskt komplicerat jobb som man ofta delar upp i fyra olika delar:
Utvändigt mark- och grundarbete: Detta kan röra sig om arbete som dränering, anläggning av källartrappa, isolering av grunden och utökning av grunden nedåt.
Invändigt mark- och grundarbete: Innebär bland annat att befintligt golv bilas bort, isolering, gjutning, att radonspärr läggs, samt att man sågar upp i betongen för fönster och invändiga dörrar.
Tekniska installationer: Tekniska installationer innefattar allt som rör rördragning, installation av ventilationssystem och allt det elarbete som behövs.
Invändiga ytskikt: Detta görs efter det att allt ovanstående arbete är färdigställt. Detta handlar som sådant som målning av väggar, golvläggning och inredning av källaren, inklusive eventuella badrum och andra tekniska utrymmen. Att inreda källaren i det här läget innebär i princip detsamma som ifall projektet endast handlar om att “inreda källare” - det vill säga ytskikt och de synliga aspekterna av källarutrymmet. Här har man som byggherre stora möjligheter att påverka allt ifrån stil och utformning till prislapp.
För att man ska få ett lyckat resultat av sitt källarprojekt så är det en stor fördel om man är väl förberedd inför uppstart. Nedan kan du hitta tips på hur du bäst förbereder dig inför arbetet:
Sätt upp en budget:
En verklighetsförankrad och genomtänkt budget ger dig realistiska ramar för vad som kommer att kunna åstadkommas inom projektet. Det är inte rekommenderat att man startar upp projekt av den här omfattningen innan man är på det klara med hur mycket medel som man har tillgängligt. En budgetplan bör innehålla både budgetramar (maxbeloppet som inte får överstigas) och finansieringsplan (eget kapital, lån från banken, o s v). Det är ofta värdefullt att prata igenom finansieringen med banken innan man drar igång med ett större bygg- eller renoveringsprojekt.
Gör ett grundligt förundersökningsarbete:
Om man har en detaljerad projektplanering på plats innan man anlitar hantverkare så är förutsättningarna för en smidig anbudsprocess goda. Investera en del tid och tankekraft i den research som du gör för att identifiera hur du vill att din källare ska se ut och vilka tekniska lösningar som du vill ska finnas där. Det kommer då gå betydligt effektivare i samband med att entreprenörerna ska komma ut på platsbesök och sedan prissätta projektet.
Var medveten om krav för att källaren ska godkännas som bostadsyta:
Om man planerar att göra om ett oinrett källarutrymme till ett godkänt bostadsrum så är det bra att sätta sig in i de krav som behöver vara uppfyllda. Nedan kan du se exempel på de regler som gäller:
Takhöjden behöver vara minst 2,30 meter (på begränsade ställen i rummet tillåts den vara ner mot 2,10 meter, exempelvis där det förekommer rördragningar i taket).
Det måste finnas minst 2 separata utrymningsvägar. Den ena kan vara via våningsplanet ovanför och den andra av en källartrappa som leder ut eller ett fönster.
Om fönstret i källaren ska utgöra en godkänd utrymningsväg får det inte vara mindre än 60 cm i bredd eller understiga 50 cm i höjd. Det måste också vara sidohängt. Ytterligare regler finns för fönstrets placering i höjdled, både invändigt i förhållande till golvet och utvändigt i förhållande till marknivån.
Bärande konstruktion behöver vara säker.
Källaren behöver ha tillräckligt med isolering och ventilation för ett tillfredsställande inomhusklimat och god luftkvalitet.
Att vara extra noggrann med att undersöka kraven på källarutbyggnaden i detalj är väl investerad tid. Det kan kosta betydande summor att göra ändringar för att korrigera fel i efterhand. Ta kontakt med någon på byggnadsnämnden i kommunen som kan guida dig.
Anlita en arkitekt:
Om det inte endast handlar om att inreda källare, utan faktiskt att bygga källare, så är det rekommenderat att man anlitar en arkitekt eller byggingenjör som kan hjälpa till med ritningar, konstruktionsberäkningar och annat. Då merparten av den här typen av projekt är lovpliktiga så är det en hel del handlingar som krävs för din bygglovsansökan. Materialet är dessutom detsamma som entreprenören kommer att behöva, både för att prissätta projektet och för att sedan kunna realisera ditt källarbygge. Att anlita en fackkunnig person att ta fram ritningar och hjälpa till under bygglovsprocessen är därmed ett bra första steg.
Investera tid i att hitta en lämplig entreprenör:
Den tid som du lägger på att vaska fram en riktigt bra entreprenör kommer att vara guld värd. Att hitta en entreprenör som matchar utifrån kompetens och erfarenhet av att bygga källare är inte alltid så lätt, och duktiga entreprenörer har dessutom relativt fulltecknade kalendrar. Detta gör att det ofta tar lite tid innan det kan bli dags att starta upp ett projekt – kanske lite mer tid än vad man först planerat för. Det är rekommenderat att man tar in anbud från tre olika entreprenörer och sedan gör en grundlig bakgrundskontroll på dessa innan man går till beslut.
Undersök strömförsörjning och rördragningar:
Det kan vara en bra idé att kontrollera hur befintliga el- och rördragningar går innan man bestämmer planlösningen i källaren. Detta kan vara en avgörande faktor för utformningen.
Här har vi samlat ett antal nyttiga länkar för vidare läsning inom relevanta områden. Oavsett om du ska bygga källare, eller endast inreda eller renovera, så kan du hitta inspirerande material och idéer här.
Det är många faktorer som spelar in när det kommer till den tid som det tar att bygga källare. En fullständig utbyggnation tar givetvis längre tid i anspråk än om man endast inreder en befintlig källare. Om man vill få in specialbyggda lösningar i källaren så får man också räkna med en större tidsåtgång. Storleken på källaren har också betydelse för den tid det tar att slutföra projektet. Nedan kan du se hur lång tid som en fullständig källarutbyggnad normalt tar.
Notera att dessa siffror är baserade på ett genomsnitt av utförda projekt och när det kommer till ditt specifika projekt kan tidsåtgången både vara större och mindre än vad som angetts i exemplen.
Tvärtemot vad många tror så är det ett flertal arbetsuppgifter som kan utföras året runt när man ska bygga källare. Detta handlar om sådana moment som:
Man bör emellertid vara försiktig med att utföra följande arbetsuppgifter vid låga temperaturer:
Entreprenörerna har ofta färre uppdrag under vintermånaderna. Detta gör att de offererade priserna ofta ligger snäppet under de som man erbjuds under året i övrigt. Anledningen till detta är helt enkelt att det är fler tillgängliga entreprenörer som tävlar om färre uppdrag under den här perioden, och det pressar priserna något. Om du har några tvivel kring om ditt projekt kommer att kunna utföras vintertid så kan du höra dig för med en fackkunnig person på förhand.
Det är rekommenderat att man hämtar in offerter från tre olika entreprenörer under anbudsprocessen. Dessa tre prisförslag kommer att kunna ge dig en bra fingervisning om vad prislappen bör ligga på för den här typen av tillbyggnadsprojekt. Tänk på att både du och entreprenörerna behöver ägna tid till platsbesök och genomgång av priser. Att ta in fler än tre anbud åt gången blir ofta oöversiktligt för en byggherre att hantera, och det tar tid från alla involverade parter.
Om du vill få in anbud på ditt projekt kan du [klicka här].
Oavsett hur många offerter som du väljer att hämta in är det viktigt att du är väl förberedd inför anbudsprocessen. Om du planerar att bygga källare, till skillnad från att inreda en källare, är det nödvändigt att göra en bygglovsansökan eller en bygganmälan till kommunen. Det kan vara lämpligt att gå tillväga på följande sätt:
Vad slutpriset hamnar på är inte endast ett resultat av storleken på din nya källare. Det är många faktorer som ligger till grund för prislappen på ett källarprojekt. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger snittpriset på att bygga källare på cirka 15,000 kr per kvadratmeter, inklusive allt material och arbete. Om man väljer enklare lösningar och material ur de lägre prisklasserna så kan priset landa på ner mot 10,000 kr per kvadratmeter. Om man däremot vill få in specialanpassade lösningar eller planerar att installera kök eller badrum i källaren kan priset snabbt sticka iväg och istället hamna på uppemot 20,000 kr kvadraten eller mer. Nedan hittar du ett antal viktiga kostnadsfaktorer:
Storlek:
Storleken på källaren kommer att påverka den totala slutsumman. Samtidigt blir kvadratmeterpriset lägre för en större källare. Orsaken till detta är att man som entreprenör räknar med att kunna få skalfördelar vid större projekt, och vissa moment utgör i princip en fix kostnad per projekt – som projektadministration/-organisation och transporter.
Bad och kök:
Badrum och kök är de två rumstyper som innebär störst kostnader att bygga. Detta eftersom det krävs dyrare material och inredning, samt mer tekniskt arbete än för andra rumstyper. Det man emellertid bör tänka in i ekvationen är att, även om det är mer kostsamt att realisera ett kök eller badrum, så är detta en investering som man ofta kan få igen om man tittar på den värdehöjning på bostaden som detta medför.
Strukturella ändringar:
Större strukturella ändringar i den bärande konstruktionen innebär fördyrande omständigheter. Det genererar större omkostnader knutna till projektering, bygglovsprocess och utförande.
Material:
Ytterligare en viktig faktor när det kommer till pris är den standard som man vill ha i källarutrymmet. Material som parkett och klinkers, köks- och badrumsinredning, etc., kan variera betydligt i pris och kvalitet. Tänk på att det finns goda möjligheter till att spara pengar här genom att hålla sig uppdaterad på aktuella erbjudanden och kampanjer hos de olika byggvarukedjorna.
Entreprenör:
Den entreprenör som man väljer att anlita kan få stor effekt på priset. Det är bra att jämföra olika offertpriser och anlita en entreprenör som har stor erfarenhet av liknande projekt. Detta kommer kunna leda till att projektet blir mer effektivt i sitt utförande.
För att få till ett lyckat projekt finns det en del bra grepp att ta till under projektets gång och i samband med projektavslut. Under projekttiden är det rekommenderat att göra följande:
Besök byggplatsen ofta: På så vis kan du säkerställa att arbetet blir utfört på ett effektivt sätt. Definiera gärna en tidsatt projektplan tillsammans med entreprenören, som ni lägger in i det skriftliga kontraktet. Projektplanen får gärna innehålla fasta avstämningsmöten.
Gör en checklista: För upp allt du önskar köpa in till projektet i listan. Planera gärna inköpen tillsammans med entreprenören.
Informera grannarna: Detta är en liten insats som kan bespara dig en hel del problem. Om grannarna blir informerade om att det kommer att förekomma visst oljud och stök under en period, så har man ofta förståelse för detta och kommer inte att klaga.
När projektarbetet är klart och källaren står klar bör du tillse följande:
Genomför en slutbesiktning: Tillsammans med entreprenören (och gärna även en extern fackman) bör du sedan gå igenom allt arbete som blivit utfört, för att se till att allt är uppfört enligt gällande regler och normer.
Få relevant dokumentation skickad: Man ska få tillgång till den slutdokumentation som redogör för utfört arbete, involverade hantverksfirmor och de material som använts. Om man även byggt ett badrum och använt sig av en auktoriserad firma så ska man även få ett våtrumscertifikat skickat till sig. Avseende de elarbeten som förekommit bör man även få ta del av elektrikerns protokoll – detta är en del av det egenkontrollprogram som elektrikern enligt lag behöver vara del av.
Få en ny värdering på bostaden: Ditt hus ökar vanligtvis en hel del i värde efter att du genomfört en källarutbyggnad. I och med detta kan det vara en bra idé att få gjort en ny värdering av bostaden, vilket kan göra att man kan belåna den ytterligare om detta skulle vara av intresse.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här