Ska du inreda vinden? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att inreda vind
Ska du inreda vinden? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att inreda vind
Om du vill nyttja huset yta på ett mer effektivt sätt kan det var ett klokt drag att inreda vinden. För att undvika missförstånd skiljer man i regel på tre typer av vindsinredning, och respektive projekt har sina för- och nackdelar. Här nedanför tar vi upp de tre huvudsakliga varianterna av vindsinredning.
När du ska inreda vinden i en villa är det viktigt att du börjar med att ta reda på vilka krav som gäller för att du ska kunna få den färdiga vinden godkänd som bostadsrum.
I en vindsvåning måste takhöjden vara minst 2,30 meter, men rumshöjden får underskridas i begränsade delar av rummet eller rummen. Där det krävs ska ståhöjden vara minst 1,90 meter under snedtak. Den delen av rummet som inte kräver ståhöjd och av den anledningen kan ha en lägre rumshöjd behöver inte delas av med en vägg eller liknande från den delen av rummet som har högre takhöjd. För rum som är avsedda att vistas tillfälligt i, till exempel badrum och förråd, för takhöjden inte understiga 2,10 meter. Planerar du att höja taket, sätta in nya fönster som förändrar huset fasad eller andra åtgärder som innebär ingrepp i husets bärande konstruktion, måste du ansöka om bygglov från kommunen. Om du är osäker på om ditt projekt är bygglovspliktigt eller ej, kontakta en bygglovshandläggare i den kommun som du bor i, så hjälper personen dig vidare.
En annan detalj som är viktig att tänka på när du ska inreda vinden är tillräcklig isolering och en ventilation som är anpassad efter utrymmet. En tom råvind fungerar som isolering för resten av huset. Om du inreder vinden till bostadsrum kommer det att uppstå kondens när den varma luften stiger uppåt. Därför är det viktigt att du gör en tilläggsisolering av väggar och tak och installerar en ventilationslösning som är anpassad efter vindens storlek och användningsområde. Utan en korrekt dimensionerad ventilation kommer kondensen förr eller senare ge upphov till fuktskador som i sin tur kan leda till mögel- och rötangrepp. Alla typer av fuktskador är kostsamma och i många fall komplicerade att åtgärda i efterhand.
Samma regler som gäller för att inreda vinden i en villa gäller om du har möjlighet att inreda vinden i en bostadsrättsförening, för att bygga en etagelägenhet. I en bostadsrättsförening är det dock några detaljer som kan göra arbetet mer komplicerat att genomföra. Om vinden ägs gemensamt av bostadsrättsföreningen måste du få föreningens godkännande att köpa loss den aktuella vindsytan innan du kan börja. Detsamma gäller om vinden används som förrådsyta för lägenhetsägarna, du kan inte göra något innan du har köpt loss biarean.
Den är alltid klokt att tänka på ljudisoleringen när du ska inreda vinden i en bostadsrättsförening eftersom det finns fler lägenheter i fastigheten. De byggtekniska kraven är i regel högre eftersom vinden ska bli en del av den brandcell som den befintliga lägenheten utgör.
När du ska ska bygga en ny lägenhet i en fastighet är det många krav som måste vara uppfyllda. Den nya lägenheten måste vara fysiskt avskild från de övriga och utgöra en separat brandcell. Det är också strängare krav gällande utrymningsvägar eftersom en vindslägenhet ligger längst upp i huset och det av den anledningen inte räcker med ett fönster som utrymningsväg utan det måste även finnas en godkänd brandstege. För att lägenheten ska vara godkänd som en fristående lägenhet och inte ett uthyrningsrum, måste den ha samtliga huvudfunktioner som badrum, kök, vardagsrum och sovplats. Byggarbete av det här slaget kräver också att entreprenören har en högre kompetens än för andra byggprojekt.
För att inreda en vind med ett lyckat slutresultat måste du göra bra förberedelser. Byggherrar som är väl förberedda har en större sannolikhet för att få genomfört ett projekt som motsvarar förväntningar, behov och önskemål.
Här är några tips på vad du kan göra för att förbereda dig så bra som det är möjligt inför byggarbetet:
Det är många saker att tänka igenom och många val att ta ställning till när du ska börja med att inreda eller bygga ut vinden. Här har vi samlat ihop några användbara länkar med en blandning av information och inspiration.
Ta en närmare titt på:
Tiden som går åt för att färdigställa inredningen av vinden varierar från projekt till projekt. Det beror bland annat på vilka tekniska lösningar som ska installeras och storleken på vinden.
Vi har gjort en beräkning på en ungefärlig tidsåtgång, baserad på vindens storlek:
Inredning av vind på 50 kvadratmeter: 10-13 veckor
Inredning av vind på 100 kvadratmeter: 3-16 veckor
Inredning av vind på 150 kvadratmeter: 16-19 veckor
Entreprenörer kan ha lite färre uppdrag och mer ledig tid under vintermånaderna, något som kan göra det lättare att hitta och anlita erfarna och kompetenta hantverkare. Kostnaden för att genomföra projektet kan också bli lite lägre till följd av den ökade konkurrensen.
De arbeten som går utmärkt att genomföra under vintern, förutsatt att det inte är många minusgrader ute, är:
Det är några arbeten som man ska vara försiktig med, eller undvika helt, att utföra på vintern.
Det gäller bland annat:
Det är en rekommendation att begära in anbud från tre entreprenörer när du påbörjar anbudsrundan. Det gör att du får en bra indikation på vad som är ett marknadsmässigt och konkurrenskraftigt pris. Det är också viktigt att du är väl förberedd innan du börjar med anbudsrundan.
Följande är viktigt att ha klart i förväg:
Enligt siffror från marknadplasten Byggstart.se ligger genomsnittspriset för att inreda vind på cirka 16.000 kronor per kvadratmeter. Observera att snittpriset inte gäller för att bygga nya lägenheter på vinden, något som kostar betydligt mer, utan bara för att inreda en råvind. I genomsnittspriset ingår allt arbete som utförs av hantverkare och material. Det är många faktorer som avgör hur hög slutsumman för inredningen av vinden kommer att bli. Är projektet komplext och innebär ingrepp i takstolarna eller husets övriga bärande konstruktion samt installering av vatten- och avloppsrör, kan genomsnittspriset snabbt stiga till 35.000 kronor per kvadratmeter. Om projektet är mindre komplicerat och du väljer enkla lösningar, men med bra kvalitet, rakt igenom, är det möjligt att få ner snittpriset till cirka 10.000 kronor per kvadratmeter.
Följande faktorer har en direkt inverkan på totalkostnaden för vindsprojektet:
För att öka chansen att du får ett slutreslutat som är som du har önskat, är det klokt att ta till vissa grepp både under tiden som arbetet pågår och när projektet är slutfört.
Medan hantverkarna håller på med arbetet är det bra att:
När entreprenören meddelar att allt arbete är slutfört är det viktigt att:
Ska du inreda vinden? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att inreda vind