Ska du bygga ut huset? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga ut huset
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Det är vanligt att man mixar begrepp som “tillbyggnad” och ”påbyggnad” – och enligt Plan- och bygglagen är det samma sak: en utökning av husets volym. Men i dialogen med exempelvis en entreprenör eller arkitekt är det viktigt att hålla isär begreppen. Se till att du har det klart för dig att man ur ett fackmannaperspektiv ofta avser olika saker med följande begrepp:
Påbyggnad: En påbyggnad avser en utvidgning av huset i höjdled. Det kan innebära att man bygger ut en vind eller ”lyfter taket” och bygger på en våning.
Tillbyggnad: En tillbyggnad avser däremot en utvidgning av huset i markplan, vilket innebär att man också behöver utvidga husets grund. Rent konstruktionsmässigt handlar det om att man bygger en ny husdel bredvid den existerande byggnaden. Den nya husdelen behöver således bäras upp separat, på motsvarande sätt som den befintliga, och man behöver därför gräva upp delar av tomten för att mura eller gjuta en grund.
När vi refererar till att ”bygga ut huset” i den här artikeln så avser vi den senare typen, det vill säga en tillbyggnad i markplan.
När man ska bygga ut huset är det viktigt att man förbereder sig väl innan man drar igång med projektet – det finns många parametrar att undersöka, utreda och definiera. Och man har mycket lite att vinna på att kontakta någon entreprenör innan man kommit fram till vad det exakta målet med projektet ska vara. Några saker som du inte får glömma i samband med projektförberedelserna är följande:
Sätt upp en budget: Ta reda på hur mycket medel som du har tillgängligt för projektet och säkerställ att du kan finansiera det från start till mål. Budgeten sätter ramarna för hur stort du kan bygga och vilken kvalitet som du kan välja på dina material. Kom också ihåg att lägga in en buffert om 10–20 % av totalsumman till oförutsedda utgifter.
Bestäm hur projektet ska organiseras: Du behöver tänka igenom om du vill anlita en totalentreprenör eller köra projektet som en delad entreprenad. Om valet faller på en totalentreprenör behöver du endast ingå avtal med en part som är huvudentreprenör för hela projektet. Väljer man delad entreprenad som projektform behöver man skriva kontrakt med flera hantverkare som står som ansvariga, var och en för sitt fackområde.
Ta reda på om projektet är lovpliktigt: Ta kontakt med byggnadsnämnden i kommunen och prata igenom vilka regler som gäller när du ska bygga ut huset. Det som avgör om din tillbyggnad blir lovpliktig eller endast anmälningspliktig, är bland annat dimensionerna och placeringen av den samt vad som är angivet i detaljplanen. Därefter är det rimligt att du tar hjälp av en arkitekt, byggingenjör eller annan fackkunnig person som kan assistera dig med projektering och ritningar.
Det innebär ofta ett omfattande arbete att bygga ut huset. Det inkluderar både interiört och exteriört byggarbete samt inredning. Nedan har vi listat några leverantörer och producenter som har egna inspirationssidor där du kan hitta kreativa uppslag inför att du ska planera upp ditt projekt:
Storleken är en viktig faktor för hur lång tid det tar att bygga ut huset. Man kan titta på genomsnittstiderna utifrån storleken på tillbyggnaden, för att på så sätt kunna dra en slutsats om hur lång tid det normalt sett tar att slutföra en tillbyggnad:
Det är ofta svårt att beräkna hur lång tid det tar att bygga en tillbyggnad. Ibland kan det uppstå oväntade hinder som gör att projektet tar längre tid än planerat. I andra fall upptäcker man att projektet löper på betydligt mer effektivt än vad man först antagit att det skulle göra. Nedanstående faktorer har påverkan på tidsåtgången i samband med att man ska bygga ut huset:
Entreprenörens kapacitet: Antalet hantverkare som arbetar på projektet parallellt är avgörande för tiden det tar att färdigställa bygget.
Komplexitet: Om markförhållandena är besvärliga eller om man vill ha många specialanpassade lösningar är detta något som förlänger byggprocessen. Om man ska bygga ett kök eller badrum är även detta något som tar extra tid, eftersom detta kräver ytterligare tekniska installationer.
Kompetens och erfarenhet: Entreprenörens erfarenhet och fackkunskaper är ytterligare en faktor i tidsekvationen. Det är viktigt att man utfört liknande projekt tidigare.
Kom ihåg att det är först när entreprenören besökt dig på plats som man kommer att kunna ge dig ett estimat av tidsåtgången. Det är betydligt lättare att planera för sin vardag när man har en bild av hur lång tid som projektet kommer att ta. Det är rekommenderat att man, precis som med projektekonomin, räknar med att projektet kan ta lite mer tid än entreprenören anger och lägger in en tidsbuffert för eventuella förseningar.
Det är inte alla byggprojekt som är lämpliga att genomföra året runt. Detta kan vara värt att ta i beaktande på förhand, så att man inte riskerar att bygget blir bristfälligt utfört för att man genomför projektmoment under fel säsong. Nedan hittar du exempel på arbete som inte bör genomföras vintertid:
Utvändigt betongarbete: Det är inte att rekommendera att man gjuter betong utomhus när det är köldgrader. Vid frost kan betongen skadas, vilket kan ge problem i ett senare läge.
Utgrävning för större tillbyggnader: En del i problematiken med att gräva när det är minusgrader ligger i att det går långsammare när marken är hård. Det mest bekymmersamma är dock att det ökar risken för sättningsskador i framtiden. Den här typen av skador är extremt kostsamma att åtgärda i efterhand.
Målning utomhus: Om det är riktigt kallt ute så tränger inte målarfärgen in i virket så lätt. Resultatet av detta blir att färgen börjar att flaga snabbare.
Arbete med zinkplåt vid takläggning: Zinkplåt har en tendens till att vilja spricka när man bearbetar den i kalla miljöer. Man bör inte göra arbeten med zink om temperaturen visar 10 grader eller kallare.
Samtidigt som det finns den del arbete som inte bör genomföras under vintern så finns det annat som kan vara fördelaktigt att få utfört just under den här delen av året. Nedan hittar du exempel på arbete som kan vara bra att planera in till vinterhalvåret:
Lägga tak: Det är ofta torrare på vintern än på hösten, vilket generellt sett är fördelaktigt när man ska lägga tak.
Byte av fasadbeklädnad: Som konstaterats ovan har vi ofta ett klimat som är torrare på vintern. Detta är positivt även i det fall som man ska byta fasadbeklädnad.
Dränera kring husgrunden: Det är inga problem att gräva intill husväggen när det är kallt. Detta ger mindre skador på tomten i övrigt i det fall som man tar in maskiner till hjälp.
Invändiga arbeten: Hantverkare har ofta mindre att göra under perioden november till februari. Detta gör att man kan få arbetet utfört billigare i och med att det gärna är flera aktörer som tävlar om samma uppdrag då.
Det är alltid att rekommendera att man tar in anbud från flera olika entreprenörer. Detta för att få en bättre förståelse för vad som är ett marknadsmässigt pris, samt för att kunna jämföra de olika offerterna med varandra.
Tumregeln säger att man bör ta in tre anbud. Tar man in fler offerter skapar det ofta mer förvirring än vad det gör nytta och anbudsprocessen tar då också längre tid. Och det är inte bara den egna tiden man slösar med – för entreprenörernas del tar det av både tid och pengar att åka på platsbesök för att kunna prissätta projekt. Även som byggherre är det viktigt att man är tillgänglig och behjälplig under platsbesöken.
Om man har genomför projekt med en entreprenör tidigare, och man varit nöjd med samarbete och resultat, så kan det räcka med att ta in anbud från två entreprenörer. För att identifiera den entreprenör som är bäst lämpad för ditt projekt är det alltså A och O att man tar in jämförbara anbud som man kan ställa mot varandra.
Om du vill lägga ut ditt projekt på anbud så kan du [klicka här].
Det är viktigt att man är väl förberedd innan man drar igång anbudsprocessen. Även i det fall som tillbyggnaden inte är lovpliktig så behöver man både anmäla bygget till kommunen och ta fram en projektbeskrivning, inklusive nödvändiga ritningar. Det kan också vara en god idé att anlita en inredningsarkitekt för projektet.
Om man är skyldig att lämna in en bygglovsansökan för projektet så är det rekommenderat att man i ett tidigt skede tar kontakt med en arkitekt eller annan fackkunnig person som kan hjälpa till med bygglovshandlingarna. För att förhöra sig om möjligheterna att få projektet godkänt så bör du också kontakta byggnadsnämnden i din kommun. Allt detta bör göras innan anbudsprocessen startas upp.
Prislappen på en tillbyggnad kan variera stort, utifrån storlek och komplexitet. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger snittpriset på omkring 28,000 kronor per kvadratmeter. Man kan se att se att prisspannet är brett och att projektet i regler landar mellan 23,000 kronor och 45,000 kronor per kvadratmeter.
Det är många faktorer bidrar till slutpriset för att bygga ut huset. Nedan kan du se några exempel på sådant som kan driva upp priset:
Entreprenörer: Den effektivitet och kompetens som entreprenören besitter kommer att ha påverkan på prisbilden. Hantverkare som får arbetsmomenten avklarade i ett bra tempo och på ett bra sätt bidrar till en lägre projektkostnad. Har man däremot anlitat oerfarna hantverkare kan man riskera att arbetet inte blir utfört på ett korrekt sätt – och att det tar onödigt lång tid.
Komplexitet: Om tomtmarken är svårbearbetad eller om man planerar in mycket tekniska installationer så kommer detta ge en högre kostnadsbild för projektet som helhet.
Specialanpassade lösningar: Om man vill få in ett flertal skräddarsydda och platsbyggda lösningar, som garderobssystem, trappa eller annan fast inredning, så är priset för detta betydligt högre än om man använder sig av standardlösningar som redan finns på leverantörernas hyllor. Är budgeten tight så är det därmed rekommenderat att man undviker specialanpassade lösningar.
Kök och bad: Kök och badrum är de dyraste rumstyperna att realisera. Om din tillbyggnad innefattar kök eller bad så ökar prislappen på projektet. Samtidigt gör byggnationen av ett nytt kök eller badrum emellertid att värdet på din bostad sannolikt ökar, jämfört med om du bygger någon annan typ av umgängesyta eller entréutrymme.
Tillgänglighet: Om det är svårt för en byggare att komma fram till bostaden - för att du bor längs en mindre väg som inte lämpar sig för tyngre leveransfordon, eller för att du bor mitt i en trång stadskärna - så kommer kostnaderna som är kopplade till frakt och transport att bli högre. Den vanligaste orsaken till att den här typen av kostnadspost skjuter i höjden är emellertid att entreprenören behöver betala trängselavgifter och parkering för att kunna komma till och arbeta på din bostad.
Arkitekt/bygglovsansökan: Om man är i behov av en arkitekt och/eller att lämna in en bygglovsansökan hos kommunen utgör detta ytterligare fördyrande parametrar.
För att du ska få ett resultat som du kan vara nöjd med så är det viktigt att du är noggrann i planeringsarbetet. Man har också betydligt bättre chanser för att projektet ska bli lyckat om man följer upp projektet på nära håll under arbetets gång, och även efteråt. Nedan har vi listat ett antal punkter som är viktiga att få till och som främjar byggprocessen:
När byggarbetet är klart är det viktigt att arrangera en slutbesiktning för att verifiera att allt blivit normenligt utfört. Vid det här tillfället går man igenom alla arbetsmoment och blivit utförda – gärna tillsammans med en oberoende fackman. När projektet blivit godkänt är det dags att begära in all projektdokumentation:
Slutdokumentation: Dokumentation som visar på att allt utfört arbete är fackmannamässigt och normenligt gjort. Innehåller även information kring de hantverkare som varit involverade i projektet och vilka material som använts.
Mätprotokoll för elinstallationer: Alla elektriker ska dokumentera nya elinstallationer som del av det egenkontrollprogram som man är ålagd att tillhöra. Protokollen visar att installationerna blivit korrekt utförda.
Våtrumscertifikat: Om man byggt ett badrum i sin tillbyggnadsdel så, och om arbetet utförts av en aktör som är behörig eller auktoriserad av någon av branschorganisationerna Byggkeramikrådet (BKR) eller AB Svensk Våtrumskontroll (GVK), så bör man även tillse att man får ett våtrumscertifikat eller kvalitetsdokument skickat till sig.
När man är klar med att bygga ut huset kan det också vara en god idé att få en ny värdering gjord av huset. På så vis kan man få det svart på vitt exakt hur mycket tillbyggnaden har bidragit till att öka bostadens värde. Man kan i samband med detta också utöka sitt bolån om detta skulle vara önskvärt.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här