Ska du bygga ut stugan? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga ut stuga
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Att bygga ut stuga är något som man kan göra på flera olika sätt. Rent bygglovsmässigt så är allt som ökar volymen hos en byggnad “en tillbyggnad”, men rent praktiskt finns det skäl att skilja på tillbyggnad i markplan, påbyggnad uppåt och utbyggnad av källare. Sedan går det ju också att komplettera den befintliga byggnaden med en fristående komplementbyggnad. Innan man börjar att prata om utförande med en entreprenör så är det bra att sätta sig in i vad de olika typerna av tillbyggnation refererar till – så att man kan vara säker på att man pratar om samma saker. Här har du därför en liten genomgång av begreppen:
Tillbyggnad i markplan: Avser en utökning av husets bottenplatta eller grund. För att göra den här typen av tillbyggnad behöver man först gräva för att kunna utöka grunden. När man rest tak och väggar på tillbyggnaden så kopplar man ihop den med resten av stugan.
Påbyggnad: Till skillnad från en “traditionell tillbyggnad” så refererar man här till att utöka stugans boyta genom att bygga på en våning på höjden, även kallat att “lyfta taket”. För att kunna göra en påbyggnad behöver man alltså avlägsna det befintliga taket. I samband med detta är det inte ovanligt att man också behöver förstärka de bärande väggarna. Den här typen av tillbyggnation kan alltså vara relativt komplex att få till.
Källarutbyggnad: Detta är generellt sett den mest komplexa typen av utbyggnad. När man gräver ut källaren behöver man ersätta den befintliga grunden.
Fristående komplementbyggnad: Om man vill att stugan ska kunna användas av flera familjer samtidigt så kan det vara en bra lösning att bygga ett separat annex eller attefallshus på tomten.
I den här artikeln gör vi ett djupdyk in i det ena av de här sätten att bygga ut stuga, nämligen tillbyggnad i markplan.
När man ska bygga ut stuga innebär det ofta en långvarig och omfattande byggprocess. Det är därför värt mödan att se till att man är väl förberedd innan man drar igång med det praktiska arbetet. Nedan kan du läsa om hur du bör förbereda dig inför att projekt av den magnituden.
Budget
Budgeten sätter ramarna för det projekt som du har möjlighet att genomföra. Det är en bra idé att kontakta banken i ett tidigt skede för att få råd kring vilken typ av finansiering som passar bäst för ditt projekt, utifrån dina specifika ekonomiska förutsättningar. I samband med en tillbyggnad är det vanligt att man kombinerar eget kapital med lån. Man bör planera för att lägga in en buffert i budgeten som svarar mot omkring 20 % av den beräknade kostnadsmassan. Genom att göra det är man väl rustad i fall det skulle tillkomma oförutsedda utgifter längs vägen. Med en väl tilltagen buffert till hands slipper man ovälkomna pauser i projektarbetet.
Målet med projektet
Man bör ha det helt klart för sig vad det är man vill uppnå med projektet, i och med att förutsättningarna varierar stort beroende på vad det är för arbete som ska utföras. Om man ska bygga en ny farstu så behöver man förhålla sig till regler och hantverkare på ett sätt – ska man bygga ett nytt kök så får man förhålla sig till samma parametrar på ett annat sätt.
Arkitekt
Det är vanligt att man tar hjälp av en arkitekt när man ska bygga ut stuga. En arkitekt kan komma med bra tankar och idéer vad gäller planlösning och utformning, samt kring hur man bäst utnyttjar ljusförhållandena. Det blir dessutom betydligt enklare att ta in anbud från entreprenörer om man har arkitektritningar till hands.
Det enda tillfället som du sannolikt inte har användning för en arkitekt är om du bara ska bygga en mycket liten tillbyggnad, som ifall du ska bygga en förrådsbod.
Sätt av tillräckligt med tid
När man ska igång med ett tillbyggnadsprojekt på fritidshuset så är det viktigt att man är klar över att detta är något som tar tid. Tidsåtgången hänger till största delen ihop med storleken på tillbyggnaden, men allt från tiotalet veckor och upp till ett år är vanligt. Hör dig för med entreprenören så att du vet vad du har att förvänta dig tidsmässigt och därefter kan sätta av den kalendertid som krävs för projektet.
Tillstånd från kommunen
I många fall behöver man söka bygglov hos kommunen för att få tillåtelse att uppföra en tillbyggnad på stugan. Det finns generella undantagsregler från lovplikten i form av attefallsreglerna som medger tillbyggnad på maximalt 15 kvadratmeter, men det finns en rad olika villkor som behöver uppfyllas för att det ska räknas som en attefallstillbyggnad. Och utöver de nationella reglerna finns det även ofta en detaljplan att förhålla sig till, tillsammans med andra lokala inskränkningar och utökningar av lovplikten. I och med att regelverket skiljer sig åt mellan olika kommuner är det viktigt att man kontaktar byggnadsnämnden i hemkommunen och hör sig för vad som gäller just här. Om du vet vad som gäller redan innan du skrider till verket med planeringen så ökar du chanserna för att ditt projekt ska få tummen upp av kommunen utan justeringar eller dröjsmål.
Vid mindre tillbyggnader kan man ofta hantera att ta fram ansökningshandlingarna på egen hand, men planerar man för ett lite mer omfattande projekt så är det rimligt att man tar hjälp av en fackkunnig person för att ta fram ansökningshandlingarna. Man kan vända sig till en arkitekt, byggingenjör, alternativt så kan entreprenören ha den här kompetensen i det fall som man redan har kontakt med en firma.
Nedan har du ett antal inspirationskällor som är användbara när man ska bygga ut stuga. Du hittar generella tips och råd kring utformning och inredning i samband med att du gör om sommarstugan eller torpet, tillsammans med inspirationsmaterial från ledande leverantörer av kaminer, golv, tapeter och fasadfärg.
Tidsåtgången för att bygga ut stuga i markplan bestäms av ett flertal olika parametrar, där storlek och markförhållanden är de två huvudsakliga. Som en referens kan du titta på siffrorna nedan. Dessa beskriver den genomsnittliga tidsåtgången för att bygga en stugtillbyggnad, baserat på yta:
Med ett större projekt kommer det en del skalfördelar, vilket gör att det tar kortare tid per kvadratmeter ju större tillbyggnationen är. Nedan kan du se ett exempel på hur lång tid det kan ta att bygga ut 50 kvadratmeter på stugan (med fyra hantverkare som arbetar):
Tillbyggnad stuga, 50 kvm:
Grund- och markarbete = 1–2 veckor
40 timmar per kvm färdigställd tillbyggnad x 50 kvm = 2,000 timmar
4 hantverkare á 8 timmars arbetsdag = 32 timmar per arbetsdag
2,000 timmar / 32 = 62 arbetsdagar = ca 12 arbetsveckor
Total tidsåtgång = ca 12 veckor
När man ska göra en tillbyggnad är det viktigt att man tar hänsyn till den typ av arbete som behöver utföras, och när det är lämpligt att göra de ingående momenten. Det är nämligen inte alla arbetsuppgifter som passar för att utföras vintertid. Det kan exempelvis handla om:
Sedan finns det visst arbete som faktiskt med fördel kan utföras under vinterhalvåret. Anledningen är att det finns större tillgång på ledig arbetskraft vintertid och det blir därmed större konkurrens om projekten. I det här sambandet pratar vi om följande arbete:
Efter att du lagt ut ditt projekt på anbud bör du vänta in offerter från tre olika entreprenörer. Att ha flera offerter att välja bland för med sig flera fördelar. Tre anbud är tillräckligt många för att skapa sig en bild av vad som är en rimlig prislapp, så att du kan försäkra dig om att du tar in en entreprenör till ett marknadsmässigt pris. Att involvera tre olika entreprenörsfirmor innebär att det blir tillräcklig konkurrens om projektet, samtidigt som entreprenörerna inte är så många att du behöver lägga ner orimligt mycket tid på dialogen eller riskerar att förlora översikten av de offerter som du väger mot varandra. I det fall som man redan på förhand har god kännedom om de olika anbudsgivarna kan det räcka med att ta in två offerter. Kom bara ihåg att inte stirra dig blind på prislappen när du ska välja entreprenör – du måste alltid se efter vilka tjänster som är inkluderade i respektive offert. Offerterna behöver jämföras sinsemellan, moment för moment, och du behöver också ta ställning till de olika firmornas lämplighet att utföra arbetet. Du lämnar över projektet i tryggare händer i det fall som entreprenören du lejer kan visa på att de har kompetens kring och erfarenhet av just den typen av projekt som du vill få utfört. Om du inte är nöjd med något av anbuden som du tagit emot finns det inget som hindrar dig från att ta in fler. Slösa bara inte onödig tid – din egen eller entreprenörernas – genom att ta in för många.
Om du vill lägga ut ditt projekt på anbud kan du [klicka här].
Enligt prisstatistik från marknadsplatsen Byggstart.se är kostnaden för att bygga ut stuga betydligt lägre än vid tillbyggnaden av en villa. Snittkostnaden ligger på 24,000 kr per kvadratmeter för att bygga ut stuga, medans det i samband med tillbyggnad på ett permanentbostadshus ligger på 28,000 kr kvadraten i genomsnitt. Snittpriserna inkluderar hantverkare, material, samt administrativt arbete. I det fall som man planerar att ta in en arkitekt på projektet så är emellertid detta något som tillkommer utöver genomsnittspriset.
När du ska bygga en tillbyggnad spelar följande faktorer in på den slutgiltiga prislappen:
Storlek: Tillbyggnadens storlek har alltid påverkan på totalpriset. Men även om totalkostnaden blir högre för ett större bygge så blir kvadratmeterpriset samtidigt lägre. Detta kommer sig av att vissa kostnader är fasta och tillkommer oavsett storlek – som det administrativa arbetet och frakt av material och maskiner till exempel. Det förekommer också ytterligare skalfördelar i form av volymrabatter på material och liknande.
Komplexitet: När vi pratar om komplexitet i samband med att man gör en utbyggnad i markplan, så handlar det först och främst om markförhållandena på byggplatsen och tillgängligheten. Om tillgängligheten är begränsad – utifrån att stugan ligger ute på en ö i skärgården eller i annan terräng utan normala vägförbindelser – så ökar kostnaderna. Och marken på platsen där tillbygget ska uppföras spelar roll, så till vida att det blir dyrare om man behöver spräcka eller spränga bort berg, eller kanske förstärka marken genom att påla.
Standard: Du har stort inflytande över priset när det kommer till standard och utseende hos ytskikt och övrig inredning. Du kan bland annat hitta både golv, fönster och tapeter i en rad olika prisklasser.
Entreprenör: Valet av entreprenör kan få stor effekt för projektets slutsumma. En entreprenör med gedigen erfarenhet från liknande projekt kommer att kunna utföra arbetet mer effektivt. Trots att timpriset sannolikt är något högre, kan detta innebära att projektet blir billigare att genomföra i och med att antalet timmar som krävs av entreprenören blir färre.
Våtrum/kök: Det är alltid dyrast att bygga ut stuga om man har tänkt att placera ett kök eller badrum i den nya tillbyggnaden. Dessa är de dyraste typerna av rum att realisera, i och med att de kräver fler tekniska installationer än vad exempelvis ett sovrum gör.
Notera att det genomsnittliga priset på 24,000 kronor per kvadratmeter endast är ett genomsnitt. Det förekommer betydande variationer i kvadratmeterpris mellan olika projekt, med utgångspunkt i de olika kostnadsdrivare som vi nämnt ovan. Längst ner i prisintervallet hittar vi projekt som kostat så lite som 18,000 kronor kvadraten. Samtidig är det inte heller ovanligt att man ser projekt med en prislapp som svarar mot nära 45,000 kronor per kvadratmeter. Exakt var i det här prisintervallet som just ditt projekt hamnar beror på hur de olika kostnadsdrivarna spelar in.
Det är viktigt att följa framfarten inom projektet noggrant. Det kan du göra genom att se till att ha en kontinuerlig och bra dialog med entreprenören från projektstart till -avslut. På så vis håller du dig uppdaterad kring vad som händer i projektet, och det kommer även vara lättare att prata igenom olika frågeställningar och alternativa lösningar som är kopplade till projektet.
När entreprenören meddelat att projektet är klart är det dags att gå på slutbesiktning. Det vanliga är att man gör det tillsammans med entreprenören och en oberoende besiktningsman. Syftet med besiktningen är att säkerställa att allt arbete blivit fackmannamässigt utfört. I det fall som man upptäcker arbete som inte blivit slutfört eller andra brister, ska entreprenören åtgärda detta utan dröjsmål. Det är vanligt att man håller inne runt 10 % av kontraktsbeloppet fram till dess att slutbesiktningen är gjort och projektet blivit godkänt.
Om projektet inneburit förändringar i befintliga elinstallationer, alternativt om ny el dragits, är det viktigt att man får in protokoll avseende detta. Att protokoll upprättas är del det egenkontrollprogram som elektrikern tillhör och de utgör bevis på att arbetet utförts i enlighet med gällande regler. Om bad- eller våtrum byggts och entreprenören varit auktoriserad att lämna våtrumscertifikat eller kvalitetsdokument, så är även detta något som behöver hämtas in i samband med projektavslut.
Som ett sista moment behöver man även få in övrig slutdokumentation från entreprenören. Slutdokumentationen ska redogöra för det arbete som utförts, vilka som utfört arbetet, samt vilka material som använts. Dokumentationen kan du komma att behöva i ett senare läge, i samband med en framtida försäljning eller vid ett försäkringsärende.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här