Ska du bygga entré? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att bygga ny entré
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
För att kunna dra nytta av informationen i artikeln är det viktigt att vi först reder ut vad vi menar när vi pratar om att bygga entré. Detta kan ha betydelse för om man behöver söka bygglov hos kommunen för projektet.
Alla typer av volymökningar av bostaden - oavsett om det sker i form av att man gräver ut källaren, bygger på ett våningsplan eller bygger ut i markplan, räknas som en tillbyggnad i laglig mening. Att bygga entré innebär alltså att man gör en tillbyggnad, oavsett konstruktion. I det fall som man väljer att uppföra entrén i form av ett skärmtak ovanför ytterdörren så är detta undantaget lovplikten, förutsatt att skärmtaket bland annat inte överstiger 15 kvadratmeter och att det bärs upp av huset. För att bygga skärmtak krävs normalt sett inte heller att man anmäler bygget till kommunen eller inväntar startbesked. Som alltid kan det dock förekomma lokala avvikelser i och med att varje kommun har rätt att bestämma kring utökningar och inskränkningar av lovplikten. Som med alla byggen gäller också att man bör kontakta byggnadsnämnden i kommunen om det råder det minsta tvivel vad som gäller kring lovplikten och det egna projektet. I den här artikeln avser vi dock inte skärmtak när vi refererar till att bygga entré, utan inbyggda entrépartier.
En väsentlig del av förberedelserna handlar om att ta reda på om man behöver söka tillstånd för byggprojektet hos kommunen. När det kommer till entrépartier så beror lovplikten bland annat på utformningen av tillbyggnaden och det som står i gällande detaljplan. För att projektet inte ska omfattas av lovplikten gäller det att tillbyggnaden kan klassificeras som en attefallstillbyggnad:
Samtidigt får det inte finnas ytterligare attefallstillbyggnader på huset som gör att den sammanlagda tillbyggnadsarealen överstiger 15 kvadratmeter. Det får inte heller finnas något i detaljplanen för området som anger att det krävs bygglov för attefallstillbyggnader. Ytterligare hinder för att bygga attefallstillbyggnader föreligger om området har klassats som särskilt värdefullt, utifrån kulturhistoriskt intresse eller liknande. Utanför detaljplanerat område gäller dock inte storleksangivelsen om 15 kvadratmeter, här är det endast angivet i Plan- och bygglagen att tillbyggnaden måste vara “liten” i förhållande till huvudbyggnaden för att vara undantaget lovplikten. Om man planerar för att bygga entré inom detaljplanerat område och tillbyggnaden överstiger 15 kvadratmeter, behöver man alltså räkna med att få söka bygglov för projektet. I din bygglovsansökan behöver du vanligtvis bifoga både situationsplan, fasadritning, planritning och sektionsritning, tillsammans med kontrollplan. Här kan det vara läge att ta in hjälp för att ta fram de handlingar som krävs. Lämpligen vänder man sig till en arkitekt, byggingenjör eller annan fackkunnig person för assistans med bygglovsansökan. Samtidig som ansökningshandlingarna tas fram får du ju också utarbetat det underlag som krävs för att entreprenörer ska kunna prissätta projektet i samband med anbudsprocessen.
Förberedelserna handlar emellertid inte bara om byråkrati. Det är också viktigt att man lägger tid och omsorg på att ta reda på hur man vill att den nya entrén ska se ut. Inspiration till det här arbetet kan man få genom att titta i magasin eller söka på nätet. När du har en idé om vad du vill åstadkomma kan du prova dig fram genom att skissa upp de faktiska dimensionerna med hjälp av måttstock och en burk med sprayfärg, alternativt murarsnöre. Genom att göra detta få du en bättre bild av hur det faktiskt kommer att bli. Sist men inte minst, är det att kritiskt att du säkerställer finansieringen innan du drar igång med något arbete, så att du inte riskerar att projektet går i stå någonstans längs vägen. Det är rekommenderat att du gör upp en detaljerad budget med alla olika kostnadsposter specificerade. Du bör inkludera en buffert för oförutsedda kostnader som svarar mot omkring 20 % av den totala projektbudgeten.
Högst sannolikt är entrébygget ingenting som du vill göra mer än en gång, och därför är det en viktig del av förberedelserna att du tar reda på vad det finns för alternativ när det kommer till utformningen av tillbyggnaden, och vad du själv gillar. Sug i dig så mycket inspiration och idéer som möjligt innan du fattar beslut! Nedan har vi samlat några relevanta källor som du kan använda dig av för att få input till tankearbetet, både avseende själva konstruktionen av entrépartiet och till den efterföljande inredningen. I en entré med tillhörande hall är exempelvis sådant som val av klinker eller annat golv en viktig del.
Maria Hagström – Följ ett inspirerande entréprojekt, från början till slut
Elle – innovativa inredningstips för entrén
Doorly.se – Stort urval av ytterdörrar från de stora leverantörerna
Tidsåtgången för att bygga entré beror till stor del på hur stort entréparti som man tänker sig bygga, samt hur många personer som kommer att arbeta med bygget parallellt. Om man ser till en entré på 10 kvadratmeter bör man räkna med att det tar omkring 4 till 6 veckor att få det på plats. Ett entréparti på 20 kvadratmeter tar runt 6 till 8 veckor, ett större på 30 kvadratmeter tar 8 till 10 veckor, och ett riktigt stort på 40 kvadrat bör man planera in 10 till 12 veckor för att färdigställa. Detta är emellertid ingen exakt vetenskap, utan tiden kan variera stort mellan olika projekt. Som en utgångspunkt kan du anta att grundarbetet tar runt 1 vecka i anspråk, förutsatt att arbetet är okomplicerat och inte kräver sprängning eller liknande. Därefter kan man använda sig av tumregeln att varje kvadratmeter tar omkring 40 timmar att färdigställa. För ett entréparti på 10 kvadrat behöver man alltså addera cirka 400 timmar till sitt estimat. Är man 2 hantverkare som arbetar 8 timmar varje dag på bygget så tar det alltså i teorin omkring 25 arbetsdagar, eller 5 arbetsveckor, att få entrén klar efter det att markarbetet är gjort.
Ovanstående tidsestimat är emellertid endast för det praktiska arbetet med själva bygget. Tänk på att det också tar kalendertid att få sin bygglovsansökan behandlad, eller att få startbesked efter bygganmälan. Om byggprojektet är i linje med detaljplanen och grannarna därmed inte kan motsätta sig bygget av den nya entrén, och du exempelvis inte heller behöver få dispens från strandskyddet från Länsstyrelsen, så kan du räkna med besked på din bygglovsansökan inom 10 veckor. I särskilt komplicerade fall kan dock kommunen ta upp till 20 veckor på sig att behandla ärendet.
Högsäsongen för byggprojekt är i regel under vår och sommar. Då har byggfirmorna normalt sett kalendrarna fulltecknade med projekt, och det kan ta lång tid innan man hittar en entreprenör med tillgänglig kapacitet. Det kan vara betydligt mer fördelaktigt att förlägga entréprojektet till senhösten eller vintern, både avseende valmöjligheter och pris. Under vinterhalvåret har entreprenörerna ofta betydligt mycket mer luft i sin planering, vilket gör att det blir fler firmor som tävlar om samma projekt. Priset kan därmed pressas och du har större möjligheter att välja bland olika aktörer som du tycker verkar kompetenta och pålitliga.
Visst är det mer rimligt att genomföra en del projekt när det inte är snö och minusgrader ute, men samtidigt är det mycket mer arbete som kan genomföras under vintern än vad folk ofta tror. Det som avgör om du kan bygga entré under vintertid eller ej, beror på vad det är för arbetsmoment som är involverade. Om du ska göra en större tillbyggnad som kräver ett mer omfattande schaktningsarbete så är det bäst att detta genomförs under det varmare halvåret, och inte heller utvändiga betongarbeten bör göras när det är för kallt ute. Fasadmålning är ett annat moment som bör göras i tidsintervallet mellan april och oktober. Om du planerar anläggnings- och planteringsarbeten i trädgården i samband med byggprojektet så bör även detta förläggas till sommarhalvåret. Men, undantaget ovanstående, så kan i princip allt annat göras året om. Om det fungerar rent praktiskt med accessen till huset, så kan projektet med fördel delas upp i två delar. Grävarbete och gjutning utförs då lämpligen under sensommar/höst, medan själva bygget färdigställs under lågsäsong.
När du är klar med förberedelserna behöver du ordna med en noggrann projektbeskrivning. Därefter är allt klart inför att lägga ut projektet på anbud och få in offerter på arbetet. Entreprenörer som är intresserade av att genomföra projektet åt dig kommer då initialt att komma på platsbesök hemma hos dig. Därefter kommer de att prissätta projektet. Det är rekommenderat att man tar in minst 3 offerter, så att man har flera alternativ att välja bland. Detta borgar även för att det blir tillräckligt stor konkurrens om projektet, så att man kan få till ett bra och marknadsmässigt pris.
Många gör felet att de bara tittar på prislappen när de väljer entreprenör och missar att jämföra offerterna på detaljnivå. Ibland har entreprenörerna fått olika uppfattning om projektet, vilket kan leda till stora prisdifferenser. Andra gånger har en entreprenör inkluderat ett moment i fastpriset, medans en annan har lagt det som tillägg på löpande timme. Om du stöter på större prisskillnader så bör du undersöka vad detta beror på genom att kontakta de olika aktörerna. Det är viktigt att säkerställa att det inte finns några bakomliggande missförstånd som drivit upp eller dragit ner prislappen. Det är alltså först när du stämt av offerterna sinsemellan och verifierat att de innehåller samma moment som du kan vara säker på att du inte jämför äpplen med päron.
Kostnaden för att bygga entré varierar utifrån både storlek och komplexitet. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset på 25,000 kronor per kvadratmeter, men det faktiska priset för ett enskilt projekt kan variera mellan allt från 22,000 kronor och 35,000 kronor kvadraten. Det är de olika kostnadsdrivarna som avgör hur mycket ditt entréparti slutligen kommer att kosta. Här är de mest fundamentala kostnadsdrivarna i samband med att man ska bygga entré:
Under projektets gång bör du se till att du har en bra och frekvent dialog med entreprenören, så att du har bra koll på vad som sker på bygget. Det är också en förutsättning för att slippa onödiga missförstånd. Du bör även kommunicera med dina grannar och informera dem om att du ska dra igång ett byggprojekt. De brukar även vara intresserade av när arbetet beräknas vara färdigt.
När projektet är klart behöver det planeras in en slutbesiktning. Vi det tillfället får du möjlighet att kontrollera att den nya entrén blivit färdigställd i enlighet med vad ni kommit överens om. Kom också ihåg att ta in och spara undan all slutdokumentation. Entreprenören ska dokumentera arbetet så att det blir tydligt att det blivit fackmannamässigt utfört. Det här materialet är viktigt att ha tillhands när du ska försäkra bostaden, och även i samband med en framtida försäljning.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här