Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Begreppen renovering och totalrenovering används ofta om vartannat. Vad som ingår i de olika definitionerna kan variera från källa till källa. När vi pratar om renovering i den här artikeln menar vi ett mindre omfattande projekt än vid en totalrenovering. När vi skriver renovering kan det till exempel betyda att alla ytskikt ska förnyas och kanske även en uppdatering av badrum eller kök. En del väljer att byta skåpsluckor i köket eller byta ut toalettstolen mot en ny för att hålla ner kostnaderna. Hur omfattande renoveringen blir beror helt och hållet på i vilket skick din lägenhet är och vad du har behov av.
När du renoverar är det många faktorer som kan påverka såväl kostnad som tidsåtgång. Nuvarande standard på bostaden har stor inverkan, en äldre lägenhet är dyrare att renovera än en med nyare standard. Det kan även vara mer osäkerhet gällande vad och hur omfattande renoveringen blir i ett gammalt hus. Hantverkarna vet aldrig vad som dyker upp när de river ner tapeter, tar ner kakel eller drar upp mattor i ett äldre lägenhetshus.
En bra planering är av yttersta vikt i alla typer av byggprojekt. Det är även viktigt att du sätter av tillräckligt med tid för varje fas i projektet. Innan du anlitar en entreprenör och sätter igång är det bra att ha gjort en del förberedelser. När du ska renovera måste du ta olika beslut gällande material och produkter. Innan du kan göra det måste du har bildat dig en uppfattning om vilka åtgärder som ska utföras. Därefter är det viktigt att du tar god tid på dig gällande de praktiska besluten, exempelvis vilken eller vilka hantverksfirmor som ska utföra arbetet.
När det kommer till besluten gällande vilka åtgärder som du vill ha utförda kan det underlätta att göra en prioriteringslista. Tänk grundligt igenom vilka behov och önskemål som du har. Du kan till exempel använda inredningstidningar och sociala medier som Instagram och Pinterest för att hitta inspiration till olika lösningar. Känner du att det där med inredning inte riktigt är din grej eller att du behöver nya infallsvinklar och förslag på belysning, färgsättning, inredning och ytskikt, kan du anlita en inredningsarkitekt. Det är en extra utgift men om du inte vill lägga tid och energi på det jobbet själv, är det en bra investering.
Du har troligtvis redan en uppfattning om de budgetramar som du har att röra dig inom. För att få en fullständigt översikt lönar det sig att kontakta banken så tidigt som möjligt. När du sätter upp din budget ska du även tänka på att sätta av 10-20 procent av den totala budgeten till oförutsedda utgifter.
Bland de praktiska val som du gör är valet av hantverkare det allra viktigaste. Det kan vara svårt att veta i vilken ände du ska börja, särskilt om det är ditt första renoveringsprojekt. För att hitta hantverkare som har erfarenhet och rätt kompetens är det viktigt att ta referenser. En del entreprenörer har omdömen eller referensprojekt upplagda på företagets hemsida, men det kan ändå löna sig att be om referenser som du själv kan kontakta. Då får du förstahandsinformation om hur entreprenören är att arbeta med och vad som har fungerat bra eller mindre bra. Utöver hantverkarens erfarenhet är det även bra att göra en bakgrundskontroll gällande företagets ekonomi. En solid ekonomi gör att aktören kan klara konjunkturnedgångar och kundförluster utan att gå i konkurs. Det sista du vill är att anlita ett företag som riskerar att gå i konkurs medan de håller på med din renovering. Genom att ta en kreditupplysning på företaget undviker du att hamna i den situationen.
Det kan dessutom vara klokt att undersöka om det företag som du överväger att anlita har några certifieringar. I Sverige finns det en rad olika auktorisationer för hantverkare. De flesta av dem är frivilliga men de fungerar likväl som en kvalitetsstämpel. De frivilliga certifieringar som du ska hålla utkik efter är VVS-auktorisation, Våtrumscertifikat och Mästarbrev. De två första får ett företag när arbetsledarna eller de anställda har genomgått utbildningar som ger specialkompetens. Mästarbrev är i gengäld baserat på grundutbildningen och alla hantverkare börjar som lärlingar för att efter ett visst antal arbetstimmar som lärling kunna ansöka om sitt mästarbrev. Tänk på att det inte är nödvändigt för en entreprenör att inneha varken VVS-auktorisation eller Våtrumscertifikat för att få utföra VVS och våtrumsarbeten, utan istället har lång erfarenhet inom området. De flesta företag väljer dock att fortbilda sin personal och få certifieringen för att bli mer konkurrenskraftiga.
Det kan även vara smart att undersöka om ditt renoveringsprojekt är bygglovspliktigt. En invändigt renovering av en lägenhet är i regel inte det men det finns undantag. Om du vill flytta på avloppet i badrummet eller köket krävs det bygglov. Anledningen till det är att du gör ingrepp i husets bärande konstruktion. Detsamma gäller om du vill göra om ett förråd till ett bostadsrum. Gör du ingrepp i husets bärande konstruktion, vilket en yttervägg ofta är, måste du ansöka om bygglov. Om du minsta lilla osäker på vad som gäller för det arbete du vill göra och den hustyp som du bor i, kontakta kommunens bygglovshandläggare så hjälper de dig vidare.
Här kommer några länkar till sajter med inredningstips som du kan använda som inspiration:
Olsson & Gerthel - digital inredningshjälp, inspiration och möbelförsäljning
Beckers.se - inspiration kring interiör och kulör
StudioElwa - inspiration, inredning och återbruk
Sköna hem - inredningstidning med portal för inredningsbloggar
En frågeställning som många lägenhetsägare ställer sig när de överväger en renovering är hur lång tid projektet kommer att ta i anspråk. Hur lång tid det tar att färdigställa arbetet beror först och främst på lägenhetens storlek. Utöver det har även standard och projektets komplexitet stor inverkan på tidsåtgången. Entreprenörens kapacitet spelar också in. Det är omöjligt att ge ett facit gällande tid men vi kan ge en indikation utifrån siffror som vi har hämtat in från marknadsplatsen Byggstart.se. Här nedanför kan du se en uppskattad tidsåtgång för renovering, baserad på lägenhetens storlek:
Det finns vissa moment som du kan göra själv för att renoveringen ska gå så fort som möjligt och för att undvika förseningar. När du renoverar lägenheten kan du köpa in vissa material själv. En del av dem har lång leveranstid och vissa tillverkare kan även ha en väntelista. Ska du köpa in material på egen hand är det därför viktigt att du beställer det i god tid. Om det uppstår förseningar kan det leda till att du måste betala hantverkarna medan de väntar på materialet, eller hitta alternativa material.
Det är även möjligt att överlåta materialinköpen till entreprenören. Det kan vara fördelaktigt att välja den lösningen eftersom hantverkare har erfarenhet av hur mycket material som går åt och vilka mått som är optimala. De har även den kompetens som krävs för att kunna hitta en ersättningsvara om det som de har valt i första hand är slutsålt eller har utgått.
Om du funderar på att köpa ett renoveringsobjekt, kommer du förmodligen att sälja din nuvarande bostad samtidigt. Då kan det vara klokt att använda en jämförelsetjänst för fastighetsmäklare, så att du hittar den bästa fastighetsmäklaren för dina behov.
Många lägenhetsägare tänker att den bästa tiden för en renovering är sommarhalvåret men så behöver nödvändigtvis inte vara. Många entreprenörer har lite lågsäsong under vinterhalvåret, något som gör att de kan ha mer arbetskraft tillgänglig och att du kan anlita den eller de hantverkare som du helst vill ha. Ju högre kapacitet en aktör har, desto fortare kommer de även att kunna slutföra din renovering. Tänk även på att många företag har helt eller delvis stängt under industrisemestern.
När du ska börja med att begära in anbud är det tre saker som är centrala. Till att börja med ska alla offerterna kommer från kvalificerade och professionella hantverkare med tillräcklig erfarenhet.Om ett företag inte har den nödvändiga erfarenheten eller kompetensen, kan det hända att arbetet tar längre tid att slutföra och att kvaliteten på åtgärderna blir lägre. Tänk också på att om ett anbud verkar för bra för att vara sant, så är det med högsta sannolikhet det också.
Det andra som du ska tänka på under anbudsprocessen är att begära in tillräckligt många offerter. För att säkerställa att kostnadsförslagen har ett konkurrenskraftigt pris ska du alltid begära in tre anbud.
Till sist är det viktigt att du jämför kostnadsförslagen. Ibland tar aktörerna med olika kostnadsposter och det kan bero på att företagen har olika kompetensområden eller att de har tolkat din projektbeskrivning olika. För att snabbt få en översikt över vad som ingår i de olika anbuden kan du mata in alla poster och prisuppgifter i ett excel-ark.
Under tiden som renoveringen är igång ska de se till att hålla dig ajour med hur arbetet fortskrider. Därför är det viktigt att du etablerar och upprätthåller en bra kommunikation med hantverkarna. Väljer du att flytta ut från lägenheten under tiden som renoveringen pågår ska du ändå se till att besöka lägenheten regelbundet. Då är det lättare för dig att upptäcka missförstånd gällande arbetet eller reda ut eventuella förseningar.
När renoveringsarbetet går mot sitt slut ska du anlita en certifierad besiktningsman för att göra en slutbesiktning på arbetet. Då kan du vara trygg i vetskapen att renoveringen av lägenheten är utförd i enlighet med gällande föreskrifter och regler. Besiktningsmannen kontrollerar kvaliteten på arbetet och uppmärksammar dig och hantverkarna på eventuella brister och fel. När slutbesiktningen är gjord och eventuella felaktigheter i arbetet är åtgärdade, betalar du den sista delsumman av kontraktsbeloppet.
Slutligen ska du be om att få alla för renoveringen relevanta dokument av hantverkaren eller hantverkarna. Slutdokumentationen kan vara svår att få tag i senare och det är bättre att ha den lättillgänglig när du ska renovera vidare eller sälja lägenheten. Det kan även vara bra att ha slutdokumentationen när till hands om det uppstå mindre fel i efterhand eller någon form av skada som täcks av din försäkring.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här