Ska du byta tak på huset? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att byta tak
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Vilken typ av tak som ditt hus har bestäms av hur husets arkitektur och bärande konstruktion ser ut.
Följande varianter är de vanligast förekommande taktyperna i Sverige:
Vilken typ att tak ditt hus har är en avgörande faktor för vilka taktäckningsmaterial du kan välja mellan. De olika takmaterialen har en varierande livslängd, slitstyrka och isolationsförmåga.
Här nedanför kan du se några populära varianter av taktäckningsmaterial:
Här nedanför hittar du länkar där du kan läsa mer om att byta tak och vad du behöver tänka på. Vi har samlat guider från tillverkare och myndigheter som vi tycker är användbara och som innehåller bra information. Ett nytt tak kan vara en del av ett större renoveringsprojekt och av den anledningen har vi även tagit med några sidor med generell inspiration för dig som ska göra en in- eller utvändig renovering.
Ta en närmare titt på:
Hur lång tid det tar att byta taket styrs av husets konstruktion, vilket material det befintliga taket är i och vilka material du väljer att använda dig av. Här nedanför kan du se hur lång tid det normalt sett tar att byta tak.
Tidsspannet är baserat på takets storlek:
Det är viktigt att veta att tidsåtgången kan bli betydligt större om det visar sig att arbetet är med komplicerat än vad entreprenörens inspektion visade. Exempel på faktorer som kan förlänga renoveringstiden är dold röta och andra fuktskador. Du får en uppskattad tidsåtgång från entreprenören när de inspekterar taket för att kunna räkna på ett anbud.
I de allra flesta fall går det att lägga eller byta ett tak när som helst på året. Många tror att det inte går att utföra ett projekt av det här slaget under vintern men det är snarare tvärtom; en fördel att göra ett takbyte under vinterhalvåret. Det beror i huvudsak på två saker: den första är att det i regel är torrare väder på vintern än på hösten, något som är en klar fördel när man ska arbeta med tak. Den andra är att det kan vara en lägre efterfrågan på entreprenörerna under vintern, något som i sin tur kan leda till bättre priser.
Det finns dock vissa arbeten som inte går att utföra i kraftig kyla eller snöväder. Zink är en metall som inte är möjlig att arbeta med på vintern, så om du planerar ett zinktak måste du planera in det under sommarhalvåret.
Det är en rekommendation att du begär in offerter från tre konkurrerande entreprenörer. På så sätt får du en bra indikation på vilken nivå priset ligger på samtidigt som du enkelt kan jämföra kostnadsförslagen och välja den entreprenör som är bäst lämpad för att genomföra takbytet.
Om du redan känner till en entreprenör kan det räcka med att bara begära in anbud från två andra entreprenörer. Oavsett vilket är det en fördel att begära in offerter från fler aktörer eftersom de ofta kan vara fördelaktigt rent ekonomiskt samtidigt som det hjälper dig att hitta den mest kvalificerade entreprenören.
Om du är färdig med förberedelserna och vill lägga upp ditt projekt för att begära in anbud kan du [klicka här].
Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset för att byta tak på cirka 2.000 kronor per kvadratmeter takyta. Priset styrs av komplexiteten på arbetet och vilket taktäckningsmaterial som du väljer. Kostnaderna för en takomläggning sträcker sig från cirka 1.500 kronor per kvadratmeter och upp till 4.000 kronor per kvadratmeter eller mer.
Här nedanför kan läsa om de faktorer som påverkar slutpriset för takbytet mest:
För att projektet ska gå att genomföra på ett kontrollerat och säkert sätt är det viktigt att du som byggherre följer upp arbetet både under tiden som det pågår och när det är avslutat.
Under tiden som arbetet med att byta tak pågår är det en rekommendation att du har en regelbunden kommunikation med entreprenören och besöker byggplatsen med jämna mellanrum. Det öppnar upp för möjligheten att du och hantverkarna kan diskutera projektet i detalj, något som ökar sannolikheten för att du får det slutresultat som du är ute efter. En annan åtgärd som du kan göra för att projektet ska genomföras med en högre effektivitet är att göra en inköpslista över alla de material som du vill använda till projektet.
När entreprenören meddelar dig att allt arbete med taket är slutfört är det viktigt att ni gör en slutbesiktning av hela taket. Under slutbesiktningen går du och entreprenören tillsammans med en certifierad besiktningsman igenom allt arbete som är gjort. Det här gör ni för att kontrollera att allt arbetet som står med i offerten är utfört och att alla åtgärder svarar upp mot gällande regelverk. Upptäcker ni några brister eller fel ska dessa åtgärdas snarast möjligt.
När slutbesiktningen är gjord och eventuella besiktningsanmärkningar är åtgärdade är det viktig att du får all slutdokumentation från entreprenören. Det är dokument som visar vilka arbeten som har utförts, vilka hantverkare som har gjort respektive arbete och kostnader för de olika arbetena samt totalsumman.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här