Har du ett litet badrum som ska renoveras? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att renovera små badrum
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Skillnaden mellan en totalrenovering och att göra en lättare uppfräschning av ett badrum handlar helt enkelt om hur grundligt man gör jobbet. I samband med en lättare renovering går man normal sett endast över ytskikten och undviker de tekniska installationerna. Vid en totalrenovering däremot, river man ut det befintliga badrummet och byter ut allt, inklusive ventilationslösning, rördragningar och el. En totalrenovering är därför betydligt dyrare att utföra jämfört med att bara fräscha upp och byta ut ytskikt och inredning.
För ett lyckat projekt förutsätts det att du lägger en hel del tid på förberedelser och planering. Innan man drar igång med att renovera ett badrum behöver man också vara förberedd på att det är ett projekt som tar tid. En badrumsrenovering kommer med många val som du behöver engagera dig i och beslut som ska fattas. Även när badrummet är färdigt återstår det moment som slutbesiktning och inhämtning av slutdokumentation. Under projekttiden behöver man också räkna med att få investera en del tid och energi i att få till ett gott samarbete med entreprenören. Allt detta är viktigt att försäkra sig om att man har tid till innan man beslutar sig för att renovera sitt badrum.
En badrumsrenovering är ett projekt som kräver flexibilitet. Processen är dynamisk och det är svårt att förutse allt som kommer att hända på förhand - det kan snabbt uppstå situationer som gör att den ursprungliga planen behöver revideras. Kanske uppstår det något i samband med rördragningarna som gör att du inte få plats med den där jacuzzin som du drömt om. Kanske går det inte att flytta den där väggen som du tänkt. Eller så upptäcker hantverkarna en fuktskada som gör att du får lägga pengarna på att åtgärda detta istället för att sätta upp det där exklusiva kaklet. Det är många saker som kan uppstå längs vägen och det är därför viktigt att ha alternativa lösningar på lut, för att vara så väl förberedd som möjligt.
Att vara väl förberedd innebär också att man har tillräckliga ekonomiska medel för att ro projektet i hamn. Du bör skaffa dig en bra översikt av alla de utgifter som kommer med att renovera badrum och sätta upp en detaljerad budget. Kom ihåg att inkludera en buffert på omkring 20 % som är reserverad för oförutsedda utgifter. På så vis riskerar du inte att projektet går i stå om det dyker upp överraskningar.
Härefter behöver du tänka igenom utformningen av det nya badrummet. Även om de stilrena, vita badrummen dominerar finns det på oändligt många stilar och typer av badrumsinredning att välja mellan. Först av allt behöver du ta reda på vad som är realistiskt att genomföra på den yta som du har till förfogande. Utifrån badrummets storlek kan du sedan undersöka olika alternativ med hjälp av badrumskataloger, genom att googla, titta i magasin, etc. Det finns många källor till inspiration! När man har med ett litet badrum att göra så kan det vara en bra idé att höra sig för med en inredningsarkitekt, om budgeten tillåter. En inredningsarkitekt har bra koll på hur man får ut maximal funktion av en liten yta. För att få en lite mer realistisk bild av hur det färdiga badrummet kan komma att se ut så är det många som tar till måttband och tejp, och målar upp färgprover. På så vis kan man laborera och testa sig fram till en lösning som verkar bra.
Tänk på att badrummet inte bara ska se fint ut. Dina planer behöver också vara funktionella och praktiskt genomförbara. För att försäkra dig om detta behöver du verifiera att el- och rördragningarna tillåter att planerna kan genomföras som du tänkt, eller om det är något som behöver justeras.
För dig som vill ha mer inspiration kring hur man kan renovera ett litet badrum har vi samlat några användbara källor till information.
Badrumsportalen - inspiration, samlar många stora varumärken inom VVS
Kakelspecialistens inspirationsblogg
Badrumsdrömmar - oberoende blogg startad redan 2012
Iconic Nordic Rooms - svensk leverantör av badrumslösningar
Komplett.se - har "vitvaruguide" för val av tvätt- och torkutrustning
En totalrenovering av ett litet badrum tar i genomsnitt 3 veckor att genomföra. Tidsåtgången kan emellertid variera mellan allt från 2 till 4 veckor, beroende på olika faktorer. Exempelvis påverkas den totala projekttiden av antalet hantverkare som arbetar med projektet parallellt. Detsamma gäller komplexiteten hos projektet. Om det finns fuktskador i det nuvarande badrummet behöver dessa åtgärdas först, innan man kan påbörja arbetet med det nya. Eventuella fuktskador kan alltså innebära betydande förseningar. Entreprenörens kompetens och erfarenhet har också betydelse för tidsåtgången. En entreprenör som har arbetat med renovering av badrum tidigare kommer att kunna slutföra uppdraget på kortare tid. Oavsett vilken firma man väljer att anlita så bör man efterfråga tidsestimat innan man drar igång projektet. På samma sätt som i budgeten så bör man emellertid lägga in ett par veckor extra i tidsplanen, som buffert i det fall som det oförutsedda skulle ske. Det kan exempelvis hända att leveransen med kakel inte kommer i tid, vilket gör att plattsättningen behöver skjutas på. Grundregeln är dock att det lönar sig att följa den överenskomna tidsplanen så långt det är möjligt. Större eller många mindre ändringar kan få stor inverkan på både prislapp och tidsåtgång.
Ett badrum kan man bygga, totalrenovera eller fräscha upp när som helst under året. När du ska välja tid för projektet så är det i huvudsak två frågeställningar som du bör ha i åtanke. Kommer du kunna bo i bostaden under tiden som badrummet renoveras? Hur viktigt är det att priset blir så lågt som möjligt? Man behöver räkna med en hel del oväsen när man renoverar badrummet och ibland är det snudd på omöjligt att bo hemma på grund av att man inte har tillgång till vatten och avlopp. Många väljer därför att förlägga badrumsrenoveringen till semestern, då man själv kan vistas i sommarhuset eller någon annanstans. Om du behöver vara hemma under tiden som projektet genomförs bör du och entreprenören lägga upp en gemensam plan för arbetet, så att du störs så lite som möjligt.
Tillgången på hantverkare beror på säsongen. Vår och sommar är högsäsong för renovering av badrum, och på grund av det är det både svårare och dyrare att anlita en entreprenör under den delen av året. Den som väljer att renovera badrummet under vinterhalvåret har både ett bättre urval när det kommer till hantverkare, och större chans att få ett nytt badrum till ett bra pris. Med fler entreprenörer som tävlar om samma uppdrag får det påverkan på prislappen.
Alla goda ting är 3 heter det ju, och när förberedelserna är klara är det dags att lägga ut projektet på anbud och få in offerter. Förutsatt att alla offerterna du får in kommer från seriösa aktörer så räcker det i regel att ta in 3 anbud. Anledningen till att man bör hämta in offerter från fler än en entreprenör är att det bidrar till en sund konkurrens, vilket ger dig fler firmor att välja bland och att totalpriset påverkas till din fördel. Om du redan är bekant med firmorna så kan det räcka att ta in 2 offerter. Om du inte skulle vara nöjd med något av anbuden så finns det inget som hindrar att du tar in fler, men man bör ha med sig att det är både kostsamt och tidskrävande för en entreprenör att åka på platsbesök och prissätta projekt. Och för din egen del kan det lätt bli svåröverskådligt och krävande att jämföra en större mängd offerter. För båda parter kan det alltså vara en god idé att begränsa sig i samband med anbudsprocessen, så att man får in det underlag som man behöver men inte mer. När du är redo att lägga ut ditt projekt på anbud så kan du [klicka här].
Innan du drar igång anbudsprocessen bör du dock se till att du är tillräckligt väl förberedd. Särskilt viktigt är det att ha säkerställt att renoveringen inte kräver bygglovsansökan eller bygganmälan till kommunen. I regel krävs inte detta för att renovera badrum, men det finns flera undantag till regeln. Om du planerar att passa på och utöka ytan i badrummet och ta en nuvarande biyta i anspråk så är detta ett exempel på åtgärd som är lov- eller anmälningspliktigt. Samma sak gäller om du sätter in nya fönster i badrummet. Andra undantag är om badrumsrenoveringen innebär ändringar i den bärande konstruktionen eller om en brandcell bryts. Det senare kan ske om man byter eller flyttar en golvbrunn i ett lägenhetshus.
Oavsett om renoveringen är lov- eller anmälningspliktig, eller ej så behöver du ta fram en projektbeskrivning innan du lägger ut jobbet på anbud. Eventuellt behövs ritningar till detta, och i så fall kan det vara en god idé att vända sig till en inredningsarkitekt.
Om du behöver inhämta tillstånd från kommunen kan det vara bra att börja med att konsultera en arkitekt eller annan byggtekniskt kunnig person. Krävs det ritningar så är detta något som du kan vilja få hjälp med. Innan du lämnar in din ansökan bör du emellertid kontakta byggnadsnämnden i kommunen och diskutera projektet, för att på så vis få en indikation om ditt projekt kommer att bli godkänt eller inte.
Oftast är det lite billigare att renovera ett litet badrum jämfört med ett av normal storlek. Samtidigt är inte skillnaden särskilt stor i och med att alla de tekniska installationerna behöver göras oavsett badrummets storlek. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger genomsnittspriset på en renovering av ett badrum i normal storlek på omkring 230,000 kronor, medans det för renovering av ett litet badrum (ca 3 kvm) hamnar runt 200,000 kronor. De här priserna inkluderar allt kopplat till material och anlitad arbetskraft. Skillnaden i pris mellan ett stort och ett litet badrum ligger huvudsakligen i att det är olika stora ytor som behöver kaklas - vilket därmed kräver olika mycket material och arbetstimmar. Man bör emellertid vara uppmärksam på att detta är genomsnittspriser, vilket betyder att olika projekt kan kosta både mer eller mindre än de här riktpriserna. I vissa fall kan man komma undan med ned mot 150,000 kronor och andra gånger kan prislappen landa på 275,000 kronor och mer.
En uppenbar kostnadsdrivare är den kvalitet som du väljer för det nya badrummet. Om du väljer ett exklusivt kakel, designermöbler och annan platsbyggd inredning så får du definitivt vara beredd på att behöva punga ut mer. Det man får tillbaka är en högre kvalitet, som gör att badrummet håller längre, men givetvis bara till en viss gräns. En annan parameter som gör att kostnaderna kan dra iväg är komplexiteten hos arbetet. Om arbetet är krävande och komplicerat att genomföra kommer entreprenören inte kunna genomföra det lika snabbt som ifall allt är standardmässigt och går som på räls. Entreprenörernas timpriser varierar dessutom, och ditt val av entreprenör har definitivt kostnadspåverkan. Väg in i ditt beslut att oerfarna hantverkare med ett lågt timpris sannolikt kräver fler timmar för att färdigställa jobbet. Av den anledningen bör du ta in anbud från olika aktörer och göra en noggrann jämförelse offerterna emellan. På så vis kan du försäkra dig om att du får ett konkurrenskraftigt pris. Se bara till att balansera pris och kompetens/erfarenhet, så att du inte riskerar att stå med ett badrum som vare sig är fullt funktionellt eller normenligt uppfört.
Det kan få kostsamma konsekvenser om inte allt material finns på plats när det ska användas - om det är leveranstid på någon produkt kan du behöva betala för hantverkarnas tid trots att arbetet står still. För att vara på den säkra sidan är det bra att ta en checklista till hjälp, så att du kan kryssa av allt eftersom de olika materialen finns på plats. En annan sak som är bra att tänka på om du bor i lägenhet, är att dina grannar också kommer att påverkas av projektet. En badrumsrenovering medför olägenheter som oljud och att huvudkranen kan behöva stängas av tillfälligt. Informera grannarna om projektet och hur länge arbetet kommer att pågå. Se också till att ha en god dialog med entreprenören under arbetets gång. Bra kommunikation är viktigt för att undvika missförstånd.
När projektet är klart är det dags att ordna med en slutbesiktning. Se till att både entreprenören och en oberoende fackman är med. Slutligen behöver du säkerställa att du fått in all slutdokumentation - våtrumscertifikat, protokoll från elektriker och så vidare. Det här materialet behöver du se till att spara undan eftersom det kan komma till användning vid framtida försäkringsärenden eller i samband med en försäljning av bostaden.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här