Ska du lägga ett platt tak? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om platta tak
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Det finns många olika typer av tak, bland annat helvalmat tak, halvvalmat tak, mansardtak, brutet tak, pulpettak och platt tak. För varje taktyp använder man också olika varianter av taktäckning. På sadeltak går det till exempel att lägga betong- eller tegelpannor eller skiffer, medan det till platta tak bara går att använda takpapp. De olika takmaterialen påverkas av följande faktorer:
Material. En taktäckning kan tillverkas i många material, till exempel asfalt, betong och syntetiska material.
Tjocklek. Taktäckning kan läggas i ett, två eller tre lager.
Pris. De olika materialen varierar i pris. Genomsnittspriset ligger på cirka 700 kronor per kvadratmeter och kvadratmeterpriset varierar mellan 500 och 1.000 kronor.
Kvalitet. Precis som med allt annat varierar även de olika taktäckningsmaterialen i kvalitet. Det är en rekommendation att du väljer slitstarka och hållbara material framför de billigaste alternativen för att inte behöva byta tak oftare än nödvändigt.
När du ska lägga om ett platt tak måste du förbereda dig på att det är ett omfattande och tidskrävande projekt. Därför är det viktigt att du gör alla nödvändiga förberedelser innan du kontaktar hantverkarna. I planeringsfasen är det bra att gå igenom och bocka av följande punkter:
Sätt upp en budget
Ett väl genomtänkt budget är en bra grund för projektet. Du bör sätta upp en budget så tidigt som möjligt i planeringsfasen eftersom du då kan få en uppfattning om vilka lösningar som du har råd med. Kontakta även din bank för att ta reda på vilka finansieringsalternativ som finns tillgängliga, i vilken omfattning och vilket alternativ som passar din ekonomiska situation bäst..
Bygga om eller lägga om taket?
Hur omfattande förberedelser du måste göra beror även på om taket ska byggas om helt eller bara läggas om. Om du redan har ett platt tak på huset krävs det inte så mycket för att planera upp projektet. Ska du däremot ändra taket från sadeltak till platt tak har du ett mer komplicerat planeringsarbete framför dig. Ska du bygga om taket helt eller bygga på ett våningsplan måste du ansöka om bygglov hos kommunen och du behöver även ta hjälp av en arkitekt som kan sammanställa de nödvändiga ritningarna. Ska du däremot bara lägga om taket med samma material som tidigare finns det inget krav på bygglov.
Gör en enskild budgetpost för oförutsedda utgifter
Det är viktigt att undersöka det befintliga taket grundligt innan det nya läggs på. Det är först när arbetet med att lägga om taket är i gång som det går att upptäcka fukt- och rötskador som inte syns från utsidan. Även om rötskador i regel är något som en professionell hantverkare upptäcker under det konsulterande mötet kan det dyka upp dold röta efter att arbetet har påbörjats. Oförutsedda utgifter av det här slaget är något som du ska ta höjd för i din budget och gärna sätta av en separat budgetpost till.
Ta kontakt med och anlita en arkitekt
Om ditt projekt är bygglovspliktigt måste du anlita en arkitekt, eller annan fackkunnig, för att hjälpa dig med projektbeskrivning och underlag till de ritningar som kommunen kräver. Att anlita en arkitekt lönar sig eftersom han eller hon har kunskap om vilka regler som gäller och kan råda dig gällande vilka alternativ och lösningar som är optimala. Arkitekter sammanställer även de dokument som behövs för att ansöka om bygglov och lämnar in ansökan för din räkning.
Här nedanför hittar du några artiklar som kan vara till hjälp när du överväger ett platt tak på en nybyggt hus eller efter en påbyggnad. Eftersom ett platt tak ofta är en del av ett större byggprojekt har vi även tagit med några artiklar med inredningsinspiration.
Hur lång tid det tar att lägga ett platt tak beror på hur stort taket är, entreprenörens kapacitet, hur lång tid det tar att få ett eventuellt bygglov godkänt och hur komplext arbetet är. Mellan tummen och pekfingret kan vi säga att ett tak på en villa tar 2-6 veckor att lägga om, men det kan även ta längre tid.
Det är mycket som påverkar hur lång tid projektet tar. Den viktigaste variabeln är storleken men det finns flera andra faktorer. Uppstår det komplikationer, till exempel dolda rötskador, tar projektet längre tid eftersom problemen måste åtgärdas innan arbetet kan fortsätta. Hur noggrant du än planerar kan det dyka upp flera överraskningar under arbetets gång.
Hur många hantverkare som kan arbeta parallellt med projektet inverkar också på tidsåtgången. Här är det viktigt att lyssna på entreprenören, följa de råd som ges och lägga in allt i planeringen redan från början.
Många byggherrar tänker att det inte går att byta tak under vinterhalvåret men generellt sett är tak något som går att jobba med året runt. Den bästa tiden på året för ett takbyte kan faktiskt var under vintern, eftersom vintern ofta är torrare än de övriga årstiderna. På sommaren är det många byggföretag som håller semesterstängt under ett par veckor. Därför är det viktigt att du kontrollerar entreprenörens tillgänglighet och kapacitet redan i planeringsfasen.
Du ska begära in offerter från tre olika aktörer. Det är tillräckligt många för att ge en bra bild över vad som är ett konkurrenskraftigt pris, samtidigt som det inte är så många att du inte klarar att överblicka allt. Om du känner att du inte har hittat rätt entreprenör till ditt projekt är det inget som hindrar att du genomför en ny anbudsrunda.
Kom ihåg att du inte bör göra ditt slutgiltiga val baserat på priset som de olika aktörerna erbjuder. Det är viktigt att du går igenom alla anbuden och kontrollerar vilket arbete som ingår. Jämför de olika posterna mot varandra och var observant på om några skiljer sig åt markant i pris, eftersom det kan vara ett tecken på att de aktuella aktörerna har olika uppfattning om arbetet som ska göras eller att de har olika lösningar på de olika momenten. Det här är klokt att gå till botten med innan du tar ditt slutgiltiga beslut.
Genomsnittspriset för att lägga ett platt tak är cirka 700 kronor per kvadratmeter. Observera att det finns stora variationer när det kommer till pris. Vanligtvis ligger kvadratmeterpriset mellan 500 och 1.000 kronor. Följande faktorer är de som påverkar priset mest:
Storlek: Den mest avgörande prisdrivaren är storleken på taket. Ju större tak, desto högre slutsumma. Vid större projekt kan det dock bli ett lite lägre pris per kvadratmeter.
Tjocklek: Kvadratmeterpriset beror även på vilken tjocklek det är på takmaterialet som du ska ha. Det kan läggas i ett, två eller tre lager och priset stiger i takt med antalet lager samt vilken kvalitet materialet har.
Antal våningar: Fler våningar kräver mer byggställningar och därför är det dyrare att bygga två eller fler våningar. Om det är mycket som ska byggas om eller det är många olika höjder blir arbetet mer komplicerat och därmed även dyrare.
Val av entreprenör: Det här är en viktig prisdrivare och därför är det viktigt att du är noggrann när du väljer entreprenör. Platta tak kräver specialistkunskap och det är en rekommendation att du väljer en entreprenör som har erfarenhet av den här typen av tak.
Under tiden som projektet fortgår är det bra att ha en jämn kontakt med entreprenören. Det gör att det är lättare att komma med invändningar och hantera eventuella problem som uppstår under arbetets gång. Lägg gärna in några fasta mötesdatum i kontraktet som du skriver med entreprenören.
Genom att i god tid berätta för grannarna om dina byggplaner kan du undvika onödiga konflikter. Om fastigheten har flera bostäder är det även bra att informera om när arbetet ska påbörjas och när det ska vara färdigställt.
När arbetet är slutfört är det viktigt att göra en slutbesiktning tillsammans med entreprenören för att kontrollera att alla åtgärder är korrekt utförda. Om det upptäcks några brister eller fel är det viktigt att du ser till att de blir åtgärdade omgående. När allt arbete är godkänt betalar du den sista delfakturan till entreprenören och ser till att få all slutdokumentation.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här