Ska du renovera badrum i Stockholm? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att renovera badrum
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
När man ska renovera badrum skiljer man mellan olika typer renoveringsprojekt, utifrån hur omfattande arbetet är. Det kan vara en bra idé att göra det klart för sig vad det är för typ av renovering som man ska utföra, innan man börjar prata med olika entreprenörsfirmor. Vanligtvis skiljer man mellan totalrenovering och renovering av ytskikt.
Ytskiktsrenovering av badrum: Detta är ett mindre komplicerat projekt jämfört med en totalrenovering av badrummet. I regel fokuserar man huvudsakligen på det estetiska i samband med den här typen av projekt. En ytskiktsrenovering kan bland annat innebära:
Totalrenovering av badrum: En totalrenovering av badrummet är ett långt mer omfattande och komplicerat projekt. Det vanliga är att man river ut det befintliga badrummet, för att sedan bygga upp ett nytt. Inte sällan ändrar man även rummets planlösning, eller så passar man på att bygga ut badrummet. Projektet innebär även att man uppgraderar befintliga tekniska lösningar som el, rör och ventilation, men även tätskikten. Den här typen av storskaliga projekt kostar mycket mer och tar betydligt längre tid att genomföra. Man räknar gärna med 2–6 veckor för en totalrenovering av ett badrum, beroende på storleken på badrummet och arbetets karaktär.
För att ta kartlägga vilken typ av renovering som du ska dra igång med, behöver du först formulera dig kring vad målet med renoveringen är och hur mycket pengar du har tillgängligt att investera i bostaden. Det är viktigt att man är väl förberedd och börjar planera upp projektet i god tid inför anbudsprocess och sökande efter bra hantverkare till projektet. Nedan har vi samlat några tips på vad du bör tänka på när du ska planera upp ditt projekt:
Sätt upp en budgetplan: Det är viktigt att man har en budget på plats innan man drar igång den här typen av projekt. Budgetplaneringen inkluderar på vilket sätt som man kommer att finansiera projektet (genom lån eller med hjälp av eget kapital) samt budgetramar (maxbeloppet som man inte får överskrida). Din budget kommer att ha stor påverkan på hur omfattande och komplext ditt projekt kan tillåtas bli. Det är också rekommenderat att man reserverar 10–20 % av totalsumman, så att man står sig väl rustad i det fall det skulle dyka upp extrakostnader längs vägen.
Genomför en noggrann kartläggning på förhand: Sätt av gott om tid till att undersöka hur du vill att badrummet ska se ut efter renoveringen. Detta gäller allt från utformning och storlek, placeringen av olika funktioner och inredningselement, till de material som du vill använda i inredningen i badrummet. En bra idé kan vara att köpa in måttband, markeringstejp och färgprover, så att du kan skapa dig en bild av hur den nya badrumsrumslösningen kommer att se ut och fungera.
Anlita en arkitekt eller inredningsdesigner till projektet: Om budgeten tillåter det kan det vara värdefullt att ta hjälp av en arkitekt eller inredningsdesigner. Med hjälp av deras kompetens och erfarenhet kommer du att kunna få till en badrumslösning som uppfyller dina önskemål – sannolikt kommer du att kunna få uppslag som du inte kommit att tänka på egen hand.
Undersök befintliga eldragningar och rör: Det kan vara bra att veta hur el, vatten och avlopp är draget i badrummet när du bestämmer dig för de olika funktionerna ska placeras. Det kan kosta en hel del att ändra framföringen av den här typen av tekniska installationer.
Här har vi har samlat en del nyttiga länkar för vidare fördjupning och inspiration fördig som ska renovera badrum i Stockholm. De länkade leverantörerna är ledande inom exempelvis kakel och badrum, och har alla inspirationssidor med exempel på kreativa lösningar och materialval.
Den mängd tid som ett badrumsprojekt tar att realisera beror till största delen på komplexiteten hos arbetet. En ytskiktsrenovering kräver i regel betydligt mindre tid att färdigställa jämfört med en totalrenovering. En totalrenovering tar gärna mellan 3 och 5 veckor, men detta varierar givetvis även utifrån storleken på badrummet:
Renovera litet badrum (2–5 kvm): vanligtvis 2–5 veckor
Renovera större badrum (6–10 kvm): vanligtvis 4–6 veckor
Tänk på att tidsåtgången är olika för olika projekt. Entreprenörsfirmans kompetens och kapacitet när det kommer till hantverkare kan också påverka antalet veckor som det tar att färdigställa det nya badrummet. Om man vill bygga en specialanpassad inredning eller ändra den befintliga planlösningen så är även detta sådant som gör att tidsåtgången ökar.
Det är viktigt att man planerar upp sitt badrumsprojekt i god tid och också går in i anbudsprocessen med stort engagemang och fokus. De bästa hantverkarna är inte sällan uppbokade i flera månader i taget. Om du tänker på detta slipper du välja ditt andrahandsval när det kommer till den entreprenör som du anlitar.
Att renovera badrum är något som man kan göra oberoende av årstid. Det är många som drar sig för att dra igång med den här typen av projekt under vintern, men ekonomiskt sett kan det vara en riktigt bra idé att sätta igång med projektet under vintermånaderna. När man ska renovera badrum i Stockholm märker man att hantverkarna vanligen har betydligt mer att göra under perioden mars – oktober. Eftersom efterfrågan på hantverkskompetens därmed är lägre mellan november och februari så kan det ge till effekt att prisbilden blir mer fördelaktig. Ju fler aktörer som tävlar om ett projekt, desto bättre blir chanserna för att man får ett bra pris på arbetet. Detta gör att man antingen kan spara en del slantar, eller att man har råd att välja material till snäppet högre kvalitet än det man först planerat göra.
När man anlitar hantverkare via anbudsprocess är det rekommenderat att man tar in anbud från olika, konkurrerande entreprenörer. På så vis har man ett bra prisunderlag att utgå ifrån när man ska bestämma sig för vilken aktör man ska erbjuda uppdraget. När man ska renovera badrum i Stockholm säger tumregeln att man bör ta in offerter från tre entreprenörsfirmor. Utifrån detta kan man skapa sig en bra bild av vad ett marknadsmässigt pris på projektet bör ligga på.
Normalt sett är det ingen bra idé att ta in fler än tre anbud åt gången. Anledningarna till detta är flera:
I det fall man redan känner till en entreprenör som utfört andra lyckade renoveringsprojekt kan det räcka att ta in anbud från två andra aktörer. Det är alltid bättre att ta in fler än ett anbud för att kunna försäkra sig om att man anlitar en entreprenör som verkligen passar för uppdraget och som samtidigt erbjuder sig att göra jobbet till ett rimligt pris.
Innan du drar igång med anbudsprocessen är det viktigt att du förberett dig tillräckligt. Konsultera gärna en inredningsarkitekt som kan bistå med idéer kring smarta lösningar till badrummet. Som ett minimum bör du ha utarbetat en enkel beskrivning som förklarar det som du vill åstadkomma inom projektet, innan du bestämmer tid för besök med entreprenörerna.
Om projektet skulle vara lov- eller anmälningspliktigt (som ifall du behöver riva en bärande vägg, gör om en biyta till bostadsyta eller bryter en brandcell i samband med att du flyttar en golvbrunn) så behöver man tänka på att söka eller anmäla i god tid innan. Eventuellt kan du vilja ta hjälp av en fackman för att ta fram korrekt handlingar att lämna till kommunen. Om man behöver söka bygglov får man normalt sett beslut inom 10 veckor från det att ansökan är komplett. Vid bygganmälan bör man få startbesked inom 4 veckor från då anmälan lämnades in. Du får alltså räkna med att det tar ett tag innan hantverkarna kan dra igång med det praktiska arbetet.
Om du vill lägga ut ditt projekt på anbud kan du klicka här.
Det är många faktorer som gemensamt avgör priset när man ska renovera badrum i Stockholm. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger snittpriset på ett renoveringsprojekt avseende badrum runt 230,000 kronor för 4 kvadratmeter. Om man planerar renovera ett större badrum kan man addera omkring 10,000–20,000 kronor per ytterligare kvadratmeter. Nedan kan du faktorerna med störst kostnadspåverkan i samband med renovering av badrum:
Rivning: Det krävs en större arbetsinsats i samband med att man ska riva ett befintligt badrum. Komplexiteten på arbetet avgörs ofta av hur gammalt badrummet är. I tillägg till själva rivningsarbetet kommer de ytterligare kostnaderna för att forsla bort rivningsmaterialet.
Snickeriarbeten: Om man ska ändra konstruktionen på badrummet och ha en ny planlösning, så behöver man anlita en snickare för detta. För att minska risken för framtida problem med kablar och rör så är det viktigt att man samarbetar väl mellan de olika fackområdena – snickare, rörmokare, elektriker och plattsättare.
Elarbeten: Prislappen på det elektriska varierar utifrån antalet punkter som man behöver dra el till i badrummet.
Rördragning: Om det är längesedan som badrummet renoverades senast så kommer behoven av rörarbeten vara större. Om rördragningarna behöver förändras i samband med att man ändrar planlösning så är detta något som kommer att öka slutpriset avsevärt.
Tätskikt: Att sätta tätningsmembran på golv och väggar påverka kostnadsbilden.
Sätta nytt kakel: Här hänger kostnad och storlek på badrummet tätt samman. Ytterligare en faktor är den standard som man väljer på sitt kakel. Ju mer exklusivt materialet är, desto högre kakelkostnader.
Målning: Även måleriarbeten har påverkan på badrummets prislapp. Det finns en lång rad olika färgtyper man kan välja bland, och de olika varianterna kan variera en hel del i pris.
För att projektet ska generera ett lyckat resultat är det A och O att man är väl förberedd på det man kommer att behöva göra under projektets gång och i samband med projektavslut.
Detta är viktigt att tänka på längs vägen:
Gör upp en checklista: Det är en bra investering av sin tid att göra upp en detaljerad lista med de material och produkter som du vill och behöver köpa in till projektet. Det är rekommenderat att man genomför sina materialinköp tidigt, så att allt finns på plats till projektstart.
Informera dina grannar: Du som bor i en bostadsrättsförening eller har grannarna nära av annan anledning, bör se till att hålla dina grannar informerade om projektet. Om man på förhand fått information om att en granne kommer att renovera i sin bostad, så är man mindre benägen att klaga på grund av oväsen och annat stök som kommer med den här typen av projekt.
Kontinuerlig dialog: Se till att du och entreprenörer upprätthåller en bra kommunikation under hela projektet. Detta gör det lättare att samarbeta och hitta bra lösningar tillsammans. Hela arbetet blir mer effektivt.
Efter att du blivit informerad om att projektarbetet är färdigställt återstår följande viktiga moment:
Ordna med slutbesiktning: Gå över allt som blivit utfört tillsammans med entreprenören (och gärna även en extern fackkunnig person) för att kontrollera att allt blivit utfört enligt gällande regler och normer.
Få slutdokumentationen skickad: Det är viktigt att man får dokumentation på det arbete som blivit utfört under projektet, och de material som använts. Detta bör du se till att få dig tillsänt efter projektavslut. Du bör även se till att få ta del av protokoll från elinstallationsarbeten samt våtrumsintyg. Det senare gäller emellertid endast i det fall som du anlitat en entreprenör som är behörig eller auktoriserad av någon av branschorganisationerna Byggkeramikrådet (BKR) eller AB Svensk Våtrumskontroll (GVK).
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här