Ska du renovera badrum? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om att renovera badrum
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Vanligtvis skiljer man på att fräscha upp badrummet, vilket kan inkludera att måla ytor eller byta ut valda delar av interiören, och att göra en riktig “badrumsrenovering”. Skillnaden ligger alltså både i arbetets omfattning och komplexitet. Att renovera badrum betyder oftast att man byter ut allt i form av interiör, inredning och tekniska lösningar. I vissa fall passar man även på att dra nya rör. Vid en renovering börjar därför arbetet med att man river ut det befintliga badrummet ner till bjälklaget eller betongen. I den här artikeln är vårt fokus just badrumsrenovering till skillnad från lättare uppfräschningsarbeten.
Hur framgångsrikt ett projekt blir avgörs till stor del i förberedelserna. Tillsammans med köket står badrummet för några av de viktigaste funktionerna i ett hem, och det är svårt att klara sig utan vatten och avlopp under renoveringsarbete - att renovera badrum leder dessutom till en hel del stök och oljud. Av den anledningen är en viktig del av förberedelserna att planera för boendet under projekttiden, och många väljer att förlägga projektet till semesterperioden då man inte planerar att vara hemma. Andra saker som det är viktigt att investera lite tankekraft i är alla de val som man behöver göra inför och under renoveringen. Man bör även vara mån om att ha en god dialog med entreprenören under hela processen.
Det är en fördel att vara någorlunda flexibel när man ska renovera badrummet. Man bör vara beredd på att alla idéer kanske inte kan realiseras - i varje fall om man har begränsningar i tid eller budget för genomförandet. Vissa saker blir man medveten om i samband med att offerterna trillar in, annat kan man bli varse först under projektets gång. Det kan alltså vara en god idé att ha alternativa lösningar på lut. Väl förberedd till att ta beslut kring både planerade moment och eventuella överraskningar längs vägen, är man om man har en genomtänkt och realistisk budget på plats innan man drar igång. I budgeten bör man ha specificerat alla utgifter som man vet kommer att uppstå, samt en separat post för eventuella oförutsedda utgifter. Denna punkt bör utgöra en ordentlig buffert på omkring 20% av totalkostnaden, för att slippa riskera förseningar i genomförandet på grund av att nödvändiga medel inte finns på plats. De extra pengarna kan också komma till pass om du kommer på att du vill göra justeringar i planen längs vägen. Viss ekonomisk flexibilitet är definitivt önskvärd.
Valen som du gör i samband med att du ska ska renovera badrum är ännu viktigare än när du renoverar andra rum i bostaden. När det kommer till badrum behöver man få till ett resultat som man kan vara tillfreds med under lång tid framöver - både när det gäller utseende och funktion. Det är en lång rad områden som man behöver ta ställning till - smått som stort: Ska det finnas dusch eller badkar, eller kanske jacuzzi? Ska listerna vara av aluminium eller PVC? Skaffa dig gärna en bunt med inredningsmagasin och sök på nätet för att få inspiration. Utöver detta kan du gärna överväga att höra dig för med fackkunniga personer som gärna ger goda råd, och som ibland kan komma med förslag på lösningar som du kanske inte ens tänkt på. Proffsen vet dessutom vad som är realistiskt att genomföra till en kostnad som passar din plånbok.
Här har vi samlat matnyttiga sajter för dig som vill få ytterligare inspiration och information kring att renovera badrum.
Ta en närmare titt på dessa:
En typisk badrumsrenovering tar omkring fyra veckor att färdigställa. Tidsåtgången kan emellertid variera en hel del från projekt till projekt. Enklare projekt kan ta ned mot två veckor i anspråk, medan mer komplicerade ingrepp kan ta över sex veckor. Det är en rad olika faktorer som avgör hur långt ett specifikt projekt kommer att ta. Först och främst påverkas projekttiden av storleken på badrummet, samt på komplexiteten hos arbetet som ska utföras. Hur ser utgångspunkten ut? Finns det fuktskador i det nuvarande badrummet? Åtgärder mot mögel- och rötangrepp behöver åtgärdas innan man kan jobba vidare, vilket medför extra tidsåtgång.
Hantverkarnas erfarenhet med liknande projekt spelar också en avgörande roll för hur snabbt de kan bli klara med jobbet. En mer erfaren entreprenör kan i regel både genomföra arbetet snabbare och med ett bättre resultat. Utöver detta har även antalet hantverkare som arbetar med projektet betydelse - om man är flera som kan arbeta parallellt så går det fortare.
Rent praktiskt går det att renovera badrummet året om, men om du vill få till ett fördelaktigt avtal så kan det löna sig att få sin badrumsrenovering utförd på vintern. Vintern är lågsäsong för bygg- och renoveringsprojekt i Sverige, vilket gör att det finns fler lediga entreprenörer på marknaden då. Och ju fler som är intresserade av att ta på sig uppdraget, desto större valfrihet. Och ju större konkurrens, desto bättre chanser till ett bra pris. Högst tryck hos hantverkarna är det precis innan och direkt efter sommaren. Det vill säga i april-maj samt i augusti. Fram i november-december har andelen som renoverar i regel sjunkit en hel del.
När man lägger ut ett projekt på anbud bör man alltid se till att ta in minst tre offerter. Genom att göra detta kan man försäkra sig om att man får betala ett marknadsmässigt pris. Om du inte skulle vara nöjd med något av anbuden så finns det inget som hindrar dig att ta in fler offerter, men se till att det inte är fler än att det är överblickbart. Kom också ihåg att bearbetning av många offerter blir tidskrävande för alla inblandade parter, vilket i slutänden kan innebära onödigt jobb. För entreprenörer och underentreprenörer kan det bli kostsamt att göra platsbesök i samband med att man ska prissätta projekt, och detta bör man ha respekt för.
Innan du drar igång med anbudsprocessen bör du se till att du är ordentligt förberedd. I det fall som du behöver söka bygglov för projektet kan det vara en lämplig första aktivitet att kontakta en arkitekt eller annan fackkunnig person, för att hjälpa till med ansökningshandlingar och eventuella ritningar. Detta sker alltså innan du kontaktar potentiella entreprenörer. Om projektet är lovpliktigt är det bäst att först säkerställa att projektet blir godkänt innan man investerar ytterligare tid i det. Normalt sett krävs inte bygglov eller anmälan för att renovera badrum, men undantag finns exempelvis i de fall som förändringar görs på bärande konstruktion eller om man bryter en brandcell i samband med arbetet. Ytterligare ett exempel på lov- eller anmälningspliktiga åtgärder är om man passar på att byta badrumsfönster, vilket innebär en fasadändring, eller om man bygger ut badrummet och tar en tidigare biyta i anspråk. Om du är det minsta osäker på om projektet kräver bygglov så kontakta byggnadsnämnden i din kommun. Om renoveringsprojektet inte är lovpliktigt blir första steget istället att sätta ihop en projektbeskrivning, inklusive ritningar om det skulle behövas. Vid behov kan det alltså vara bra att vända sig till en inredningsarkitekt.
En badrumsrenovering bör endast utföras av professionella hantverkare eftersom det kan bli mycket kostsamt om det skulle uppstå fel. Vad gäller den entreprenör som man väljer att ta in, så är det A och O att man säkerställer att denna har rätt kompetens för projektet. Firman bör ha erfarenhet av arbete med våtrum och plattsättning. Om entreprenören är behörig eller auktoriserad av någon av branschorganisationerna Byggkeramikrådet (BKR) eller AB Svensk Våtrumskontroll (GVK) är det ett plus. När det kommer till renovering av badrum ska det alltid utföras i enlighet med gällande våtrumsnorm.
När du fått in offerterna på projektet så bör du göra en grundlig jämförelse anbuden emellan. Varje moment och ingående del behöver stämmas av, så att man får klart för sig vad som ingår och vad som tillkommer utöver den offererade prislappen. Om det finns villkor och förbehåll i ett anbud så behöver man få helt klart för sig vad de innebär i praktiken. Förekommer det stora variationer i pris mellan två offerter så är det troligt att den ena av dem innehåller ett moment som den andra inte gör. I det läget kan det vara bra att kontakta entreprenörerna för att reda ut frågan.
Om du ligger i startgroparna för att ta in anbud på ditt projekt så kan du [klicka här].
När man ska renovera badrum krävs det kompetens inom flera olika fackområden, så som rörmokare, plattsättare, elektriker, snickare, målare och våtrumsspecialist, och det är flera tekniska lösningar som behöver komma på plats. Detta gör badrummet till ett av bostadens dyraste rum. Det är svårt att ge ett exakt pris på vad det kostar att renovera badrum, eftersom det varierar så mycket mellan olika projekt. Man kan emellertid använda ett genomsnittspris som referens, för att få en känsla för vad en rimlig kostnadsnivå är. På marknadsplatsen Byggstart.se man jobbat upp en prisdatabas för olika typer av projekt, och vad gäller totalrenovering av badrum kan man se att genomsnittspriset ligger kring 240,000 kronor. Priset inkluderar allt i form av inredning, kakel och armaturer, samt alla arbetskostnader.
Tänk bara på att priset kan bli både lägre och högre än referenspriset, beroende på olika kostnadsdrivare. I det fall som man har ett mycket stort badrum kommer man att behöva räkna med att få betala mer. Detsamma gäller om man väljer en mer exklusiv badrumsinredning. Vad gäller interiören kan man dock styra priset i stor grad själv genom att väga kvalitet mot pris. Ett smart drag är att hålla utkik efter erbjudanden och kampanjpriser. Man ska även vara medveten om att valet av entreprenör också kan ha stor påverkan på totalpriset. Så det lönar sig att alltså att ta in flera offerter, så att man kan försäkra sig om att man anlitar en firma som både kan badrum och som tar rimligt betalt för det.
Under projektets gång kan man med fördel ha en checklista för inköp av material som man uppdaterar kontinuerligt, så att man inte glömmer något eller orsakar onödiga förseningar. Om du bor nära inpå dina grannar, i exempelvis lägenhet eller flerbostadshus, är det bra att informera dem på förhand om att du ska renovera badrum. Om grannarna vet när arbetet startar upp och hur länge det ska pågå har de oftast betydligt större överseende med stök och oljud. Utöver detta är det viktigt att du kontaktar styrelseordförande i eventuell föreningen för att få reda på vilka rutiner som gäller för avstängning av huvudkran och liknande. Slutligen är det viktigt att hålla en tät dialog med entreprenören under arbetets gång. God kommunikation reducerar risken för missförstånd och är en av nycklarna till ett lyckat projekt.
När ditt nyrenoverade badrum väl finns på plats är det dags för slutbesiktning för att kontrollera att allt arbete blivit utfört på ett korrekt sätt. Vid slutbesiktningen kan eventuella brister lyftas för åtgärd innan projektet stängs. Det kan vara en bra idé att ta med en oberoende besiktningsman eller annan fackkunnig person. Härefter behöver du tillse att du får all nödvändig dokumentation skickad till dig. Det kan omfatta våtrumsintyg, protokoll från elektriker och annan dokumentation av de material som använts och det arbete som utförts. Kontrakt och fakturor utgör ytterligare dokumentation som behöver sparas undan. Allt detta kan komma till användning i ett senare läge, i samband med ett eventuellt försäkringsärenden eller om du i framtiden säljer din bostad.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här