Ska du installera vattenburen golvvärme? I den här guiden förser vi dig med detaljerad information om kostnader, process, regler, tidsåtgång, fallgropar och mycket mer. Försäkra dig om ett lyckat resultat – läs guiden och lär dig allt du behöver veta om vattenburen golvvärme
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här
Alla husägare ställs förr eller senare inför det faktum att husets värmekälla har gjort sitt och måste bytas ut. Fler och fler väljer att installera vattenburen värme i fastigheten. Det är ett miljövänligt sätt att värma upp huset på och ger ett bra klimat inomhus. Ett vattenburet värmesystem använder vatten som energibärare i huset. Via ett rörsystem leds det varma vattnet från värmekällan till en värmegivare.
Vi skiljer huvudsakligen mellan tre typer av värmegivare:
Golvvärme:
Det här är den mest populära värmegivaren för vattenburen värme. Golvvärme ger en jämn och behaglig temperatur i bostaden och det är i regel den typ av värmegivare som folk i allmänhet associerar med vattenburen värme. Det som kan komplicera en installation av golvvärme är att hela golvet måste rivas upp ner till husstommen för att lägga ner rören. Av den anledningen väljer de att installera golvvärme i samband med en större renovering som även omfattar ett golvbyte. Två fördelar med golvvärme är att värmegivaren inte syns och att värmen fördelas jämn i rummet.
Radiatorer (element):
Ett annat sätt att värma upp en bostad på med vattenburen värme är radiatorer, eller element. Fördelen med radiatorer är att du kan installera dem i en befintlig bostad utan att behöva riva upp och byta golvet, som du måste göra med golvvärme. I förhållande till golvvärme, värmer radiatorer upp rummet fortare men värmen är inte lika jämnt fördelad. Radiatorerna är även synliga och kan vara svåra att få att smälta in i den övriga inredningen.
Luftvärmepump:
En vattenburen luftvärmepump är en kombination av en radiator och en fläkt i samma system. Det gör att värmen fördelas jämnt i hela rummet. En luftvärmepump är det mest effektiva alternativet för uppvärmning. Den är enkelt att montera en luftvärmepump i ett befintligt hus, och det går även att koppla dem till smarta styrningssystem som reglerar vattenströmningen automatiskt.
Om du har oljepanna som värmekälla i ditt hus innebär det att du redan har ett vattenburet värmesystem. En klar fördel med detta är att du i regel kan använda en stor del av det existerande systemet även om du byter ut oljepannan mot en annan mer miljövänlig värmekälla.
Det finns flera uppvärmningssystem som transporterar värmen från värmekällan och vidare ut i bostaden.
Här nedanför kan du läsa om några av de vänligaste värmekällorna till vattenburen värme:
Luft-vattenvärmepump: Är en maskin som använder energin från utomhusluften till att värma upp vattnet i ett vattenburet värmesystem. Det är ett energisnålt och mer miljövänligt alternativ då det kräver betydligt mindre el än om du har direktverkande el för att värma upp bostaden.
Vätska-vattenvärmepump: Fungerar på samma sätt som en luft-vattenvärmepump med skillnaden att energin utvinns från berggrunden, sjövatten eller ytjord. Värmesystemet använder sedan energin för att producera och transportera ut värmen i huset.
Vattenmantlad biougn: Ett system med vattenburen värme transporterar runt och fördelar värmen i hela bostaden. Till skillnad från klassiska vedspisar eller kaminer, som bara värmer upp huset i det rum den är placerad, går den mesta delen av värmen från en biougn till att värma upp det vatten som cirkulerar i hela husets värmesystem.
Solceller: Cellerna monteras på husväggen, som en del av husets design, eller på hustaket. Solcellerna omvandlar energin från solens strålar till att direkt värma upp vattnet, och därefter cirkulerar vattnet genom husets vattenburna värmesystem.
Har du bestämt dig för att installera ett uppvärmningssystem med vattenburen värme i din bostad måste du räkna med att du troligen kommer att behöva riva upp och byta ut golven samtidigt. Här nedanför har vi samlat ihop några länkar med mer information om installation av vattenburen värme samt några leverantörer av golv och kakel.
Ta en närmare titt på:
Vill du vara säker på att få ett så bra resultat som möjligt när du installerar vattenburen värme, är det ett klokt drag att göra följande förberedelser:
Sätt upp en budget: Innan du kan sätta igång med arbetet måste du ta reda på och säkerställa att du har de ekonomiska medel som krävs för att finansiera projektet. Det enklaste sättet att göra den kartläggningen är genom att sätta upp en detaljerad budget som innehåller de ekonomiska ramar som du har att röra dig inom. Ju tidigare du har finansieringen på plats, desto bättre.
Gör gedigna efterforskningar i förväg: Börjar med att göra en grundlig research gällande vilken typ av vattenburen värme och vilken värmekälla som är lämpligast för att transportera ut värmen i huset. Det är viktigt att du tar reda på vad som passar bäst för ditt hus. Planerar du till exempel att göra en större renovering av huset är det ett bra tillfälle att passa på att lägga ner golvvärme i samma veva om du ändå byter golv.
Anlita en inredningsarkitekt: Eftersom det är ett relativt omfattande arbetet att installera vattenburen värme väljer de flesta att göra det i samband med en större eller totalrenovering av bostaden. Då kan det vara en fördel att ta hjälp av fackkunniga som kan hjälpa till med att rita upp olika förslag på planlösningar och hur ytan i bostaden nyttjas på ett optimalt sätt.
Tidsåtgången för att installera vattenburen värme avgörs i hög grad av vilken typ som du väljer samt vilken värmekälla som ska transportera ut energin i rummet.
Här nedanför hittar du en lista över den genomsnittliga tidsåtgången baserad på bostadens storlek:
Det är viktigt att du har en uppfattning om hur lång tid det i genomsnitt tar och att tidsåtgången kan bli såväl högre som lägre i jämförelse med det exempel som vi har tagit upp ovan. Om du installerar vattenburen värme i samband med något annat bygg- eller renoveringsprojekt, blir tidsåtgången i regel längre.
En installation av vattenburen golvvärme kan i regel utföras när som helst under året. Det förutsätter dock att du planerar in arbetet i samband med att du till exempel bygger till huset eller gör en omfattande totalrenovering. Om du vill använda solceller som värmekälla måste du tänka på att det kan vara svårt, i vissa delar av landet omöjligt, att montera solcellsanläggningen på taket under vintern.
Om du har tänkt att installera vattenburen värme samtidigt som du gör en totalrenovering kan det vara en fördel att förlägga arbetet till vinterhalvåret. Entreprenörerna kan ha lite mindre att göra under vintermånaderna, vilket gör att det kan vara lättare att boka in de hantverkare du helst vill ha utan att behöva vänta i ett halvår eller mer. En lägre arbetsbelastning gör även att konkurrensen mellan aktörerna ökar vilket kan visa sig i form av något lägre priser.
Det är en rekommendation att du begär in offerter från tre konkurrerande entreprenörer. På så sätt får du en bra förståelse för vilken nivå priset bör ligga på. Om du inte är nöjd med något av de kostnadsförslag som du får in, är det ingenting som hindrar att du startar en ny anbudsrunda och begär in offerter från ytterligare tre företag. Om du vill lägga upp ditt projekt för att begära in anbud, kan du [klicka här].
Även en installation av vattenburen värme inte kräver bygglov, är det ändå viktigt att ha en detaljerad och tydlig projektbeskrivning (inklusive eventuella nödvändiga ritningar) färdiga i förväg. Om du planerar installationen av vattenburen värme som en del av en större renovering eller tillbyggnation av huset, måste du ansöka om bygglov. I det läget är det klokt att anlita en arkitekt eller någon annan fackkunnig innan du börjar kontakta lämpliga entreprenörer. Arkitekten tar i regel på sig både ansvaret för att göra projekteringen och ansöka om bygglov för din räkning. Om du är minsta lilla osäker på om projektet som du planerar är bygglovspliktigt eller inte, kontakta en bygglovshandläggare i din kommun så hjälper den personen dig vidare.
Kostnaden för att installera vattenburen värme beror på vilket slags värmesystem och vilken värmekälla du bestämmer dig för. Enligt marknadsplatsen Byggstart.se ligger kostnaden vanligtvis mellan 1 300 och 2 500 kronor per kvadratmeter.
Nedan kan du se vilka parametrar som har störst inverkan på kostnaderna för projektet:
Vilken typ av värmekälla som du väljer: De olika värmekällorna finns i ett stort antal prisklasser. Här följer prisexempel på några av de vanligaste värmekällorna:
Val av värmeöverföringsssystem: Kostnaden varierar utifrån vilken typ av värmeöverföringssystem som du väljer. Här står valet i regel mellan golvvärme, radiator (element) och fläktkonvektor.
Entreprenör: Det är inte ovanligt att entreprenörerna lämnar prisuppgifter som skiljer sig åt. Därför är det ett klokt drag att begära in flera anbud och jämföra dem med varandra. Tänk på att entreprenörer som har erfarenhet av liknande arbeten i regel kan arbeta mer effektivt vilket gör att jobbet blir sluftfört på kortare tid.
Storlek: Storleken på bostaden har en stor inverkan på priset. Även om det är dyrare att installera vattenburen värme i en större bostad, blir kvadratmeterpriset i regel lägre. Det går även att sänka energikostnaderna genom att installera vattenburen värme i större bostäder.
Typ av projekt: Det är vanligt att installera vattenburen värme i samband med en totalrenovering eller andra större byggarbeten. Av den anledningen är det billigare att installera golvvärmen när du ändå planerar att byta golv.
För att få ett lyckat slutresultat är det ett måste att du som byggherre följer upp projektet under tiden som arbetet pågår och när allt arbete är slutfört. På så sätt kan du lättare se om arbetet utförs effektivt, samtidigt som du kan komma med förslag och tillsammans med entreprenören hitta andra lösningar, om det blir nödvändigt.
Under tiden som installationsarbetet pågår ska du se till att:
När installationen och renoveringen är färdig är det viktigt att du och entreprenören gör en slutbesiktning tillsammans med en certifierad besiktningsman. Under slutbesiktningen kontrolleras det att allt arbete är utfört på ett korrekt sätt och i enlighet med gällande regelverk. När slutbesiktningen är gjord är det viktigt att du ser till att få alla slutdokumentation från entreprenören. Slutdokumentationen visar vilka arbeten som har utförts, vilka hantverkare som har varit inblandade och kostnaderna för de olika arbetena.
Om du vill få in offerter på uppdraget kan du klicka dig vidare nedan. Smidigt och enkelt kan du då hämta in upp till 3 anbud från kvalitetssäkrade entreprenörer som matchats mot ditt projekt. Det tar bara en minut att komma igång och det är helt utan förpliktelser. Mer information hittar du här